šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

JUŽNI VELEBIT - BOJIN KUK (1110m/nv)

16.04.2006., nedjelja

Mnogi Velebit smatraju našom najljepšom planinom. Bez obzira što i ja tako mislim ona je za mene ostala prilično nepoznata, jer putovi su me češće vodili u Sloveniju i Alpe, nego prema moru. Na južnom Velebitu moja noga kročila je samo na dva vrha: Anića kuk i Vaganjski vrh. Poražavajuće za nekoga tko luta planinama punih 20 godina. Mlada sam, popravit ću tu lošu statistiku. thumbup

Od Karlovca, starom cestom, do Starigrada i dalje parkirališta iznad Velikog Vaganjca došli smo za tri sata vožnje. Dan je bio sunčan i topao, tako da sam kompletnu zimsku opremu ostavila u autu čime sam si znatno smanjila težinu ruksaka. Današnji plan bila je kružna tura od parkirališta, pored Žlibatog kuka na Bojin kuk, spust na Veliko Rujno i povratak do auta, sveukupno nekih 5-6h hoda.

Put se od parkirališta prvo spuštao do Velikog Vaganjca, gdje se nalazi i križanje putova: lijevo za Bojin kuk, a desno za Veliko Rujno. Krenuli smo lijevo, te je ubrzo započeo uspon, ne prestrmom stazom, prema Žlibatom kuku. Do prijevoja s kojeg se otvara pogled na Jagin kuk markacije su svježe obnovljene i put očiščen. Dalje je potreban oprez, jer su oznake izbledjele i teže se uočavaju. yes Promatrajući i slikajući stijene slikovitog oblika i sama sam skrenula s puta. Kako mi se nije dalo vraćati do zadnje oznake krenula sam popreko do markiranog puta što kroz nepristupačan kamenit teren i šikaru nije nipošto lako. Moja lijenost donijela mi je nekoliko ogrebotina po rukama i nogama i neki blaženi osjećaj ugode zbog kratke avanture hodanja bespućem. cool Od parkirališta do prirodnog skloništa u pećini došli smo za 1 sat i 40 minuta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od skloništa na vrh vode dva puta: kraći po stijeni s klinovima i okolni duži, ali lakši. Praksa nam je u takvim situacijama na vrh uvijek ići težim, a s vrha lakšim putom. Od skloništa smo prvo malo izgubili na visini, a potom je započeo strm uspon prema vrhu. Stijena je bila uglavnom glatka, ukrašena žljebovima raznih širina i oblika što ih je stvorila voda. Osigurani putovi po stijenama uvijek me ponesu, pa nesvjesno ubacim u veću brzinu, skakućem sa stijene na stijenu tamo gdje mogu, ili četveronoške grabim prema vrhu. nut S nestrpljenjem sam čekala susret s klinovima. U nas Hrvata malo je takvih putova, zato često i bježim u susjednu nam «deželu». thumbup

Kada sam vidjela zadnju stijenu prije vrha i te klinove, malo me oblio znoj. eek Dobro, bila sam ionako mokra od uspona, pa se nije primijetilo, al' nije mi bilo svejedno. Muž mi se već popeo iznad prve skupine klinova i nekako mi je ta glatka stijena izgledala zastrašujuće. To me čudilo, jer ispenjala sam mnoge «zelo zahtevne poti» po Sloveniji i nikad me nije bilo strah strmina, visina i dubina.

Stanem ja tako pod stijenu i počnem gruntati kak' uopće doći do prvog klina. Stijena glatka, ne tako strma, tek jedan uži žlijeb od vode i par neravnina. Ajd' popnem se nekako tih nekoliko metara misleći kako ću se lako dočepati prvog klina, a dalje bi ipak trebalo biti lakše. nono Uslijedilo je razočaranje kada sam shvatila da mi je klin nekih 30-tak cm previsoko i da ga ne mogu dohvatiti. Zar je klinove postavljao dvometraš? Lako je bilo mom mužu, njega ima skoro dva metra, al što ću ja s metar sedamdeset? nut Pogledam prema dolje i pomislim kako se ne bi bilo pametno vratiti. Pogledam prema gore i pomislim, ako mi noga sklizne s glatke stijene prilikom hvatanja prvog klina past ću i razletjeti se po stijenama da me Bog više ne bude uspio skupiti u cjelinu. smijeh Stajala sam dobrih 10 minuta, promatrajući čas stijenu, čas more.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I onda sam se odvažila. Uhvatila sam se za neku neravninu, jednu nogu ugurala u žlijeb, drugu oslonila na glatku stijenu i pomislila, ako umrem umrijet ću s lijepom pogledom na more. nutsmijeh Noga mi malo zadrhtala i skliznula koji cm (imam dosta izlizane đonove na baksama), kada sam se već jednom rukom uhvatila za klin. Kratko olakšanje, jer nezgodan je i prijelaz između te prve i druge skupine klinova. Kada se prođu klinovi, otvori se vidik prema vrhu i dalje se lagano četveronoške popne na vrh. Od skloništa do vrha došli smo za 50 minuta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

S vrha se pružao lijep pogled na more, Veliko Rujno i lanac velebitskih vrhova iznad 1500mnv prekrivenih snijegom. Za povratak smo odabrali duži, ali lakši put. Ne može se ni tim putom na vrh doći s rukama u džepovima, ali nije toliko eksponiran kao onaj kojim smo mi došli. Za sat i 15 minuta spustili smo se na Veliko Rujno i još nam je toliko trebalo do parkirališta, sveukupno pet i pol sati hoda.
Velebite, vratit ću se tebi. wavewave

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)