Linkovi
srpzagreb.blog.hr
SRP-gradska organizacija Zagreb

SRP.hr
SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA

Blog.hr
Blog servis

Srpbrod.Blog.hr
SRP-gradska organizacija S.Brod

E-mail:
srpbrod@gmail.com

Loading

SRP - gradska organizacija Slavonski Brod

ponedjeljak, 22.04.2013.

Povratak boraca

23.4.2013 Povratak


Sjećanje na povratak boraca

Prisjećanje, dječaka, povodom 21.travnja dana obilježavanja 68. obljetnice oslobođenja Slavonskog Broda 1945. godine.

Na kraju rata ljudi su se vraćali kućama. Sjećam se povratka iz rata jednog mojeg bliskog susjeda dečka dvadesetak i nešto godina. Sposoban i popularan momak zbog svoje čestitosti. Iz marljive seljačke obitelji. Sa svojim bratićem u sastavu 12. Slavonskom brigade pregazio je Bosnu. Mi djeca igrali smo se nečim ispred kapije njihovog dvorišta ka se među nama nenadano pojavio Stipo, tako smo ga zvali i voljeli jer je kao vješt samouk drvodjelja nama često izradio ili popravio neku našu potrepštinu za igranje. Drvena kolica ,sanke i slično. Stasiti partizan, u besprijekornoj kao po njemu skrojenoj uniformi s titovkom na glavi i crnim čizma. S vojničkom torbicom o ramenu, i šmajserom preko grudi na kojima se sjajilo nekoliko „kolajni“. Razveselili smo se i rastrčali obavijestiti seljane da se vratio Stipo. Skupiše se komšije i rođaci sretni zbog njegovog povratka da ga pozdrave. Nakon pozdravljanja i razgovora sa svakim ponaosob stupi na kućni prag i na naše dječje iznenađenje skide šmajser i u zrak pusti rafal do zadnjeg metka. Tim gestom kao da je htio da je za njega tog trna rat završen. Nakon toga uđe u kuću. Malo iza toga izađe preodjeven u svoju uobičajenu seljačku odjeću. Na čuđenje prisutnih, ode u štalu, zapregne konje u kola s kosom i vilama i odveze se po „djetelinu“. To znači, u ljetnom periodu dovesti uobičajenu dnevnu količinu zelene krme za stoku.
Što se može zaključiti iz ovog opisa događaja? Seoski momak, obavivši primjereno svoju patriotsku dužnost vraća se iz rata kući svojem poslu i životu ne očekujući niti tražeći neku slavu i privilegije. On nagradom smatra to što se vratio da može dalje nastaviti obavljati svoje poslove i mirno živjeti od svoga rada.

Priredio Josip Andrić živjeti.

- 19:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.04.2013.

Pismo "Glasu usije"

13.4.2013 Glas Rusije

Pozdravljam Vas! Višegodišnji sam slušatelj i čitatelj Vašeg linka na srpsko-hrvatskom-crnogorsko-bosanskom jeziku. Živim u rođen sam u Hrvatskoj u gradu Slavonski Brod. Ime mi je Josip Andrić. Umirovljenik sam. Po narodnosti sam hrvat a religijskom opredjeljenju ateist. Veliki sam poštovatelj ruskog naroda, ruske kulture i povijesti. Nažalost, okolnosti su odredile da ne govorim ruski ali kada je govor razgovijetan dosta toga razumijem. To je vjerojatno zbog slavenskih korijena nekada jednog naroda pa tako i ruski narod doživljavam kao bratski. Još iz djetinjstva iz petog razreda osnovne škole s velikim poštovanjem, zbog njihove dobrote, sjećam se profesora ruskog jezika bračnog para Nikitenko Nade i Arona. U to vrijeme i kućni prijatelj mojih roditelja bio je ruski intelektualac slikar i kustos muzeja grada Slavonski Brod Vasilj Antipov. Gospodin Antipov je mnogo zadužio ovaj grad. Osim utemeljenja muzejske kulture, njegovu zaostavštinu čini nekoliko stotina slikarskih djela. Osim umjetničke vrijednosti ta djela imaju i dokumentarni značaj. Na njegovim platnima dominiraju specifični kulturološki motivi grada, koji je jako volio, i za koje je samo on znao da će nestati i da će ta djela biti jedini svjedoci budućim generacijama da spoznaju koje su vrijednosti imali, koji su im korijeni i kako im je nekada izgledao grad.

Uz poštovanje ruskog naroda trudio sam se prema prilikama i mojim skromnim mogućnostima upoznati se s ruskom kulturom, poviješću i pratiti tekuće prilike u Rusiji i djelovanje njezinog postojanja u međunarodnom okruženju. Mi ovdje na Balkanu tokom povijesti izloženi smo raznim utjecajima, neprirodnim podjelama i interesima drugih u pravilu neslavenskih naroda. Pravo je čudo da smo se i održali do današnjih dana. Prosječni čovjek osjećao je da iza sebe ima veliki ruski narod što mu je dalo volju i mogućnost da se bori za opstojnost. Te povijesne činjenice i danas su izražene. Razbijanje slavenskog korpusa naroda, prikriveno raznim izlikama i nečasnim sredstvima prisutno je u istoj mjeri i danas. Nasilno razbijanje SFRJ, u kojoj su živjeli izmiješani njezini narodi odijeljeni republičkim okvirima sa srpskim narodom kao „vezivnim tkivom“, nastale su zasebne državice čije elite izlaz iz beznađa građana vide u članstvu „euroatlantskim“ integracijama. Sada kakvi jesmo ne predstavljamo bogzna što niti za EU niti za svijet. Ali i obični građanin pomalo uviđa da je glavni cilj novog načina kolonizacije eksponenata elita zapadne provenijencije porobljavanje ruskog naroda.

Starosna dob mi omogućava sjećanje na period tako zvanog „Hladnog rata“ koji je tobože završio padom berlinskog zida, rušenjem SSSR-a i raspuštanjem „Varšavskog pakta“. Agresivnim politikama „zapada“ prema istočnim zemljama tako zvanog komunizma i nadmetanju u naoružavanju radi ekonomskog „iznurivanja“ SSSR-a trebao je doći kraj. Popuštanjem dotadašnje napetosti između „dva bloka“ svijet je trebao odahnuti. No to se ipak nije dogodilo. Potvrdilo se pravo lice nastojanja zapadnih elita da enormno naoružavanje i neprijateljsko propagiranje nije bilo zbog nekakve „komunističke“ opasnosti već radi porobljavanje naroda SSSR-a i njegovih prirodnih bogatstava. Ta su nastojanja aktualna i danas.

Radi osobne bolje informiranosti slušam radio emisiju na „srpskom“ jeziku i pregledavam web sajt „Glasa Rusije“. Prilično sam zadovoljan sadržajima ove stranice zbog dovoljnog broja, odabira i objektivnosti informacija, koje su u ovdašnjim medijima nedostupne ili podčinjene stavovima i redakturi (manipulaciji) zapadne provenijencije. Ne ponosim se s tim. Što više takav odnos prema objektivnosti domaćih medija, kao građanina ovog podneblja me donekle vrijeđa.

Međutim, imam neku naoko sitnu primjedbu na količinski raspored informacija „Glasa Rusije“. Zapravo, pregledavajući sadržaj, a najviše odjeljak „bezbijednost“, nameće mi se sjećanje na to sada daleko doba označeno naprijed navedenim pojmovima. Polazim od toga da je medijsko izvještavanje, kada je „Glas Rusije“ u pitanju, najbliži stvarnom stanju. To me osobno zabrinjava i čudi da je čovječanstvo od barbarstva civilizacijski napredovalo samo po tehnici koja se najbolje odražava u efikasnom oružju a ratovanje važna poslovna djelatnost. Gdje je tomu kraj?

S poštovanjem! Josip Andrić – srpbrod@gmail.com


- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Veljača 2016 (3)
Listopad 2015 (2)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (4)
Prosinac 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Listopad 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Opis bloga
Informacije o radu stranke SRP u Slavonskom Brodu
Slike iz Jajca - 28.11.2008.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicKarl Marx - Karlstadt