mitske priče i legende

narodna vjerovanja

Osobe maljavih grudi u narodu se smatraju sretnim; muškarac bez maljavih prsa – postat ce lopov; dlakave ruke predskazuju bogatstvo; dlakavi tabani i dlanovi – predznak su ludila!

Brada simbolizira ucenost i mudrost, starješinu roda, velikodostojnika, vladara i umjetnika: Sijeci bradu – nesreca; žbunovita brada – donosi srecu i raskoš!

Kada neko ne vidi svoj odraz u ogledalu – on je ili vještica ili vampir; gledati se u ogledalu uz svjetlost svijece – donosi nesrecu, ako i ako se macka ogleda u ogledalu!

Dok bijele tacke na noktima predstavljaju predznak srece, crne ili žute tackice – predskazuju brzu smrt

Kada se macka odmara, okrece ledja ili rep prema vatri ili uporno grebe šapama – doci ce do promjene vremena!

U narodu se kaže: tanka kosa – lukava priroda; kovrdjavu kosu imaju osobe koje znaju da vole i koje stvaraju sklad i harmoniju gdje god se pojave!

Ako se cuje cicanje miša iza kreveta u kojem leži invalidno lice – pacijent se nece oporaviti!

Privjesak u obliku srca poklanja se u znak pažnje i iskrene ljubavi i snažan je talisman, koji donosi ljubav i srecu!

Porodice u kojima je prvo dijete djevojčica - biti će sretne, dok one u kojima je prvo dijete sin imat će brojne probleme!

Magicni privjesak u obliku sidra budi nadu da ce se svaki plan ili radnja u vezi sa morem i plovidbom okoncati sretno i uspješno. Zajedno sa srcem i antickim križom koristi se u hamajlijama koje se nazivaju “Vjera, nada i milosrdje”!

U petnaestom stoljecu, u Škotskoj, prema postojecim zapisima, kanibali su tokom 25 godina - ubili i pojeli preko hiljadu ljudi!

Kada vam crno-bijeli pas predje preko puta dok idete na poslovni sastanak – doživjet cete uspjeh u poslovnim poduhvatima!

Rodjeni u ponedjeljak imaju - lijepo lice; rodjeni u utorak su - puni milosti; rodjena u srijedu su – nesrecni i tužni; rodjeni u cetvrtak su – sretni; rodjeni u petak - znat ce da vole i da bude voljeni; rodjeni u subotu – morat ce mukotrpno da rade; rodjeni u nedjelju su - lijepi i mudri.

Ako vas nos svrbi – imat cete sukob, svadju ili je neko nepoznat zaljubljen u vas; ako nos krvari – predznak bolesti; ako vam iz lijeve nozdrve potece krv – dobit cete mnogo novca; ako vam krv tece iz desne nozdrve – loš predznak, smrti u porodici.

15.02.2010. u 15:29 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2010 (38)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

legende i mitovi svijeta

Slavenska mitologija i legende
Hrvatske legende
narodna vjerovanja

Linkovi

Blog.hr

Blog servis

Forum.hr


 wishes
wishes