šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

JUŽNI VELEBIT - DEBELI KUK (1269m/nv)

25.04.2006., utorak


Krenuli smo rano iz Karlovca, u 4h ujutro, kako bi što ranije započeli uspon i skratili vrijeme hodanja po jakom proljetnom suncu. Koristeći samo dio autoceste ( tunel Sveti Rok ) došli smo u Ljubotić nakon dva i pol sata vožnje.

Da bi se došlo do prve markacije potrebno je u selu, na križanju prije kampa Vrata Velebita skrenuti lijevo. Prema planinarskoj karti do Stapa vode dva markirana puta: preko Zagona i Livodica. Put preko Zagona je nešto kraći, a oba puta se nakon otprilike sat i pol hoda spajaju. Odlučili smo preko Livodica ići gore, a spustiti se preko Zagona.

Put nas je poveo prema dolini Rastovci. Rubom doline izgrađena je nova makadamska cesta koja vodi do Livodica. Kako su markacije zadnji put obnavljane, vjerojatno, prije izgradnje ceste promašili smo skretanje prema Stapu, te došli na put koji na Stap vodi iz Mandaline. Vremenski nismo puno izgubili, ali hodanje cestom nije bilo zabavno.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Iz Livodica je započeo strmiji uspon do prijevoja s lijepim pogledom na more i Paški most. Nakon prijevoja put je zašao u šumu i zaobilazeći dolce postao položeniji. Nakon dva i pol sata hoda stigli smo na dolac Stap, na čijem se rubu nalazi planinarsko sklonište Tatekova koliba» (960m/nv).

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

«Ajme lipote!» napisao je jedan posjetitelj u upisnu knjigu koja se nalazi u Skloništu. Nakon dva i pol sata hoda po kamenjaru, najmanje što sam očekivala je toliko velik, ravni i travnati dolac. Okolo sve slikoviti kukovi, a najpoznatiji među njima je Stapina, stometarska glatka stijena stožastog oblika. Ajme lipote, rekla bi i ja. thumbup

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon kratkog odmora zaputili smo se prema Debelom kuku. Put nas je poveo prema Čučavcu, interesantnoj kamenoj gromadi. Gledajući iz daljine dobiva se dojam da će se gromada otkotrljati niz padinu. Nakon prolaska dolca Torine započeo je strm uspon, kroz šumu, prema vrhu. Prije izlaska iz šume dolazi se na križanje gdje put ravno produžava prema Jelovoj ruji ( 30 minuta hoda od Skloništa ). Skrenuli smo lijevo prema vrhu, te ubrzo izašli iz pojasa šume. Ajme strmine. nut Nakon 3 sata uspona od Ljubotića, noge su me nešto slabo slušale. Često sam zastajkivala, promatrala more i hvatala dah. Nakon pola sata uspona od križanja, stigli smo na vrh, ukupno od Skloništa 1h hoda (ispred Skloništa na tabli piše da do vrha ima sat i pol).

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

S vrha je lijep pogled na Sklonište i Stapinu, more, Bojin kuk, Panos i mnoge vrhove kojima ne znam imena. Vidi se i nova šumska cesta, probijena od Jelove ruje. Gledano s vrha djeluje da dolazi dosta blizu Debelog kuka, pa je to (valjda) sada najbliži cestovni prilaz vrhu.

Spuštajući se s vrha razmišljala sam kako je šteta na Stap doći samo na jedan dan. Treba uzeti vremena i obići sve te «lipote»: Stapinu, Čučavac, Kamenu galeriju, Vodeni dolac… Ajme, morat ću se vratiti. yesyes
Pri povratku smo se još kratko zadržali na Stapu, potom se lagano, preko Zagona spustili u Ljubotić.

Satnica hoda:
- Ljubotić – Livodica – Stap 2.30h
- Stap – Debeli kuk 1h
- Debeli kuk – Stap 0,45h
- Stap – Zagon – Ljubotić 2h
Ukupno: 6h
Visinska razlika: negdje oko 1000mKomentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)