utorak, 25.12.2012.

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

Svima članovima SSHŽC i njihovim obiteljima, svim radnicima HŽ Carga i svim ljudima dobre volje želimo čestit i blagoslovljen Božić.
SSHŽC
- 01:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.12.2012.

Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) želi, zajedno s poslodavcem, dijeliti otkaze radnicima HŽ Carga

Poštovani članovi SSHŽC i radnici HŽ Carga,

ovih dana Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) po terenu širi demagogiju i dezinformacije na račun našeg sindikata.

O tome, kakav su oni, zapravo, sindikat, vidi se po njihovim djelima, koja nisu, a niti su bila u interesu radnika HŽ Carga, a što je vidljivo i po njihovim dopisima koje su ovih dana poslali na teren, a za koje se može reći da su sve, samo ne u interesu radnika HŽ Carga.

Jedan dopis nosi naslov «Tražimo hitnu izmjenu Pravilnika o organizaciji (sistematizaciji) HŽ Carga», a drugi «Preispitivanje postupaka oko liste potencijalnog viška u HŽ Cargu-traži se» iz kojih se jasno vidi da Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) želi aktivno sudjelovati u davanju otkaza radnicima HŽ Carga, a da je to tako citirat ćemo rečenicu iz njihovog teksta «Sindikat željezničara Hrvatske predlaže, sukladno Zakonu o radu, uključivanje socijalnih partnera u izradu liste tehnološkog viška radnika». Iz navedenog citata jasno se vidi da SŽH želi biti suučesnik u izradi liste tehnološkog viška radnika, a što nastavno znači i u otkazivanju ugovora o radu, radnicima s liste tehnološkog viška. I pri tom se pozivaju na čl. 120, 121. i 122. Zakona o radu iako ti članci ni na koji način ne predviđaju mogućnost da sindikat učestvuje u tome.

Kome to može pasti na pamet da sindikat želi zajedno s poslodavcem raditi liste tehnološkog viška?

U svom drugom dopisu, Sindikat željezničara Hrvatske je iznio stavove koji su u totalnoj proturječnosti, pa tako u navedenom dopisu iznosi da je člankom 25. Pravilnika o organizaciji HŽ Carga d.o.o. određeno je da radnicima kojima je po prijašnjim propisima određena stručna sprema zadržavaju to pravu i po ovom pravilniku, nakon toge se poziva na čl.107. Zakona o radu, gdje se propisuju uvjeti i način otkazivanja ugovora o radu, (što je stvar poslodavca i ne ide u prilog radnicima), a odmah zatim u istom dopisu traži da se pristupi hitnoj izmjeni i dopuni Pravilnika o organizaciji (sistematizaciji) HŽ Carga.

Svatko tko to čita i logično razmišlja, vidi da oni zapravo traže od poslodavca da ozakoni svoj postupak, a kojim bi se, vjerojatno ukinuo i navedeni čl. 25. Pravilnika o organizaciji, a u tom slučaju to znači da bi 346 radnika, koji prema poslodavcu, nemaju uvjete za svoje radno mjesto, mogli elegantno i legalno otpustiti, jer ne vidi se drugi razlog zašto zbog tih stručnih sprema Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) traži hitnu izmjenu organizacije HŽ Carga.
Takvo traženje, stvarno nema veze s vezom.

Ovakve metode SŽH, nas nimalo ne čude, a niti smo s tim iznenađeni, jer se dobro sjećamo njihovih postupaka, koji su uvijek bili na štetu radnika HŽ Carga i u sprezi sa poslodavcem. Jednu takvu nesindikalnu spregu, radnici HŽ Carga osjetili su na svojoj koži 04.08.2011. g. kad su Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) i Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) zajedno sa poslodavcem na prevaru sklopili KU za HŽ Cargo kojim su obezvrijedili radnike HŽ Carga i nanijeli im veliku štetu.

SŽH i SHŽ su sindikati „OPĆEG TIPA“ koji svaštare u više poduzeća, a njihovi predsjednici imaju ugovore o radu u drugim firmama (HŽ Infrastrukturi i HŽ Putničkom prijevozu), ne brinu ih problemi, ni plaće radnika HŽ Carga jer oni imaju sigurnu plaću iz državnog proračuna.

Uloga tih sindikata u HŽ Cargu je bespredmetna i promašena, a naročito je to vidljivo nakon gašenja HŽ Holdinga.

Radnik iz HŽ Carga koji je član sindikata „OPĆEG TIPA“ isto je kao da je član u Sindikatu kanalizacije i vodovoda.

Poštovani radnici HŽ Carga, svi znamo da HŽ Cargo „koliko zaradi – toliko i ima“ i da je u teškim poslovnim problemima i zaista je važnije nego ikad do sada da se svi radnici HŽ Carga organiziraju i okupe u svom matičnom Samostalnom sindikatu HŽ Cargo.

Svi smo radnici HŽ Carga, svi dijelimo istu sudbinu i što je više članova u sindikatu naše tvrtke, to je veća garancija da ćemo zajedno izboriti veća prava i bolje uvijete.

S poštovanjem,


Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.12.2012.

Zastrašivanje 346 radnika koji prema poslodavcu nemaju uvijete za svoje radno mjesto

Poštovani,

dobili smo popis 346 radnika HŽ Carga koji po vama nemaju uvijete za svoje radno mjesto. Uvidom u navedeni popis, odmah smo uočili ozbiljne proturječnosti i nedostatke, kao što su:

- da su na popisu navedeni samo izvršni radnici (manevristi, rukovatelji manevre, manevristi na vlaku, prom.trans. skladištari, vozni i popisni vlakovođe), iako znamo da i u drugim djelovima HŽ Carga ima radnika koji nemaju adekvatne uvijete za radna mjesta koja obavljaju,
- šefovi Glavnih poslovnica već su zvali radnike s tog popisa i predlagali im da podnesu zahtjev za sporazumni prestanak ugovora o radu uz isplatu poticajne otpremnine, jer će inače ostati bez radnih mjesta, što je nedopustivi čin zastrašivanja radnika,
- ne stoji pozivanje poslodavca na čl. 34.Zakona o zaštiti na radu, jer prema tom članku svi radnici sa popisa imaju i morali su imati od početka zaposlenja do danas, ispunjene opće i posebne uvijete, jer kad ne bi imali to bi bio najteži prekršaj poslodavca, prema Zakonu o radu,
- moramo navesti još i to da ima radnika koji imaju preko 30 godina radnog staža, bili su mentori drugim radnicima, a sad, gle čuda, su se našli na popisu kao radnici koji nemaju uvijete.

Svi ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način te ih poslodavac ne može i ne smije dovoditi u pitanje. Članak 25. Pravilnika o organizaciji HŽ Carga jasno kaže:
“Radnicima kojima je po prijašnjim propisima pri¬znata određena stručna sprema, zadržavaju to pravo i po ovome pravilniku.“ To pravo je bilo predviđeno i po svim dosadašnjim Pravilnicima o organizaciji HŽ Carga.

Ugovori o radu sklopljeni su na zakonit način i mogu prestati samo na zakonit način.
Radnik može dobrovoljno pristati na uzimanje poticajne otpremnine, a ne da ga se zastrašivanjem prisiljava i tjera na to.

Protivimo se ovakvom ponašanju poslodavca i smatramo ga nezakonitim i moralno vrlo upitnim i zato tražimo da se prekine sa zastrašivanjem izvršnih radnika i da se na principijelan i dosljedan način odnosi prema svim radnicima HŽ Carga.

Na kraju, moramo reći, da ukoliko poslodavac nastavi sa ovakvim ponašanjem prema radnicima, da ćemo učiniti sve, da zaštitimo interese naših članova.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

Na znanje:
radnicima HŽ Carga

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.