H.A.D.L. by Stanka Gjurić

petak, 16.06.2017.

Ugrožena vrsta

Morali bismo hodati kao roboti, mirno i pravocrtno, pa da eventualno možemo računati na to da ne budemo zgaženi.


Zagreb nije siguran grad. Barem ne za pješake. Svakodnevno svjedočim tome šećući Vrbikom, no više-manje isto je po cijelome gradu, gdje god na pločnicima ne postoje označena mjesta za bicikliste koji se svugdje ponašaju kao da je nogostup namijenjen njima.
Znam da bi bilo idealno da mogu voziti cijelim gradom, po označenim mjestima, bez zaustavljanja, no toga u Zagrebu za sad nema. Žao mi je, jer i ja povremeno vozim bicikl. Trebali bismo se ugledati u zemlje kao što je Nizozemska, gdje su biciklističke staze napravljene na cesti (ne dira se u trotoar, jer pješaci su svetinja), ali je biciklistička vožnja itekako sigurna, jer je predio namijenjen njima, s lijeve i desne strane ceste, uzdignut taman koliko je potrebno da ih zaštiti od automobila.
Upravo koračam Savskom. Ista situacija kao u mome naselju. Opasno je biti pješak. Umalo su srušili vremešnu gospođu koja je izgleda promašila tramvajsku postaju, pa se okrenula u namjeri da se vrati natrag do stanice i za dlaku izbjegla da se mladić na Superfly-u zaleti u nju. Bogme je skoro letio, a njen je zaokret za nju mogao biti koban, kao što je svaka druga, za bicikliste nepredviđena kretnja od strane pješaka. Morali bismo hodati kao roboti, mirno i pravocrtno, pa da eventualno možemo računati na to da ne budemo zgaženi.
U našemu gradu svi su sigurniji od pješaka, svi imaju svoje putove na kojima su zaštićeni, pa čak i oni koji ih, po pravilima, nemaju. Pješaci imaju veliki manu - što preferiraju hodati, a hodanje na duže staze, sve veća i veća je rijetkost. U najboljem su statusu oni što voze, ma što god to bilo, aute, bicikle, motore, koturaljke, skejt, romobile… Prije će pješaci dobiti traku za hodanje po cesti, po uzoru na gore spomenuti holandski model, negoli biciklisti, za vožnju po njoj.
Čak su u boljem statusu od pješaka i oni što trče; manje su ugrožena meta, a možda ih se biciklisti i više boje. Goloruki, usredotočeni trkač mogao bi žestoko potrčati za nepažljivim biciklistom, i sustići ga, ako se ovaj o njega samo očeše, te ga oboriti svojim mišićavim goloručjem, s njegove arogantnim stilom tjerane brzalice.
Ili pod hitno treba iscrtati traku za bicikliste na svim trotoarima, koliko god oni uzani bili, pa makar pješaci hodali u koloni, jedan iza drugog, s rukama uz tijelo, kao da su vezani užetom (jer ne daj Bože da se razmašu), ili uvesti jednom već obećavane Bobbiese koji će uvoditi red u gradu i, između ostalog, redovito pisati kazne za one koji voze po neoznačenim kolnicima.
No, ipak, kako bezobrazno od nas pješaka što toliko hodamo. Kako se samo usudimo kročiti na ulicu, bez da odmah iza toga sjednemo u neko prijevozno sredstvo. Tko iz svog stana ili kuće nema mogućnost uskočiti u neke od već spomenutih jurilica, neka ostane kod kuće.


16.06.2017. u 11:51 • 5 KomentaraPrint#
Widget by : widget

utorak, 07.10.2014.

OPASNOST, BICIKLISTI!

Biciklisti su nečujni, pojavljuju se nenadano, kao kamikaze, a ovi zagrebački gotovo nikada ne najavljuju svoj prilazak zvonjenjem, i nerijetko se zalijeću u ljude, sigurnošću onog tko ne uočava ikakve prepreke. Oni ne mogu predvidjeti naš korak, dok pratimo svoga psa, ili hodamo sami, svejedno, vozimo dječja kolica...


Iskreno volim ovaj moj Zagreb, no zašto bih u njemu morala poginuti na nogostupu, pogođena jurećim biciklistom koji mi dolazi s leđa? Zbog čega bih se neprestano trebala osvrtati da provjerim približava li mi se srljajuća prijetnja u vidu koturaša, ili se mogu počastiti još pokojim nesputanim korakom? Ili ipak moram gaziti strogo pravocrtno, dok me potencijalni bezumnik ne mimoiđe? Šetati mojom ulicom, po uzanu pločniku neoznačenu za vožnju bicikala, gdje svakodnevno prođem po nekoliko puta, opasnije je nego hodati kolnikom. Da hodam po cesti, barem bih iza sebe čula aute, i ako bi bilo potrebno, stala u stranu. No, zašto bih ja, kao pješak hodala cestom? Neka se biciklisti voze njome! Neka za njih vrijede pravila kao za motore, dok god na trotoaru nije označeno mjesto kojim mogu jurcati koliko ih volja.
Jutros se jedan takav skoro zabio u povodac moga psa. Začula sam samo pomalo jezivu škripu kočnica, i odjednom s desna ugledala mladića na svom ušminkanom, mutavom 'dvokotačcu', koji nosom dere nebo, i kojem, iznenađena i zbunjena automatski govorim 'Oprostite', dok će on na to, sa slušalicama u ušima 'Sve je u redu', kao da sam ja kriva što je do toga došlo, umjesto da je on taj koji se ispričava. No, nije mi potrebna isprika, već red, odnosno netko tko će ga provoditi!
Biciklisti su nečujni, pojavljuju se nenadano, kao kamikaze, a ovi zagrebački gotovo nikada ne najavljuju svoj prilazak zvonjenjem, i nerijetko se zalijeću u ljude, sigurnošću onog tko ne uočava ikakve prepreke. Oni ne mogu predvidjeti naš korak, dok pratimo svoga psa, ili hodamo sami, svejedno, vozimo dječja kolica… Ponašaju se kao da su vladari svemira, arogantno, suviše samouvjereno, dok god ih možda same ne dopadne uloga pješaka. Čovjek se s razlogom zapita - zapadne li ih uopće, odnosno jesu li ikada odista iskusili što u Zagrebu znači biti pješak? Jer da su na svojoj koži osjetili probleme pravih pješaka, dakle ne onih što hodaju samo Bogovićevom, Tkalčićevom i trgovačkim centrima, ne bi se više, u vožnji, ponašali isto. Ili možda ipak bi. Moguće se njihovo pješačko iskustvo uglavnom svodi do hodanja od mjesta za parkiranje do kućnih vrata, posla ili kafića, a to je najčešće tek dva, tri metra.
Svatko onaj tko je bio u Nizozemskoj mogao je primijetiti njihovu besprijekornu organiziranost. Koliki je trud morao biti uložen u osmišljavanje prometa i prometnica, kako bi se postiglo neometano funkcioniranje svih vrsta prometala, od bezmotornih do motornih, i time došlo do, kako se danas čini, samog savršenstva! Na mudar su način odijelili prometovne potrebe svih sudionika u kretanju, a svima dali ono što im treba u njihovim za njih specifičnim prohtjevima. Biciklistima tamo, primjerice, nije mjesto na pločniku, već na cesti na kojoj ima sasvim dovoljno mjesta za sve, i svaki je tip vozila, od automobila, motorkotača do kočije i bicikla, smješten u pripadajuću mu traku. Imate osjećaj da biste se mogli voziti i da ste slijepi, koliko se doimlje, i jest, sigurno. Za razliku od ovih prostora, tamo se vozači međusobno poštuju, i izrazito paze jedni na druge, kako se ne bi doveli u opasnost. Takav red, disciplina, i napokon osjećaj slobode koji proizlazi iz osjećaja neugroženosti, rezultira blaženstvom kakvo dugo nisam osjetila tijekom vožnje na biciklu. Bilo je to zaista istinsko uživanje.
Svjesna sam toga da mi to ne možemo postići, premda bismo na mnogim mjestima gdje širina ceste to dopušta, mogli, no mi zato dozvoljavamo tamo gdje uskoća pločnika to ne dopušta. Možda bismo našim biciklistima trebali narediti da za sebe (ili za bicikl), vežu zvona, nalik na ona koja nose švicarske krave, da bismo ih mogli čuti, barem mi koji nismo gluhi, kada nailaze. Toga, doduše, nema još nigdje u svijetu, ali s obzirom da ne znamo bolje, mogli bismo ipak uvesti u upotrebu. Loše smo uvijek u stanju uvoziti, dok se svega dobrog odričemo. Ako već nemamo vlastitih pametnih ideja, zašto ih ne preuzmemo od zemalja koje nam ih nude besplatno, vlastitim primjerom?
I zato apeliram na vas koji ste za to zaduženi, da nešto poduzmete, jer ovo što je sada na snazi je samo mrtvo slovo na davno umrlom papiru. Sve one koji (poput luđaka) voze po pješačkim stazama nepredviđenim za vožnju trebalo bi ozbiljno novčano kažnjavati, pa makar to značilo da se po svim kvartovima rasporede policajci po uzoru na engleske Bobije od kojih će nekolicina biti zadužena isključivo za to. Vi koji o tome odlučujete, ne čekajte da netko vama blizak teško strada, kako biste tek tada nešto poduzeli. Za sada izgleda kako nam nisu dovoljne samo smrtonosne prometnice, već smo ih nadopunili i po život opasnim pločnicima.
07.10.2014. u 14:11 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Tek da se zna

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!

Kratica Bloga HADL, značenje

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Kontakt

Bude li potrebe, poruke mi možete ostaviti u inboxu moje Facebook stranice Facebook pageTek da se zna :)

Od početka pisanja bloga zabranjivala sam komentare, ne znajući time da si oduzimam priliku da se moji postovi pojave na fresh listi.
Otkad to znam, dopustila sam da mi komentirate, mada nerado.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se