subota, 29.09.2007.

Ženi koja parkira u Radničkoj

Ujutro kada stan odlazi od tebe
stabla u parku love nebeske sjene.
Iza svakog prozora čuješ plač neke bebe,
pa puštaš melankoliju lagano da krene.

Razmišljaš o vremenu koje više neće biti
promatraš studente, ptice, penzionere…
Snatriš o boljem mjestu u kojem ćeš se skriti,
ali svugdje vrag ima svoje volontere.

(posveta Rutvici)



BONUS : Novi proizvod na tržištu. Svakako ga kušajte.
Chmarsolomija

- 19:39 - Komentari (49) - Isprintaj - #

utorak, 25.09.2007.

Pička je pički kurac

Pička je pički najbolji drug
kada kurca nema da zatvori krug.

(poklon pjesnikinji Asji)

Na moj rođendan u metropoli gostuje bend Muse. Sjećam se, prije desetak godina stajao sam u jednom klubu i DJ je pustio preradu pjesme od Police "Every breath you take" koju je izvodio tadašnji Puff Daddy, a jedan klinac je uzviknuo : "Ovo je ona bolja verzija!". U biti, ono što sam htio reći je da me zaboli kurac za rođendane, Muse, Puff Daddyja i Police.



- 23:06 - Komentari (43) - Isprintaj - #

subota, 22.09.2007.

Nova internet knjižara

Drugovi i drugarice blogoljupci, pozdrav.
Za razliku od mojih "tipičnih" postova, danas sam odlučio za promjenu reklamirati knjižaru jednog dragog čovjeka mostarca koji je veoma predano uključen u subkulturalnu scenu Splita, a bogami i šire.
Link na internet knjižaru naći ćete u lijevom boxu među ostalim linkovima.

Frakcija d.o.o. osnovana je 2005. godine u Splitu. Iste godine otvorena je i knjižara UTOPIA.

UTOPIA je knjižara specijalizirana prije svega za beletristiku. Pored poezije, dramskih tekstova, proze i romana naći ćete i poneki naslov iz publicistike i esejistike vezane isključivo za rock 'n' roll, anarhizam i teoriju novih medija. Osim knjiga u našoj ponudi nalazi se veliki broj stripova, grafičkih novella te vinilnih nosača zvuka.

U proteklom periodu UTOPIA je postala više od dućana. UTOPIA je živa kulturna točka na urbanoj mapi Splita. U suradnji s clubom Ghetto u čijem se susjedstvu nalazi knjižara UTOPIA je organizirala brojne promocije knjiga, književne večeri i koncerte uglavnom neafirmiranih mladih umjetnika s područja šire regije.

Pokrenut je i izdavački projekt koji za cilj ima okupiti mlade pisce i strip autore iz regije. U okviru edicije OMILJENA SLOVA je objavljena zbirka pjesama «PJESME IZ SOBE» Mehmeda Begića, a projekt ST – RIP okupio je mlade splitske strip autore u istoimenom albumu kao plod izložbe strip tabli istih autora, a koja je obilježila otvaranje knjižare.
2007. godine pokrenuta je i usluga web knjižare utopiaonline.net.

Sjedište Frakcije nalazi se u ulici Antuna Branka Šimića br. 3 u Splitu, a knjižaru ćete naći na adresi Dosud 10 u Dioklecijanovoj palači.

U knjižari UTOPIA i na stranicama utopiaonline.net učinili smo sve da biste što jednostavnije i ugodnije došli do naslova koje želite. Čitanje je užitak! Pa uživajte!




- 14:20 - Komentari (24) - Isprintaj - #

utorak, 18.09.2007.

Jebo internet

Stojim uz prozor oponašajući uskomešane demone koji oponašaju vjetar. Osluškujem tihe krikove mokrih noćnih krovova ispod kojih djeca bezbrižno snivaju. U susjedovom vrtu nekada davno bila su dva stabla. Sada je samo jedno i vidi se dio kuće. U sobi na prvom katu svaku večer gori svjetlo i jasno se može uočiti uspravna silueta muškarca. U stvari, vidi se samo lagano gibajući torzo kao kada čovjek šeta po pokretnoj traci, a postoji vjerojatnost i da se lagano njiše uz hitove Ive Robića. Ne bih isključio niti mogućnost masturbiranja uvjetovanu trajnom požudom i čestom usamljenošću, kao i mogućnost da se posvetio višesatnom nožnom gašenju cigarete jer ga to bitno opušta. Ne vjerujem da ikoga zanimaju ova moja minuciozna opažanja, ali bože moj, noću kada otključavam vrata stana, teško da pogledom mogu izbjeći tu kuću strave i užasssssa.

Sedam godina ranije…

Šetali smo od police do police i njuškali svaku knjigu u nizu, jer ne otvara se antikvarijat u ovako malom mjestu svaki dan. Nije nam bilo jasno koja bi budala ulagala novac u otvaranje trgovine rabljenih knjiga i stripova u pripizdini čijih je žitelja najveći domet čitanje jelovnika, tv vodiča, a tek odabrani među njima posjeduju dar čitanja misli. Kasnije smo došli do podatka da je začetnik ideje i financijer projekta "dajmo im da čitaju" Jozo Matić, povratnik iz Švedske koji je već prije ovoga imao neuspješan pokušaj duževremenskog održavanja prvog sexy shopa u naselju.

Đrk je bio u zoni stripova na Dylan Dogu, a ja sam pokušavao pronaći jednog autora iz Kenije kojeg su plemenske starješine likvidirale prije dvadesetak godina jer je pisao o samome vragu u prvom licu jednine. Tada se niotkuda pojavio Danijel, čovjek koji je umislio da ga prezirem jer ima svježu diplomu, automobil star nekoliko dana, djevojku od sto eura i novi fetiš koji zaudara.
Odvukao sam Đrka iza police na kojoj je bilo najviše knjiga kako nas pridošlica ne bi primjetio. Podigao sam kažiprst iz kojeg je sijevnula zraka i jedan od najvećih obožavatelja Dylan Doga u trenu je bio pretvoren u kip koji gleda, ali ne govori.
Danijel je od prodavačice zatražio priručnik za kinky fetišiste, te napustio radnju nakon što je pronašao ono što je tražio.

- Dobro ga pogledaj. Taj čovjek odavno je izgubio razum. – rekao sam
- Baš se pitam kakav to može biti čovjek koji po tvojim mjerilima nije normalan. – Đrk će
- Pogledaj tek djevojku koja ga čeka. – rekoh uputivši ga pogledom na ljepuškasto lice žene koja je strpljivo čekala vlasnika automobila u kojem je sjedila
- Opa, nije za bacit! – dobacio je češkajući se po međunožju
- Neki dan mi je upao za stol u kafiću obučen u odijelo i Degen mašnu, te je davio jezikom kao Taško Načić rukama, a na kraju mi je pokazao video isječak na mobitelu gdje neki tip sere ženskoj u usta. Rekao je da preko oglasa traži curu za pravu shiting avanturu – dodao sam kako bih potkrijepio prijašnju tvrdnju
- U stvari, kada je malo bolje pogledam, vidim samo usrano lice. – izustio je sa gnušanjem prestavši češkati muda
- Eto vidiš, rekoh ti. – rekoh mu
- Nego, Strokewski, zakačio sam se jutros sa onom svojom. – Đrk će zabrinut vlastitim ljubavnim jadima
- `Ajde ne kukaj. Bar te nije nazvala monstrumom kao što je moja mene. – zaključio sam
- Stvarno bez veze. Poslala mi je jutros sms sadržaja : "Voljela bih sada ležati tu kraj tebe“, a ja sam na to odgovorio : „Dušo, trenutno sjedim na wc školjci“, na što se ozbiljno naljutila. – rekao je čudeći se
- Takve su ti žene. – rekoh
- Kakve? – pitao je poput djeteta od dvije godine
- E, pa sad si me baš uhvatio. – rekao sam češkajući se po glavi
- Pamti, pa vrati. – nasmijao se slavodobitnički

Tih dana mnoge žene u svijetu gubile su nevinost, a ja sam izgubio internet. I to sve zbog pišljive hrpe drva za ogrjev. Umjesto da cijepam drva u šupi, to subotnje jutro proveo sam po bespućima obećane zemlje Virtualie. Da je otac stvarno ljut shvatio sam u trenutku kada je po olujnom nevremenu odlučio otići na poštu isključiti internet. Gledao sam ga sa prozora kako ekspresno napušta parking dok na njegovo mjesto ulazi Danijel sa svojim BMW-om. Taj Danijel strašno je volio svoj privjesak za ključeve na kojem je postojalo čarobno dugme, pa kada ga stisne, auto zablješti poput svemirskog broda, a i začuje se neki "škljoc" zvuk. Tada nisam ništa čuo od vjetra, ali pouzdano znam da je kliknuo nekoliko puta prije nego je munja pogodila stablo u susjedovu dvorištu koje se prevalilo na njegov automobil. Navukao sam jaknu i potrčao na mjesto nesreće. Danijel je klečao cmizdrav u lokvi vode, a u ruci je držao felgu pokojnog točka. Gledao sam ga kako ustaje, rotira se oko svoje osi triput, te srdito baca felgu poput Ivane Brkljačić ravno kroz susjedov zatvoreni ostakljeni prozor. Kada je vidio što je učinio, svoj odlazak učinio je žurnijim. Dionicu staze koju sam pokrivao pogledom, od poslovnice Splitske banke do pošte, pretrčao je brže nego Wilson Kipketer u najboljim danima ponosa i slave. Dok se Danijel pretvarao u sve manju točku u daljini, osjetio sam nečiju ruku na ramenu. Bio je to brkat, visok čovjek sa sjekirom u ruci.

- Ti si to uradio? – upitao je ozbiljnim tonom
- Ja sam to uradio! – rekoh škrgućući zubima
- A zašto? – brada mu je već podrhtavala
- Zato jer sam monstrum. – hihotao sam poput Mirka S. Zlikovskog

U taj trenutak otac je ulazio sa automobilom na parkiralište i brkatom stvorenju najvjerojatnije spasio život.

- O, susjed! Ponijela se sjekira. Neka, neka. Kao da si znao da treba pomoć cijepat. – otac reče veselo

A onda je opazio smrskani automobil na mjestu gdje je njegov bio parkiran još prije pola sata. Okrenuo se prema meni i rekao :

- Sine, ako treba vratit ću se na poštu i ponovo ti uključit internet.
- Jebo internet stari! Jebo internet. – rekoh uznemiren
- Tako je sine. Jebo internet! Jel tako susjed?
- A što je to internet? – brko će

To popodne susjed je iscjepao sva drva i zaradio dvjesto kuna.


- 01:03 - Komentari (17) - Isprintaj - #

srijeda, 12.09.2007.

Žohari ne govore

Ljubavi, premjestio sam kompjuter u kuhinju bliže frižideru. Dva sata je prošlo i još sam na prvoj rečenici. I to kakvoj rečenici. Ljudi će pomisliti da samo sjedim, tipkam i žderem.
Opet se uhvatila vlaga po zidovima. Nedostaješ mi. Imam novog prijatelja koji se zove Žil, ali ne karadžićevska verzija francuskog imena Gilles, već skraćenica od Žilavko. Prvu večer prišao mi je hrabro k nozi, kao da je želio da ga pogazim. Oprezno sam ga prevrnuo na leđa i gledao satima kako se pravi mrtav. Zaspao sam za stolom tu večer. Kada sam se ujutro probudio, više ga nije bilo. Osjećao sam tjeskobu uvjeren da je mnogo patio i da će za osvetu pozvati milijune svojih kolega da me pojedu kada opet zaspim, baš kao u onom filmu Mumija. Na svu sreću, iduću večer se pojavio opet sam u sjeni moje papuče, kao da je htio reći da mi oprašta sve. Znam da mi ne vjeruješ ni riječ, ali vjeruj mi, da žohari govore, sada bih te nazvao i dao ti Žila na telefon da potvrdi cijelu priču.
E, i još samo nešto. Imaš najljepše dupe na svijetu. I oči, i oči! E, e, e….pitaj me što ću radit sutra.
Sutra ću opet trčati za nebitnim ljudima radeći nebitne poslove.
Evo ga na, ode Žil. Idem i ja polako.
Lov ju.

- 01:38 - Komentari (52) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.09.2007.

Zima će biti duga i hladna

Stajao je naslonjen na kapiji dok sam se približavao šiban prosinačkom rujanskom burom.

- Znaš, Strokewski…
- Znam što?
- Zima će biti duga i hladna.
- Kako znam?
- Rekao ti čukundeda vrač.

UPDATE : Zovite na broj 060 - 9009 jer na taj način svakim pozivom donirate 5kn + PDV za obitelji stradalih vatrogasaca.

NAJAVA : U Govnolendu se u utorak 11.9. sa početkom u 16:30h odigrava prijateljski nogometni susret između Neretve i Hajduka (Split). Dođite u što većem broju i uvjerite se kako je Hajduk nakon evropskih i prvoligaških krahova konačno pronašao protivnika po mjeri.

- 23:59 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>