četvrtak, 13.09.2012.

Demanti navoda objavljenih i na HŽ portalu i u listu „Željezničar“

Glavno radničko vijeće je na sjednici održanoj dana 11.09.2012. donijelo odluku da je neophodno potrebno demantirati neke netočne napise objavljene na HŽ portalu i u listu „Željezničar“.

Netočni navodi odnose se na slijedeće:

1. Vezano za Listu tehnološkog viška radnika

Dana 24.08.2012. na HŽ portalu , a sada i u listu „Željezničar“ , broj 801 za kolovoz 2012. objavljeno je da su Glavno radničko vijeće i sindikati 20.08.2012. dobili na savjetovanje Listu tehnološkog viška radnika HŽ Carga što je notorna neistina. Glavno radničko vijeće i sindikati nisu dobili nikakvu Listu tehnološkog viška niti su je bilo gdje vidjeli.
Kad su članovi Glavnog radničkog vijeća vidjelo na portalu netočnu obavijest, odmah su reagirali i upozorili Poslodavca (Službu za ljudske potencijale i pravne poslove) i tražili da isprave tu netočnost, što oni nisu učinili već su tu netočnu obavijest objavili i u listu „Željezničar“, čime su nanijeli znatnu štetu Glavnom radničkom vijeću i sindikatima. Rezultat toga je da su radnici HŽ Carga negodovali uvjereni da im Glavno radničko vijeće i sindikati skrivaju i taje navedenu Listu tehnološkog viška radnika.

2. Vezano za Aneks u HŽ Cargu

Dana 07.09.2012. na HŽ portalu i u već spomenutom broju lista „Željezničar“, objavljena je vijest da nije postignut dogovor o sastavu pregovaračkog odbora sindikata, jer je jedan sindikat pokrenuo postupak utvrđivanja reprezentativnosti.
Vijest je prikazana tendenciozno i izvučena je iz konteksta.
Istina je slijedeća:
Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) iako ima samo 261 člana, pod svaku cijenu inzistira da bude član pregovaračkog odbora sindikata za kolektivne pregovore iako prema Zakonu o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji je stupio na snagu 28.07.2012.g. nema zakonske uvijete predviđene čl.8. st.2 istog zakona.
Svi sindikati u HŽ Cargu na sastanku održanom 27.08.2012. su zaključili i izjasnili se da SHŽ nema pravo i ne može biti u pregovaračkom odboru sindikata. Dosadašnji koordinator pregovaračkog odbora sindikata je predočio službene podatke o broju članova svih sindikata po kojima se vidi da SHŽ ne ispunjava uvjete da bude član pregovaračkog odbora sindikata, ali SHŽ nije prihvatio činjenicu da je na osnovu novog Zakona izgubio pravo na kolektivno pregovaranje. Zbog toga nije mogao biti postignut dogovor o sastavu pregovaračkog odbora sindikata.
Svjesni nemogućnosti postizanja Sporazuma o sastavu pregovaračkog odbora sindikata nakon stupanja novog zakona na snagu, Samostalni sindikat HŽ Cargo pokrenuo je postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata u HŽ Cargu, pred Povjerenstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Zbog toga apsurdan je i tendenciozan navod na HŽ portalu da će u slučaju neprovođenja kolektivnih pregovora biti isplaćena minimalna plaća jer Samostalni sindikat HŽ Cargo i ostali sindikati u HŽ Cargu, osim SHŽ, spremni su odmah početi pregovore na zakonit način, kao što su to već i javno rekli.
Prema tome za kašnjenje kolektivnih pregovora u HŽ Cargu jedini i isključivi krivac je Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ).
S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov

- 13:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2012.

Isplata naknade materijalnih troškova u gotovini (isplata iz blagajne)


Broj: 159 /12 M. S.
Zagreb, 04. 09. 2012.

Poštovani,

prema Ovršnom zakonu naknade materijalnih troškova radnika (regres, božićnica, uskrsnica, prijevoz s posla i na posao i slično) u postupku ovrhe ne mogu se uplaćivati na zaštićeni račun radnika, iako se isti ne smatraju dohotkom, već naknadom materijalnih troškova radnika.

Kako se navedena sredstva ne mogu uplatiti na zaštićene račune radnika, poslodavac će ih uplatiti na nezaštićene račune radnika, što znači da ih radnici, iako je to materijalni trošak, neće moći koristiti, jer će nad njima biti provedena ovrha.

Da bi se izbjegla dvosmislenost i nelogičnost zakona i šteta za radnike potrebno je i zakonski moguće da se navedenim radnicima materijalni troškovi isplate iz blagajne u gotovini. Ovakve isplate poslodavac može vršiti i zakonski su osnovane i sukladne propisima vezanim za porez na dohodak.

Zato Vas molimo da radnicima, koji imaju otvorene zaštićene račune, na njihov zahtjev, isplatite naknade materijalnih troškova iz blagajne u gotovini, a ne kao do sada uplatom na nezaštićene račune.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.