Krvavi barun

06 prosinac 2008

Bijeli vladar Mongolije , čudnovati mistik , krvavi vojskovođa sve je to bio barun Roman Nikolaj Maksimilijan Fjodorović Von Ungern-Sternberg .
Rođen je 1886. godine u Grazu u obitelji imućnih plemića baltičko njemačkog podrijetla . Obitelj Ungern-Sternberg spominje se prvi put za vrijeme križarskih ratova , te potom kao vitezovi Teutonskog viteškog reda tokom 14. i 15. stoljeća , potom slijedi jedna silazna faza , njegovi rođaci dijeluju kao razbojnici , potom padaju još niže njegov rođak na početku 18. stoljeća WIlhelm Ungern bavio se prizivanjem duhova i prozvan je ''sotonskim bratom'' . Nakon rođenja i rastave roditelja njegov očuh ga je doveo u Estoniju , tada u sastavu Ruskog Carstva Bio je beskoristan u školi te je sa deset godina upisan u vojnu akademiju u Sankt Peterburg . Nakon završetka školovanja na vlastiti zahtjev službovao je u Sibiru u kozačkoj pukovniji . Tu je primio znanje o nomadskom načinu života lokalnih plemena . Osim ruskog , njemačkog , estonskog , engleskog i francuskog u sibirskoj pustoši naučio je mongolski i burjutski jezik odnosno jezike najvećih nacionalnih manjina u Sibiru . Osim toga počeo se zanimati i za budističku vjeru koja će ga potpuno obuzeti u kasnijem razdoblju .
Kao časnik razlikovao se od ostalih časnika plemičkoga podrijetla .
Bio je nizak i plavokos , neuredan i prljav spavao je sa svojim ljudima na podu i jeo s njima . Opisuju ga kao vrlo kompliciranog , i izuzetno skromnog čovjeka ali izuzetno sposobnog časnika koji je nezamjenjiv u ratu . Ipak ostavljao je dojam čudnog čovjeka od malo priče međutim nije bio čovjek bez ispada , kao mladi časnik sudjelovao je u krvavom dvoboju u kojem je zadobio tešku ranu od sablje na lijevoj strani glave koja mu je ostavila navodno teže psihičke posljedice od kojih se nije oporavio .
Prvi svjetski rat proveo je u službi u Galiciji . Nakon propasti carskog režima ulazi u službu Privremene vlade i odlazi na ruski Daleki istok između Sibira i Pacifičkog oceana .
Nakon izbijanja Oktobarske revolucije 1917. godine njegov je zapovjednik i nadređeni bio general Semenov oportunista kojeg su podržavali i plačali Japanci . Poslije se je čak neuspješno pokušavao pridružiti boljčevicima , pljačkao vlakove neovisno o strani kojoj su pripadali što samo govori o kakvom se čovjeku radilo . Ungern-Sternbergu Semenov je dodjelio prostor istočno od Bajkalskog jezera poznat po nazivom Daurija . Kao zapovjednik u tom Transbajkalskom području dobio je pod zapovjedništvo ''Azijsku diviziju konjice'' , konjanike divljih daurskih , mongolskih i burjutskih plemena koji su imali reputaciju okrutnih ratnika . I sam Ungern-Sternberg kao vođa u ovom području nemilosrdno je postupao prema lokalnom stanovništvu te je stekao nadimak Krvavi barun . Ustanovio je sistem kazni za krađu batinjanjem , a navodno je imao i jedinstven sustav za primanje i inicijaciju novih vojnika temeljen na ogromnoj količini vodke i droge upotpunjen sa prostitutkama .
Postao je samovoljan željan vlasti i još čudniji , osim krščanstva postao je fanatični sljedbenik budizma . Na svom kaputu počeo je nositi brdo hamajlija za sreću i ogrlicu sa križem jedne uz druge za vratom da sve bude uz njega u slučaju potrebe .
Počeo je sanjati o sebi kao vladaru i o svojoj monarhiji Dalekog istoka kao jedinom spasu od zapadne dekadencije za cijelu Rusiju i svijet. Prilika mu se pružila kada ga je spiritualni i civilni vođa Mongolije Bogda Kan pozvao u svoju zemlju da mu pomogne izbaciti kineske republikance koji su okupirali zemlju 1919. godine . U Mongoliju je Ungern ušao u rujnu 1920. godine i počeo raditi na pridobivanju lokalnih mongolskih plemiča .
U siječnju 1921. godine sa svojom vojskom opsjedao je kinesku vojsku u glavnom mongolijskom gradu Urgi ( današnji Ulan Bator ) .
Čitavi siječanj opsjedao je grad na temperaturi od ugodnih -40 stupnjeva , konačno ga je osvojio nakon velike bitke u veljači .
U tu zadnju bitku krenuo je po savjetu svojih astrologa koje je često koristio za svoje odluke . Grad Urga je nakon osvajanja danima uništavan i pljačkan , muškarci ubijani na mnoge okrutne načine a žene silovane . Posebno okrutan postupak i tretman dobilo je 40 židovskih obitelji koji su danima mučeni i masakrirani .
Iako se to pripisuje Ungernu za taj masakr odgovoran je njegov podređeni Sipailov bivši mehaničar u carskoj mornarici , poludjeli čovjek kojeg su mučili bolješevici i ubili mu obitelj . Dobio je otkaz zbog ludosti kod generala Semenova ali onda je primljen u Ungernovu divlju konjicu . Međutim ni tu nije bio previše dobrodošao poznato da je Ungern više puta Sipailova pretukao za jahačim štapom ali ga međutim nikada nije izbacio iz svoje vojske .
U ožujku Mongolija je proglašena nezavisnom monarhijom na čelu sa Ungernom kao vojnim diktatorom a Bogda Kanom kao formalnim vladarem . Ungern je postao budistički svečenik i kan Mongolije po uzoru na svog slavnog prethodnika Džingis Kana počeo je smatrati da je njegova velika reinkarnacija . Više nije poznavao osječaje nije poznavao bol , sreću , strah ni milosrđe . Želio je stvoriti od svojih jedinica ratnike budiste po uzoru na krčanski Teutonski viteški red . No to mu nikad nije uspjelo , opčenito Ungernova Azijska konjica bila je brdo kriminalaca i bandita koje se teško moglo kontrolirati . Nije se moglo kontrolirati njihove pljačkaške pohode , ubojstva civila ni međusobne prepirke . Dok je Ungern sanjao o savršenoj Mongoliji otvarajući bolnice , veterinarske stanice, ceste i telegrafske stanice njegovi vojnici okrutno su pustošili cijelom zemljom . Sudjelovao je na blistavim i raskošnim sastancima sa mongolskim plemićima i lamama okićem svojim zaštitnim amuletima i svojom ogrlicom sa križem .
Iz običnog zapovjednika prerastao je nešto mnogo veće . U mističnu i zagonetnu ličnost prema kojoj nitko nije ostao ravnodušan . Pa tako ni bolješevička vlast koja je poslala posebnu vojsku da se obračuna sa
njime . U početku je Ungern bio uspješan u obijanju napadača međutim kratkotrajna vladavina je završila nakon poraza Azijske konjice u kolovozu .
Ungern je nestao u mraku međutim uskoro je ipak uhvaćen i nekoliko dana izložen u kavezu na javnom mjestu . Obješen je pred boljševičkim sudom 21. kolovoza 1921. godine . Prije smrti progutao je svoju ogrlicu sa križem kako je se boljševici koje je mrzio više od ičega nikada nebi mogli domoći .
Iako je bio na glasu kao brutalni ubojica Židova i komunista kao i svih ostalih civila , kod svojih sljedbenika i kod neprijatelja bio je i ostao mistična i zagonetna legenda Dalekog istoka , Krvavi barun .
Pojavio se čak kao i lik u stripu Huga Pratta Corto Maltese u Sibiru 1975. godine i kasnije u crtanoj ekranizaciji .


Barun Roman Nikolaj Maksimilijan Fjodorović Von Ungern-Sternberg


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.