H.A.D.L. by Stanka Gjurić

četvrtak, 05.03.2015.

PERCEPCIJA, PROŠLOST, SJEĆANJE

Što smo stariji, sjećanja na neka davna događanja, s vremenom poprimaju bitno drukčije značenje. No kao da nas ipak naše sjećanje zavarava taman toliko da nas (u pojedinim elementima brišući sama sebe, ili se ispravljajući na pogrešnim mjestima, na način da postaje bolje ili lošije) zakida za dimenziju iskustva koje tako ne možemo uspješno prenijeti u svoju sadašnjost, kroz naše današnje postupke.


Mogli bismo slobodno reći kako ništa nije onakvo kakvim se čini. No je li baš zbog te činjenice, ili unatoč njoj, naša slika, doživljaj nečega, upravo onakav kakvim ga mi doživljavamo, s obzirom da je naša percepcija tek jedna u moru mogućih, no jednako tako ništa manje točna od potencijalnih drugih. U svojoj stvarnosti, mi nosimo vlastitu vjernost stanovitog doživljaja kakvu nitko nikada neće vidjeti našim očima. U skladu s tim, nije pogrešno reći kako je zapravo svijet rođen onoga časa kada smo mi nastali, kao što će i umrijeti onog trenutka kada nas više neće biti. Začet je u točki našeg postojanja, i premda je možda takvo gledište egoistično, razmislimo li malo bolje, zaključit ćemo kako teško može biti drukčijim, jer svaki čovjek svijet doživljava kroz sama sebe.
Sjećajući se prošlih događaja, ponekad se pitamo se koliko je zapravo naš 'umni zapis' točan, a koliko je na njega imalo utjecaja modeliranje sjećanja u našemu mozgu, do čega s vremenom neminovno dolazi. Koliko je pak naš spomen vjerodostojan, u usporedbi s onim osobe bliske nama, s kojom smo dijelili zajedničko iskustvo, a koje ona pamti na posve drukčiji način? Čini li naše nehotice krivotvoreno sjećanje, koje tka na stanovit način, našu sadašnjost ili naš odnos prema budućnosti, naš život zbog toga manje autentičnim? Držim da ne, jer jedino što je važno ipak je percepcija koja potječe iz našega sjećanja na određeno zbivanje u prošlosti, budući da se mi možemo sjećati stanovitog događaja na pogrešan način, međutim dojam koji je taj događaj ostavio na nas, uvijek je više-manje točan zato što naši osjećaji proizišli iz tog dojma, ne mogu biti lažni, mada su, moguće, unakaženi. Oni su ona vrst istine zapisane u nama koju proživljavamo kroz nekad i sad, a koju prenosimo u sutra. Mi smo kreatori našeg doživljajnog svijeta, i upravo kroz taj doživljaj stvaramo svoje buduće slike, i svoj odnos prema svijetu i ljudima u svome daljnjem životu.
Što smo stariji, sjećanja na neka davna događanja, s vremenom poprimaju bitno drukčije značenje. No kao da nas ipak naše sjećanje zavarava taman toliko da nas (u pojedinim elementima brišući sama sebe, ili se ispravljajući na pogrešnim mjestima, na način da postaje bolje ili lošije) zakida za dimenziju iskustva koje tako ne možemo uspješno prenijeti u svoju sadašnjost, kroz naše današnje postupke. Kao da nam ne dopušta da učimo iz vlastitih pogrešaka, jer naše pokojne, kroz naše viđenje, nerijetko čini anđelima, dok naše vlastite greške preuveličava. Kao na staroj, već izlizanoj fotografiji, na kojoj nedostaju mnoge presudne nijanse koje su određenom zbivanju dale povod i smisao, lišava nas mogućnosti preciznoga iščitavanja.
Zbog čega je nešto bilo upravo takvim kakvo je bilo, našlo bi se mnogo razloga, i kada bismo se mogli vratiti u našu prošlost, možda bismo opet učinili isto.
Ipak, naša prošlost nema namjeru rehabilitirati naše nekadašnje postupke kroz naše današnje sjećanje na nju. Naš nam um ne dozvoljava tu ekskluzivnu mogućnost da se zavaravamo na vlastitu dobrobit, već naprotiv, za nas zadržava ona najistaknutija mjesta na kojima nismo učinili ono što mislimo da smo trebali. Naše nas manje ugodno sjećanje za sebe vezuje na vrlo neobičan način, prikradajući nam se, i potom iskačući pred nas kada to najmanje očekujemo. Nerijetko nas zaskoči u trenucima kad se u našem životu događa neka dobra prekretnica. Kao stara majka ili otac, koji nas želi upozoriti da ne mora sve biti sjajno kako smo zamislili, i da uvijek moramo biti na oprezu kako ne bismo ponavljali nepoželjno. No, što je to 'nepoželjno'?
Premda je poznato da ne valja biti opterećen prošlošću, mi smo satkani od svega onog što smo prošli, i nemoguće je ne osvrtati se na ono što se dogodilo nekada. To ne znači živjeti u prošlosti, već sakupljati informacije iz onoga što nam prišaptava negdašnjost, jer ponekad one mogu biti posvema nove, ovisi o načinu na koji doživljavamo ono što nam se događa danas, a što ima stanovitih poveznica, u neki segmentima, s našom prošlošću.
Tumačenje nekog dojmljivog doživljaja iz naše bliske prošlosti, promjenom naše percepcije se mijenja, pa nam se može učiniti da je nešto bilo drukčije no što smo to mislili još prije nekoliko dana, samo zbog toga što je moć naše percepcije sklona promjeni, ali i odnos našega sjećanja prema određenom događaju koji se primjerice zbio prije godinu-dvije. Taj ponekad gotovo ljubavni odnos koji ljudi imaju s vlastitom prošlošću, uvijek će u stanovitoj mjeri ostati nerazjašnjen. Čovjek će neprestano imati osjećaj da je kreator vlastite sudbine, no taj će ga osjećaj pratiti samo u njegovu odnosu prema nekadašnjosti. Već u sadašnjosti, on postajem sasvim običan čovjek čije su sposobnosti primjereno ljudski manjkave, a percepcija bolja ili lošija od one drugih ljudi.
05.03.2015. u 11:35 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Tek da se zna :)

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se