Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.

Let lastavica

12.05.2017., petak

Priča o soli


Priča o soli počela je za mene kad me je brat u Makarskoj nagovorio da
kupim solni cvijet. Nisam ni slutila što se krije u teglici koju sam ponijela
kući. Svi smo se oduševili što cvijet nije samo solio hranu nego joj davao
odličan okus. Otada je to jedina sol koja se koristi u našem domu


Prije godinu dana imala sam zadovoljstvo čuti izuzetnu priču. U vjetrosolani
smještenoj na tridesetak metara od mora, u lučici ŠRD-a Krvavica Ramova,
fizika, zakoni termodinamike i entropije su se uz pomoć inovatorskog uma
pretvorili u zanimljiv biznis. Dipl. ing. Ivan Šimić ne krije kako se poslužio
onim što i naši stari od pamtivijeka rade, snagu bure koriste u sušenju hrane.



Standardne solane zavise od vremena, kiša im kvari rod. Ivanova solana
ne zavisi o hirevima vremena kao one sa horizontalno postavljenim
bazenima u Stonu, Ninu, na Pagu. Vjetro- solana je morska solana sa
slojevitim plohama, koja omogućuje povećanu proizvodnju na dvije površine
isparavanja. Vjetar, osobito bura, ubrzava isparavanje. Kod Ivana su bazeni
smješteni slojevito, jedan iznad drugoga, i povezani su putem cijevi. Gornji
bazeni su plići, dubine od tri do pet centimetara. Donji su duboki 40 cm.


Ivan je u startu odlučio kako se neće baviti proizvodnjom obične, industrijske
soli. Iako njegovi bazeni daju i tu mogućnost, on se radije opredijelio za
proizvodnju višestruko skupljeg cvijeta soli. Stvara se ljeti,
kada salamura u bazenima postigne temperaturu od 60 stupnjeva. U tim
trenucima počinje proces kristalizacije visoko cijenjenog cvijeta soli, koji se u
grumenima kristala počne skupljati po površini. Kristali se počnu stvarati
oko podne, a Ivan ih skuplja u vrijeme sutona. Od lipnja pa nadalje, za velikih
vrućina, to mu je svakodnevna dužnost.


E sada zašto cvijet soli? Što nedostaje običnoj soli? Ivan je
tu rezolutan, tvrdeći kako je cvijetu soli zbog drugačijeg kemijskog sastava
i ljekovitosti, samim tim i iskoristljivost u prehrani nemjerljiva. Industrijska sol se,
s druge strane, u prerađenom obliku koristi za ceste, a onu namijenjenu
kućanstvu treba i dodatno tretirati kalijevim ferocijanidom. Ona u sebi, tvrdi
Šimić, nema ni minerala, a mora joj se dodavati i umjetni jod. Ispitivanja su,
veli, pokazala kako solni cvijet u svom sastavu ima prirodni kalijev jodid i čak
15 puta više minerala nego klasična sol.
-Zato cvijet soli i pliva na površini. Ja bih solni cvijet nazvao najvrijednijim
prikazom mora u kristalu soli. I zato sam se radije priklonio njegovoj proizvodnji.
U svom sastavu ima magnezij, kalij, kalcij.


Netko bi možda stao na cvijetu soli, no ne i Ivan. Pa je iz onog ostatka salamure,
preostalog nakon izvlačenja cvijeta soli, izvadio još dva sastojka.
Prvi je dijamantna sol koja se stvara pri slanosti 31 do 38 posto.
Nepodobna je za kuhanje, ali zato vrlo iskoristljiva za dermatološke tretmane.
U sebi ova kruta sol nosi podosta minerala, koji su odlični za razne dermoterapije.
A nakon toga ostaje još nešto, presoljena salamura s koncentracijom soli od 38
i više posto, prepuna planktona, nazvana morsko ulje. Ono je 60% NaCl,
sa mnogo Mg, koji najbolje ulazi preko kože.


Ne čudi što je Ivan Šimić dobio brojna priznanja, kao „Zlatna arka“ za
istraživačko komercijalni projekat. Čudi što njegov izum nema materijalnu
podršku društva i nije šire rasprostranjen, jer područja na hrvatskoj obali
gdje bi se mogao primijeniti ima mnogo. Šimić uvjereno tvrdi i kako bi s
primjenom ovakve inovacije, samo s ugradnjom vertikalnih bazena, paška
solana mogla bez problema riješiti kompletno pitanje uvoza. Od svih
hrvatskih solana, kaže, godišnje uberemo oko 20 tisuća tona soli, i to u
ekstra godinama. A trošimo oko 300 tisuća. Onaj ostatak se uvozi.


Na lokalnim izborima Ivan Šimić je kandidat za gradonačelnika Makarske.
Želim mu sreću!



- 07:00 - Dobro došli pristojnim komentarom na moj blog (54) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (18)
Ožujak 2024 (28)
Veljača 2024 (22)
Siječanj 2024 (24)
Prosinac 2023 (27)
Studeni 2023 (28)
Listopad 2023 (21)
Rujan 2023 (17)
Kolovoz 2023 (19)
Srpanj 2023 (21)
Lipanj 2023 (24)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (32)
Veljača 2023 (28)
Siječanj 2023 (32)
Prosinac 2022 (32)
Studeni 2022 (29)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (28)
Kolovoz 2022 (25)
Srpanj 2022 (33)
Lipanj 2022 (26)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (22)
Ožujak 2022 (31)
Veljača 2022 (30)
Siječanj 2022 (32)
Prosinac 2021 (39)
Studeni 2021 (31)
Listopad 2021 (32)
Rujan 2021 (30)
Kolovoz 2021 (31)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (29)
Svibanj 2021 (32)
Travanj 2021 (32)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (30)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (32)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (27)
Kolovoz 2020 (31)
Srpanj 2020 (31)
Lipanj 2020 (30)
Svibanj 2020 (33)
Opis bloga

"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...

Saimaro


Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.

Eduardo Galeano

(misao pronašla pedeset+)


Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)


Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.

(White lilith)



Putovodoljubni gastronaut
(milord55)



Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz.

(Potok)


Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe?

(j.)

Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke..

(mecabg)


Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)

Prava si čuvarica od zaborava...
(sewen)



Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne

(semper contra)



Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem...

(Dinaja)



Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:))
(modrina neba)



Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.

(Razmišljanja jedne žene)


Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)


Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)

Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama.
(posljednji komentar GMD)


mail:
ankas33@yahoo.com


Počasni komentatori bloga:
gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.