Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

ANKETA


BLOG O .....

Svemu i svačemu što uveseljava, ljuti i rastužni mladog čovjeka.

Kada ste me čitali



MOJ MAIL

Ako imate pitanja, pritužbe, kakve prijedloge ili nešto slično možete mi pisati na : grga_sk@net.hr

COOL Postovi

Noć na Glavnom kolodvoru
MATURALAC - Epizoda 1
MATURALAC - Epizoda 2
MATURALAC - Epizoda 3
MATURALAC - Epizoda 4
MATURALAC - Epizoda 5
MATURALAC - Epizoda 6
MATURALAC - Epizoda 7
MATURALAC - Epizoda 8
INVENTURA 2006.godine
INVENTURA 2007.godine - Svi važni događaji prethodne godine
HRVATSKA KOSTAJNICA - Kestenijada
TOPUSKO - Mjesto za odmor




Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Sisak.info
Index.hr
IMGspot.com
NOVA TV
Youtube

[četvrtak][18.09.2008.]

Odzvonilo tatinim sinovima i princezama

Image and video hosting by TinyPic
Bio Sanader tako nedavno kod delegacije Europske unije. Očitali nam bukvicu o lošem pravosuđu i o prevelikoj pojavi mita i korupcije. Bacila se tako naša policija danas na posao. Scene danas na faksu nikoga nisu ostavile ravnodušniima. Deseci i deseci interventnih policajaca bilo je po cijelom faksu. Ulazak u kabinete profesora, ulazak u tajništvo, ulazak u dvorane pa čak i upadanje kod nekih profesora na upis ocjena, zbunilo je sve nas studente. Na svakom katu se moglo vidjeti po nekoliko policajaca. Nismo ni slutili što se događa. Ostao sam zatečen nastalom situacijom. Vijest se brzo proširila. Privode se profesori, asistenti i ostali službenici koji su primali mito za polaganje ispita ili upisa na fakultetu.

…..Boris Sisek, Tomislav Gelo, Ivana Mamić Sačer, Silvije Orsag, Zoran Kovačević, Marica Škrtić, Nina Liszt, Danijela Miloš i Deša Mlikotin Tomić…..


….imena su onih profesora protiv kojih policija ima nepobitne dokaze da su primali mito tatinih sinova i princeza za polaganje ispita. Ostao sam zatečen nekim imenima jer su isti navedeni predavali i meni.

SILVIJE ORSAG – profesor financija, redovni profesor čiji je predmet položiti misija nemoguća, osim što predaje na našem fakultetu nekoliko predmeta, član je nekoliko odbora, te je ujedno jedan od članova savjetnog odbora Hrvatske narodne banke.

Komentar : od toliko navedenih funkcija koje obavlja mislim da mu takvo što nije bilo potrebno, ugrozit karijeru i zamrljat si dosje sa primanjem mita pored tolikih novaca koje zarađuje svojim imenom koji predstavlja mnogo u ekonomiji.

MARICA ŠKRTIĆ – profesorica poduzetništva, uvijek vesela i nasmijana. Redoviti je profesor na ekonomiji. Počasna je članica nekoliko sindikata i udruga ekonomista.

Komentar : mislim da prof.Škrtić ne izgleda kao netko, tko bi primio mito. No valja ipak spomenuti kako se uvijek dobro nosila, oblačila….ali nema to sada nikakve veze sa ovim o čemu pričam. Po meni, nekako nepravedno optužena.

Image and video hosting by TinyPicOstale profesore nisam imao. Za ova dva navedena profesora mogu dati koji komentar jer su mi ipak predavali. Bio je ovo veliki šok danas za većinu studenata na Ekonomiji. Imate osjećaj kao da Vam netko bane u vlastitu kuću i obavi pretres. Neki su kabineti zapečaćeni, a prvi je to bio kabinet profesora Orsaga. Svojim očima smo vidjeli upadanje u tajništvo fakulteta koje je veličine „dva sa dva“ u koji su uletjela dva policajca i jedna osoba u civilu. Na nekoliko katova su stajali po dvoje policajaca iz interventne. Šok i strah. To mi je bila prva reakcija. Svi su tako redom optuženi za primanje mita. No, odjedanput smo svi toliko iznenađeni, kao da se takvo što na fakultetima počelo raditi nedavno, kao da je takva radnja nešto novo. Svi dobro znamo kako tatini sinovi i princeze polažu ispite na Ekonomiji. Morate uzeti u obzir kako smo mi ipak ekonomični, i kod nas se vrti samo lova. Ono što me ipak jako razljutilo je snimka jednog snimljenog razgovora studenta koji je davao mito i profesora koji je primao mito, gdje je student pitao : „a što će biti sa ostalim studentima koji nemaju za takvo što?“ ; na šta je profesor odgovorio : „pa neka uče“. Po toj izjavi, tko ima novaca, ne treba dolaziti na fakultet, na predavanja, na ispite, nego samo nakon četiri godine doći po diplomu. Naravno da će oni koji imaju, ići takvim putem, nepravednim putem. Treba uzeti u obzir kako se takvo što ne događa samo na fakultetima, ista je slika i situacija u srednjim školama gdje ravnatelji igraju glavnu ulogu. No nije sada ovdje riječ o srednjim školama, nego višim ustanovama. Pitanje koje se postavlja je zašto baš sada? Zašto baš za vrijeme nastave? Za ovu akciju simboličnog imena „INDEKS“ znao je samo rektor Sveučilišta koji je kako on kaže obavijestio dekane. No ostali su profesori bili zatečeni, šaputali su međusobno na hodnicima. Ali pogledajte slučajnosti, upravo sutra i u subotu nema predavanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kako je navedeno radi ispitnih rokova.

Najveću prašinu oko današnjeg privođenja je izazvala profesorica Deša Mlikotin Tomić, profesorica trgovačkog prava, točnije profesorica sa katedre prava. Profesorica koja je jako puno učinila za studenta brojnim svojim projektima koje je pokretala. Još više baca mrlju na njeno ime činjenica kako je upravo gđa.Tomić članica povjerenstva za sukob interesa.

Ponavljam kako se oduvijek znalo o podmićivanju pojedinih profesora na svim fakultetima od strane tatinih sinova i princeza, jer se dotičnim neotesancima nije dalo učiti nego šetati po cvjetnom trgu i ostalim promenadama. Mislim kako nije teško usporediti troškove studiranja na pravedan i pošten način, i završavanje studija uz pomoć plavih kuverti. Računica je jednostavna.

Četiri godine studija na Ekonomiji bi Vas stoga koštala ( po mojim procjenama – stari program ):

Upis : 9.000,00 €
I.godina studija : 9.000,00 € ( ako ne uzimamo tjelesni, jer ipak će se tatin sin tj.princeza udostojiti doći na bar jedan predmet )
II.godina studija : 9.000,00 €
III.godina studija : 12.000,00 € ( ukupno 12 predmeta, od toga 6 izbornih )
IV.godina studija : 12.000,00 €

UKUPNO : 51.000,00 € ili cca. 350.000,00 kuna

Da ste išli studirati na pravedan način računica bi bila drugačija. Pa tako za četiri godine studija na Ekonomiji ( po mojim procjenama – stari program ) iznose :

Upis : 7.000,00 kuna
I.godina studija : 7.000,00 kn
II.godina studija : 7.000,00 kn
III.godina studija : 7.000,00 kn
IV.godina studija : 7.000,00 kn

UKUPNO : 35.000,00 kuna

Prosudite sami što je jeftinije i isplativije. Bez obzira na neprospavane noći zbog učenja i nervoze prije ispita i kolokvija. Kako će biti tim istima profesorima kada se vrate na svoja radna mjesta? Kako će se ponašati pred svojim studentima koji im dolaze na predavanja? Ako se uopće i vrate na svoje radno mjesto.



[ 2 KomentarA ][PrinT ][# ]


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.