Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.

Let lastavica

30.09.2015., srijeda

Podijeliti radost

Kad cijeli svoj radni vijek provedete u bolnici, s pacijentima, na dežurstvima, u ambulanti,
u stalnom timskom radu, i dočekate radni staž i godine za punu mirovinu, znate da je
jedan jako važan dio vašeg života završen. Kolege viđate na stručnim skupovima, jer i
dalje osvježavate svoje znanje i skupljate CME bodove za licencu. Ne očekujete da vas
često zovu u kolektiv, jer više tu niste potrebni. I onda stigne poziv koji ne očekujete.
Dvije kolegice su izabrane za asistente, slave u sobi za sastanke, pozvale su kolektiv
i suradnike iz bolnice, pa su se sjetile da su znanje stjecale uz kolege koje sada ne rade.
Tako su nas petero pozvale da podijelimo radost, uz, naravno, gastronomski dodatak.
Svakako, rado smo se odazvale pozivu da im uveličamo svečanost.

Čak im je i direktor bolnice došao čestitati!


- 19:56 - Dobro došli komentarom na moj blog (32) - Isprintaj - #

29.09.2015., utorak

Kako proslaviti svjetski dan turizma

Kako proslaviti svjetski dan turizma? Putovanjem, naravno.
Cijeli dan pada kiša i ne prestaje ni na tren, ali je raspoloženje odlično.

Prelazimo Veliku Moravu

i stižemo u Svilajnac, 110 km od Beograda. Smatra se
da je dobio ime zbog toga što su se njegovi žitelji bavili
uzgojem svilenih buba i proizvodili svilu.
Odmor u kafiću, dok čekamo otvaranje
Prirodoslovnog centra.

Ulazimo u Prirodoslovni centar Svilajnac,
otvoren krajem lipnja 2015.

To je znanstveno-obrazovna institucija, spoj znanosti, obrazovanja i turizma.


U kompleksu su četiri tematske izložbe: Svijet dinosaura, Geološki vremeplov,
Svijet minerala i stijena, Biodiverzitet Srbije. Prolazimo geološki vremeplov
Zemlje, arhaik, proterozoik,

paleozoik, mezozoik (formiranje kontinenata)

i kenozoik (stvaranje čovjeka, još smo u tom dobu).

Prolazimo Svijet minerala i stijena. Obilazimo unutarnju postavku kostura
dinosaura, Svijet dinosaurusa i Biodiverzitet Srbije.

Izlazimo u park sa dinosaurima i modelom vulkana.


Nastavljam priču o manastiru Manasija i vodopadu
Lisine, ostanite na istim valjnim duljinama!
(slika i priča Lastavica)


- 06:51 - Dobro došli komentarom na moj blog (46) - Isprintaj - #

28.09.2015., ponedjeljak

Tajna dugovječnosti


Znate li tajnu dugovječnosti i kvalitetnog života? Ne znate?
Ne znam ni ja, vrata prema toj spoznaji su samo odškrinuta

Izbjegavanje svih prepreka na putu?

Gledanje svijeta u vedrim bojama?

Ili jednostavno, izbjegavanje sukoba?

Jer neki misle da put u nebo nema ulaz.

Što vi mislite?

(fotke snimila Lastavica, osim slike bake)

- 06:03 - Dobro došli komentarom na moj blog (56) - Isprintaj - #

27.09.2015., nedjelja

Vatromet

Vatromet boja
želja, snova
i maštanja.

Sve to stane
u samo jednu riječ.
Ljubav.



- 07:04 - Dobro došli komentarom na moj blog (40) - Isprintaj - #

26.09.2015., subota

Grčka musaka


Pripremite 600 g mljevenog junećeg mesa, 1500 g balancana,
600 g rajčica, 2 kapule, 2 češnjaka, šalicu prezle, začine (maslinovo
ulje, morska sol, mljeveni cimet, vegeta, lovorov list, papar) i bešamel
(mlijeko 500 ml, maslac 70g, brašno 4 žlice, 200 g ribanog sira).

1.Ogulite balancane, isjecite na kolutove oko 7 mm,
posolite i ostavite da se ocijede.

2. Na maslinovom ulju popecite sjeckane 2 kapule, pa dodajte mljeveno meso,
promiješajte.

Dodajte sjeckani češnjak

oguljene i isjeckane rajčice,

pa pola šalice prezle, papar, pola žličice cimeta,
6-8 klinčića, dva lista lovora, malo vegete,
morsku sol. Dobro izmiješajte i lagano kuhajte
oko 45 minuta dok tekućina ne ispari.
3. Dok se meso dinsta, pržite balancane na
maslinovom ulju, da porumene.
4. Pripremite bešamel: zagrijte 500 ml mlijeka,
dodajte maslac, pa 4 žlice brašna, pa 200 g
ribanog sira.

5. U nauljenu vatrostalnu posudu posutu prezlom stavite red balancana, red mesa,

opet balancane,

pa meso, na kraju balancane i zalijte bešamelom.


Pecite na 200 stupnjeva 30 minuta.

(priprema i slika Lastavica)



- 07:14 - Dobro došli komentarom na moj blog (42) - Isprintaj - #

25.09.2015., petak

Životi


Njegov prijatelj je bio protiv. Draga je bila razvedena, a samo 6 mjeseci je provela u braku. Pozvao ga je da kumuje, ali se prijatelj protivio. No ipak je pristao i kumovao im na vjenčanju. Imali su par godina sreće, sve je izgledalo bajkovito. Rodio im se sin, sreća najveća. Dosta je putovao, takav je posao imao, a ona bi ostajala s djetetom i majkom koja je često uskakala za čuvanje unuka. Jednom se vratio ranije nego je trebalo. Dječak se sam igrao ispred kuće. Tiho je potražio nju. U sobi je zatekao isprepletena tijela ljubavnika... život se srušio.
Na sudu kum nije likovao, iako je preljuba bila baš ono što je očekivao. Razvod brz. Dijete je ostalo majci. On se odselio. Ona se udala za ljubavnika. Dijete je više podizala baka nego roditelji. Dolazio je kod oca, s njim putovao često. Pri jednom ljetovanju sam ih i upoznala, u Makarskoj, kad su došli s mojim budućim. Sad je on imao primjedbu kumu, jer sam ja duge kose vezivala u kikice, pa ga je zadirkivao da osniva dječji vrtić.
Pošto je kum bio sam, često sam ga pozivala kod nas na ručkove, večere, slavlja. Volio je lijepo postavljen stol, ukusno skuhana i lijepo aranžirana jela. Nikad nije odbio poziv. A onda sam ga počela upoznavati s mojim slobodnim prijateljicama. Kako već i vrapci pjevaju, nije izabrao nijednu od njih, nego je u Pragu upoznao kumu, zahvaljujući gibanici. Ljubav je planula, kakvu ni on ni ona nisu ranije poznavali. Kumovala sam im ovog puta ja. Kuma je prihvatila sina kao svog i svuda su ga sobom vodili, a kad se mladi čovjek razbolio, na onkologiji se predstavljala kao njegova majka i uspijevala svuda doprijeti do njega sa dobrim zalogajem i utjehom. Rođena majka mu to nije priređivala... I kad se kuma razboljela, on bi uspijevao ući kod nje s osmijehom, na štakama nakon amputacije bolesne noge. Svi su na onkologiji znali kad istovremeno terapiju primaju majka i sin... Mladić nije uspio, kuma se izborila. A kum je nakon toga svega potonuo, prvo depresija, pa Parkinsonova bolest, pa sedam godina nepokretnosti u kojima ga je bolesna kuma njegovala 24 sata dnevno, ne misleći na sebe. Mislili smo da će ona potonuti prije njega, od iscrpljenosti.
Sad sam se vratila iz posjeta njoj. Da može, vratila bi ga ljubavlju da ga dalje njeguje. Samo da je tu...



- 07:01 - Dobro došli komentarom na moj blog (62) - Isprintaj - #

24.09.2015., četvrtak

Ranojesenska šetnja

Kažu, počela je jesen. Provjerimo!

Ovdje je zanimljiva izložba


Kalemegdan je uvijek lijep

- 06:09 - Dobro došli komentarom na moj blog (40) - Isprintaj - #

23.09.2015., srijeda

Angie

Zvao sam te Angie
dok sam te volio
i o tebi sanjao

Zvao sam te svim
najljepšim imenima
koje ljubav može dati

Bila si mače, cvijetak,
sve nježno što je moja
mašta mogla zamisliti

Sad opet nosiš svoje ime
i nitko te više ne zove
toplo, najtoplije.

Angie.



- 06:06 - Dobro došli komentarom na moj blog (26) - Isprintaj - #

21.09.2015., ponedjeljak

Gibanica


Dugo nismo pripremali nešto slano, zar ne?
Ovo je specijalno za V. i ženu gazu.

Uzmite onda 50 dag kora za pitu, i dvije kore
stavite na dno nauljene tepsije.

Umutite 5 bjelanjaka.

Umutite 5 žumanjaka, dodajte 100 ml ulja,

pa 200 ml mlijeka pa 40 dag bijelog sira.

Tom smjesom nadijevajte
po dvije izgužvane kore.

Na kraju ravno stavite dvije kore,
prelijte nadjevom i izbockajte nožem.

Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
Garantiram konzumiranje u slast!


(priprema i slika Lastavica)

- 07:00 - Dobro došli komentarom na moj blog (36) - Isprintaj - #

20.09.2015., nedjelja

Kultura komentiranja


Blog je po definiciji dnevnik, koji pišemo na netu da bismo se kreativno izrazili i da bi drugi o tome dali mišljenje. Tako komentari postaju sastavni dio posta, njegov nastavak. Ma kako dobar dio, post je nedovršen bez komentara. Od stotina postova koji prođu kroz blog.hr dnevno, ne možemo sve čitati i ne mogu nam se svi svidjeti. Ako smo dugo ovdje, čitamo redovito stare znance. Nekad stignemo svima ostaviti znak posjete, nekad ne. Novi se pojave, pa ako nas privuče naslov ili izgled posta, pročitamo, a ako nam se dopadne, ostavimo komentar. Nekad se zgrozimo nad pročitanim, pa nas i to ponuka na komentar. Ponekad primijetimo da blogeru treba pomoć, bilo oko izgleda bloga ili tehničkih detalja, avatara, linkova, slika, pa se eventualno ponudimo za pomoć. Neki to cijene, neki ne. Neki imaju problema s gramatikom i pravopisom, možemo to preskočiti, a možemo i posavjetovati, pa ćemo prema reakciji vidjeti da li su takva mišljenja dobrodošla. Netko bira da odgovori na svaki komentar kod sebe, 1:1, drugi da odgovara na više komentara odjednom, treći da isključivo odgovara na blogu posjetitelja. To je stvar osobnog odabira. Neki nikad ne odgovaraju na komentare i ponašaju se kao da su poseban svemir, što treba uvažiti, svidjelo nam se ili ne.
No što god pisali i o čemu god davali mišljenje, smatram da kultura komentarisanja nalaže slijedeće:
- Nikome ne soliti pamet
- Nikoga ne vrijeđati
- Radije preskočiti komentar nego namjerno povrijediti pisca posta
- Reći što imamo u jednom komentaru, eventualno dva, ne pretvarati blog u chat
- Uobičajeno je dati znak na svom blogu da smo vidjeli komentar i posjetiti
blog komentatora, pozdraviti ga. Ako nam se ne svidi, neće biti daljnjih posjeta.
-Nije obavezno da nam se svidi sadržaj posta čak ni od starih znanaca, ali to možemo i trebamo reći kulturno i pristojno.
Svi na blog dolazimo da podijelimo svoje misli s drugima i da nam bude ugodno. Uz malo truda od strane svih blogera, blog može biti oaza za odmor.



(snimila Lastavica)

- 07:33 - Dobro došli komentarom na moj blog (59) - Isprintaj - #

19.09.2015., subota

Prazna soba


Mnogo smo se godina u najboljem smislu znali. Ljetovao je s mojim budućim mužem u Makarskoj, pa sam istovremeno upoznala obojicu. I od početka mi je bio prijatelj. Kad je našao svoju buduću, kumovala sam im i dobila pravu prijateljicu. Godine su prolazile, nijedan rođendan, godišnjicu ni tugu nismo propustili da podijelimo. Sva su slavlja bila naša zajednička, sve su plesne večeri bile za dva para, znali smo živjeti. A kad sam ja dobila djecu, nakon duge borbe, oni su se podijelili, stariji sin je bio kumin, mlađi kumov. I tako su oni uz kumove rasli. Kad je kum izgubio sina, bili smo svi uz njega. A kad se kum razbolio, mlađi sin ga je redovito obilazio, pored mene, i nalazio vremena i strpljenja za naizgled naporne priče. Njemu nikad nisu bile dosadne. Kum bi ga pozvao telefonom i dugo bi pričali. Svima bi bilo čudno osim njima. Dubinski su se razumjeli. I kad je, nakon sedam godina nepokretnosti, izmučeno tijelo odustalo od daljnje borbe, sinovi su bili sa mnom u potpori kumi i tužnom ispraćaju. Pa sada, treba pomoći da se kuma navikne živjeti bez njega. Viđamo se što češće.
Jučer bi im bila godišnjica braka, prva koju ne mogu slaviti. Danas mu je rođendan, prvi koji obilježavamo bez njega. Nismo na groblju, nego tamo gdje je njegova duša i dalje, gdje je osjećamo u svemu. Sa kumom dijelimo taj dan. Samo, u prolazu pored sobe u kojoj je on sedam godina nepokretan ležao, sin mi tiho i tužno reče:
"Soba mi je nekako prazna ..."



- 14:23 - Dobro došli komentarom na moj blog (28) - Isprintaj - #

18.09.2015., petak

Šarm crnog labuda


Nastavljamo na Semberski salaš, lijep restoran doslovno preko puta
etno sela Stanišići.


Imamo odličan ručak


Šetamo etno selom Stanišići i primjećujemo koliko je novog i ovdje urađeno.





Crni labudovi izveli su malo sivo - tko je rekao, ružno pače? Prelijepo je.



U predvečerje mora se kući, a nama je bilo tako lijepo.

(snima i priča Lastavica)

- 07:28 - Dobro došli komentarom na moj blog (34) - Isprintaj - #

17.09.2015., četvrtak

Putovanja jedne knjige


Odmah nakon tiskanja, prva je knjiga krenula na put naizgled najbržim načinom. Poštom. Nakon 14 dana (dobro čitate, četrnaest!) zaista je stigla. Poseban je osjećaj imati u ruci knjigu koju si radio. Zato volim praviti knjige. Ispostavilo se da je ovaj način slanja i skup i spor. Pa su naredne dvije knjige, za mecabg i mene, krenule sigurnijim načinom. Jedna krasna dama je ponijela knjige i uz sladoled mi ih isporučila. Očigledno, ovo je najbrži način u internacionalnom saobraćaju. I najukusniji.

Sladoled čeka knjige

Sladoled je dočekao knjige

Uz knjigu i potpise blogera autora. Hvala!

bila je i mala posveta od Kamene. Hvala!

- 14:48 - Dobro došli komentarom na moj blog (34) - Isprintaj - #

Muzejska priča

Možda svi muzeji sliče jedan drugom.
Ovaj u Bijeljini se razlikuje.

Kustos nam ga otvara u nedjelju, kad muzej inače ne radi. Samo za našu grupu.

O svakom eksponatu zna pričati dugo, ali mi nemamo toliko vremena.
Priču počinje od neolita

Mogu li zaveslati ovim čamcem starim preko 6000 godina?

Selimo se u rimsko doba na ovim prostorima

Penjemo se do skorije prošlosti.

Ovo je presa za cijeđenje voća

A ovo narodna nošnja s tipičnom
kožnom torbom

Pa ćemo posjetiti stare gradske salone

...vidjeti vrijedne kolekcije kućnih potrepština


Tko pamti TV i radio u jednom komadu?

Izložbena postavka u prizemlju redovito se mijenja

Doviđenja, nemamo više vremena, a rado bismo još ostali.

(slika i priča Lastavica)







- 06:44 - Dobro došli komentarom na moj blog (28) - Isprintaj - #

16.09.2015., srijeda

Prva pomoć

Još ima komaraca, osa i drugih nepoželjnih letećih stanovnika koji vole bockati. Zbog njih je dobro u torbici imati kutijicu sa sodom bikarbonom. Čim vas bocne, zamočite prst u vodu i odmah u sodu, pa stavite na mjesto uboda. Tako jednostavno. Prva pomoć.
Sad već imate vremena, pa rastvorite sodu u vodi i premažite još nekoliko puta, dok bol, svrbež i otok ne prođu.



(slike su s neta)

- 08:44 - Dobro došli komentarom na moj blog (50) - Isprintaj - #

15.09.2015., utorak

U čast vina

Pripremili smo se za detaljni obilazak
jedne bogate vinarije sa dugom tradicijom, "Malča" kod Niša.

Vlasnik Bora nas uvodi u srpsku kuću, gdje nam pušta film o vinariji. Ovdje se provodi
vinski turizam i proizvode vina visoke kvalitete. Vinski podrum postoji od 1903.


Ovdje postoje četiri vinske kuće:
1. suvremena vinarija (tankovi od inoksa),
degustacija vina sa zlatnom medaljom


2. srpska kuća iz XX stoljeća (drvena burad),
degustacija vina Smuk i Kalča

3. Nemanjića kuća (drvena burad) -degustacija vina od sorti dominantnih u rimsko vrijeme, rujna, rozikasta vina- vino Zone. Ovdje se prave vina od autohtonih sorti grožđa.

4. rimska kuća (vina u amforama).
Amfore se nabavljaju iz Gruzije,
gdje u glini ima i malo srebra, pa
se bolje održavaju. Premazuju se
iznutra pčelinjim voskom. U njih
se stavlja samo organsko grožđe,
s kvascima.
Pred rimskom kućom dočekuje nas .
rimski legionar.
Ulazimo u prostoriju s ukopanim amforama, koje čekaju novo grožđe, isključivo organsko, jer ima na površini kvasce neophodne za fermentaciju. Grožđe provede 4-6 mjeseci na kljuku (zgnječeno grožđe, tekući i čvrsti dio zajedno), pa do godinu dana u amfori.

Rimska kuća ima restoran sa raznim izbornicima, kulinarski vremeplov.

Odličan ručak, uz malo crnog vina iz amfore.
Opušteno poslijepodne.



Šteta što moramo ići!

(priča i slika Lastavica)

- 07:22 - Dobro došli komentarom na moj blog (58) - Isprintaj - #

14.09.2015., ponedjeljak

Kako sam postala izletnica


Svima je poznato koliko volim putovanja. Ona me okrepljuju, osvježavaju, vraćaju mi pozitivnu energiju, zagubljenu negdje u ovom ludom ritmu života. Upoznajem nove krajeve, vraćam se predjelima koje sam zavoljela, očima i dušom upijam ljepote.
Zna to i moja prijateljica, koja je kreator izleta i vodič u "Izletnik" -u. Vodi na neke prelijepe destinacije. Riješila ona da me dovuče u "Izletnik". Rekla, ispričala ono glavno, a ja u milijun poslova i aktivnosti, nikako da se zainteresiram. Poslala mi adresu i radno vrijeme, meni se nikako to mjesto i vrijeme ne uklapaju. Inercija, valjda. Onda me zvala na putovanja dan prije, kad joj ostane neko mjesto. A meni vikendi uvijek unaprijed rezervirani. I ne ide pa ne ide. Ona ne odustaje. Dođe na moj rođendan (redovan je gost) i donese poklon: vaučer za bilo koje jednodnevno putovanje. Samo da se najavim par dana prije i dođem. Gledam ja vaučer, gleda on mene, pa se na kraju odlučim i krenem u Kovačicu. Prekrasan izlet, bogat sadržaj, pozitivni ljudi... Sve dalje je već povijest. Nakon nekoliko izleta preuzela sam zamrli site Izletnika, pa sva putovanja odmah po povratku postavljam na stranice, a poslije na blogove.
I da vidite sada kako se lijepo uklapa mjesto gdje je "Izletnik", u centru grada, blizu moje omiljene slastičarnice gdje se godinama nalazim s društvom! I vrijeme se lako uklopi, bez problema. A vikendi su i dalje rezervirani... samo sada za Izletnik!


(slika je sa svečanosti u Parlamentu,
mog proglašenja za Kreativnu damu Srbije,
na kojem je, naravno, i ona bila nazočna)

- 06:16 - Dobro došli komentarom na moj blog (46) - Isprintaj - #

13.09.2015., nedjelja

Dvorcima svijeta

Sve dame vole dvorce. Dok obilazimo neki dvorac naokolo, divimo mu se,
dok uživamo u razgledanju, osjećamo se princezama.

Trakošćan

Tko je sve sjedio na ovoj kamenoj klupi sa srcima?

Veliki Tabor
Prekrasan dvorac u Zagorju

U njemu je lako osjećati se princezom

Sao Jorge
Odatle se pruža najljepši pogled na Lisabon i deltu rijeke Tejo


Corvin
Nalazi se u Rumunjskoj, odlično očuvan i renoviran


Hradčani
U gradu tisuće zlatnih tornjeva, Pragu

A on čuva ulaz...

Kapetanovo
Dvorac s legendom i duhom lijepe dame koja je u njemu živjela

Fantast
bijela ljepotica u Banatu

Kaštel Ečka
u Banatu, danas luksuzni hotel.

Karačonji
Ruiniran dvorac grofovske obitelji Karačonji u Bačkoj. Treba zamisliti stari sjaj.

Danijel
U Banatu, sada je škola.

(fotke iz arhive Lastavice)


- 00:01 - Dobro došli komentarom na moj blog (54) - Isprintaj - #

12.09.2015., subota

Savršeno

Kad prijateljima treba raspoloženje, uskačete odmah. Nalazimo se
na Zemunskom keju, s pogledom na labudove, koji se sunčaju.

Neki rone, neki pokazuju svu svoju ljepotu

Stari poznati restoran "Venecija" nas čeka

Još je toplo i prijatno vani

Mali gustativni dodatak

a zatim smuđ na roštilju, mmmm, mmmm

i čokoladni kolač, mmm mmm

Na kavu ćemo kod treće prijateljice,
i na čavrljanje

Grad se ogleda u retrovizoru

i oblaci igraju u predvečerje, dok se vraćamo kućama, pune pozitivne energije.

(slika i gušta Lastavica)

- 07:00 - Dobro došli komentarom na moj blog (30) - Isprintaj - #

11.09.2015., petak

Rašomon



Kao Rašomon
sve su naše priče
na jedan način gledam ja
na drugi vidiš ti

I svatko misli
da se sjeća pravo
baš onako
kako je bilo

A bilo bi bolje
da oboje znamo
da je vrijedno bilo.
Ponovit se neće

I da sve dobro
iz toga čuvamo
kao kap vode žednom
u vreloj pustinji

Jer doći će dani
još malo, sutra
kad na sve će veo
vremena pasti

i u svojim jedinim,
a malim životima
i ti i ja zauvijek
ostat ćemo sami




- 07:58 - Dobro došli komentarom na moj blog (36) - Isprintaj - #

10.09.2015., četvrtak

Dolinom jorgovana

Nastavili smo put dolinom Ibra, zvanom i Dolina jorgovana

Obišli smo manastir Gradac, zakladu Jelene Anžujske, kraljice u čiju čast je kralj Uroš
dao posaditi dolinu jorgovana.

Oko Novog Pazara gusto su posijane svetinje

Petrova crkva sa još sačuvanim divnim freskama

Manastir Đurđevi stupovi, u obnovi

Manastir Sopoćani, sa prelijepim freskama.

Manastir Crna reka, izgrađen u stijeni iznad presahle rijeke

Manastir Končulj

Nije bilo toliko naporno koliko smo očekivali,
pozitivno društvo čini da su i naporni putevi laki

a na odmorima gastronomski smo se okrepljivali.

Detaljnije sam pisala o Studenici i dala fotke, ukoliko nekoga zanima, mogu i o svim
ostalima ili ponekom od njih dati foto prikaz.

(slika i piše Lastavica)

- 07:22 - Dobro došli komentarom na moj blog (30) - Isprintaj - #

09.09.2015., srijeda

Ključ



Izgubila sam ključ
srca svog
i ne mogu ga naći

A u srcu nitko nije
zaključan ostao.
Ono je prazno

I šta ću sad
ako zatreba
srce otključati?

Kad ključa nema
i ne mogu ga
nigdje pronaći


(snimila Lastavica)

- 07:21 - Dobro došli komentarom na moj blog (36) - Isprintaj - #

08.09.2015., utorak

Novi pogled na Novi Pazar

Novi Pazar je u Sandžaku. Grad je koji se ubrzano razvija zbog svoje
dobre industrije i turističkog potencijala.

Evo nas u hotelu "Atlas" pored rijeke Raške


U prijatnom ambijentu

Svadbe su u drugoj sali pa nas služi samo jedan konobar,
Almir, ali tako profesionalno i ljubazno da smo ga morali
pohvaliti, a jedna izletnica mu je i pomogla

Za doručak smo dobili mantije i pitu sa zeljem

plus kajganu

pa smo mogli u obilazak, uz malo kiše



i na najbolju kavu na pravom mjestu



Evo dokaza da sam se sjetila mecabg!

A nakon obilaska Crne rijeke,
dočekala nas je odlična čorba

pa miješano meso i salata


uz perfektan kolač, "sukani dud"

Odmorili smo se dobro, ako se izuzmu buđenja zbog
"avaza", hodžinog javljanja.

Cijela grupa je tražila da se ovdje smjestimo i sljedeći put.

(slika i uživa Lastavica)

- 07:39 - Dobro došli komentarom na moj blog (32) - Isprintaj - #

07.09.2015., ponedjeljak

Prozori


Volim slikati pogled kroz prozor. Nisu to fotke takmičarskog kvaliteta,
samo imaju emotivnu težinu.

U Heidelbergu je uvijek lijepo

U Ćustendilu okolica je zanimljiva


U Malom Staparu oko starog mlina ima se što vidjeti


Mileševa ima i lijepe prozore i vidike


U Negotinu prozor zatvoren

Nekih se više i ne sjećam, gdje sam slikala

U Andrićgradu jednog hladnog jutra uhvatiše i moj odraz

A i u Zemunu je prozor bio lijep motiv

I još da iziđemo, iz Umjetničkog paviljona

(slika Lastavica)

- 06:49 - Dobro došli komentarom na moj blog (26) - Isprintaj - #

06.09.2015., nedjelja

Pužići s mesom


U 500 ml mlakog mlijeka uspite 3 ravne žlice šećera
i jedno pakiranje kvasca. Ostavite da nadođe
na toplom petnaestak minuta.
U 1100 g brašna sipajte 2 ravne žličice soli i
50 g ulja, pa nadošli kvasac. Umijesite tvrđe
tijesto, pa ostavite na toplom da nadođe 1-1,5 sat.

Ako nemate posebnu dasku za miješenje, preko stola razvijte prijanjajući foliju
(poslije rada se samo pokupi i lako se čisti).

Tijesto podijelite na 24 dijela i svaki razvaljajte u oval, pa duž elipse stavite nadjev.

Umotajte kao palačinku i urolajte u spiralu.


Slažite u mašću namazane dvije tepsije od pećnice. Premažite slanim jajetom
i ostavite još porasti petnaestak minuta.

Pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.

Najdev: Na dva sjeckana crna luka propržite 600 g mljevenog mesa, dodajte vegetu, papar, crvenu papriku i origano.
(može se pomiješati bijeli sir sa jajima i pužići nadjevati time, umjesto mesom)

Idealni su za putovanja, zamrznuti ih, ponesete zamrznute i poslije 2-3 sata jedete kao da su sada pečeni

(mijesi, fotka i gušta Lastavica)

- 07:01 - Dobro došli komentarom na moj blog (42) - Isprintaj - #

05.09.2015., subota

Ruže


Njeno kraljevsko visočanstvo ruža, kraljica cvijeća

Ova se baš tako zove, Koenigliche Hoheit

I druge bijele su prelijepe


Ima svih nijansi između bijele i roze


...pa prekrasnih žutih


i onih između, u svim nijansama


svijetloljubičastih

ružičastih

Crvenih, plamenih,
za Sjećanja i osvrti


i bordo, kao strast

Tko može odoljeti ruži?

(snima Lastavica)


- 07:50 - Dobro došli komentarom na moj blog (20) - Isprintaj - #

04.09.2015., petak

Zašto ne vozim?


Nešto mi se nikad nije osobito dopadao volan. A moj otac osnovao auto moto klub u gradu, kod njega polagali novi vozači. Ljutio bi se kad bih rekla da ja neću voziti.
Dvije godine nakon njegovog odlaska anđelima, njegova želja zamalo da se ostvari. Nagradna igra neobična, jednog jutra u 6 slušaš radio i čuješ pitanja, a nekog drugog jutra kažu tko je nagrađen. Pitanja su bila dva, iz vozačkih propisa i iz poznavanja dijelova automobilskog motora. O prvome znam, a o drugome, priznajem, pojma nemam. Kako sam dala dva tačna odgovora, zaista ne znam. I nekog užurbanog jutra, dok se spremam na fakultet, čujem rezultate. Dobila sam glavnu nagradu, vozačku obuku! Šok!
Što ću, odem u Radio Beograd i javim se kao dobitnik. Oni se čude, kako to da do sada nitko od dobitnika nije došao. Pa nije, jer je velika sreća bila da pogodite jutro kad kažu imena dobitnika. Kažem im to. Oni mi daju voucher za auto školu.
Raspitam se i saznam ime najboljeg instruktora. Tek kad sam sve dogovorila sa autoškolom, izvadim voucher na stol.
I počnem satove teorije, pa vožnju. Nije mi loše išlo, instruktor odlučio od mene napraviti pravog vozača. Čak nisu prijatelji bježali s ulica u vrijeme mojih satova. Ili da vozim sjajno ili nikako, sredinu nisam priznavala. Ali za sjajno, koncentracija mora biti potpuna. A ta koncentracija me jako zamarala. Nakon obuke bila sam kao slomljena. I jedva dočekah da mi instruktor kaže kako dobro vozim, ali sam počela brljati u propisima. Odoh i ne vratih se.
Zato ne vozim.


- 07:24 - Dobro došli komentarom na moj blog (46) - Isprintaj - #

Smeđe

Ako bi svijet bio smeđe boje, što bi ga činilo?

Bile bi to uspomene

meda slikan za mecabg u Beču

stara vrata u istom gradu

pogled iza starog prozora

konji ljepotani na poslu na Kalemegdanu

vjera

Najukusnija hrana je smeđa

Slatkiši su često smeđi, čokoladna torta

karlovački kuglof

bračka hrapoćuša

sladoled u Beču

Smeđa je klupa u kojoj sjedim

Smeđi je stari panj, koji priča o davnim vremenima
kad je bio drvo

lastavice pjevaju iz drap gnijezda na smeđem

Na smeđoj tabli pišu o ljepotama Zlatnog rata

Takva je i biljeterija u Lisabonu

Krasan stari Straussov namještaj

Keramički podovi

Najljepši stari restoran "Perkeo" u Heidelbergu.

Smeđa jakna smeđokosog momka?

ili nasmijane smeđokose?

(snima i bojama se igra Lastavica)

A V je predložila ovo:

- 06:17 - Dobro došli komentarom na moj blog (30) - Isprintaj - #

03.09.2015., četvrtak

Ružičasto

Ana Maria reče:
p.s. smijem li ti šapnuti da bih voljela jedan ružičasti post? ;)

Ima jačih nijansi kao kod ciklame, koju obožavam

ili ove morske zvijezde, ne znam čime obojene

ili lancuna u boji ružičastih snova.

Nježnije nijanse su na planu starog Varaždina

i u Centru svijeta u Ludbregu.

Ima svih nijansi na kolodvoru u Zagrebu

Slatka tajna je na ovoj rođendanskoj torti koju napravih unuku.

Prija oku jarkoružičasti slap bugenvilije u Sintri

i nježne rozikaste begonije u parku palače Pena

Ružičasto pitajte o Lisabonu

i rozikasto se provozajte njime

kako biste znali gdje ćete se odmarati na rozikastim "foteljama"
na obali rijeke Tejo

Ako ne budete uživali u Sankt Petersburgu

ili u pogledu na olendere u Makarskoj

(snimala i bojama se igrala Lastavica)

- 06:37 - Dobro došli komentarom na moj blog (32) - Isprintaj - #

02.09.2015., srijeda

Kosa


Ako nastavi preko poluotoka zaljubljenih, nježno će pogledom pomaziti suri kamen. Voli te grube stijene koje valovi ne uspijevaju uglačati, iako se dugo bore bez pobjednika. Ona silazi do mora kad zaboravi svoju suštinu. U igri valova i kamena nalazi sebe. Sjedinjuje se s morem i "sikama", postaje dio njih. Tu je, na jednoj stjenovitoj zaravni, u toploj ljetnoj noći voljela Drugog. Zauvijek mu je ostala dužna nešto, kad ju je zapitao: "Želiš li me?" A ona još nije znala odgovor. I nije ga godinama shvatila. Tada ga je voljela, a nije još znala poželjeti. Ostavila ga je bez pravog razloga. A on je bio jedini koji joj nije zamjerio, koji je i dalje sretao kao prvi put, s osmijehom samo za nju, čak i mnogo kasnije, kad su oboje bili posvećeni svojim obiteljima. U oku je sačuvao toplinu njihovog ljeta i plavetnilo mora pored kojeg su se ljubili. Nikad nisu prešli granicu koja bi mogla povrijediti njihove obitelji, a ipak, na neki nevini i teško objašnjivi način, njihova pjesma je trajala od rane mladosti do zrelih godina.
Proći će godine prije nego će je jednom prekoriti: "... stari i iskusni sam ribar, doživio mnoštvo brodoloma, kad sam tebe preživio, onako ostavljen bez riječi objašnjenja ... mogu sve... nisam želio bit grub, kad se sjetim zaboli... mrvicu ... "
Bila je zatečena, mislila je da joj to nikad neće reći.
"Mislim da sam ja kasno naučila da te volim kako je trebalo, pa kasnije nisam htjela ni smjela te povrijediti."
Odgovorio je nježno: "Glavno je da smo sačuvali ono malo sunca u nama... i da znaš, pamtim onu tvoju kosu zamršenu... bilo bi puno ljepše kad bi barem malo pustila kosu, barem bubika, barem preko ušiju, hajde učini mi to, dođi takva drugi put... "
Uznemirila ga je i sama pomisao na tu sliku, uzbudio se.
Nije došla takva... Bilo je kasno za to. Nisu više bili mladi.
Samo je napisala:

Kasne želje

U plesu osjetismo
da nismo samo prijatelji.
Nježno smo dijelili
mladost, more i pjesme.

Kad sam mogla
da te volim,
nisam dovoljno.

Iako sam otišla
nisi mi zamjerio.
A svatko bi.

I danas jedno za drugo
imamo iskricu u oku
i nježnost u srcu.

Al 'sad je kasno
za pripadanje.



- 12:30 - Dobro došli komentarom na moj blog (30) - Isprintaj - #

01.09.2015., utorak

Šarmantno selo

Stižemo u šarmantno rusinsko selo Ruski Krstur. Kadedrala je posvećena
Sv. Nikolaju, sagrađena je 1784, lijepo oslikana, s baroknim ikonostasom.


Pored crkve je dvorac pretvoren u školu i muzej.



Vrelo je, odmaramo se u dobroj kafeteriji, pa idemo
u aktiv žena, kupujemo ajvar, paprike i rukotvorine.

U povratku prati nas crveni mjesec.

(snima Lastavica)

- 07:04 - Dobro došli komentarom na moj blog (20) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2017 (14)
Kolovoz 2017 (31)
Srpanj 2017 (32)
Lipanj 2017 (30)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (30)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (28)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (37)
Studeni 2016 (31)
Listopad 2016 (26)
Rujan 2016 (31)
Kolovoz 2016 (27)
Srpanj 2016 (33)
Lipanj 2016 (32)
Svibanj 2016 (25)
Travanj 2016 (38)
Ožujak 2016 (35)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (35)
Prosinac 2015 (39)
Studeni 2015 (30)
Listopad 2015 (36)
Rujan 2015 (31)
Kolovoz 2015 (31)
Srpanj 2015 (1)
Opis bloga

Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.

Eduardo Galeano

(misao pronašla pedeset+)

Image and video hosting by <br />
TinyPic


Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)


Putovodoljubni gastronaut
(milord55)


Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe?

(j.)


Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)


Ljepota je
u oku promatrača,
a značenje
u glavi tumača.

(sjećanja i osvrti)


Reci mi glazbom,
reci mi plesom...
reci mi titrajima jesenjeg lišća,
valcerom ljepote.
Neizrecivo progovori
titrajem srca
i više ništa nije isto

(Dinaja)


Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne

(semper contra)



Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.

(Razmišljanja jedne žene)



Image and video hosting by TinyPic

Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama.
(posljednji komentar GMD)


mail:
ankas33@yahoo.com


Euro kaže:

Personalize funny videos at Bombay TV by Graphéine - Agence pub

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se