H.A.D.L. by Stanka Gjurić

nedjelja, 19.10.2014.

PROCJENITELJ

Kad ljudski snovi promaše svoj cilj i dotaknu jezgru neostvarivosti, on će u tome redovito sagledati neuspjeh, jer zadovoljstvo sretnim promašajem umijeće je koje ne poznaje.


Nerijetko manjkavo iznesena tvrdnja vezana uz čovjekovu mogućnost ostvarivanja svega onog što odista želi, samo je površno dotaknuta bit izvanredne ljudske sposobnosti da i bez imalo truda postigne zamišljeno.
Možete li se ubrojiti u one koji su uvjereni da će doći do onog za čim žude, koji u to nimalo ne sumnjaju? Razlika između onih koji su sigurni u realizaciju svojih htijenja i onih koji se njihovu obistinjenje tek nadaju, je kao između nepogrešiva predskazanja i slijepa nagađanja.
Mnogi od nas od rana nauče prepoznati količinu svoje usmjerenosti na određeni cilj, kao i sposobnost dosezanja istog, zbog čega se ne pitaju je li ono čemu teže, ozbiljivo, već hoće li time biti zadovoljni kada se jednom ostvari.
Naši se snovi ispunjuju kada ni djelićem svoga bića u to ne sumnjamo, o čemu ne odlučuje naša volja, već nedokučivost naše unutarnjosti. Rekla bih da svi snovi za koje instinktivno osjećamo da ih ne želimo ostvariti, uglavnom budu na vrijeme zaustavljeni na razini ugode zamišljenog, premda tu neželjenost u sebi nikada ne osvijestimo. Jednako držim da većina nas naprosto posjeduje urođenu moć razlikovanja snovitosti zbilje, od zbiljnosti izmaštanog, i živi u harmoniji s tim veličanstvenim predosjećajem koji ih vodi kroz njihovu iskonsku, neobmanjivu bit. Međutim uvjerljivost ljudskih želja ponekad ovisi i o darovitosti prepoznavanja vjerojatnosti njihova obistinjenja. U nama se najčešće neće razviti čežnja za onim za što intuitivno osjećamo da nije naš zacrtana, sudbonosna predodredivost. Naše naoko podjednako snažne želje, u svojoj supstanci vjerojatnog, mogu biti dijametralno suprotne; svaka će sebe zanijekati ili priznati kad stigne čas da same sebe objelodane.
Čovjek će, kada i nije osobito darovit za raspoznavanje kapaciteta ostvarivosti vlastitih snova, svojim stilom života dokazati da ono za čime je žudio, a nije se ispunilo, nije ni bilo ono čemu je nagonski težio. Premda se nerijetko dogodi da unatoč realizaciji svoje želje, nije zadovoljan postignutim, to mu iskustvo omogućuje sagledati sliku zahvaljujući kojoj će, u svojim nadolazećim prohtjevima, moći raspoznati potencijalnu krivotvorinu.
Neostvarivanje njegovih htijenja između ostalog često ukazuje da je svoju nakanu nadrastao nečim daleko važnijim, čega nije ni svjestan, niti će možda ikada biti, jer put kojim kroči, od njegove ga namjere ponekad zna uspješno udaljiti.
No on će, na žalost, malokad biti zahvalan na neostvarivanju željenog, ali će se bez ustezanja pokloniti svemu onome što je slijedilo njegovu zamisao, ma kako se činila pogrešnom. Kad ljudski snovi promaše svoj cilj i dotaknu jezgru neostvarivosti, on će u tome redovito sagledati neuspjeh, jer zadovoljstvo sretnim promašajem umijeće je koje ne poznaje, s obzirom da ga takvim ne uspijeva spoznati. Ne jednom će loše procjeniti i odabrati ono što mu ne pogoduje, te biti ushićeniji, što je teže dosegnuo svoj cilj, no jednako će tako biti silno utučen ako ustanovi da dostizanje istog nije vrijedilo truda. Jer katkada on je jednostavno samo loš procjenitelj.

19.10.2014. u 10:11 • 0 KomentaraPrint#
Widget by : widget

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.

Tek da se zna :)

Dopustila sam opciju ostavljanja komentara, jer sam morala, premda bih najradije da moje postove ne komentira nitko. Hvala svim dragim, dobronamjernim ljudima koji tek napišu par riječi u smislu da im se sviđa post, ako im se sviđa, ali komentiranje tipa kako vi doživljavate, odnosno kako biste se ponašali u situaciji koju sam ja proživjela, te raznorazna objašnjavanja, pametovanja, ne dozvoljavam nikome. Naprosto me ne zanima ništa od toga, i takve ću komentare obrisati!
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se