Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.

Let lastavica

31.05.2016., utorak

Kamena priča


Fascinira me kamen, zbog mjesta rođenja i mjesta gdje sam rasla

Škrto rastinje između kamenja na škrtoj zemlji

kameno stubište, ma kamo vodilo

Struktura kamena...

biljčice koje izviruju iz kamena

Male oaze kamena, drveća i vode

a najviše, sitni kamenčići na plaži koja me čeka, koja mi se raduje...

S kamenom rasla, kamen volim...

(slika Lastavica)




- 06:30 - Dobro došli komentarom na moj blog (44) - Isprintaj - #

30.05.2016., ponedjeljak

Okolo naokolo


Došlo je i vrijeme povratka. Iako je još bilo potrebe za mojim ostankom,
obaveze su čekale i kod kuće.
Tunel Sv. Ilija, dugačak 4 248 m


Vidim Imotski u daljini.
Prolaz kroz Imotski. Nikad nisam bila u ovom gradu, baš to nije u redu.

Idemo na prijelaz Vinjani gornji.

Rijeka Lašva bogata pastrmkama, uliva se u Bosnu.

Zenica. Putem nailazimo na prosvjednu kolonu ljudi. Ne javljaju niti
označavaju, i ne znamo da su blokirali Doboj, Tuzlu i tri granična
prijelaza. Pokušavamo stići do Doboja, u neko vrijeme shvaćamo
da se kolona ne pomjera i da su prethodnog dana do ponoći držali
zatvoreno, pa se vraćamo ka Zenici pa na autoput. To znači četiri
sata putovanja više :(

Bar 17 puta smo prešli rijeku Bosnu.

Poslije Olova, kako se put nepredviđeno odužio i mi smo krenuli
nepoznatim predjelima, vozač je predložio da negdje ručamo.
"Kako da odaberemo mjesto?" pitao je. Čim sam vidjela tablu
"Stari mlin", znala sam da je to ono pravo.


Nismo pogriješili. Teletina punjena pršutom
i sirom, prelivena šampinjonima vratila nam
je snagu i dobro raspoloženje.

Pa još malo do Vlasenice i prelaz Karakaj nije daleko... ni Beograd.
Stižemo u neko doba noći, umorni od 13 sati puta.

(slika Lastavica)


- 08:00 - Dobro došli komentarom na moj blog (30) - Isprintaj - #

29.05.2016., nedjelja

Tko šeta po Sv. Petru?


Prekrasan je pogled na Makarsku s poluotoka Sveti Petar

Kako mi stoji ovaj bijeli ljepotan, parkiran baš
na Sv. Petru?

Kao Makarskoj bijeli lukobran? Dobro, složili smo se.

Gogoo, da li je ovo divlja orhideja?

Prošetajmo mirnom stazom preko Sv. Petra

dok se more nazire kroz borove i grmlje

Šetamo do starog kompleksa na vrhu Sv. Petra

Nova crkva umjesto stare, koju je porušio potres
1962.

Na Hvaru vidim dim. Nije valjda požar?

Koga to vidimo? Radoznalu igračicu.


Vrata ljubavi, koja se nalaze na koricama moje prve knjige.

Spuštamo se do najljepših stjenovitih plaža. Vole ih naturisti. Još ih nema.



Tu su i makarske mačke. I dok se Grci ili Rim ponose svojim mačkama
i prave suvenire i kalendare s njima, ove su pomalo zanemarene.


Oko svjetionika pogledajmo stijenu koju je netko davno drag zvao prijestolom.

Pa žutu kuću na plaži, koja odavno nije žuta, ali se uvijek kaže, "kod žute kuće".
Moje omiljeno mjesto za kupanje.

I nažalost, vrijeme je za povratak...

(slika Lastavica)


- 07:00 - Dobro došli komentarom na moj blog (42) - Isprintaj - #

28.05.2016., subota

Znakovi pored puta


Split je 63 km od Makarske, kaže teorija. U praksi, to je 75 minuta do tri sata
puta, ovisi u koje doba dana i čime putujete, kao i o razlogu puta.

Vrijeme je loše, ali medicinski razlog obavezuje na polazak. Vežite se,
polazimo!

Prolazimo usputna mjesta


Dubci ili Vruja, opasno mjesto kad puše bura

Pratimo liniju Brača

Pred Omišem odvajanje za autocestu

Evo i Omiša



Vrijeme se popravlja na Cetini

Dugi Rat

Pratimo Mosor

Bližimo se Splitu


Pored glavnog razloga, našlo se malo vremena za
kratki prvi susret s dragom blogericom.
Od Splita ne pitajte me što sam vidjela.

Pa ćemo natrag.

Žuke su počele cvjetati, ranije nego ih inače pamtim.

Cetina se ljuti.

Opet pratimo Brač

Ponovo vrtoglavi Dubci.

Kad se vidi znak Makarska rivijera, bližimo se najljepšem dijelu srednje Dalmacije.

Gdje nas čekaju šparoge... druga ljepota u ovom danu.

(slika Lastavica)


- 07:02 - Dobro došli komentarom na moj blog (26) - Isprintaj - #

27.05.2016., petak

Predstavljanje u književnom klubu


Društvo književnika Beograda okuplja plodne pisce iz Beograda i šireg okruženja.
Sastanci su obično četvrtkom i odlično posjećeni. Iako je formalan prijem bio
ranije, dogovorili smo se da svoje stvaralaštvo prikažem zajedno sa tri nova člana.
Svatko je imao po 15 minuta po svom izboru, da pokaže o čemu i kako piše.

Dama je počela prva. Moju biografiju i recenziju
treće knjige predstavio je recenzent svih mojih
knjiga, književnik Vasa Radovanović.

Petnaest minuta pjesama naizmjenično
s kratkim pričama, kažu da nije bilo
dosadno :)

Nikola se predstavio pjesmama iz svojih knjiga

Ivan je predstavio svoje pjesme i haiku uratke

A Milan nas je zamislio misaonom poezijom

Veče je uspjelo, tvrde prisutni. Mene je iznenadio komentar jednog člana mog prethodnog
književnog kluba, da je tek sada shvatio o čemu i kako pišem, iako me je slušao nebrojeno
puta. Shvatila sam, kad kažemo jednu pjesmu u nekoj prilici, nitko ne dobija pravi dojam o
opusu nekog tko piše.


(Piše Lastavica, slikaju Zorica i Mirjana)


- 19:18 - Dobro došli komentarom na moj blog (14) - Isprintaj - #

Otkud ime Sućuraj?


Nesputani i slobodni dio djetinjstva mi je vezan za Sućuraj. Siromašni dio,
ali pun topline i dragih ljudi. Uvijek mu se rado vraćam i na usluzi sam
mojim Sućuranima kad god zatreba.

Igrane. Rt Hvara je kod žute strelice

Do Sućurja se najlakše dolazi trajektom iz Drvenika na Makarskom primorju. Trajekt plovi
25 minuta, zimi prometuje 3-4 puta dnevno, a ljeti 10-15 puta dnevno. Kad se iskrcate iz
trajekta već ste u Sućurju, trajektno pristanište je jako blizu centra mjesta.

Kad vidim svjetionik, već sam sretna

Pratim pogledom drage stijene (sike) i mjesta koja su ljepotom
obilježila moje djetinjstvo.



Mnogi samo prođu kroz Sućuraj, nesvjesni da je on poseban i da u njemu vrijedi
provesti odmor.
Sućuraj (tal. San Giorgio) je općina u Hrvatskoj, na istočnom kraju otoka Hvara. Grb
općine je sv. Juraj na konju koji ubija zmaja. Po ovom svecu mjesto je i dobilo ime
(sut + Juraj = Sućuraj).




Sućuraj postoji već više od 2300 godina i kroz svoju povijest je više puta do temelja
uništavan i ponovo obnavljan. Prvi poznati stanovnici Sućurja bili su Iliri, a njihova
kraljica Teuta imala je u 3. stoljeću prije Krista ovdje svoj dvorac. U 7. i 8. st. Sućuraj
su naselili Hrvati, koji u njemu žive do današnjih dana.
Kroz povijest u Sućurju su se mijenjali razni gospodari i razne države: Iliri, Rimljani,
Hrvati, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani... Samo u 20. stoljeću Sućuraj je bio
u 6 različitih država.



Mog ujaka više nema, na seoskom groblju polažemo cvjetak.


A onda, pomoći onima koji su ostali, da se održe koliko god je još moguće.

Doviđenja dragom Sućurju!






(slika Lastavica)


- 07:30 - Dobro došli komentarom na moj blog (28) - Isprintaj - #

26.05.2016., četvrtak

Pogled sa lukobrana


Nakon kiše prošetajmo makarskom lukom




Tu je legendarni hotel "Osejava" u novoj garderobi

I lukobran, oko kojeg su se lomila mnoga koplja, koliko je zatvorio makarsku
luku, koliko joj donosi lijepog, a koliko kvari.

Vidite zgradu franjevačkog samostana na lijevoj strani slike? Tu je nekad bila
bolnica, tu sam se rodila, 100 metara od mora!

Što mislite, da li očima Makarske pristaje ovaj bijeli šal, koji joj Biokovo poklanja?

Pogledajmo s druge strane lukobrana, prema poluotoku Sveti Petar.

Na kraju lukobrana

postaje jasno da je more prihvatilo
ovo bijelo zdanje,

ježevi su se već naselili!

Pa, i ne izgleda loše :)


Skoro kao makarski rafioli.

(slika Lastavica)


- 07:03 - Dobro došli komentarom na moj blog (34) - Isprintaj - #

25.05.2016., srijeda

Svečani dan


Prva sveta pričest je važna
i za prvopričesnika i za obitelj.

Nijedan trenutak se ne propušta.

A kada se sve završi kako smo samo poželjeti mogli,
moramo to proslaviti i tom se dijelu "zadaće" ozbiljno
posvetiti.

Dio slanog opusa.



Slatka rapsodija



Slažete se da je ovo baš bilo naporno?
Dobro da nije svaki dan :)

(slika Lastavica)


- 12:23 - Dobro došli komentarom na moj blog (22) - Isprintaj - #

Ispod Matokita


Gdje će danas patikice skitalice?

U kišnom jutru na autobuskom kolodvoru Makarska po dogovoru su se srele
i odmah prepoznale dvije blogerice.

Pa su se zaputile u posjet trećoj, u Tinov grad Vrgorac. Imale smo srdačan doček
na kolodvoru, pa opušteno čavrljanje, kao da se sve tri znamo sto godina.


Domaćini su nam pokazali okolicu.

Pogled na Vrgorac. Zašto se zove tako? Na vrhu je gore.

Brdo Matokit i tvrđava ispod njega. Kažu da je ime nastalo od latinskog imena
ove planine - Monte Acutum, u prijevodu Oštra planina.

...negdje u daljini pogled mi se gubi...

Pomislila sam na Oljinuljuljačku.

Vrgorački je kraj najmanji, najslabije razvijen i najrjeđe naseljen dio Dalmatinske zagore.
Okosnicu ovoga kraja čini plodno Vrgoračko polje (Jezero), koje čini zatvorenu kršku
dolinu i spada među najniža krška polja u donjem toku rijeke Neretve; nadmorska
visina polja kreće se između 20 i 28 m.


Zauzima površinu od 37 km2 i obuhvaća oko 3000 hektara obradivog zemljišta.
Polje je gotovo u cijelosti obrađeno (2840 ha), osim manjega dijela uz rijeku
Maticu te u jugoistočnom i zapadnom dijelu polja. Gospodarsku osnovu čini
poljoprivreda – vinogradarstvo i voćarstvo (uzgoj jabuka i jagoda).


Valja se vratiti u Vrgorac.

Pa doviđenja Vrgorcu, do sljedeće prilike!


(slika i priča Lastavica)


- 06:12 - Dobro došli komentarom na moj blog (28) - Isprintaj - #

24.05.2016., utorak

Kalalarga


Kalalarga je najstarija i najljepša ulica Makarske. Njenu kroniku sada piše Makaranin
Marino Srzić, pa se nadam da će uskoro biti moguće pročitati tu knjigu.
Uz nju su svim Makaranima vezane uspomene iz svih životnih razdoblja.
Krenimo od centralnog Kačićevog trga kroz Kalalargu.




Svaki metar ove ulice priča svoje priče.

"Stari mlin" je imao najbolje igranke, neko vrijeme moje mladosti.

Na kraju ulice je dobra konoba "Kalalarga", koja je obično puna.


I gdje smo drugo mogle uveličati radost susreta odličnim ručkom sa
dalmatinskim specijalitetima? Baš u Kalalargi, u restoranu "Gastro diva".




(slika Lastavica)

A tko se to sreo? Odmak i Lastavica, uz asistenciju dvije krasne dame.
Dojmovi? Susret trebamo ponoviti!
Trenutno uživam u čitanju jedne od knjiga drage Odmak.




- 06:55 - Dobro došli komentarom na moj blog (37) - Isprintaj - #

23.05.2016., ponedjeljak

Šetnja Makarskom

Bacimo pogled ka Braču. Vrijeme je lijepo, idemo u šetnju Makarskom.

Pored srednje škole

Kružni tok pored groblja

Franjevački samostan sa malakološkim muzejem

Pored đardina na Osejavi, pogled na poluotok Sv.Petar

Izbijamo na rivu


pored strarog hotela "Porin"


U staroj lijepoj zgradi općine mnogi su se vjenčali

A ovdje sam nekad stanovala

Brod "Makarski Jadran" priprema se za sezonu


(slika Lastavica)

Ovo zovu spomenik turistu, a ja mislim da je spomenik
makarskom "Galebu".



- 08:00 - Dobro došli komentarom na moj blog (36) - Isprintaj - #

22.05.2016., nedjelja

Put do Makarske


Ima nekoliko načina da od Beograda stignete do Makarske. Da vozite sami,
može biti najlakše. Avion Split-Beograd je 115 E, Beograd-Split 99 E, ovisno
o prijevozniku. Kasnije kolima do Makarske. Autobus Makarska promet i BS
tours voze redovito, noću, bar 13 sati, jako naporno. Prijevoz od vrata
do vrata pokazao se najboljim, udobnim, traje devet sati, košta 60 E.


Autoputem, prijelaz Bajakovo, prelazimo Spačvu

pa isključenje

Odmor za kavu


Zenica

Uspon na Rostovo 1160 m, lijepa planina.

Odmorište Zlatarica

Bugojno, pljusak na usponu.

Livanjsko polje, ne vidimo divlje konje.

Buško jezero, zvano ukleto, ili Buško blato - prirodni je nastavak Livanjskog polja. Nalazi se
u Bosni i Hercegovini na 716 m nadmorske visine. Samo jezero ima površinu od 55,8 km2,
a ukupna zapremina je 782 miliona m3. Dve trećine nalaze se u općini Livno, a trećina u
općini Tomislavgrad. Svojom površinom ovo jezero najveće je umjetno jezero - umjetna
akumulacija u Europi.

Skrećemo za Makarsku, granični prijelaz Prisika

Autoput Zagreb-Ploče

Tunel Sv. Ilija, dugačak 4 248 m, ima kolnik od 7,7 m i servisnu cijev sa zapadne strane
dugu 4 255,62 m. Tunel se nalazi na trasi državne ceste D532. Prolazi kroz Biokovo
između naselja Bast u općini Baška Voda (s južne strane) i Rastovac u općini Zagvozd
(sa sjeverne strane).


Konačno, more.

Baška Voda nam želi dobrodošlicu


I evo moje Makarske...

(slika Lastavica)



- 07:52 - Dobro došli komentarom na moj blog (38) - Isprintaj - #

20.05.2016., petak

I sol može cvjetati


Prošlog ljeta me je brat u Makarskoj nagovorio da kupim solni cvijet. Nisam ni slutila što se
krije u teglici koju sam ponijela kući. Svi smo se oduševili što cvijet nije samo solio hranu
nego joj davao odličan okus. Slatko smo potrošili teglicu pa su mi sinovi pred put naložili
da donesem solnog cvijeta dovoljno za duže vrijeme.


Moji mi rekoše da se solana nalazi u Krvavici, pa smo se tamo zaputili, ne očekujući
da ćemo imati izuzetno zadovoljstvo da nam gospodin Ivan Šimić osobno pokaže
svoj inovatorski rad, vjetro-solanu, i ispriča svoju fascinantnu priču. U vjetrosolani
smještenoj na 30-ak metara od mora, u lučici ŠRD-a Krvavica Ramova, fizika, zakoni
termodinamike i entropije su se uz pomoć inovatorskog uma pretvorili u zanimljiv
biznis. Šimić ne krije kako se poslužio onim što i naši stari od pamtivijeka rade,
snagu bure koriste u sušenju hrane. Na tom principu, kaže, prave se i pršuti.



Standardne solane zavise od vremena, kiša im kvari rod. Ivanova solana ne zavisi
o hirevima vremena kao one sa horizontalno postavljenim bazenima u Stonu,
Ninu, na Pagu. Vjetro- solana je morska solana sa slojevitim plohama, koja
omogućuje povećanu proizvodnju na dvije površine isparavanja. Vjetar, osobito
bura, ubrzava isparavanje. Kod Ivana su bazeni smješteni slojevito, jedan iznad
drugoga, i povezani su putem cijevi. Vjetrosolana “Ramova” ima 12 bazena,
svaki veličine od 12 metara četvornih, sveukupne površine od 144 četvorna
metra. Gornji bazeni su plići, dubine od tri do pet centimetara.
Donji su duboki 40 centimetara.


Ivan je u startu odlučio kako se neće baviti proizvodnjom obične, industrijske soli. Iako
njegovi bazeni daju i tu mogućnost, on se radije opredijelio za proizvodnju višestruko
skupljeg cvijeta soli. Stvara se ljeti, kada salamura u bazenima postigne temperaturu
od 60 stupnjeva. U tim trenucima počinje proces kristalizacije visoko cijenjenog cvijeta
soli, koji se u grumenima kristala počne skupljati po površini. Kristali se počnu stvarati
oko podne, a Ivan ih skuplja u vrijeme sutona. Od lipnja pa nadalje, za velikih vrućina,
to mu je svakodnevna dužnost.


"Ovakvim sustavom isparavanje mogu raditi tijekom cijele godine, čime održavam
ravnotežu soli u bazenima. A onda, s dolaskom vrućih dana, i visokih temperatura
krećem u postupak kristalizacije. S obzirom na to da mi bazeni stalno isparavaju,
već sada mogu imati cvijet soli. No namjerno s vremena na vrijeme razrjeđujem
salamuru, kako bi taj proces zaustavio. Naime, cvijet soli ima najbolje karakteristike
kada temperatura salamure u kojoj se stvara, postigne 60 stupnjeva. A to je za
ljetnih dana. Salinitet mora je inače oko 3,5 posto. Onaj salamure u mojim
bazenima je momentalno od 15 do 17 posto. S lipnjem će skočiti na 23, a solni cvijet
se kristalizira od 26 do 31" – pojašnjava Šimić.


E sada zašto cvijet soli? Što nedostaje običnoj soli? Ivan je tu rezolutan, tvrdeći kako je
cvijetu soli zbog drugačijeg kemijskog sastava i ljekovitosti, samim tim i iskoristljivost
u prehrani nemjerljiva. Industrijska sol se, s druge strane, u prerađenom obliku koristi
za ceste, a onu namijenjenu kućanstvu treba i dodatno tretirati kalijevim ferocijanidom.
Ona u sebi, tvrdi Šimić, nema ni minerala, a mora joj se dodavati i umjetni jod.
Ispitivanja su, veli, pokazala kako solni cvijet u svom sastavu ima prirodni kalijev
jodid, i čak 15 puta više minerala nego klasična sol.
-Zato cvijet soli i pliva na površini. Ja bih solni cvijet nazvao najvrijednijim prikazom
mora u kristalu soli. I zato sam se radije priklonio njegovoj proizvodnji. U svom sastavu
ima magnezij, kalij, kalcij.”


Netko bi možda stao na cvijetu soli, no ne i Ivan. Pa je iz onog ostatka salamure,
preostalog nakon izvlačenja cvijeta soli, izvadio još dva sastojka.
Prvi je dijamantna sol koja se stvara pri slanosti 31 do 38 posto.
Nepodobna je za kuhanje, ali zato vrlo iskoristljiva za dermatološke tretmane.
U sebi ova kruta sol nosi podosta minerala, koji su odlični za razne dermoterapije.
A nakon toga ostaje još nešto, presoljena salamura s koncentracijom soli od 38 i više posto,
prepuna planktona, nazvana morsko ulje. Ono je 60% NaCl, sa mnogo Mg,
koji najbolje ulazi preko kože.



Ne čudi što je Ivan Šimić dobio brojna priznanja, kao „Zlatna arka“ za istraživačko
komercijalni projekat. Čudi što njegov izum nema materijalnu podršku društva i nije
šire rasprostranjen, jer područja na hrvatskoj obali gde bi se mogao primijeniti ima
mnogo. Šimić nije uspio proći niti na jednom državnom natječaju. Nije uspio naći ni
partnera za svoje ideje. A uvjereno tvrdi i kako bi s primjenom ovakve inovacije,
samo s ugradnjom vertikalnih bazena, paška solana mogla bez problema riješiti
kompletno pitanje uvoza. Od svih hrvatskih solana, kaže, godišnje uberemo oko
20 tisuća tona soli, i to u ekstra godinama. A trošimo oko 300 tisuća. Onaj ostatak
se uvozi.
- I to je žalost. Samo sa slojevitim bazenima riješili bi se toga uvoza. No, nekome je
lakše uvoziti. S druge strane, naša zemlja ima oko deset tisuća hektara tla, nazvao
bih ga pustinjskim, s nevjerojatno visokim stupnjem isparavanja, te vlagom koja se
spušta ispod deset posto. Te se lokacije nalaze uz samu obalu, pod Velebitom.
Zbog prirodnih elemenata koji tu vladaju, sprege mora i vjetra, s takvim isparavanjem,
javljaju se uvjeti nalik onima u Sahari, pustinji Gobi ili Dolini smrti. To su izvanredni
uvjeti koji bi se mogli iskoristiti za veliku proizvodnju soli. Time bi se otvorila radna
mjesta, stvorili bi se klasteri, a centar proizvodnje bi mogao biti na Pagu. Mogli bi
proizvoditi sol koja bi zadovoljila potrebe cijele jedne Europe. No mi to ne koristimo.
Nitko o tome ne želi voditi računa. Kakva šteta, kakvi gubici – ističe Ivan još jednu
svakidašnju, tužnu, apsurdnu hrvatsku priču.


(slika i prepričava Lastavica)


- 16:38 - Dobro došli komentarom na moj blog (54) - Isprintaj - #

12.05.2016., četvrtak

Bezuvjetna ljepota


Diviš se


Gledaš gore

Gledaš dolje

Uživaš!

Ako...daj Bože...

(slikala Lastavica)



- 00:15 - Dobro došli komentarom na moj blog (62) - Isprintaj - #

11.05.2016., srijeda

Knjige i sladoled


Šta se desi kad dvije kolegice po peru i kolegice
po profesiji organiziraju sladoledni sastanak?


Razmijeni se ljepota riječi. Kako ću uživati u ovim knjigama, u gornjem redu!



- 00:10 - Dobro došli komentarom na moj blog (16) - Isprintaj - #

10.05.2016., utorak

Blogerice u Sremskim Karlovcima


Ima nas blogera posvuda. Češće se okupljamo u Beogradu, nekad u Novom Sadu,
više puta u Sremskim Karlovcima. Tu smo radili i promociju treće blogerske knjige
i domaćica promocije bila je naša draga Roksana.

Impresija vozi do mene, usput uzimamo nju, Unujedinu (njih, jer nosi
malog blogera), pa put pod kotače.

Prolazimo Inđiju.

Iz ravnice izranja Fruška gora.

Ledinci nisu daleko od Sremskih Karlovaca, tu je naša Merkur. Kad
nam se pridružila, ekipa je kompletna.


Svi ćemo zajedno u posjetu Roksani u Sremskim Karlovcima. Ona je poznati
čuvar tradicije karlovačkog kuglofa, o čemu možete čitati na njenom
službenom blogu i FB.


Uvijek nam je lijepo kad se okupimo.


U centru Karlovaca njena kćer Aleksandra nastavlja porodičnu tradiciju
karlovačkog kuglofa.



Pred Ledincima je restoran "Vidikovac" koji nije slučajno dobio to ime.

Pogled na Dunav zaustavlja dah.


Al' sam gladna.
Al' sam gladna!

Al' sam bila gladna.

Valja nam poći.

Pa krug oko Fruške gore

i kućama, do sljedećeg susreta.

(slika Lastavica)

- 00:10 - Dobro došli komentarom na moj blog (34) - Isprintaj - #

09.05.2016., ponedjeljak

Što kažu životinje?


Sletio sam na tvoj prst da ti prenesem poruku

Baš mi se spava!

Jesi li čula? Nisi? Kako nisi, baš jučer...

Zašto me nitko ne vodi svojoj kući?

A ja sam tako sladak!

Ova livada je taman za nas

Što galamite? Ne date nam spavati!

Ma vidi slasnog zalogaja!!

Kako smo mi tihe!

Samo vas pratim!

(slika Lastavica)


- 00:40 - Dobro došli komentarom na moj blog (44) - Isprintaj - #

08.05.2016., nedjelja

Još malo japanske ljepote


Shinkansen (doslovno značenje je "nova magistrala") je mreža vlakova velikih brzina
u Japanu u vlasništvu pet kompanija. Od puštanja u promet 1964. godine mreža se
proširila na preko 2700 km i povezuje većinu velikih gradova na ostrvima Hokkaido,
Honshu i Kyushu. Zbog velike brzine i dizajna popularan je i nadimak "voz-metak".
Zamolila sam sina za neke od slika do kojih je teže doći. Fuji jama, gledana iz voza
Shinkansen

Planina Fuji ili Fujijama je najviša planina u Japanu visoka 3.776 m. Ona je
vulkan koji je posljednju erupciju imao 1707. godine, ali ga geolozi generalno
još uvijek svrstavaju u aktivne vulkane.
Ime planine potiče iz Ainu jezika i znači vječni život.

Planina Fuji, sa svojim elegantnim, kupastim oblikom, postala je poznata širom
svijeta i smatra se svetim simbolom Japana. Među Japancima postoji osjećaj lične
identifikacije s planinom, tako da se svakog proljeća na hiljade njih penje do hrama
koji se nalazi na njenom vrhu. Fuji je kroz povijest bio veoma popularna tema u
umjetnosti.
Evo Fuji sa procvalim trešnjama :)

Da pogledamo i tunel divnih procvalih trešanja u Tokiju?

(slikao sin)

- 06:40 - Dobro došli komentarom na moj blog (24) - Isprintaj - #

07.05.2016., subota

Mika legenda


Godinama ga viđam na istom mjestu, ispred banke u ulici koja je mijenjala ime: Maršala
Tita, Srpskih vladara, Kralja Milana, ali on nije mijenjao mjesto. Samo u najmraznijim
zimama nije bio tu. Prolazite i čujete neku staru melodiju na harmonici. Spustite prilog
i dobijete osmijeh, dok nastavlja sviranje. Pošteno zarađuje svoj kruh. To što je iza
njega banka, svemu daje posebnu dimenziju.


Vjerojatno bi više volio da svira u toplom, u nekom restoranu gdje je i bakšiš veći.
Ali Mihajlo - Mika daje koracima u staroj beogradskoj ulici poseban ritam. Kad
prođete, osmjehnite mu se i spustite bakšiš. I vi ćete se ljepše osjećati.


(slika Lastavica)

- 07:23 - Dobro došli komentarom na moj blog (14) - Isprintaj - #

06.05.2016., petak

Šala mala


Danas se Euro nije oglasio, pa da se podsjetimo i humora:


Jedan muškarac je odlučio da provjeri da li ga njegova žena voli i napisao joj je
oproštajno pismo, u kojem je, navodno, ostavlja. Stavio je pismo na stol i sakrio se
ispod kreveta, iščekujući ženu. Razumio je da postupa malo glupo i djetinjasto, ali
morao je znati što njegova žena osjeća prema njemu. Nadao se da će vidjeti njezino
iznenađeno lice, zamišljao kako plače i sva usplahirena zove prijatelje...
Napokon, kada se njegova žena vratila kući, pronašla je pismo i pročitala ga. Uzela
je kemijsku i počela po pismu nešto pisati. Nakon toga, presvukla se pjevušeći neku
veselu pjesmicu i plešući u njenom ritmu. Prije bi se reklo da je bila sretna, a ne
uznemirena i žalosna. Muž je bio šokiran. Slijedilo je još nešto gore. Žena je uzela
telefon i okrenula broj.
"Bok dragi. Spremna sam, dolazim uskoro. Što se tiče ove budale, napokon sam
ga se riješila, otišao je. I kako sam se mogla udati za njega uopće? Žao mi je što se
nismo ranije sreli. Evo me, stižem."
Prekinula je vezu i izašla iz stana. Muž je čuo kako su se zatvorila ulazna vrata
- otišla je. Razočaran, frustriran, sa suzama u očima, izvukao se ispod kreveta,
uzeo pismo da vidi što je napisala.
Kroz suze je pročitao: "Vidim tvoje noge kako vire ispod kreveta. Otišla sam u
trgovinu po kruh. "



Na predavanju iz fizioloških osnova psihologije, profesor donese veliki kavez u
kojem je bio mužjak štakora. I stavi profesor na jednu stranu kaveza komad kolača,
a na drugu stranu ženku štakora. Mužjak je bio u sredini, i bez razmišljanja ode
do kolača i pojede ga. Onda je profesor umjesto kolača stavio komad običnog
kruha, a štakor je opet otišao prema hrani. U nastavku eksperimenta, profesor je
stalno mijenjao tipove hrane, a štakor je uvijek jeo hranu, i nikad nije otrčao prema
ženki. Profesor reče:
- Ovim eksperimentom smo utvrdili da je hrana primarni i najvažniji biološki poriv...
Uto jedan od studenata iz zadnjeg reda upita:
- Gospodine, a zašto ne promijenite ženku? Možda mu je to žena!

Stoji žena ispred ogledala i gleda se, gleda, gleda....
Onda se okrene mužu:
-Za bolje i nisi!


- 00:39 - Dobro došli komentarom na moj blog (24) - Isprintaj - #

05.05.2016., četvrtak

Etno festival u Poljani


Kiša i dalje pada. Vozimo se autoputem pa se odvajamo za Požarevac,
prelazimo Veliku Moravu

Selo Poljana je 9 km od Požarevca, 1632 žitelja. Pješice uzbrdo, do crkve
koja je izgrađena na mjestu starog manastira Sestroljin.


Razgledamo 12.etno festival, pod krovom je izložba starih jela,
koja čeka prolazak komisije. Poslije se može jesti :)


Poslijepodne se vraćamo u Dom kulture
na folklorni dio festivala. Nastupa guslar
iz Trebinja Rajko Milojević

pa Kulturno umjetničko društvo "Poljana“, mali ansambl

KUD iz Blaca

Smederevo, KUD „Jerina“

Mali harmonikaš Filip Ilić iz Požarevca

Baričko kolo, KUD „Sinđelić“ iz Svilajnca, odlični

KUD iz Trebinja

Za sjajnu harmonikašicu Milenu Minić iz Lučice
još će se čuti. Radojka Živković dobija nasljednicu

Nastavlja se veselo i razigrano
.
Šlag na tortu predstavlja je mali harmonikaš Jovan
Petrović, 10 godina, sa spletom narodnih kola

Puni lijepih impresija, vraćamo se kućama

(slika Lastavica)


- 07:05 - Dobro došli komentarom na moj blog (14) - Isprintaj - #

04.05.2016., srijeda

Nikad dosta jaja


Tradicionalno drugi dan Uskrsa slavimo na nekim lijepim mjestima.
Društvo je veselo i homogeno.

Pauza za kafu i tuckanje jaja u prijatnoj kavani
„Ljubičevski raj“


Sirna pauza u kavani „Vlaški dragulj“


Idemo na izletište „Točak“, sa ljekovitom vodom




Vlasi njeguju kult pokojnika. Idemo u Smoljinac, koji ima neobično groblje
sa kućama nad grobom, sa namještajem, zavjesama...Stvarno,
u najmanju ruku neobično.

Požarevac, opušten ručak u „Vila Jelena“, izvana se tek sređuje, unutra
veliki prostor za svadbe, jedan izletnik šaljivo priprema sve za svoju
svadbu u tom prostoru.






Pa još jedan krug do etno festivala, o kojem ću tek pričati.

(slika Lastavica)

- 11:37 - Dobro došli komentarom na moj blog (32) - Isprintaj - #

03.05.2016., utorak

Otvorimo vrata


Otvorimo vrata, proljeće nas čeka

Po tepihu od tratinčica

ili ljubičica

pazimo da ne ugazimo bubamaru

Putevi nas vode negdje daleko

ili visoko

ka plavim vidicima.

Vrijeme je...

(slika Lastavica)

- 07:06 - Dobro došli komentarom na moj blog (40) - Isprintaj - #

02.05.2016., ponedjeljak

Torre de Belem


Kad sam prvi put došla u Lisabon, zaljubila sam se u bijelu kulu na obali rijeke Tejo.
Kitnjasta za tvrđavu, čipka u kamenu, ne ostavlja nikog ravnodušnim. Zamišljate stoljeća
koja su prohujala oko nje, sve moreplovce koji su se otisnuli na daleke pute mašući bijeloj
kuli. S njenih je prozora Lisabon ljepši, a pogled na jedrilice na rijeci poseban. I poželite
da joj se vraćate ponovo i ponovo. Uspjela sam još tri puta, i uvijek bi mi boravak u
Lisabonu počinjao s njom.


Pri četvrtkom povratku gradu koji obožavam, njegovoj Alfami, Bairro Alto, prelijepim
trgovima, rijeci Tejo, prvo sam pohrlila mojoj kuli i iz parka s maslinama divila se njenim
kamenim čipkama. Pa ponijela figurinu, njenu repliku, da uvijek bude sa mnom i vraća
mi ljepotu koja me je začarala. Tko zna, možda joj se još jednom vratim...


(slika Lastavica)

- 00:01 - Dobro došli komentarom na moj blog (38) - Isprintaj - #

01.05.2016., nedjelja

Sretan praznik


Tko slavi praznik rada,
sretno mu bilo!





Svima koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru
neka je sretan praznik!




- 00:30 - Dobro došli komentarom na moj blog (38) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2017 (24)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (30)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (28)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (37)
Studeni 2016 (31)
Listopad 2016 (26)
Rujan 2016 (31)
Kolovoz 2016 (27)
Srpanj 2016 (33)
Lipanj 2016 (32)
Svibanj 2016 (25)
Travanj 2016 (38)
Ožujak 2016 (35)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (35)
Prosinac 2015 (39)
Studeni 2015 (30)
Listopad 2015 (36)
Rujan 2015 (31)
Kolovoz 2015 (31)
Srpanj 2015 (1)
Opis bloga

Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.

Eduardo Galeano

(misao pronašla pedeset+)

Image and video hosting by <br />
TinyPic


Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koji odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)


Putovodoljubni gastronaut
(milord55)


Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe?

(j.)


Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)


Ljepota je
u oku promatrača,
a značenje
u glavi tumača.

(sjećanja i osvrti)


Reci mi glazbom,
reci mi plesom...
reci mi titrajima jesenjeg lišća,
valcerom ljepote.
Neizrecivo progovori
titrajem srca
i više ništa nije isto

(Dinaja)


Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne

(semper contra)



Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.

(Razmišljanja jedne žene)



Image and video hosting by TinyPic

Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama.
(posljednji komentar GMD)


mail:
ankas33@yahoo.com


Euro kaže:

Personalize funny videos at Bombay TV by Graphéine - Agence pub

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se