Teaser Trailer za Star Wars: The Force Awakens!

nedjelja , 30.11.2014.


Jučer je na oduševljenje svih svjesnih ljudi, i to čak trinaest mjeseci prije premijere, objelodanjen vrlo darežljivi foršpan JJ Abramsovog doprinosa SW univerzumu. Ne iznenađuje da je ova objava bukvalno slomila internet, tako da je obilje interpretacija i seciranja Trailera na netu. Iz tog razloga bih se fokusirao samo na isključivo vlastite opservacije, a ne prepričavanje već drugdje nečeg napisanog. Krenimo redom:

U Traileru niti traga Originalnoj trojci, dakle nigdje se ne pojavljuju Hammil, Ford i Fisher. Jedina lica koja možemo raspoznati pripadaju britanskom glumcu Johnu Boyegi, u izvanrednom napetom startu foršpana, Daisey Ridley, za koju se govorka da tumači ulogu kćerke Hana i Leije te Oscaru Isaacu, pilotu moderniziranog X-Winga. Posebno mi je drago da prvi kadrovi trailera prikazuju najdraži planet Tatooine. Govorkanja kako se radi o nekom drugom planetu su neosnovana, jer u sceni u kojoj Daisey Ridley odjezdi na speederu, vidimo Ralph McQuarrijevsku scenografiju za ROTJ (usporedi McQuarrijevu ilustraciju iz predprodkcije ROTJ-a sa siluetama sličnih zdanja pri kraju gif-a preuzetog iz trailera).





Prvi prizor s Boyegom izbezumljenim u pustinji ima štiha 70-tih, napose me podsjeća na izvrstan SF triler Capricorn One u kojem tri astronauta bježe po pustinji Mojave od zlih agenata koji ih žele ubiti kako ne bi otkrili da je njihov let na Mars bio puka inscenacija:

OJ Simpson u Capricorn One (1977):


John Boyega u Star Wars: The Force Awakens (2015):


Također, interesantno mi je da se film ne promovira kao "Epizoda VII", već se otkako su odredili podnaslov vrti isključivo SW: The Force Awakens. Ako pogledate nekoć najočekivaniji teaser, onaj iz 1998. godine za sada već zloglasni The Phantom Menace, vidjet ćete kako se težište stavljalo na "početak sage", tj. konačno "Epizodu I". Sada kao da im je dosta takvog označavanja i numeriranja kada su se prequeli pokazali takvim razočaranjem.

TPM Trailer iz 1998:


Oznake: Epizoda VII

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>