H.A.D.L. by Stanka Gjurić

četvrtak, 15.01.2015.

NETKO

Moja je spremnost neumoriva. Predanost u mojoj pripravnosti drži me budnom kako ne bih propustila vapaj ranjenika u nasilnoj daljini.


Noć je. Budna sam, i na straži. Čekam vas nekolicinu, vaš nenajavljeni dolazak. Dok vi negdje uzaman ratujete, ja bdijem nad mirom u kućici pored ceste, naoružana neumoljivom pozornošću, u ukočenoj, mračnoj tišini. Male su spoznaje utjeha, a velike radost; čak i tada kada osjećam i znam da mojom krvlju kola nespokoj kojim ih imam potrebu pobiti. Ti mi se primičeš s leđa i zazivlješ moje ime, u mriještećem mraku, naizgled sretan. Ne možeš razaznati jesam li to ja, ili netko drugi u petominutnom nadziranju, smjeni podložnoj čestim promjenama. No, ja ne smijem govoriti, moja je zadaća upisana u statut obrane uravnoteženosti u kojem stoji: svaka reakcija je pucanj. U sebe. Onaj tko vam se približava mora znati tko ste. Nagađanju nema mjesta.
Uskoro će možda nahrliti horde slomljenih hvastavaca koji su još jučer bili djeca, dakle tek jednom, nakratko, i nikada više. Samo će crvenilo u njihovim očima ukazivati na skorašnji plač, potisnute suze koje nisu mogli do kraja isplakati. Moja je spremnost neumoriva. Predanost u mojoj pripravnosti drži me budnom kako ne bih propustila vapaj ranjenika u nasilnoj daljini. Još uvijek si iza mene, ne usudiš se koraknuti bliže, ne znaš pravila, ali osjećaš da nije poželjno previše se približiti onome tko je zadužen za očuvanje harmonije na štićenoj razdaljini. Ostat ćeš na tom mjestu ukopan u svoju uzbuđenost, sve do svitanja, kao proboden kopljem. Jer u tom trenutku ja odlazim na spavanje. Naše ure su neusklađene, i mojih tek nekoliko minuta drijemanja ti brojiš u satima. Naša neujednačena brojila i ritam pomažu mi, jer kad se vraćam na svoje stražarsko mjesto, tebe više nema. Lakše mi je obavljati svoju dužnost, znajući da iza mene nitko ne stoji. Ja se ne osvrćem, gledam samo naprijed. Tako je i propisano. Ni lijevo, ni desno, samo pred sebe, u budućnost koja je moguće umrla unaprijed, i ovim je časom sjedinjena s prošlošću, dok postoji samo 'sada', u kositru, neizmjenjivo. Možda sam statua, kao i ti koji se samo pokatkad pomaljaš, što možda ovisi i o sjenama, točki gledišta. Možda si uvijek prisutan, a možda samo si prikaza, nejasan lik u utočišnu mraku koji svejednako potajice podržava moju ustrajnost skamenjenu u vremenu. Na tom ću mjestu dočekati sva svoja sjećanja, stojeći mirno, i požrtvovno, nadajuć' se kako će, potaknut silom, pristići on, s potrebnim oruđem kojim će skršiti kovinu, iskopati nas oboje, zatvoriti poglavlje u kojem postojasmo kao dvoje i jedno, otuđeni, premda povezani nevidljivim nitima. Taj netko mogao bi ispisati posve novu povijest, najaviti sutrašnjicu do koje su danas zatrti svi naši tragovi... do ufanja, do sebe.15.01.2015. u 11:44 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Tek da se zna

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!

Kratica Bloga HADL, značenje

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Kontakt

Bude li potrebe, poruke mi možete ostaviti u inboxu moje Facebook stranice Facebook pageTek da se zna :)

Od početka pisanja bloga zabranjivala sam komentare, ne znajući time da si oduzimam priliku da se moji postovi pojave na fresh listi.
Otkad to znam, dopustila sam da mi komentirate, mada nerado.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se