nedjelja, 31.01.2016.

keksići od oraha

Bez brašna,
bez šećera,
bez aditiva.
Savršeni keksi kojih možete pojesti koliko vam srce želi, a da pritom ne vodite brigu o struku i guzi.

Recept je smislila moja draga prijateljica pa nemamo pojma o količinama, a ja ću vam napisati barem okvirno koliko čega ide.

Dakle:

- cca 100 gr maslaca
- 2 jaja
- cca 100 gr mljevenih oraha ili badema ili kokosa ili svega od toga po malo
- žlica do dvije pravog kokosovog brašna
- žlica psyllium ljuskica
- zaslađivač po želji

Umutiti omekšali maslac s jajima i dodati sve ostale sastojke.
Smjesa mora biti kompaktna, da se ne razlijeva i da se da valjati.
Ako vam se čini da fali nečega, slobodno dodajte.



Smjesu staviti na papir za pečenje, prekriti drugim papirom i čašom razvaljati.
To je posao koji ne zahtijeva nikakvu muku.



Ja sam ih možda malo pretanko razvaljala, ali keksi i trebaju biti tanki, zar ne ?

Onda lijepo odvojite gornji papir za pečenje



i ispecite keksiće.



Narežite ih odmah, onako tople i pojedite sve okrajke.
Ja jesam. njami
E sad, da mi se dalo, mogla sam otopiti malo tamne čokolade i prešarati po keksima, ali nisam imala vremena za finese. Budem drugi put, jer, drugi put će se sigurno dogoditi.



Jako ukusno, topi se u ustima i ima finu aromu.
Kakvi su hladni još ne znam, a bojim se da neću ni znati ovog puta ...
Taman su mi sjeli nakon ovoga !

- 14:38 - Reci nešto (5) - Print - #

petak, 29.01.2016.

prisjećam se kako sunce izgleda









- 10:45 - Reci nešto (7) - Print - #

srijeda, 27.01.2016.

samo podsjetnik ...

... kad nemam inspiracije ...

Pizza na pogači od sezama.



Fritaja sa domaćim kobasicama.



Prepečeni hamburger sa jajima na oko i mlada salatica.



Mesna štruca punjena jajima, polpetice od karfiola i matovilac.



Pečena piletina, pečena tikva sa sezamom i kelj s tikvicom.



Pogača od sezama, pašteta od tune i sirnog namaza i kuhani karfiol s maslinovim uljem.



njami
- 19:49 - Reci nešto (14) - Print - #

nedjelja, 24.01.2016.

najljepše u životu je prelaziti granice i bojati svijet svojim bojama

Čini mi se da je ovo primjeren naslov za ono što bi neki bacili, neki naložili, a neki misle da nije vrijednio ni loženja. naughty



Meni se učinilo vrijednim malo truda.
Istina, trebalo ju je najprije odnijeti doktoru. Doktor je promijenio obje letvice koje drže naslone, pa je samim time i zaliječio njene rane.



Rupice u drvu od termita sam ostavila. Daju neku posebnu draž. Pokitala sam samo poneku raspuklinu i neravninu. Ništa vrijedno brige. Lak je sav bio raspucan i trebalo ga je temeljito skinuti.



To mi je oduzelo dosta vremena jer sam ove tanušne letvice mogla jedino ručno šmirglati. To su sve oni dosadni poslovi, ali bez njih nema ništa. Još jedan takav je premazivanje temeljnom bojom. Zlu ne trebalo.



Imala sam i čuvara koji je budno pazio da se ničije tuđe dlake ne zalijepe za frišku boju. Samo njene.



I tako, dok sam stolicu prevrtala da si olakšam bojanje, pukla mi je letvica koja drži noge.



To je ozbiljno poljuljalo moju vjeru u dobar ishod ovog posla, pa sam skoro već zamišljala kako se loži roštilj ...
Onda sam si pomislila: pa nisam ja el D da otpišem stare, islužene stvari ! Ja se prema njima ponašam s dužnim poštovanjem ! Ne otpisujem ! I ne predajem se tako lako ! belj

Posao je nakratko morao stati. Zalijepila sam letvicu drvofiksom i stegla je nekakvom čudnom napravicom koju mi je dao tata. On ima svakojakih čudnih napravica. smijeh



Ostavila sam tako stegnuto preko noći, a onda mi je pala na pamet ideja da tu letvicu još dodatno ojačam namotanom špagom, koju ću zalijepiti okolo - naokolo.



Ovako vam izgledaju ruke kad mrljate sa špagom i drvofiksom. Ujedno, to je i dokaz da sam ja majstor ! sretan



Da sve ne bi bilo prejednostavno, i držače ručki sam omotala špagom.



I tada, napokon, mogla sam početi s ozbiljnim poslom.
Ideju sam imala. I crnu boju sam imala ...



U pozadini možete vidjeti Melino remek djelo. Ako je netko posumnjao da je završilo u smeću, e pa, vara se ! kiss



Eto, gotovo je i farbanje.



Ova krasna, izrezbarena letvica bit će crvena. Bojanje rezbarija mi je malo istanjilo živce, ali sam s konačnim rezultatom bila zadovoljna.



Još malo bojica ...





I napokon, lakiranje !
Najviše volim kad ispod kista ostaje sjajni trag laka. Onda znam da je posao obavljen !

Ta daaaaaaaaam ! thumbup



- 17:55 - Reci nešto (18) - Print - #

četvrtak, 21.01.2016.

projekt: za svakog majstora posla ima

- 15:32 - Reci nešto (14) - Print - #

ponedjeljak, 18.01.2016.

prinčeva kruna, princeza i mazarije

Dok je princeza tražila princa na mom krevetu ...



ja sam si spremala savršeni ručak.



Komadala sam prinčevu krunu, čudnog li naziva za tikvu, i ogulila je.



Nauljila sam je maslinovim uljem, posolila i posula sezamom.



Posložila na pleh i ispekla u pećnici.



Pojela sam cijeli komad sama. Da ne bi bilo zabune.
Tome sam još dodala četiti žumanjca ( ostalo mi od kolača ) koje sam bacila na prepečenu pancetu. Brdo matovilca i rotkvica.



I za Boga miloga, nemojte mi reći da je to već netko kuhao !!!

Aha, da ... i neke mazarije sam muljala ... opet od smeća i razbijenih gipsanih odljevaka ...

- 18:45 - Reci nešto (18) - Print - #

subota, 16.01.2016.

lchf

Dobih mail.
Netko iz fb grupe lchf sljedbenika, kojoj i sama imam pristup, optužio me da ( tim riječima ) "mažnjavam" recepte koje prezentiram na blogu kao svoje, te da kopiram sadržaj recepta i objavljujem na blogu. Točno. Jedino tako i mogu kad su kolači u pitanju.
Ali, to me baš jako rastužilo i povrijedilo. Mislim, taj nastup.
Ponajprije zato što nikada nisam rekla da sam smislila išta od toga što kuham.
I sami znate da sam oduševljena ovom prehranom, pa je, od srca, želim prezentirati na najbolji mogući način i vama.
U ovih sedam mjeseci naučila sam neke osnove i ne trebam "krasti" ničije recepte da bih složila nekakav slani obrok. Sad se pitam hoću li biti optužena i kad skuham kiseli kupus sa suhim rebrima ?
Međutim, sa slasticama sam još na "ti", pa sam tako, napravila čokoladni kolač s višnjama, čiji sam recept pronašla u spomenutoj grupi.
Cure zbilja nesebično dijele recepte i hvala im na tome, ali nisam imala pojma da ja to ne smijem prezentirati na blogu kad sama skuham, tim više što nigdje nisam rekla da sam ja autor recepta, niti se to podrazumijeva, niti koristim tuđe fotke.
Jel to znači da takav recept ne smijem dati prijateljici ?
Do sada sam objavila i puno "običnih" recepata, pa me nitko nije zvao na red zbog, na primjer, princes krafni ili čupavaca. Naravno da ih ja nisam smislila, niti se time hvalim.
Eto, sada je ispod spornog kolača potpisana gospođa koja je autor, a ako objavim kolač bez potpisa, znači da sam se okuražila da nešto smutim sama, kao što je to danas slučaj.
Kolač je prejednostavan, količine su uglavnom "od oka", a ono što znam, to ću vam i napisati. Zapravo, ne možete pogriješiti koliko god čega da stavite..
Ja vam dajem slobodu da ga kopirate i proslijedite kome god želite bez bojazni da ću vas tužiti za autorska prava.
A možete se hvaliti i da ste ga sami smislili.
Ni s tim nemam problem.

Možemo ga nazvati "Zvonkin ( ovdje možete dodati svoje ime ) kolač od sira"
Evo ga: umutiti snijeg od 5 bjelanjaka i dodati sladilo



i 10-20 dkg mljevenih oraha. Koliko imate.



Smjesu staviti na pleh, na papir za pečenje.



Peći na 170 stupnjeva dok se ne ispeče. naughty



Razrezati koru na dva dijela, a između staviti kremu od:

- 200 grama abc sira
- cca 200 ml vrhnja za šlag
- 2-3 žlice milerama
- ribana korica limuna
- sok od pola limuna
- sladila po želji

Kremicu miksati dok se ne stisne.



Bilo bi idealno da se hladio preko noći, ali naravno da ja to nisam mogla čekati.



Eto, u svoju obranu mogu reći da je i zakoniti jeo.
Doduše, posuo ga je prije šećerom u prahu ... blabla
- 13:00 - Reci nešto (41) - Print - #

petak, 15.01.2016.

clock

- 12:00 - Reci nešto (10) - Print - #

srijeda, 13.01.2016.

štaš sad Euro !?

Da zbunim Eura, koristila sam, ne dva, ne četiri, već tri jaja ! naughty



U njih umiješala 100 gr ABC sira



i začinila solju, paprom i origanom.



Od smjese sam ispekla tri palačinke.



Paziti prilikom okretanja, jer su jako lomljive.



Dok ih pečete, slobodono grickajte komadić suhe, domaće kobasice.



Svaku palačinku napuniti šunkom,



dodati komadiće mozzarelle i malo origana.



Posložiti u posudu, pa posuti po njima malo zaboravljenog sira kojeg ste pronašli u frižideru i malo vrhnja.



Zapeći dok se sir ne rastopi.



I servirati sa salatom.



Sad lijepo mogu leći i odgledati kakav film, bez straha da će mi se ručak zalijepiti oko struka. kiss
- 16:45 - Reci nešto (12) - Print - #

ponedjeljak, 11.01.2016.

čista perverzija !

Nakon što sam jedva dočekala da se glazura stisne, barem donekle, pojela sam dva kolača.
Nikako se nisam mogla odlučiti jel ovo perverzija ili bezobrazluk.
Ostala sam neodlučana i nakon ta dva komada, pa, da budem sigurna u okus, pojela sam dvije sarme, sačekala pola sata i onda pojela još jedan komad kolača.
Da mi se okusi ne miješaju, jel ...
Definitivno je perverzija. I bezobrazluk.
Pa, ako poželite biti nešto od toga, nema vam druge nego se primiti posla.



Za tijesto je potrebno:
- 4 jaja
- 2 kavene žličice bourbon vanilije u prahu
- 120 gr otopljenog maslaca ( dovesti u tekuće stanje, ali da ne bude prevruće )
- 370 gr domaćeg jogurta ( napravila sam ga dva dana prije. Zakuhala sam litru dnevnog mlijeka, pustila da se ohladi do mlakoga, umiješala jedan čvrsti jogurt, ostavila da se ohladi na sobnoj temperaturi i spremila u frižider. Preukusno ! )
- 3 žlice nekog prihvatljivog sladila
- 2 čajne žličice cimeta
- pakiranje zamrznutih višanja ( cca 450 gr )
- 8 žlica pravog kokosovog brašna
- 2 ćlice psyllium ljuskica
- 120 gr gorkog kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo

Pjenasto umutiti jaja s vanilijom, dodati otopljeni maslac i neprestano miješati, dodati jogurt, sladilo, cimet. U posebnoj posudi izmiješati brašno od kokosa, psyllium i prašak za pecivo, pa te suhe sastojke dodavati u tekuću smjesu, te dodati sok od odmrznutih višanja. Miješati dok ne dobijete ljepljivu, gustu strukturu.



Istresti u pleh obložen papirom za pečenje, veličine 24 x 24.
Tijesto ostaje na hrpi dok ga ne zagladite špatulom.
Umiješati višnje.



Neka ne ostanu na površini. Zagladiti kolač.



Peći na 180 stupnjeva 10 minuta, pa na 170 pola sata. Ventilirano.

Glazura:
- 120 gr tamne čokolade. ( moja je bila 75% kakaoa )
- 120 gr slatkog vrhnja
- žličica cimeta

Otopiti čokoladu u vrhnju, napraviti ganache i preliti po hladnom kolaču.
Ako imate strpljenja, sačekati da se čokolada stisne, a ako ne, razumijeti ću. njami



Kolač je sočan i rahli.
Okus ... pa ... perverzan ! fino



Autorica recepta: Nataša Majstorović Stracchetti
- 19:07 - Reci nešto (23) - Print - #

četvrtak, 07.01.2016.

detox jelovnici

Pizza od bademovog brašna i sjemenki bundeve,
s nadjevom od tune, sira i domaće salse.



Kobasice u vinu i kiseli kupus dinstan na maslinovom ulju
s pancetom i pršutom.



Kuhana palamida u ulju sa limunom i maslinama.



Bistra juha od povrća.



Bezglutenska palačinka od zobenih mekinja s pancetom, sirom, salatom i kiselim krastavcima.



Svi obroci su bez glutena, bez brašna i bez konzervansa.
Uz svako jelo možete pojesti salate koliko želite.
Kako ja ne volim vino, biljni čaj je izvrsna zamjena.

- 16:32 - Reci nešto (30) - Print - #

srijeda, 06.01.2016.

fat cat

- 18:58 - Reci nešto (10) - Print - #

ponedjeljak, 04.01.2016.

musaka od kelja

Uobičajena musaka je s krumpirom, ali nisam jela krumpir skoro šest mjeseci i ne fali mi.
Ponekad samo zamiriše, ali kad se sjetim težine u želucu nakon konzumacije, odluka je laka.
Taj osjećaj da mogu jesti do sitosti, a ne osjećati da sam se prejela je prekrasan, a osim toga, jedem sve ono što volim i što sam godinama svjesno izbjegavala zbog količine kalorija.
Najznačajnija nus pojava ove prehrane je da nema oscilacija šećera u krvi, pa nikada ne osjećam glad. Nemam potrebe za grickanjem i ne osjećam želju za šećerom.
Ugljikohidrati su gadna navika. O šećeru neću ni govoriti.

Imam kuhani kelj i malo umaka s mljevenim mesom.
Pa slažem: kelj - meso - parmezan - kelj - meso - parmezan - kelj.







Sve zalijem mješavinom milerama, jaja i parmezana.



Zapečem u pećnici.



I njam !

- 23:25 - Reci nešto (12) - Print - #

nedjelja, 03.01.2016.

tajni obožavatelj

Eto tako, nisam znala da sam mega popularna da bi ljudi ispisivali moje ime u snijegu. naughty
Dugo nisam doživjela nešto tako romantično.



Stiglo mailom. Noćas.
Ok, pa nećete mi valjda zamjeriti što sam se pohvalila ?
Znam, ego je gadna stvar.
Sva sreća pa se ne palim na ovakve uratke.
Barem ne previše. pjeva
Jedino, sad se nadam da vlasnik auta neće pomisliti da ima tajnu obožavateljicu koja ispisuje svoje ime na njegovom automobilu, ili još gore, da će supruga dotičnom heb** sve po spisku da ko mu je ta Zvonka !
- 11:01 - Reci nešto (31) - Print - #

subota, 02.01.2016.

još maaaaaaalooooooo ...

Tko nije pretjerao s kolačima, a ja nisam, onda može još malo omastiti brk.

Za biskvit je potrebno:
- 5 bjelanjaka
- 5 žutanjaka
- 200 grama maslaca
- četiri jušne žlice kakaoa
- malo sode bikarbone
- čajna žličica kokosovog brašna
- naribana korica naranče
- sok jedne naranče
- stevija po želji

Pjenasto umutiti žutanjke sa maslacem i stevijom.



Posebno izmiješati kakao, kokosovo brašno i sodu.



Dodati suhu smjesu u žutanjke i maslac.



I na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka.



Rasporediti smjesu na pleh veličine 20 x 30.



Peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Pečeni biskvit natopiti sokom od naranče.



Kremica:
- pola litre vrhnja za šlag
- 20 dkg čokolade s najmanje 70 % udjela kakaoa
- 1/2 dcl soka od naranče

Zagrijati vrhnje i u njemu otopiti čokoladu.



Dodati sok od naranče i vrelu kremu preliti po vrelom biskvitu.



Ostaviti preko noći u frižideru da se sve dobro stisne.



Čokoladasto je, sočno i mekano, a naranča mu daje posebnu svježinu.
A nakon što to pojedete, možete na detox program.



Autorica recepta: Ivana Bingula
- 19:40 - Reci nešto (20) - Print - #

Design @ by:Nisa

< siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (9)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (2)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (5)
Veljača 2017 (8)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (4)
Studeni 2016 (5)
Listopad 2016 (6)
Rujan 2016 (12)
Kolovoz 2016 (16)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (5)
Svibanj 2016 (10)
Travanj 2016 (13)
Ožujak 2016 (9)
Veljača 2016 (10)
Siječanj 2016 (15)
Prosinac 2015 (9)
Studeni 2015 (14)
Listopad 2015 (17)
Rujan 2015 (14)
Kolovoz 2015 (13)
Srpanj 2015 (14)
Lipanj 2015 (7)
Svibanj 2015 (6)
Travanj 2015 (9)
Ožujak 2015 (12)
Veljača 2015 (9)
Siječanj 2015 (4)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (8)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (9)
Kolovoz 2014 (5)
Srpanj 2014 (7)
Lipanj 2014 (4)
Svibanj 2014 (8)
Travanj 2014 (10)
Ožujak 2014 (17)
Veljača 2014 (11)
Siječanj 2014 (12)
Prosinac 2013 (20)
Studeni 2013 (14)
Listopad 2013 (11)

Opis bloga



Ti me najbolje poznaješ:
Imaš vilinska krila i đavolji rep.
Imaš anđeosku aureolu i vampirske zube.
Imaš sjajno srce i demonske roščiće.


sretnimacak66@gmail.com


neki od LCHF recepata preuzeti sa grupe lchf sljedbenici.
Linkovi


Nisa
FreshCaYg
V
Roselina
Crafting Princess
malo ti malo ja
nečmenjanka
Plastik
Lilianke
dado
joca
sjedokosi
šašava mamica
Euro
20 do asa
bellarte
nisan EL DIABLO
hawkeye
mecabg
Simplica
obadzo
Isabel-ručni rad
catwoman
Tina
More ljubavi
Lion Queen
Bookeraj
geomir
apis
Mirela
neverin
Nemezis
križar
Ani ram
primakka
annaboni
B-612
topsicret
sarahB.
pablon
Lastavica
i tu i tamo
durica
Rib@rnica
povuci-potegni
GP-ZG
bocaccio
Okoš Bokoš
modrinaneba
mayday
shadow-of-soul
RandomHeart
walker gjuro
DOMENICO
Mayday
O-da životu!
VladKrvoglad
GMD
Lion Queen
Moja Moda
Mela
Wanda Car
gogoo
toma juda
SarahBernardht
Bolji zalet
Demetra
Dražen
stara teta
dnevnikjednerazvedenice
kako_ti_kupus
semper contra
Just me
Sinister Theatre
kaparoculica
suncokretica
atomski mrav


Guests