Kako ovo protumačiti?

četvrtak , 18.04.2013.


Znamo li nakon što smo pogledali ovaj skeč nešto više? Vraća li se? U svakom slučaju, izgleda dosta dobro, mogao bi podnijeti i više od pukog kamea.


Oznake: Epizoda VII

Moj prijedlog Stormtroopersa za EP7

ponedjeljak , 08.04.2013.



Računam da će biti u epVII vjerojatno biti stormtroopera, jer oni su ono najupečatljivije u SW-u, napose u OT-u. Onaj pokušaj retro-klonova, i općenito pokušaj čitave prequel-trilogije u svakom mogućem aspektu nije mi se nikako svidio. Računam, također, da, obzirom je Galaktički imperij uništen (na stranu mrcvarenje s frakcijama njegovih ostataka u EU-u), 30-tak godina nakon Bitke za Endor, ti neki vojnici će braniti Novu Republiku. Iz tog razloga sam zamislio ove "republikanske" stormtrooperse. Općenito, ta obnovljena Republika bi zadržala nešto od pragmatičnosti Imperija, pri čemu bi možda u pitanje dovela neke od ideala izvorne Republike. Bila bi odviše sekularna, ne bi se oslanjala ni na što nalik Jedijskom redu (kojih tada neće ni biti, osim Lukea, vjerojatno, s možda tu i tamo nekim sljedbenikom). Mislim da bi tu bio dobar izvor zapleta - Nova Republika koja tone u novu diktaturu. Luke bi ovo promatrao s margine, i naravno, sve to nastojao promijeniti.

Oznake: Original Art, Epizoda VII

Umro je legendarni filmski kritičar Roger Ebert

četvrtak , 04.04.2013.



Prije nekih sat vremena na svim relevantnijim novinskim i televizijskim portalima na početnim su se stranicama pojavile fotografije legendarnog kritičara Rogera Eberta (1942-2013) s tužnom viješću o njegovoj smrti od recidiva raka tiroide od kojeg je bolovao dobar dio zadnjeg desetljeća. Na ovaj se način pridružio svom partneru Geneu Siskelu, koji je još 1999. godine umro od tumora na mozgu. Zanimljivo, Siskelov zadnji televizijski duel s Ebertom bio je na temu nadolazeće Epizode I koja tada još nije došla u kina. Nesretni Siskel nije doživio da pogleda taj užas, ali Ebert je svog nikad prežaljenog kolegu nadživio, te se i sam uskoro počeo boriti s karcinomom. Rak tiroide mu je 2006. godine uslijed operativnog zahvata odnio čitavu donju vilicu, koju je kasnije nadomjestio protezom, nakon čega više nije mogao niti pričati, niti jesti, ni piti. Tada sumanuto, nevjerojatnom snagom otpora protiv zloćudne bolesti koja ga je ostavila tako osakaćenog, a za koju je tada vjerovao da ju je potpuno pobijedio, piše kritiku za kritikom, osvrte i mišljenja na mnoga pitanja, ne samo ona iz svijeta filma, još većim inenzitetom i učestalošću nego ikada prije. Ovaj iznimno obrazovani i načitani dobitnik Pulitzerove nagrade pisao je kritike koje su nerijetko bile zanimljivije od samoga filma, i za gledatelje poput mene su značile nadogradnju samog iskustva gledanja filma.

Roger Ebert je znao biti oštar prema daleko ozbiljnijim filmovima od onih iz Star Wars - serijala, ali i unatoč tome je blagonaklono gledao na Lucasovo remek-djelo, pa čak i na naivnost i nevinost koje su mu bile neizostavan dio. Divio se ovom cinestu, na njegovoj volji i umijeću da prikaže svoju fantastičnu viziju. Naravno, govorim o originalnoj trilogiji, iako je njegovo štovanje Lucasa išlo toliko daleko da je čak i spomenuti užas od TPM-a pozitivno ocijenio, zbog čega je bio na meti napada anti-prequelovski nastrojenih SF-fanova. Zbog ovog njegovog dosta pozitivnog odnosa prema Warsima, na svojem sam blogu odlučio postaviti recenziju ROTJ-a iz 1983 od koje su pokojni Ebert i Siskel napravili svojevrsnu rekapitulaciju najzabavnije i vizualno najspektakularnije ikada snimljene SF-filmske sage.


Oznake: Originalna trilogija

This deal is getting worse all the time.



Izgleda da je preuzimanje Lucasovštine od strane Disneyja počelo poprimati svoj inherentno imperijalni oblik. Prvo je prije deset dana započelo otpuštanje odjela animacije Lucasfilma, negdje odmah po objavi kako je Clone Wars otpao nakon pet sezona. Potpuno su raspušteni timovi na Detoursu i TCW-u. TFN izvještava kako su ova otpuštanja bila posve u suprotnosti s onime što je na StarWars.com-u bilo obećano, kako će se, tobože, dovršiti rad na već započetim epizodama. Slobodno se možemo prestati tome nadati, kao i famoznom "Bonus-sadržaju" s kojime su nas umirivali. Stvar je vrlo jednostavna: Disney nije kupio Lucasfilm zbog animacije, već zbog Star Warsa. Radi animacije Disney kupuje Pixar, a ne Lucasovu firmu. Moramo priznati da su ti likovi dosta plastelinski djelovali. Međutim, unatoč tome, niti jedan televizijski animirani show od Disneyja nije bio tako dobro osmišljen i izveden kao TCW. I, dok fandom diljem svijeta piše svoja pisma običnim i kemijskim olovkama i šalje ih Bobu Igeru na adresu Disney Studios, 500 S Buena Vista St, Burbank, CA 91521 U.S., dogodio se novi šok.

Nakon animacije, uslijedio je LucasArts. Disney je raspustio Lucasovu podružnicu za video igre i otpustio njenih 200 zaposlenika! To znači, da možemo zaboraviti na najavljeni Star Wars: 1313, i Star Wars: First Assault, osim ako ove igre ne preuzme neki drugi tvorac igrica. Disney je izjavio u Wall Street Journalu kako se odlučio za model licenciranja, a ne dosadašnji model internog razvoja. Ruku na srce, LucasArts je bio uspješan 1990-tih ne samo sa SW igrama poput Star Wars: The Dark Forces (1995), već i sa serijom Monkey Island i Maniac Mansion, ali u zadnje vrijeme se nije baš iskazao, i zadnja igra koju je izdao bila je The Force Unleashed iz 2010. godine. Jedini sretnici koji su ostali u LucasArtsu je njih desetak koji će raditi na tim poslovima licenciranja. Budimo realni, ipak je ovo sve očekivano. Ne misle valjda da se prema njima loše postupalo? Dobro. Bila bi velika nesreća da su im morali ostaviti tamo jedan garnizon. Buhahaha.

Oznake: Iza kulisa, SW projekti

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>