RIKURO - Japanski kolač od sira

12.06.2017.

Mislim da neću pogriješiti ako danas napišem recept za svjetski poznati japanski kolač od sira (Rikuro). On je krhak, ne lijepi se i nije težak kolač i naravno, jako je ukusan. Ponovit ću, nikada do tada nisam probala ukusniji kolač.

Sastojci:
140 g / šećera
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
50 g maslaca
250g kremastog sira (ja sam koristila mascarpone)
100 ml svježeg mlijeka
1 žlica limunovog soka
60g brašna
20 g gustina
Limunove kore i malo soli.

Slobodno možete staviti, malo na dno, i neko sušeno voće (grožđice, borovnice itd.) ali i ne morate. Mi smo u Japanu jeli onaj koji je imao pri dnu nekoliko suhih grožđica što nam je jako odgovaralo pa sam i ja stavila.

Ako ste maštoviti, a vjerujem da jeste, možete na temelju ovog recepta napraviti svakakve varijacije, što ću i ja učiniti. Na pr. dodati u smjesu kakao ili čokoladu u prahu, rastopljenu bijelu čokoladu pa i malo promijeniti aromu dodajući smjesi rum umjesto limuna itd. Samo je nebo granica hehehe.

Postupak:
Zagrijati pećnicu na 160 ° C .
Spojiti brašno i gustin zajedno pa dodati malo soli.
Formu za tortu lagano podmažite pa za dno pričvrstite (i strane) papir za pečenje i zamotajte vanjsku stranu s 3-4 sloja aluminijske folije kako biste spriječili prolijevanja vode tijekom pečenja.

1. Rastopiti maslac i mlijeko iznad pare. Kad se smjesa ohladi dodati prosijano brašno, sol, žumanjke, limunov sok, limunove korice, sir i dobro promiješajte.

2. Smiksajte bjelanjke i dodajte šećer u prahu i umutite. Ne miksajte previše snijeg, treba izgledati sjajan.

3. Smjesu od sira dodajte smjesi od bjelanjka i polako sve umiješajte. Ulijte u okruglu formu za torte. Dodirnite vilicom nekoliko puta tako da ne ostanu mjehurići.

4. Stavite kolač na pladanj ispunjen toplom vodom. Pecite kolač u vodenoj kupelji 1 sat 10 minuta ili dok ne postane zlatno smeđi, na 160 ° C .


Nemojte odmah ukloniti vruću tortu iz posude za pečenje jer se može urušiti. Neka se hladi 15 minuta. Dobar vam tek!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se