mitske priče i legende

Čarobnjaci iz Hrvatske

I u našoj predaji postoje legende o čarobnjacima i čarobnicama. Većinu njih pisci poput A. Šenoe, Brezovačkog, I.B. Mažuranić, Zaninovića i drugih pronašli su u mnogim pričama i legendama i napisali i knjige o njima. Danas ću započeti malo o njima...

Pojam Grabancijaš dolazi od talijanske riječi gramanzia što znači čarolija a podrazumijeva sposobnost prizivanja duhova, predviđanja budućnosti ali i pogađanja prošlosti, poznavanje zvjezdoznanstva...
U srednjem vijeku mladi isusovački svećenici mogli su završiti dvanaest razina znanja. Znanje predviđeno kao više smatralo se trinaestim, ili Crnom Skolom. Duboko u Zemlji, gdje toplina zemlja odražava toplinu sunca, oko svoje osi vrti se kotač sa 12 žbica. Na svakoj od njih stoji po jedan učenik Grabancijaš i svaki očekuje da će u svakom mjesecu skočiti za jednu žbicu dalje prema Istoku. Učitelj daje mjesečno svakom učeniku jednu čarobnu knjigu, a uz njezinu pomoć oni se mogu i provući kroz ključaonicu ako im zatreba. Njihova najveća moć je u znanju. Mogu izazvati vremenske nepogodne jašući repatog zmaja, privući gustu maglu ili oblake i drugo. Narod kajkavskog područja takve ljude je zvao zlim coprnjacima.
Riječ coprnica ili coprnjak označava vješticu ili vješca.

Oko Zagreba postoji legenda o moćnoj čarobnici Crnoj Kraljicikoja je neko vrijeme stolovala na Medvedgradu.. Ona je bila žena kralja Žigmunda, kćer Hermana Celjskog (prema nekima žena Bele VI) a bila je na zlu glasu zbog zle naravi.

Ezba je bio seoski vrač prema legendama iz naših krajeva. Proricao je budućnost, ali vrlo je tajanstven. Bio je spominjan kako je sina seoskog poglavara Kjellu neposredno doveo u rat sa Crnom gospm Seolyn . Onom čije se ime ne spominje a u borbi su im vilenjaci pomogli.

Tezbilos je patuljački učitelj-čarobnjak prema pričama sa područja Like. Vodio je dječaka Gesaka po hrvatskoj i upoznavao ga sa moralnim i etičnim načelima i podučavao ga dobru. Bio je pripadnik naroda Tula, patuljaka sa područja Like. Bila su to bića koja su poznavala nadnaravne moći.

U našim krajevima, osim čarobnjaka i vještica, spominju se vilenjaci, šumske vile, vukodlaci i vampiri u Istri, i razna magična bića.
Slavenska mitologija je jedna od starijih mitologija svijeta a šumski Bog Pan ili Bog Stribor ponegdje u Europi i danas se spominje u nekim starim ritualima...

15.02.2010. u 14:32 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2010 (38)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

legende i mitovi svijeta

Slavenska mitologija i legende
Hrvatske legende
narodna vjerovanja

Linkovi

Blog.hr

Blog servis

Forum.hr


 wishes
wishes