ponedjeljak, 01.06.2009.

Pozitivno ili negativno

Plesanje osigurava dobru kardio-vaskularnu vježbu, razvija i fleksibilnost i snagu.Djeluje pozitivno na snagu mišića nogu i ruku te pomaže u održavanju uspravanog stava tijela.

Prilikom razgibavanja zglobovi se rastežu na prirodan i nenasilan način. Ples olakšava bolove u kralježnici i zglobovima. Također može doprinijeti regulaciji tjelesne težine, bilo u smislu mršavljenja ili debljanja. Poznato je i da potiče izlučivanje endogenih endorfina, tzv.˝hormona sreće˝ u mozgu.

Mnogim ženama pomaže i u menstrualnim tegobama. Bolja gipkost i pokretljivost te zdrav organizam pozitivan su utjecaj plesa.
Podiže se opća energija i dobro raspolozenje. Brzo plesanje podize puls, pojacava tonus misica nogu i jaca rad srca.

Ples ne samo što je zabavan već je i na mnogo načina zdrav. Njime bi se makar i rekreativno trebalo bavit bez obzira na spol, starost ili kondiciju.

Redovno izlaganje fizičkom naporu ojačava imunitet organizma i koncentraciju.

No tu su i negativne stavke. Prilikom vježbanja i profesionalnog plesanja može doći do ozbiljnih lomova, iščašenja koljena, skolioze kralježnice, te ostalih prijeloma koji se mogu dogoditi ako se nepravilno vježba.

Važno je pravilno disanje i usklađivanje pokreta. Ništa raditi na brzinu jer mišiće treba postepeno rastezati.

Kao i u svakom sportu pa tako i u plesu, alkohol,pušenje, i nezdravo hranjenje otežavaju uspješnost. Umjerenost je ključ uspjeha.


Izvor fotografije: pozitivne i negativne strane

- 08:04 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 31.05.2009.

Pisarovina

Državno natjecanje u mjesecu lipnju održava se u Pisarovini, od 11.-13. lipnja 2009. U organizaciji Hrvatskog show dance saveza( HSDS) održava se natjecanje koje je najvažnije za odlazak u Njemačku. Naime, osvojenim prvim,drugim ili trećim mjestom omogućen je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačkom gradu Riesa. U Hrvatskoj nije toliko populariziran ali u svijetu itekako je.

Koliko je step važan u svijetu možete se uvjeriti u slijedećim stavkama;

1989. godine osnovan je Američki Nacionalni Step Ansambl, a 1989. glasanjem Kongresa donesen je zakon o obilježavanju Nacionalnog dana stepa, 25. svibnja.

Spomenut je i u jednoj od najpoznatijih knjiga na svijetu, Guinessovoj knjizi rekorda, i to po broju udaraca koje je jedan plesač uspio proizvesti u sekundi. Sve do 1989. taj rekord je držao Roy Castle, i to od 14. siječnja 1973., sa 1440 udaraca u minuti, ili točnije 24 u sekundi. U svibnju 1989. Irski plesač Michael Flatley uspio je srušiti taj rekord, i to sa 28 udaraca u sekundi. 1998. je srušio sam svoj rekord sa nevjerojatnih 35 udaraca u sekundi. Televizor proizvodi sliku brzinom od 24 sličice u sekundi.

Od nastupa na Euroviziji, Las Vegasu, Disneylandu.... te do osiguravanja svojih stopala na 25 mil. funti.

Brojni su poznati steperi u svijetu.


Izvori fotografija: tap dancer

- 15:28 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 22.05.2009.

Kako nas pronaći

- 08:58 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.05.2009.

Kup Hrvatske u Dubrovniku

Grad Dubrovnik u mjesecu travnju imao je priliku ugostiti plesače iz cijele Hrvatske. Naime, natjecanje u Stepu, Show dance-u i modernom plesu održavalo se od 16. do 18. travnja 2009. u sportskoj dvorani u gospinom polju.

Natjecanje je podijeljeno u nekoliko dana po kategorijama. Prvi dan, 16.04.2009. nastupali su najmlađi. U solo nastupima dubrovački steperi osvojili su dvije medalje, srebrenu i brončanu. No nisu bili te sreće da ugrabe jedno zlato. Zato su nešto stariji od njih, juniori uspjeli u kategoriji male grupe osvojiti zlatni pehar sa koreografijom karakterističnom za dubrovački kraj "Linđo".

Uz izvorne korake Linđa ubačeni su koraci stepa. Očito je ta kombinacija upalila i rezultirala prvim mjestom.U kategoriji seniora, najviše je osvojeno drugih mjesta.

U organizaciji Shone Valjalo, te uz pomoć brojnih roditelja i sponzora uspjelo se organizirati prvo ovakvo natjecanje na samom jugu hrvatske. Dovedeni su suci iz raznih klubova, pa tako i iz nama susjedne zemlje Slovenije.

Po završetku natjecanja zbrojeni bodovi čekaju one iz Pisarovine kako bi u konačnici mogli odlučiti koji plesači su se plasirali za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj krajem studenoga ove godine.

Slijede pripreme za Državno natjecanje u Pisarovini te mali steperi usavršavaju svoje već stečeno znanje i popravljaju ono što ne valja za natjecanje. Do tada imaju i nastupe koji im pomažu da se oslobode treme pred publikom i steknu kondiciju, te dobro nauče koreografije kako ih nebi zaboravili.

Izvori fotografija: steperice

- 10:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.03.2009.

Povijest stepa

Veseo i ritmičan ples, u kojem su glavni pokretač stopala naziva se step. Pomalo neobičan i stran ali uvelike zanimljiv. Iako je po prirodi bučan ugodan je za slušanje jer osim lupanja u pozadini se čuje glazba pa samim time imamo kombinaciju dvaju ritmova.
Da bi se moglo stepati potrebno je imati sluha za muziku. Naravno da je nedopustivo lupkati izvan ritma. To je smrt za uši nekome tko zna kako i što treba raditi. Za nekoga tko je izvan ritma i glazbe step zna biti i pretežak i nesavladiv.

Ono što danas znamo o stepu dolazi iz Irske. Taj početni način stepanja se tokom godina izmješao sa stepom američkih robova kojima je bilo zabranjeno korištenje glazbenih instrumenata pa su osmilslili svoj način zabave. Pucketali su prstima,lupali nogama od pod i dobivali različite vrste ritmova.
Početna publika mu nije bila elita već srednja i donja klasa. Kada je došlo do izuma filma step se iz kazališta preselio na filmsko platno te je tako postao poznatiji. Time je došlo do pozitivnih promjena jer do tada je malo ljudi znalo o kojem je to plesu riječ.No unatoč dobrim promjenama dogodile su se i one negativne a to je da su do tada brojni crni plesači zamijenjeni bijelcima.

Minstrel misses je kazališna predstava koja je veoma važna jer je u njoj prvi put bio javno spomenut naziv Step Dance.Te gospođice su imale cipele sa drvenim potplatima na petama i prstima. Ova vrsta stepa potpuno je drukčija što se samog zvuka tiče jer se tupi udarci drva ne čuju toliko dobro,pa se nedugo nakon toga pojavila nova ideja, i pokazala se uspješnom.
Naime, kako bi udarci bili intenzivniji potrebno je jače lupati ali uz drvo na petama i prstima nema velikog učinka. Stoga su novčići pričvršćeni na cipele pojačavali zvuk i stvorili nove step cipele. Uz novčiće su se koristili udarci po tijelu i pljeskanje kako bi se dobilo na raznolikosti zvukova.

Da bi zvuk bio jači u današnje vrijeme koriste se metalne pločice koje se nalaze također na petama i prstima. Te pločice nazivaju se tepovi i zamijenile su novčiće koji su se prije koristili.
Tapovi su srebrene boje i oblog trokutastog oblika. Najčeće su pričvršćene malim čavlićima kako se nebi odvajali od cipela. Naziv za cipele koje služe za plesanje stepa i na kojima su metalne pločice nazivaju se steperice. Rađene su od kože i najčešće su crne boje.

Izvor: Wikipedia-step


Izvor fotografije: http://tap-wonderland.com/images/twmusic/main%20pics/tap-dance-rhythyms.jpg

- 14:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Dubrovački steperi

Step n' jazz, plesni je studio iz Dubrovnika. Svake godine Hrvatski show dance savez(HSDS) organizira dva natjecanja na državnoj razini; Kup Hrvatske i Državno natjecanje. Sudjeluju brojni plesni studiji iz zemlje. Prikupljanjem bodova omogućuje se odlazak na najvažnije natjecanje u cijeloj godini, Svjetsko prvenstvo u stepu u Njemačkom gradu Riesa. Osvojivši jedno od prva tri mjesta, osigurava se odlazak u Njemačku,pod organizacijom IDO-a.
Tokom Uskrsnih praznika sportska dvorana u Gospinom polju u Dubrovniku bit će prepuna mladih stepera iz cijele Hrvatske. Naime od 16. do 18. travnja održava se natjecanje u stepu i jazzu, te počinje prikupljanje bodova za Svjetsko prvenstvo. Pripreme su intenzivne, od treninga i proba do organizacije natjecanja.
Dosadašnjih godina natjecanja su se održavala u Zagrebu, Pisarevini, Vukovaru, Požegi,Splitu..a prvi put dolazi i u sami jug Hrvatske, Dubrovnik.

Natjecanje je podijeljeno u tri dana. Svaki dan određen je za posebnu kategoriju. Jedan za kategoriju djece, drugi za kategoriju juniora i treći za seniore.
U svakoj kategoriji postoje razne vrste izvođenja plesa. Od solo nastupa, dua, tria, grupe( koja se sastoji od 4 do 7 plesača), formacije( od 8 do 24 plesača) te productiona( od 25 plesača pa nadalje).

Kako bi natjecanje bilo valjano tu su i suci koji ocijenjuju različite vještine. Naravno broj jedan označava najbolji ples.

Izvori fotografija: Funny tap dance

- 13:07 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2009  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Izvješćivanje o novim vijestima na području stepa i modernog jazza.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr