13

četvrtak

srpanj

2006

Sid Baret

Svet rokenrola ostao bez "Ludog dijamanta"

Sa nekoliko dana zakašnjenja objavljeno je da je preminuo Sid Baret, jedan od osnivača čuvene britanske psihodelične grupe Pink Floyd. Baret je preminuo u 60. godini života (najverovatnije u petak, 7. jula), a uzrok smrti nije saopšten. Pretpostavke su da to ima veze sa dijabetesom od kojeg je Baret poslednjih godina bolovao. Predstavnica za štampu grupe Pink Floyd najavila je privatnu porodičnu sahranu.
Baret, čiji je pravo ime Rodžer Kit Baret (Sid je nadimak koji je dobio kao tinejdžer), i koje je on poslednjih godina stalno koristio, jedan je od tvoraca grupe Pink Floyd sa kojima je radio između 1965. i 1968, kada se okrenuo solo karijeri. Grupu je osnovao sa Rodžerom Votersom (uz njih su bili i Nik Mejson i Ričard Rajt), postao je velika zvezda u 21. godini, ali poslednjih meseci boravka u grupi Pink Floyd jedva da su negde mogli uživo da nastupaju. Pošto je bio mentalno nestabilan, dobrim delom i zbog zavisnosti od psihodelične droge LSD, Baret je isuviše često pravio probleme tokom nastupa (na jednom plej-bek nastupu u televizijskom programu, jednostavno je zurio praznim pogledom u kameru umesto da peva). Zbog toga su Pink Floyd angažovali Dejva Gilmura kao gitaristu, sa idejom da Baret više ne bude prisustan na živim nastupima. Ipak, Baret je kompletno napustio grupu, ali je nakon toga, u prvoj polovini 70-ih, objavio dva nezapažena solo albuma: "The Madcap Laughs" i "Barrett", dok se 1988. pojavio i album "Opel", sa dotad neobjavljenim snimcima. Pet godina nakon njegovog odlaska iz benda, Pink Floyd su objavili svoj najpoznatiji album "Dark Side of the Moon".

Bouvi utučen

"Ne mogu vam reći koliko sam tužan", bile su prve reči Dejvida Bouvija kad je čuo za Baretovu smrt. "Sid je bio moja velika inspiracija. Bio je tako harizmatičan, originalan kompozitor... Njegov uticaj na moje razmišljanje ogroman je. Najviše žalim što ga nikad nisam upoznao. Pravi dijamant", dodao je Bouvi. U saopštenju za javnost, grupa Pink Floyd je, pak, navela: "Grupa je ožalošćena smrću Sida Bareta. Sid je osvetlio put grupi i ranim danima i ostavio nasleđe koje i dalje inspiriše".

Dok su Pink Floyd postajali sve popularniji, Voters je suosnivaču posvetio legendarnu pesmu "Shine on Your Crazy Diamond", a i na prošlogodišnjem Live 8 nastupu u Londonu ponovo ujedinjeni Pink Floyd, bez Bareta, izveli su "Wish You Were Here" - još jednu posvetu svom prvom pevaču i kompozitoru. Poslednjih godina Baret je živeo u kući svoje pokojne majke u Kembridžu, bavio se baštovanstvom, i vratio se svojoj prvoj umetničkoj ljubavi - slikarstvu. Za njega se veruje da je i tvorac imena Pink Floyd, koje je dao po dvojici malo poznatih bluzera - Pinku Andersonu i Flojdu Konsilu, čije su ploče bile deo njegove kolekcije.


V. Todorović

<< Arhiva >>