šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

LEDINSKI VRH (2108mnv)

04.11.2006., subota

Još jedan izlet iz arhive koji ću najviše pamtiti kao prvi izlet nakon kupovine digitalnog fotoaparata. cool Očekivala sam puno, i od izleta i od fotoaparata. Iako je bila sredina osmog mjeseca (prošle godine) to mi je te godine bio tek četvrti izlet, i prvi u Alpe nakon tri godine. nut Bez obzira na apstinenciju od stijena, klinova, sajli i visina nisam zaboravila taj blaženi osjećaj koji me obuzima u trenutku susreta s njima i nestrpljivost u iščekivanju i tokom puta. thumbup

Ledinski vrh je, mislim da mogu slobodno reći, ipak manje poznati vrh Kamniških Alpa, smješten točno na granici s Austrijom. Odabrala sam ga kao konačni cilj, jer je najbliži Kranjskoj koči na Ledinah (1700m), koja je ustvari bila naš primarni cilj. Naime, to je bila jedina kontrolna točka koja nam je nedostajala u obilaznici «Kranjski vrhovi», a uspon sam ipak htjela završiti na vrhu, a ne u planinarskoj kući.

Kranjska koča na Ledinah nalazi se sa sjeverne strane grebena koji čine Kočna (2540m), najviši vrh Kamniških Alpa – Grintovec (2558m) i Skuta (2532m). Najbliži pristup Koči je iz doline Ravenska kočna u koju se ulazi sa ceste koja iz Jezerskog vodi na granični prijelaz Jezerski vrh. Makadamska cesta uspinje se na nadmorsku visinu od 1090m, do donjih stanica dvaju teretnih žičara od kojih je jedna za Kranjsku, a druga za Češku koču.

Kočne na ulazu u Ravensku kočnu


Vozeći se dolinom Ravenska kočna prema odredištu promatrala sam jasne, suncem obasjane vrhove i razmišljala kako ću si konačno dati oduška prilikom fotografiranja. yesyesyes Trebalo je isprobati taj novi, dugo željeni digitalac. thumbup

Parkiralište kod teretnih žičara bilo je puno. To nije bilo čudno, jer je to glavni sjeverni pristup prije spomenutim vrhovima uključujući i vrlo atraktivan, južni pristup Velikoj Babi (2127m), prvoj sjevernoj susjedi našeg Ledinskog vrha. Do Kranjske koče vode dva puta: jedan kraći i teži, te drugi lakši i duži. Ovaj put smo se odlučili za ovaj drugi.

U početku blagi uspon postajao je sve strmiji i strmiji. Čim smo malo dobili na visini otvorio se pogled na Goli vrh (1787m), koji nam dosta dugo nije izlazio iz vidokruga. Stvarno nisam štedjela fotoaparat. Moja skromna kartica od 128MB trebala mi je biti dovoljna za vječno pamćenje svih predivnih vidika na ovom jednodnevnom izletu.

Pogled na Kočne s uspona prema Ledinama
Pogled na Dolgi hrbet ( 2473m)


U kadru se našla i vegetacija, drvene stepenice koje su olakšavale uspon , pa i Češka koča jedva primjetljiva na zapadu. Nakon sat i 45 minuta uspona stigli smo do Kranjske koče.

Kranjska koča


Koča je smještena na zaravni zvanoj Ledine, pod sjevernom stijenom Skute (2532m). Prije izgradnje Kuće, 70-tih godina, za zaravan se koristilo ime Vodine, koje više odgovara južnoj strani grebena, nego sjevernoj na kojoj prevladavaju snijeg i led. Ono što ovu planinarsku kuću čini posebnom je ravan krov koji se koristi kao heliodrom. Od Koče se pruža lijep pogled na Veliku Babu i Ledinski vrh.

Pogled na Veliku Babu (lijevo) i Ledinski vrh (desno)


Nakon kratkog odmora na terasi Koče krenuli smo prema Jezerskom sedlu (2034m), koje je ujedno i međunarodni planinarski prijelaz. Tek jedan mali dio tog puta osiguran je sajlom. Tokom većeg dijela puta mogli smo promatrati Ledinski vrh, a cijelo vrijeme otvarao se pogled na Rinke: Kranjsku (2453m), Korošku 2433m) i Štajersku (2374m).

Osigurani dio puta


Pogled na vrh


Put za Rinke odvojio se malo prije Jezerskog sedla. To je jedan od puteva u Kamniškim Alpama kojim bi svakako htjela proći. thumbup Naime, bila sam na Rinkama koristeći istočni prilaz od Frischauffovog doma kroz Turski žleb, ali sjeverni prilazi su uvijek strmiji, vrtoglaviji i meni interesantniji, pa ću u budućnosti imati u vidu taj sjeverni prilaz Rinkama.
Na Jezerskom sedlu zatekli smo 4 mlađa Čeha i jednu manju grupu planinara iz Srbije. Sa Sedla se otvorio pogled na Mrzlu goru (2203m) i Storžek, jedina dva vrha u Kamniškim Alpama, uključujući i predgorje, na koje moja noga nije kročila. smokin

Jezersko sedlo s pogledom na Storžek


Storžek je kod mene izazvao veliko zanimanje. yes Ne spominje se u vodiču Kamniške in Savinjske Alpe i da nisam išla na Ledinski vrh i dobro gledala kartu (Grintovci 1:25000) vjerojatno ga ne bi ni primijetila. Teritorijalno vrh se nalazi u Austriji i od našeg cilja, Ledinskog vrha udaljen je samo 300-tinjak metara zračne linije. Prema gore spomenutoj karti na njega vodi markirani put. S Jezerskog sedla treba nastaviti prema Savinjskom sedlu ( 2001m), te se stotinjak visinskih metara spustiti u Austriju. S tog puta za Belu odvaja se «zelo zahtevna pot» po sjevernoj stijeni na Storžek (put je označen točkasto). Pitala sam na Planinarskom forumu za taj vrh, ali nisu za njega čuli, a kamoli na njemu bili. rolleyes Jedino me je jedan slovenski zet cerekcerek upozorio da vrh nema po nazivu oblik stošca, već češera. party Ako je neka dobra duša, koja je zalutala na moj blog, eventualno bila na tom vrhu molila bi da svoje iskustvo podijeli samnom. kiss

Pogled sa Sedla na Mrzlu goru


Uspon sa Jezerskog sedla na Ledinski vrh nije strm. Krajolik me podsjeća na Debelu peč u Julijskim Alpama i vjerojatno bi bila prilično zbunjena da mi je netko pokazao takvu sliku i rekao da se radi o Kamniškim Alpama.

Još malo do vrha


Pogled s vrha je fantastičan, možda baš zato što se pruža na cijeli greben. U susjedstvu, Velika Baba izgledala mi je nekako preblizu. U daljini se vidio Storžič, a pod nama krov Kranjske koče.

Pogled s vrha na Veliku i Malu Babu


Pogled na Rinke


Pogled na Kočnu (sredina slike) i Storžič u daljini (desno)


Pogled na Kranjsku koču


S obzirom da mi je to nakon dugo vremena bio prvi pravi izlet, osjećala sam se prilično dobro nakon početnih 1000 visinskih metara uspona. party Adrenalin mi je rastao na pomisao onoga što je slijedilo: «zelo zahtevnu pot» između dvije koče.

Moje omiljeno drvo – ariš


Zato smo se nakon kratkog odmora istim putem spustili do Kranjske koče, te krenuli prema Žrelu, najzanimljivijem dijelu puta između Kranjske i Češke koče. Tim putem još nisam išla, pa nisam znala da je tako uzbudljiv. Na rubu Žrela gledala sam jednog planinara koji se njime spuštao.

Žrelo


Stijena je bila gotovo okomita, a prolaz je bio kako i sam naziv kaže kroz ždrijelo. thumbup Prilikom spuštanja moju pažnju zaokupila je stijena na kojoj se vidjela pukotina. Razmišljala sam što bi bilo da se dio te stijene odlomi, jer se mi ne bi imali gdje skloniti. Uživala sam.Slikala sam put, pogled i onda se desilo ono što sam najmanje željela – crkla je baterija i to nakon 90-tak snimljenih fotografija. headbangheadbang burninmadburninmad U tom trenutku htjela sam fotić zavitlati niz stijenu pa nek' se razbije u tisuću komadića. mad Bila sam razočarana. puknucu Što će mi fotoaparat koji s jednom baterijom ne može izdržati ni jedan planinarski dan? headbang Put dalje do Češke koče svodio se na moje kukanje i razmišljanje što bi sve slikala da mi nije krepala baterija. headbang

Od Kranjske do Češke koče trebalo nam je sat vremena. Sliku oku lijepe Češke koče nažalost nećete vidjeti zbog prije navedenog razloga. mad Spust od Češke koče do donje stanice teretne žičare, gdje smo ostavili auto, vrlo je ugodan. S prvog dijela tog spusta pruža se lijep pogled na Ledinski vrh i Veliku Babu. Iako je bilo poslijepodne još je dosta planinara išlo prema Češkoj koči.

Sve u svemu bila je to jedna lijepa, ajmo reći skoro, kružna tura s usponom na vrh od preko 2000m. thumbup Vrijeme predivno, vidici čisti, sjenu na izlet bacio je jedino fotoaparat koji me je bacio u razmišljanje – zašto sam ja dala 3000kn u kešu!? headbangheadbang

Satnica hoda:
Auto – Kranjska koča 1.45h
Kranjska koča – Ledinski vrh 1h
Ledinski vrh – Kranjska koča 0,45h
Kranjska koča – Češka koča 1h
Češka koča – auto 1h
UKUPNO: 5.30h

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)