šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

ZIR ( 850mnv )

06.06.2006., utorak

Zir je usamljeni vrh, kamena glava, koji se uzdiže unutar Ličkog polja uz autocestu Zagreb – Split. Do njega smo došli iz pravca Udbine, spojnom cestom koja vodi do naplatnih kućica Donja Ploča. Koji kilometar prije naplate treba napustiti glavnu cestu u smjeru Lovinca, te na prvom križanju, odmah iza podvožnjaka, skrenuti desno (postoji putokaz za Zir i Trkulje, selo iz kojeg je najbliži pješački prilaz vrhu). Do Sela ima još nekoliko križanja, ali sva su dobro označena.

Vrh sa zadnjeg križanja


Auto smo ostavili malo prije sela (nema mjesta za parkiranje) u kojem je, koliko sam primijetila, nastanjena samo jedna kuća obnovljena nakon rata. Okolo, mogu se vidjeti ruševine ostalih kuća.

Krenuli smo za putokazom, širokom šumskom stazom, gotovo po ravnom terenu, prema zapadu. Nakon desetak minuta hoda napustili smo stazu i uskim puteljkom započeli s usponom prema vrhu. Nakon 5 minuta hoda došli smo do špilje u koju nismo zavirivali. Put nije strm i vrlo brzo dolazi se do stjenovitog dijela otkuda se otvaraju vidici na Ličko polje, te cijeli srednji i južni Velebit. Kasnije smo vidjeli da bi se put od sela mogao probiti direktno na prijevoj pod vrhom, ali bi onda bili uskraćeni za dugotrajan, čarobni pogled na Velebit.

izlaz na kameniti dio


Pogled na Velebit


Kada sam prije prijevoja ugledala vrh ostala sam očarana. Južna strana rušila se okomito prema Ličkom polju, dok je sjeverna bila strma, ali prohodna za nas planinorce.

Prijevoj podno vrha


Od prijevoja slijedi strm uspon, nekih 15-tak minuta do vrha. Na jednom mjestu postavljena je i sajla. Staza je uska, put malo zarastao što je RR-u, kao skoro dvometrašu, malo rašpalo živce. Od sela do vrha trebalo nam je 45 minuta hoda.

Lora na vrhu


S obzirom da se radi o usamljenom vrhu pogled se pruža na sve strane. Crnopac je bio u izmaglici, a dio Velebita povremeno u kišnim oblacima. Bilo je zanimljivo promatrati igru oblaka nad velebitskim vrhovima. Ugođaj je jedino kvarila buka s autoceste što me podsjećalo na Kamenjak i Grobničko polje. Nažalost, na vrhu se nismo dugo zadržali, jer su se kišni oblaci s Velebita približavali. Nismo uspjeli pobjeći pljusku, ali smo se spustili dovoljno nisko da izbjegnemo mokre i kliske stijene.

Pogled s vrha na naplatne kućice


Pogled s vrha na Crnopac - sredina slike


Zir je vrh koji definitivno treba posjetiti, ako zbog ničeg drugog onda zbog pogleda na Velebit. thumbupthumbup

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)