Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.

Let lastavica

19.10.2017., četvrtak

Sladoled kao lijek


U mojoj kući sladoled se odavno smatra lijekom. Ako dijete nakon
navršene prve godine jede sladoled 365 dana u godini, nema
problema ni sa tonzilama niti sa stomakom. Grlo se navikava
na hladno i ne može „nazepsti“, a stomak se oblaže sladoledom
kao tankim filmom, štiti sluznicu, vezuje kiselinu i brzo smiruje
bolove u želucu.

Dolazila su mi djeca rado u posjetu, jer bi cijele godine obavezno
dobijala sladoled. Ako bi zgranuti roditelji rekli da djecu boli grlo,
pogledala bih i obično rekla: „Da, mama je u pravu, ne ide ovdje
sladoled... obična porcija, mora dupla!“
Moja su djeca obožavala da "odgajaju" goste. Pred svima me pitaju:
„Možemo li da uzmemo lijek?“
„Možete!“ odobrim bez znakova brige, što goste začudi. Djeca odu
do zamrzivača, izvade sladoled, sipaju dvije velike porcije i pronesu
pored iznenađenih gostiju, koji ih onda tuže meni: „Oni su uzeli sladoled!“
A na to djeca odgovaraju uz smijeh: „Pa da, u našoj se kući sladoled
zove LIJEK!“
***
Suprug je volio da zivka telefonom. Jednom me je pozvao dok
sam bila na dežurstvu:
„M. boli stomak“ kaže.
„Jesi li mu dao sladoled?“ zapitah.
„Nisam!“
„A zašto?“
„Nisam se sjetio!“
„Daj mu i zovi me za pola sata.“
Zvao me kasnije. Bol u stomaku je prestao, jer je M. sam uzeo
sladoled dok je tata zvao i uspješno završio svoje liječenje dok je on
završio razgovor!


(iz moje knjige „Tango")

- 06:33 - Dobro došli komentarom na moj blog (40) - Isprintaj - #

18.10.2017., srijeda

Planine zovu


Neki skupljaju pare, neki materijalna dobra, treći firmirane krpice.
Ja skupljam sjećanja s putovanja.

(ovo je Hisar)


Volim planine. Nekad davno mislila sam da ću u mirovini planinariti.
Danas znam da to ne mogu, ali mogu i drugačije upoznavati planine.

(ovo je Javor)


Jedna od najljepših je Tara.


Mokra gora je nekad bila prelijepa a pasivna planina, dok
nije izgrađen Drvengrad. Sad je turistička atrakcija.



Čemernik je divlja a lijepa planina iznad Vlasinskog jezera


A Stara planina ima najviše vodopada u Srbiji, čak trećina
od 92 vodopada viša od pet metara nalazi se ovde!
Nažalost, za redovne turističke ture teže su dostupni.



Zlatibor je poznata planina, zlatnih livada i zlatnih borova


Golija je divlja i neobuzdana planina. Na njoj ima mnogo
ovog divnog ljubičastog cvijeća, koje se vidi u prvom planu.


Ne znam da li je Zlatar ljepši zimi ili ljeti



Zagorje je preslatko, onako brdovito


Sljeme je omiljeno izletište Agramera.


Ako idemo malo dalje, stići ćemo i na Odenwald i vidjeti
predivni Heidelberg.


Hoćemo li na Karpate?


U Osogovsku planinu (Makedonija)?


Ili na planinu Nidžu, vrh Kajmakčalan (2521m)? Birajte!


Planine nas zovu. Kud god pošli, bit će nam lijepo
(Fruška gora, Maljen, Avala, Rajac)





Sve sam ove planine vidjela i fotke su moje. Jednu nisam, ali
ju je vidio moj sin, a ja se još nadam da ću jednom i ja...
Fuji u cvijetu trešanja slikao je iz voza Shinkansen.


- 06:13 - Dobro došli komentarom na moj blog (46) - Isprintaj - #

17.10.2017., utorak

Kiš Loren


Francuski specijalitet Kiš Loren (Quiche Lorraine), pitu
vrhunskog okusa, prvi put ću napraviti po receptu moje
prijateljice Zlatice.


Umijesiti rukama testo od 200 g mekog
brašna, 100 g maslaca, 1 jajeta, malo soli
(solnog cvijeta). Ostaviti ga u hladnjaku bar
jedan sat da odstoji, pokriveno da se ne suši.



Podmazati nisku okruglu tepsiju promjera 28 cm. Tijesto razvaljati
na 3 cm veću površinu od te, staviti u tepsiju i podići ivice.
(da se tijesto lako prebaci, može se razvaljati na foliji, pa se
folija samo okrene na tepsiju)



U sredinu staviti fil:
mješavinu od 250 g ribanog sira, 100 g sjeckane
slanine, 100 g sjeckane šunke.





Sve preliti sa smjesom umućena 4 jajeta, 200 ml mlijeka
i malo soli (solnog cvijeta)


Peći na 200 stupnjeva 35-40 minuta dok ne porumeni.
Jesti toplo, u slast!



- 06:42 - Dobro došli komentarom na moj blog (58) - Isprintaj - #

16.10.2017., ponedjeljak

Orašac i sač, kakve to ima veze?


Već tradicionalno godinama tri dame slave u oktobru, Ljiljani i Ljeri je
rođendan, a ja sam im je gošća. Ljera nastoji da svaki put nađe drugu
atraktivnu lokaciju. Izbor je pao na stari restoran "Orašac", Bulevar
kralja Aleksandra 122 prekoputa Vukovog spomenika.



Vodič za ovaj restoran kaže: "Restoran Orašac je jedno od poslednjih
mesta u ovoj ulici, ali i u užem centru Beograda, koje nije izgubilo svoju
tradicionalnu prepoznatljivost. Odličan roštilj i izvrsnost jela spremljenih
po receptima iz stare Srpske kuhinje dokaz su zašto restoran Orašac
nosi naziv vodeće nacionalne kuhinje u Beogradu. Zvuci tambura i melodije
starogradskih pesama nadahnuju goste da se uvek vraćaju ovom restoranu,
poznatom i pod nazivom Skadarlija na bulevaru."


Mi smo odabrale divan listopadni sunčani dan za ovaj ručak. Zato smo
sjedile u bašti, a ne u lijepom ambijentu restorana.


Prvo razmjena poklona, razumije se.



Zdravica, zna se!


Teletina ispod sača sa pečenim paprikama bio je odličan izbor.




Desert: palačinke u šatou


Domaća kafa se podrazumijeva.


A onda, prošetajmo! Možda potrošimo 3,5 kalorije!






Praznik u Rimu? Ne, praznik u Beogradu.



- 07:16 - Dobro došli komentarom na moj blog (34) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2017  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2017 (20)
Rujan 2017 (23)
Kolovoz 2017 (31)
Srpanj 2017 (32)
Lipanj 2017 (30)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (30)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (28)
Siječanj 2017 (32)
Prosinac 2016 (37)
Studeni 2016 (31)
Listopad 2016 (26)
Rujan 2016 (31)
Kolovoz 2016 (27)
Srpanj 2016 (33)
Lipanj 2016 (32)
Svibanj 2016 (25)
Travanj 2016 (38)
Ožujak 2016 (35)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (35)
Prosinac 2015 (39)
Studeni 2015 (30)
Listopad 2015 (36)
Rujan 2015 (31)
Kolovoz 2015 (31)
Srpanj 2015 (1)
Opis bloga

Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.

Eduardo Galeano

(misao pronašla pedeset+)

Image and video hosting by <br />
TinyPic


Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)


Putovodoljubni gastronaut
(milord55)


Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe?

(j.)


Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)


Ljepota je
u oku promatrača,
a značenje
u glavi tumača.

(sjećanja i osvrti)


Reci mi glazbom,
reci mi plesom...
reci mi titrajima jesenjeg lišća,
valcerom ljepote.
Neizrecivo progovori
titrajem srca
i više ništa nije isto

(Dinaja)


Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne

(semper contra)



Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.

(Razmišljanja jedne žene)



Image and video hosting by TinyPic

Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama.
(posljednji komentar GMD)


mail:
ankas33@yahoo.com


Euro kaže:

Personalize funny videos at Bombay TV by Graphéine - Agence pub

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se