šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

LISAC (1449mnv )

19.06.2006., ponedjeljak

Željela sam se vratiti na Baške Oštarije i popeti na još jedan vrh u okolici, dok je RR htio krenuti u suprotnom pravcu, prema Kuginoj kući. Smatrao je da ćemo tim putem brže doći kući s čime se ja nisam složila. blabla Povratak na Baške Oštarije značio bi nekih 10km uske ceste i dalje sve glavnom prema Gospiću i Karlovcu, možda nekih 3h vožnje do kuće. Put preko Kugine kuće i Štirovače, te Krasnog je možda kilometarski kraći, ali nije brži zbog puno makadama i poslije uske, zavojite i dugačke ceste do Krasnog. Ovaj put sam popustila, pa ne mora uvijek biti po mome. cerekcerek

Nastavili smo novom cestom do križanja za Kuginu kuću i Dabrove, što je od mjesta gdje smo ostavili auto za uspon na Velinac iznosilo još skoro 8km makadama, te još koji kilometar do Kugine kuće.

Kugina kuća ( 1180mnv)


Brigu o Kući vodi HPD «Željezničar» iz Gospića. Zatekli smo ju zatvorenu iako se u literaturi navodi da je otvorena vikendom od 01. 06. do 30. 09. U blizini se nalaze dva vrha, Lisac (1449mnv) do kojeg ima sat vremena hoda i Laktin vrh (1504mnv) na koji se stiže za sat i pol. S obzirom da se taj dan radilo o usponu na treći vrh odabrali smo Lisac. rolleyes

Put započinje odmah kod Kuće i vodi blago uzbrdo, kroz šumu, ugodnom i širokom stazom. Nakon 5 minuta uspona vrlo kratko otvara se vidik na Laktin vrh. Nakon još 5 minuta stiže se do odvojka za Lisac. Put ravno nastavlja prema Radlovcu, a mi smo skrenuli na uski i strmiji put prema vrhu.

Uspon nakon odvojka


Nekako s visinom staza je bila sve strmija. nut Pomislila sam da bi možda manje naporan bio uspon na susjedni Laktin vrh bez obzira na veću satnicu hoda. Hodala sam polako, s dosta odmora. U nogama sam osjećala umor, ali to nije bio razlog da nisam pomišljala još o usponu na Laktin vrh. cerek Nakon 40 minuta uspona od odvojka izašli smo iz pojasa šume, te nakon još par minuta uspona livadom stigli na vrh.

Sam vrh je travnat, dok na sjevernoj padini vegetacija doseže skoro do vrha. Vidik se otvara na sve strane: Šatorina, Laktin vrh, Budakovo brdo, Bačić kuk, dok se kamena glavica Velinca , zbog male nadmorske visine, jedva primjećivala.

Pogled na Velinac – kameni vršak u sredini slike


Bačić kuk i Ljubičko brdo


Pogled prema sjeveru – Šatorina


Laktin vrh


Kutija s upisnom knjigom i žigom ne nalazi se na vrhu, već je postavljena na stijenu, sjeverno od vrha, uz pojas klekaste bukve. Kada se dolazi na vrh kutija se gotovo i ne vidi.

Nakon odmora i uživanja u lijepim vidicima polako smo se spustili do Kugine kuće. Ostalo je još vremena za uspon na Laktin vrh, ali ostavili smo ga za neki drugi put bez obzira što nam je u ovom kraju jedino on ostao neosvojen. cool 3 vrha u jednom danu bila su sasvim dovoljna. thumbup


Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)