05

utorak

listopad

2004

Kraljica krimića za kraj biblioteka
Autor Mirjana JURIŠIĆ
"Deset godina poslije moje smrti, nitko me se neće sjećati", izjavila je Agatha Christie. Prognoza se pokazala posve pogrešnom: svake se godine diljem svijeta, procjenjuju knjižari, proda između tri i pet milijuna knjiga te nenadmašne "kraljice krimića", čija su djela dosad prevedena na 103 jezika dosegavši nakladu od dvije milijarde primjeraka!

Toj impresivnoj brojci od sutra se pridružuju i primjerci kriminalističkog romana "Božić Herculea Poirota" koji, u prijevodu Božene Jakovlev, kao 10. svezak zaključuje drugo kolo Večernjakove biblioteke. Rođena kao Agatha Clarisa Mary Miller, u Torquayu u Devonu, buduća književnica nije se nikad formalno školovala. Bila je stidljivo dijete sklono glazbi. U Prvom svjetskom ratu radila je kao bolničarka (stekavši, kažu, korisna znanja o otrovima!) i udala se za vojnoga pilota Archibalda Christieja čijem će prezimenu podariti svjetsku slavu. Prvi roman, "Zagonetni događaj u Stylesu", uvodeći lik genijalnog belgijskog istražitelja Herculea Poirota, koji će se pojaviti u tridesetak od 66 autoričinih krimića, počela je pisati već 1916. a objavljen je 1920.

Reputaciju vrsne nastavljačice engleske detektivske proze stječe "Ubojstvom Rogera Ackroyda", romanom objavljenim 1926, iste godine koja joj je i u osobnom životu bila prekretnička: umrla joj je majka, a suprug ju je napustio zbog druge žene. Ubrzo se utješila udajom za arheologa Maxa Mallowana (zbog njegove profesije, znala je reći: "Što sam starija, moj me muž sve više voli i cijeni").

Osim 70-ak romana i knjiga priča, objavila je i dvije pjesničke zbirke, 10-ak dramskih tekstova, knjigu za djecu, a pod pseudonimom Mary Westmacott i šest ljubavnih romana. Mnogim njezinim rekordima pridružuje se i jedan kazališni: drama "Mišolovka" (1952) ostala je više od četiri desetljeća neprekidno na repertoaru londonskoga kazališta West End. Prema 20-ak njezinih romana snimljeni su uspjeli filmovi i televizijske serije. Nakon autoričine smrti tiskana je njezina autobiografija pronađena u rukopisu.

<< Arhiva >>