srijeda, 04.10.2006.

American staffordshire terrier-nekad i danas

POVIJEST

Amstaff nije nova pasmina, iako je registriran od strane AKC-a(american kennel club) 1936.godine. Ova vrsta je nastala jos rane 1800-te godine kao rezultat krizanja izmedju bulldoga tadasnjeg vremena i lovnih terijera. Jedan od ranijih slavnih AKC registriranih staforda je Pete the Pup(Lucenay's Peter), tv zvijezda komedije "Our Gang" iz 1930.godine.
Iako su preci ove vrste dosli iz Engleske, razvoj amstaff-a je prica o istinskoj americkoj vrsti. Ovaj pas je jako koristio farmerima i doseljenicima koji su i razvili ovu zemlju. Koristeni su za opceniti posao na farmama, lovljenje divljih svinja,medvjeda i ostale velike divljaci, cuvanje kucanstava i generalno kao kucni ljubimci.
Odredjeni broj ranih predaka se nazalost koristio za borbe pasa, jer su po svojoj specificnoj gradji i izdrzljivosti bili primamljivi da budu dobri borbeni psi. Na srecu, to je danas ilegalno i zabranjeno, no ipak mnogi radije povezuju ovu pasminu sa borbama pasa nego njegovom davnom svrhom-kao seoski psi koji su pomagali na farmama.
Selektivnim uzgojem od 1930-te godine se amstaff odmaknuo od svog borbenog nasljedja. Americki staford danas je kucni ljubimac i pratioc i vrlo uspjesan izlozbeni pas.

STAFORD DANASNJICE

Staford je vrlo aktivan i zivahan pas koji se predaje svim srcem sto god da radio. Vrlo je pogodan za razne vrste rada i obuke, postizu velike uspjehe u agility natjecanjima, natjecanjima poslusnosti ali i kao terapijski psi. To su psi koji su poslovicno dobri s ljudima, i prvo i najvaznije u karakteru staforda je da ne smije biti nimalo agresivan na ljude. Takvim ga je ucinila selekcija kroz sve ove godine. Postoji vrlo velika zabluda medju nekim ljudima da su to psi opasni za ljude, sto je neistina upravo zbog nacina uzgoja i selekcije koja je radjena sa tim psima.
Zbog svoje moguce razdrazljivosti u prisustvu drugih pasa, osobito istog spola, potrebno je staforda socijalizirati od najranije dobi. Nikad ne treba staforda, ma kako socijaliziran bio, ostaviti bez nadzora da se igra sa drugim psima. Uvijek treba biti na oprezu, od rane dobi uz socijalizaciju treba graditi kvalitetan odnos sa svojim stafordom. Ovi psi vise vole da ste im prijatelji i da osjete dobre vibracije sa vase strane, nego da se postavljate kao neprikosnoveni gazda. Za prijateljstvo svog vlasnika i prvenstveno njegovu ljubav, spremni su uciniti sve!
Vlasnici staforda bi trebali biti smireni, nezivcani ljudi a ujedno i vrlo aktivni. Jer, ovaj pas je, istina, zadovoljan bilo u velikoj kuci bilo u malenom stanu, posto jako ovisi o paznji ljudi, ali ujedno je vrlo aktivan i zahtijeva podosta rada. Bilo da su to duze setnje, lagano trcanje ili pak stalno ucenje neceg novog.
Staford je sklon ucenju i prihvacanju novih stvari, ali nikad nece(u globalu)prihvatiti sve bas onako kako smo mi to zamislili i uvijek ce u odredjenoj vjezbi sto izvodi dodati jedan svoj stafordski stih-sto vlasnike ne bi trebalo smetati, nego dapace, dobro razveseliti.
Jos jedna vazna stvar, staford nije pas za dvoriste. Gdje god zivjeli, u koliko god zivotnog prostora, staford ce sve podnijeti, samo ne odvojenost od ljudi.
Vrlo su inteligentni, mogu zivjeti u kucanstvu i sa mnogim drugim zivotinjama ako su na to naviknuti od rane dobi. Takodjer su izuzetno pogodni za obitelj s djecom, vrlo su pazljivi i privrzeni tim najmanjim clanovima obitelji.

Ako ste buduci vlasnik staforda i ne znate da li je to pas za vas, samo malo razmislite o ovim njegovim karakteristikama i odlucite je li to pas upravo za vas. Po meni, to nije nikako pas za one koji se nece znati nositi sa raznim predrasudama i neistinama sto kruze u narodu i medijima oko ove pasmine. Jedna negativna karma postoji, bilo da secete po ulici pa sretnete nekog tko ce vam dobacivati ruzne rijeci, bilo kad kazete nekome u razgovoru da ste vlasnik ove pasmine. Iako je to vrlo zastupljena vrsta psa u nasoj zemlji i vrlo je brojan kucni ljubimac(svrstan je pod deset najbrojnijih pasmina u RH po nekim istrazivanjima), cest je izlozbeni pas, ipak cete cesto dobiti ruzni komentar prepun predrasuda i neistina. Na to morate biti spremni ako zelite biti vlasnik ove predivne pasmine.

Uzevsi u obzir sve pozitivne i negativne strane, osobno sam prezadovoljna s ovom pasminom i kako je netko jednom rekao: jednom vlasnik staforda, zauvijek vlasnik staforda.

Vesna

- 16:09 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2006  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Mjesto za ljubitelje ove pasmine gdje se mogu saznati razne informacije,podijeliti iskustva i mnogo vise... Kao vlasnica i veliki ljubitelj ove pasmine, ja cu je probati pribliziti onima koji o amstaff-u ne znaju puno, a ujedno se nadam razmjeni iskustava sa ponosnim vlasnicima ove pasmine. Ne postoje opasne pasmine, samo opasni vlasnici.

Special friends

rottica Orka