H.A.D.L. by Stanka Gjurić

petak, 13.02.2015.

ISTINA O NAMA

Tmina u nama nije tako mračna kako je mi zamišljamo, i lako je prebojiva posve drugim nazivljem, ovisno o uvjetima u kojima se nalazimo.


Rujem po svojoj nutrini, nastojim iskopati istinu. Do kosti ogoljelu, surovu, i bespoštednu. Onu, koja se malokad, ili možda nikada ne izgovara, rijetko kad ispisuje. Do koje malo tko od onih koji su svjesni da je samospoznaja kroz samoponiranje, dubinsko posezanje u sebe, moguća, uopće želi doprijeti, jer osjeća da bi je se mogao postidjeti. No, istini, kakva god bila, a naročito ne onoj usvojenoj kroz samoupoznavanje, ne bi trebalo biti, niti jest mjesto u podzemnosti sramotnosti, već u panteonu hrabrosti. Ona uvijek zaslužuje biti na pijedestalu moći otkrivanja. Samo se na taj način može upoznati čovjek, njegova psiha, njegova tama i svjetlost. One su sastavnice jednog te istog, nedjeljivog postojanja. U svakom od nas postoji ponor koji smo sami takvim imenovali, jer u nekom drugom i drukčijem svijetu, to tako ne bi moralo izgledati. Možda bi upravo suprotno tvorilo naš sveprihvatljivi smisao. Mi smo ti koji smo sve imenovali, i kategorizirali, i tome, na žalost, podredili svoju ljudskost, međutim u svojoj osnovi, to je iluzija, dok god u vlastitu stvarnost ne uvedemo sastavnice istinskog zbivanja, onog u što vjerujemo samim svojim postojanjem. Naše misli i naša maštanja, bez obzira na našu zbiljnost, ono što živimo, uvijek su mnogo više od nas samih, onakvih kakvi smo, naizgled, izvana, i kakvima se pred drugima predstavljamo, budući da smo svjesni kako smo, kao takvi, poželjni okolini i društvu. Primorani smo živjeti po uzusima kojima nas, često posve protuprirodno određuju neka nepisana pravila, i zaista rijetko kad možemo biti u potpunosti svoji, nepatvoreni, onakvi kao kada smo posve razgolićeni, poput djece koja ne znaju zatajiti sebe.
Oni koji se nikada ne uspiju suočiti s istinom o sebi, u sebi, jer zahvaćanje u vlastitu unutarnjost, suočenje sa sobom, može biti šokantno, takvi nikada ne sazriju. Međutim, čovjek jedino na taj način može saznati tko je zaista, premda, jednako tako, kroz takvo spoznavanje, možda i može, bar donekle imati pod nadzorom svoju potencijalnu, nedopustivu razuzdanost. Naše je temeljno polazište u moralu i etici izgrađivanima na osnovu vrijednosti koje smo sami stvorili, a poniklima iz čovjekova tisućljetnoga iskustva. I premda istina često može biti itekako neugodna, jedino njezinim otkrivanjem, i prihvaćanjem, možemo nadići ono nepoželjno u sebi, što je potrebno iživjeti kroz zamišljanje, a o čemu sam mnogo puta do sada već pisala, promatrano s različitih aspekata.
Kada se, primjerice, suočimo s istinom u spoznaji izraženoj kroz iznimno kratkotrajan osjećaj kako želimo učiniti nešto čovjeku nedozvoljivo, to nam se prvi put može učiniti potresnim, međutim kasnije, kada smo već jednom takvo što u sebi osvijestili, postaje svojevrsnom igrom. U toj pak-uvjetno rečeno- igri, samokontrola zapravo nema, odnosno ne može imati nikakva utjecaja, zato što smo mi naš karakter i naša duša, a što je već dobrim dijelom oblikovano u našoj čežnji, i kroz nju, da zadovoljimo čovjeka u sebi, a ako možemo, zauzdamo zvijer. Tmina u nama nije tako mračna kako je mi zamišljamo, i lako je prebojiva posve drugim nazivljem, ovisno o uvjetima u kojima se nalazimo. Čovjek, u određenim svojim elementima, zbog promjenjivih okolnosti na koje sam vrši utjecaj, zbog istog, nikada neće biti dovršen. Uvijek će biti izvršitelj, ali samo u iznimnim situacijama tvorac, premda tada najsličniji Svemogućem.13.02.2015. u 12:09 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Nije na odmet znati!

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!

Naslov bloga, od kratice HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Tek da se zna :)

Od početka pisanja ovog bloga nisam dozvolila komentiranje mojih postova, i stoga se moji tekstovi uopće nisu pojavljivali na fresh listi, tako da ih nitko nije mogao vidjeti, osim naići na njih slučajno. Čim sam za to saznala, naravno da sam odmah uključila tu, ranije- u blog editoru- isključenu opciju.


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se