H.A.D.L. by Stanka Gjurić

utorak, 14.04.2015.

NEOBIČNA PRAVEDNOST

Nitko od nas nije važan kao cjelokupnost, šaka u kojoj sve treba biti dobro posloženo kako bi i dalje grabilo svoj smisao, kroz uzajamno funkcioniranje, neugrozivo prožimanje prirode i čovjeka.Ne mogu više pisati o muško-ženskom prijateljevanju, usamljenosti u -i unatoč- društvu, koristoljublju, (sebičnim) prijateljima koji nas napuštaju zato što smo pronašli ljubav… Toliko sam već o tome razglabala, da zaista nemam što više reći. No možda je upravo spomenuto, samo manji dio neobičnih pravednosti kojima smo darivani kroz život, onih koje uspostavljaju opću stabilnost. Možda mi tu ravnotežu ne stignemo ni primijetiti, bivamo odbačeni od jednih ljudi, dok nam potiho, gotovo neprimjetno dolaze drugi, zaposjedajući ispražnjeno mjesto. Čak i mizantrop sa svojom omiljenom osamljenošću živi jedan poseban svijet ravnoteže unutar samoga društva koje, premda samce i obitelji ne tretira podjednako, ipak matematički promatrano njeguje ravnotežu njihovih paralelnih bitisanja. Svijet svakog od nas unutar sebe može se činiti disharmoničnim, međutim izvana on je savršeno uklopljen u opće jedinstvo, sa svom tragedijom i srećom koju donosi pojedinačno. Sve katastrofe, ratovi, bolesti, stradanja koja nas naoko istrebljuju, samo su nužnost proistekla iz srca prirode. Nitko od nas nije važan kao cjelokupnost, šaka u kojoj sve treba biti dobro posloženo kako bi i dalje grabilo svoj smisao, kroz uzajamno funkcioniranje, neugrozivo prožimanje prirode i čovjeka. Kada god taj čovjek pokrene pogrešnu polugu, to mu se negdje, kroz nešto drugo, na drugoj strani vraća. Svatko od nas u službi je drugih, a da toga zapravo nije svjestan. Naša je osobna nesreća, kao i naša sreća, u interesu sviju nas. Koliko god se u tom mnoštvu svatko od nas neznatnim činio, svojim postojanjem, upravo kroz vlastitu muku, svojim naizgled nevidljivim 'ciglicama' uspostavlja ravnotežu u korist cjeline. Možda su priroda i čovjek, Bog, no ne mora vrijediti i obrnuto; i kao što E.G. u ovonedjeljnoj emisiji 'Damin gambit', podcjenjujući inteligenciju svoje gošće, pogrešno reče, otprilike ovako 'Dakle, okrutnost je za vas pravednost.', a ova se, na žalost, u svome odgovoru ne uspijeva dovoljno dobro snaći, ja u sebi vičem: 'Ne!!! Ako je pravednost okrutna, ne znači da je okrutnost pravedna'.
Moguće mi i ne znajući doprinosimo ukupnome skladu, tek misleći da nas prati sudbina, karma, što li, zbog nas samih, međutim, mi smo tek raznobojne točkice koje je potrebno simetrijski raspodijeliti kako bi održale na životu golemu neman zvanu život na zemlji. Svatko od nas je poput mrava koji se upire strpljivo noseći list do svojega cilja, podsvjesno znajući zašto to čini, gradeći nešto značajno u interesu zajednice. Čovjek sve što čini, čak i kada to radi za dobrobit društva, i iz iskrenog zanimanja, čini samo zbog sebe i svog zadovoljstva. No, Bog je svoju vagu namjestio iznad njega, učinivši da ipak sve što radi za sebe, u konačnici bude doprinos za cjelinu. Svako naše malo zadovoljstvo i muka tek u zbroju s drugim užicima i nevoljama, može izazvati promjenu; samo za sebe ima značaj tek za svakog od nas ponaosob. I zato, rekla bih, pravednost na ovome svijetu izgleda podosta neobično, bez obzira što nam se ponekad čini kako uopće ne postoji.14.04.2015. u 11:16 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Nije na odmet znati!

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!

Naslov bloga, od kratice HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Tek da se zna :)

Od početka pisanja ovog bloga nisam dozvolila komentiranje mojih postova, i stoga se moji tekstovi uopće nisu pojavljivali na fresh listi, tako da ih nitko nije mogao vidjeti, osim naići na njih slučajno. Čim sam za to saznala, naravno da sam odmah uključila tu, ranije- u blog editoru- isključenu opciju.


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se