četvrtak, 01.01.2015.

SRETNA, VESELA I USPJEŠNA NOVA 2015. G.

Sretnu, veselu i uspješnu 2015. godinu
želi vam Samostalni sindikat HŽ Cargo!


- 00:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.12.2014.

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

Svima članovima SSHŽC i njihovim obiteljima, svim radnicima HŽ Carga i svim ljudima dobre volje želimo čestit i blagoslovljen Božić.
SSHŽC

- 00:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.05.2014.

Ponovljeni napad SŽH i SHŽ na Glavno radničko vijeće, na sastanku s Upravom HŽ Cargo dana 14.05.2014.

Dana 14.05.2014. na zakazanom sastanku GRV i Uprave HŽ Cargo ponovio se isti scenarij ometanja i opstrukcije rada GRV.

GRV je imalo zakazani sastanak s Upravom Društva na temu dodatnih odgovora i obrazloženja vezano za rješavanja kolektivnog viška radnika. Naglašavamo, da se ovdje radi o sastanku koji je na naše traženje, zakazao Poslodavac. Članovi GRV su došli na sastanak, međutim na sastanku su se pojavili nepozvano i neovlašteno: Katarina Mindum (SŽH), inače radnica HŽ Putničkog prijevoza, Marijan Jelenski (SHŽ) i Mladen Magić (SŽH).

Istima je dano do znanja da ne mogu biti prisutni na ovom sastanku, jer se radi o službenom sastanku GRV i Uprave, te da nema razloga, a ni pravne mogućnosti da oni budu prisutni, kad se zna da SŽH i SHŽ imaju svoje predstavnike koji su članovi GRV. Isto im je rečeno od strane članova GRV i Uprave.

Unatoč ovakvom stavu GRV i Uprave, isti se nisu željeli udaljiti sa sastanka, već su 45 minuta maltretirali sve prisutne, želeći na sve načine minirati i onemogućiti rad GRV.

Članovi GRV su protestirali i negodovali zbog tako bahatog i nekorektnog ponašanja predstavnika SŽH i SHŽ.

Isto tako treba reći da njihov dopredsjednik Želimir Halić je član GRV, pa je vrlo čudna pojava u redovima u SŽH, da oni svog dopredsjednika tako malo cijene i ponižavaju, na način da mu kao članu GRV, ne vjeruju i stavljaju da mu radnica Putničkog prijevoza bude kontrola i sufler.
Članovi GRV su predložili da istog člana zamjene, ako s njim nisu zadovoljni.

Ovakvim ponašanjem, SŽH i SHŽ su prouzročili to da se sastanak nije mogao održati, a što ujedno znači da je napravljena nesaglediva šteta radnicima HŽ Carga, jer je navedeni sastanak bio sazvan sa ciljem pronalaženja mogućnosti da se pomogne radnicima koji su se našli na Listi kolektivnog viška i da se ukaže Poslodavcu na propuste koji su napravljeni prema radnicima koji nisu trebali biti na Listi kolektivnog viška.

Opći je dojam, da SŽH i SHŽ nije nimalo briga za radnike i njihove probleme, pa zbog toga rade ovaj cirkus i opći kaos.

Njihove fraze o spašavanju HŽ Carga, nisu ništa drugo, nego zamagljivanje stvari i bacanje prašine u oči. Što se tiče njihovog spašavanja, sve je već viđeno, od prodaje HŽ Carga, pa nadalje.

Po njihovom planu, HŽ Cargo bi već bio prodan ili već u poodmaklom stečaju.


S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća

Marija Stefanov

Prilog:
Bilješke sa sastanka 14.05.2014.- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.05.2014.

Priopćenje Glavnog radničkoga vijeća vezano za incident 07.05.2014. uoči sjednice GRV

Zbog neistinitih napisa od strane Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara, a vezano za događaje uoči sjednice GRV HŽ Carga, dužni smo dati objašnjenje navedenoga događaja.

Dakle, radi se o slijedećem:
GRV je zakazalo sjednicu 07.05.2014. u 10:00 sati u prostorijama Samostalnog sindikata HŽ Cargo, sa dnevnim redom savjetovanja o Prijedlogu Odluke o poticajnim mjerama, Prijedlogu odluke o kolektivnom višku i Prijedlogu liste kolektivnog viška radnika.

Nešto prije početka sjednice pojavili su se u prostorijama SSHŽC nepozvani i nenajavljeni: Đurđa Vidović, Snježana Cicvarić (SŽH), Marijan Jelenski (SHŽ) i Katarina Mindum (SŽH) koja nije radnica HŽ Carga, već je radnica HŽ Putničkog prijevoza.

Prilikom dolaska Đurđa Vidović je počela s provokacijama s očitom namjerom da izazove sukob i svađu.

Na moje pitanje ostalima koji je cilj njihova dolaska, odgovorili su da će biti na sjednici GRV. Iz njihovog bahatog nastupa se vidjelo da žele napraviti nered i kaos. Pošto mi je bilo jasno da njihov dolazak nije dobronamjeran, da žele izazvati incident, rekla sam ih da ne mogu prisustvovati sjednici. Zamolila sam ih tri puta da napuste prostorije sindikata, kako bi mogla početi sjednica GRV. Oni su moje molbe ignorirali, prkoseći kako će oni biti na sjednici, na što sam im rekla da ako ne napuste sindikalne prostorije da ću pozvati policiju, što sam i učinila.

U međuvremenu sam se konzultirala sa članovima GRV po pitanju toga da li oni smatraju da ova nepozvana skupina može prisustvovati sjednici ili ne. Oni su imali energičan stav da isti ne mogu biti prisutni sjednici, jer imaju svoje predstavnike u GRV, a ako ti sindikati smatraju da ih dobro ne zastupaju i ne vjeruju im, neka ih promjene. Isti taj stav su članovi GRV i službeno potvrdili na sjednici većinom glasova.

Nedugo zatim došla je policija, uzela je podatke od svih nas. Očigledno uplašeni od dolaska policije isti su napustili sindikalne prostorije i u hodniku su davali podatke policajki.

Za slučaj ponovne potrebe za njihovom intervencijom policajka mi je dala direktni broj telefona njihove policijske postaje (a nazvala sam ih na broj 192).

Još za vrijeme intervencije policije, stigli su i novinari i televizijski snimatelji, što jasno i nedvosmisleno govori da je sve bilo unaprijed izrežirano.

Ubrzo zatim, kao pojačanje im je došao i predsjednik SŽH, Zoran Maršić. Isti su davali izjave novinarima i televiziji, nakon čega je došao Ž. Halić i pitao me da li ja želim dati izjavu televiziji, na što sam ja pozvala televiziju HRT i Nova TV u sindikalne prostorije i dala izjavu.

Nakon odlaska policije i novinara, a sa zakašnjenjem od 2 sata započela je sjednica GRV. Iako je bila namjera ova 2 sindikata da se sjednica minira i ne održi, meni i članovima GRV nije padalo na pamet da zbog njihovog isplaniranog incidenta ne održimo sjednicu GRV.

Potrebno je reći, da ovi sindikati koji su nasilno željeli prisustvovati sjednici GRV imaju svoje legitimne predstavnike u GRV i cilj njihovog dolaska je da samo izazovu kaos i nered, jer treba se zapitati zašto je Katraina Mindum, kao radnica HŽ Putničkog prijevoza, htjela biti na sjednici GRV HŽ Cargo.

U nastavku su novinarima i u svojim napisima iznosili brojne neistine i besmislice u smislu tko je kriv za 200 radnika koji su dobrovoljno uzeli poticajne otpremnine i otišli, takva izjava je toliko niska i besmislena da je takvu glupost teško komentirati.

Krivnju za svoje promašaje koji su bili na štetu radnika HŽ Carga žele prebaciti na GRV, a to im očito ne uspijeva, pa su postali drski i bezobrazni.

SŽH i SHŽ neprestano obmanjuju radnike HŽ Carga iznoseći razne insinuacije o GRV.

Istina je slijedeća: da se Poslodavac po Zakonu o radu mora savjetovati sa GRV (do sada je GRV održalo 21 sjednicu), a to znači da ga mora pitati za mišljenje, ali to Poslodavca ne obvezuje u smislu, da to mora i prihvatiti. Tako je to ZOR regulirao.

Prava istina je u tome, da je Lista tehnološkog viška napravljena na bazi Pravilnika o organizaciji, koji je objavljen 03.01.2014., što znači da Poslodavac može izdati onoliko ugovora o radu koliko je predviđeno Pravilnikom o organizaciji, odnosno koliko je sistematizirano radnih mjesta. Pojednostavljeno rečeno, tehnološki višak su svi oni kojima je radno mjesto ukinuto ili je smanjen broj izvršitelja na pojedinom radnom mjestu. U tome je izvor i ishodiše nastalog tehnološkog viška, što znači da je Pravilnik o organizaciji osnova za izlučivanje tehnološkog viška, što znači da je 804 radnika postalo višak po osnovi donesenog Pravilnika o organizaciji.

GRV je dalo negativno mišljenje o Pravilniku o organizaciji, i brojne primjedbe na Listu tehnološkog viška.

A i pored takvog Pravilnika o organizaciji koji predviđa 804 radnika viška, SŽH je nastavio kolektivne pregovore još mjesec dana, sve do 4.02.2014., odnosno zadnjeg dana prije potpisivanja KU. U tom kolektivnom pregovaranju su dogovorili gotovo sve članke, što uključuje i članak 73. KU, odnosno kriterije za izlučivanje tehnološkog viška radnika, a poslije su išli čak dotle da su te kriterije proglasili nezakonitim (takve iste su dogovorili i potpisali u HŽ Putničkom prijevozu), da bi i to koristili kao jedan od zahtjeva u najavi štrajka.

Ovom prilikom želimo podsjetiti radnike HŽ Carga, na brojne promašaje i propuste SŽH i SHŽ koji su bili na štetu radnika HŽ Carga.

Jedan od njih je javni prosvjed koji je Sindikat željezničara Hrvatske organizirao s ciljem i zahtjevom za hitnim pronalaženjem strateškog partnera, odnosno prodajom HŽ Carga. Poštovani radnici, zamislite što bi se desilo da je SŽH u tome uspio, a mi tvrdimo i znamo da je to uspjelo da HŽ Carga ne bi bilo ni u tragovima. Podsjećamo vas da smo se mi oštro suprotstavili njihovom takvom zahtjevu.

Isto tako moramo reći da takav ili sličan zahtjev, da sindikat traži da se proda državna tvrtka, nije nikad do tada, dao ni jedan sindikat u sindikalnoj povijesti, što je uistinu zgrozilo mnoge ljude koji su to čuli i vidjeli, a još je sablažnjivije što su u tu svrhu pozivali radnike HŽ Carga da prosvjeduju kako bi sami sebe što brže prodali.

Što se tiče štrajka, treba reći da je SŽH proveo neuspjeli štrajk, za koji su i prije nego je počeo, znali da neće uspjeti, jer ni njihovi svi članovi nisu željeli štrajkati, a što potvrđuje činjenica da je službeno potvrđeno da je štrajkalo 176 radnika. Znali su da time neće vratiti radnike koji su prije štrajka otišli (212 radnika koji su bili višak i uzeli poticajnu otpremninu i otišli, da neće vratiti 212 radnika koji su potpisali aneks i otišli u željeznički fond). Međutim, SŽH je štrajkom želio prikriti loše poteze koje su napravili i stalno obmanjujući radnike kako se za njih brinu.

U zadnje vrijeme se služe svim i svačim, ne bi li prebacili krivnju na drugoga, pa čak idu i dotle da svu krivnju prebacuju na Glavno radničko vijeće. Glavno radničko vijeće radi na zakonit način i u okvirima zakona. A njihove podvale samo govore o tome koliko su Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) i Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) loši, bespomoćani i nevažni, što se vidi po tome da i svoje članove savjetuju da pojedinačnu pomoć traže kod nas.

Poučeni navedenim promašajima SŽH i SHŽ, jasno je da oni nisu sposobni štititi interese svog članstva, a kamoli da mogu spasiti HŽ Cargo. Baš naprotiv, rade samo štetu radnicima, svome članstvu i Društvu HŽ Cargo.

Smanjenje bruto plaće za 14% radnicima HŽ Carga je također zasluga SŽH i SHŽ. Smanjenje plaće po KU bilo je zamišljeno da se masa plaće umanji, što bi za svakog radnika pojedinačno značilo neznatno smanjenje. SŽH i SHŽ su prezentirali na konferencijama za novine i pisali ministru kako to nije dovoljna ušteda. I njihovim zalaganjem su radnici ostali bez 14% bruto plaće. Predsjedniku SŽH, Zoranu Maršiću i predsjedniku SHŽ, Ivanu Forgaču plaća nije umanjena ni jednu lipu, jer oni nisu radnici HŽ Carga.

Glavno radničko vijeće je uvijek postupalo po Zakonu, nije napravilo ni jednu nezakonitu radnju, niti propust u svom radu i sa gnušanjem odbacujemo ovakve objede i laži od strane Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara.

S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog radničkog vijeća
Marija Stefanov

- 23:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.05.2014.

Podsjetnik na promašaje Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) koji su bili na štetu radnika HŽ Carga

Poštovani radnici HŽ Carga,

1. Želimo vas podsjetiti na javni prosvjed koji je Sindikat željezničara Hrvatske organizirao s ciljem i zahtjevom za hitnim pronalaženjem strateškog partnera, odnosno prodajom HŽ Carga. Poštovani radnici, zamislite što bi se desilo da je SŽH u tome uspio, a mi tvrdimo i znamo da je to uspjelo da HŽ Carga ne bi bilo ni u tragovima. Podsjećamo vas da smo se mi oštro suprotstavili njihovom takvom zahtjevu.
Isto tako moramo reći da takav ili sličan zahtjev, da sindikat traži da se proda državna tvrtka, nije nikad do tada, dao ni jedan sindikat u sindikalnoj povijesti, što je uistinu zgrozilo mnoge ljude koji su to čuli i vidjeli, a još je sablažnjivije što su u tu svrhu pozivali radnike HŽ Carga da prosvjeduju kako bi sami sebe što brže prodali.
2. SŽH je kao reprezentativan sindikat pregovarao za KU, u kojem su ispregovarali i dogovorili (prema zapisnicima iz kolektivnih pregovora), čl.73. KU kriterije za izlučivanje tehnološkog viška radnika (Zapisnik u prilogu), a poslije su išli čak dotle da su te kriterije proglasili nezakonitim (takve iste su dogovorili i potpisali u HŽ Putničkom prijevozu), da bi i to koristili kao jedan od zahtjeva u najavi štrajka.
3. Što se tiče štrajka, treba reći da je SŽH proveo neuspjeli štrajk, za koji su i prije nego je počeo, znali da neće uspjeti. Znali su da time neće vratiti radnike koji su prije štrajka otišli (212 radnika koji su bili višak i uzeli poticajnu otpremninu i otišli, da neće vratiti 212 radnika koji su potpisali ankes i otišli u željeznički fond). Međutim, SŽH je štrajkom želio prikriti loše poteze koje su napravili i obmanuti radnike kako se za njih brinu.
4. U zadnje vrijeme se služe svim i svačim, ne bi li prebacili krivnju na drugoga, pa čak idu i dotle da svu krivnju prebacuju na Glavno radničko vijeće. Glavno radničko vijeće radi na zakonit način i u okvirima zakona. A njihove podvale samo govore o tome koliko je Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) loš, bespomoćan i nevažan, što se vidi po tome da i svoje članove savjetuju da pojedinačnu pomoć traže kod nas.
5. Poučeni navedenim promašajima SŽH, jasno je da oni nisu sposobni štititi interese svog članstva, a kamoli da mogu spasiti HŽ Cargo. Baš naprotiv, rade samo štetu radnicima, svome članstvu i Društvu HŽ Cargo.

Treba se prisjetiti jedne mudre izreke, predsjednika jednog sindikata koji je rekao: “ Kad ti SŽH i SHŽ gaće kroje, nije ni čudno što na hero stoje“.

S poštovanjem,

Predsjednica Samostalnog sindikata HŽ Cargo
Marija Stefanov

Prilog Zapisnik iz kol.pregovora od 6.12.2013.- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se