H.A.D.L. by Stanka Gjurić

ponedjeljak, 23.05.2016.

Preživjeti ponedjeljak

Još jedan ponedjeljak iziskuje od mene da opšijem sve rubove, uglačam parket, spojim povezivo, odvojim nespojivo.


Zatvaram se u mliječno bijelu, neprobojnu kapsulu. Do mene ne dopire ni tračak života izvana, ni svjetlost ni zvuk. Uzimam psa u naručje, i naglavce se bacam u tišinu. Zaboravljam na mobitel, tekuće obaveze, očekivanja drugih, zagubljenu tuđu ljubav pred mojim vratima. Samoj sam sebi dovoljna. Moja kava ima okus po dosadnom, meni neukusnom celeru, no popit ću je do kraja, jer ne želim dizati svoje krzneno dijete. U mome notesu sasvim lijepo izgledaju svi precrtani, do sad riješeni zadaci i obaveze. Sam pogled na njih rasterećuje, bez obzira na druge, nadolazeće, koje progresivno rastu. Kada bi jednom sve to stalo, možda bi se život učinio besmislenim. Kao hrčku u kotaču koji se odjednom više ne vrti.
Još jedan ponedjeljak iziskuje od mene da opšijem sve rubove, uglačam parket, spojim povezivo, odvojim nespojivo. Ali ja prezirem ponedjeljak, i stoga u svojoj tihoj ljusci- gnijezdu u kojem su sva zvona odavno pokvarena, a telefoni isključeni, jagodicama prstiju dodirujem tjeme tebe postojećeg još samo u mojim mislima, i razmišljam koliko mi treba biti mrzak susret s osobom kojoj pripisujem najgore osobine, da se s njome ne susretnem ponovno. Ima li uopće lijeka za tu svojevrsnu boljku koja nas, poput ovisnosti, dozivlje da vidimo nekog za koga znamo da nam škodi. Ti mi ne daješ odgovor na to pitanje, zacijelo želeći da dođem do njega sama, no kako, kad me sa svih strana zapljuskuju potrebe drugih koji stvaraju most do onih koje ne želim. U meni se vodi neprestana borba u kojoj sam katkad samo promatrač. Navijam za ljubičaste,a prevagnu žuti. Dakle, neovisno o mojoj volji, pobjedu odnosi za mene lošiji. Imamo li svi mi ponekad zaista tako malo utjecaja na ono što će se dogoditi u okviru našeg, već smišljeno suženog odabira, ili je riječ o tek našoj kadikad neosviještenoj pragmatičnosti. Mnoge sam ljude izbrisala iz svoga života, svoje prijatelje svela na nekolicinu, a i to mi se ponekad čini previše. Kadgod se pitam volim li ja uopće ljude, ili ih samo podnosim iz nužde. Sklonija sam vjerovati da je posrijedi ovo potonje. Kada bi, primjerice, na šalterima sjedili psi ili mačke, pa čak i roboti, bila bih mnogo zadovoljnija. Kada bi psi svoje upokorene vlasnike izvodili na uzici, a mačke, svoje, držale zatvorene u kući, dok za njih napolju traže miševe, bilo bi ugodnije i na ulici.


23.05.2016. u 11:23 • 6 KomentaraPrint#
Widget by : widget

ponedjeljak, 09.05.2016.

Još do jučer

Još jučer sam čeznula za tobom, a danas potišteno odlazim u tamni kutak, kao kažnjeno dijete, povratiti ravnodušnost, prizvati pomirenost.


Bosonoga gazim po smrvljenom staklu, no ništa ne osjećam. Više ništa. Čak me i boja tvog glasa razuvjerava u ljubavnu moć nada mnom. Odjednom si riješen svih markera požudnosti, ispran od njih do neprepoznatljivosti. Uvijek se ponovno pitam: kako je moguće? Kakvo olakšanje, a istodobno tjeskobnost. Još jučer sam čeznula za tobom, a danas potišteno odlazim u tamni kutak, kao kažnjeno dijete, povraćati ravnodušnost, prizvati smiraj. Vrijeme je nakratko stalo, dovoljno da me umrtvi, negdje u daljini nadovezuju se čvoraste magle na naš ljubavni svršetak.
Mučni su rastanci koji se zbivaju u nutrini, jer nijedno od nas dvoje to neće izreći, svoju muku, svoju gorku otrježnjenost podastrijeti pred drugim, obznaniti što se zbilo. No, što se uistinu dogodilo i kako, nijedno od nas ne zna, osim da smo nenadano odustali jedno od drugog. Dok si ti, žureći, ispijao purpurni šampanjac, a ja polako, tvojom strašću začinjenu vodu, sve sanjano još se činilo mogućim, ali u jednome času, pri nekom nesmotrenom koraku, zapuhao je vjetar, postalo je hladno, i više se nismo mogli međusobno ugrijati uzavrelim tijelima, pričom i šapatom. Svojom ljubavnom žudnjom zagrebavši po površini, naglim smo uzmakom samo uspjeli produbiti prazninu u nama.
Ostalo je samo sjećanje na jednu priliku, neiskorištenu, zauvijek odnesenu, pokopanu bez ploda, u kojoj smo mogli saznati tko smo, jedno drugom bili još do jučer.09.05.2016. u 12:22 • 4 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Nije na odmet znati!

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!

Naslov bloga, od kratice HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Tek da se zna :)

Od početka pisanja ovog bloga nisam dozvolila komentiranje mojih postova, i stoga se moji tekstovi uopće nisu pojavljivali na fresh listi, tako da ih nitko nije mogao vidjeti, osim naići na njih slučajno. Čim sam za to saznala, naravno da sam odmah uključila tu, ranije- u blog editoru- isključenu opciju.


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se