Linkovi
srpzagreb.blog.hr
SRP-gradska organizacija Zagreb

SRP.hr
SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA

Blog.hr
Blog servis

Srpbrod.Blog.hr
SRP-gradska organizacija S.Brod

E-mail:
srpbrod@gmail.com

Loading

SRP - gradska organizacija Slavonski Brod

ponedjeljak, 15.01.2018.

auti

Oznake: hobi auti


- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.12.2017.

Oznake: uspomene


- 01:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.09.2017.

čegevara


- 00:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.09.2016.

Čomski

24.11.2014

Noam Chomsky | Vodeća Teroristička Država


"Službeno je: SAD je vodeća teroristička država na svijetu i ponosi se time.“

To je trebao biti naslov za tekst objavljen u listu The New York Times 15. listopada, gdje je stavljen pristojniji naslov: "CIA-ina studija o tajnoj pomoći jača skepticizam oko pomaganja sirijskim pobunjenicima".

Članak izvještava o CIA-inom pregledu novijih američkih tajnih operacija s ciljem određivanja njihove učinkovitosti. Bijela kuća je zaključila kako su nažalost uspjesi toliko rijetki da će biti potrebno donekle dodatno razmotriti tu politiku.

U članku se citira predsjednik Barack Obama koji izjavljuje kako je tražio od CIA-e da napravi pregled s ciljem pronalaska slučajeva "financiranja i naoružavanja pobunjenika u zemlji gdje je to sve skupa zaista funkcioniralo. I nisu uspjeli pronaći puno". Dakle, Obama ima određene rezerve prema nastavljanju s ovim naporima.

U prvom paragrafu članka citiraju se tri velika primjera 'tajnih pomoći': Angola, Nikaragva i Kuba. Zapravo, svaki od ova tri slučaja bile su velike terorističke operacije provedene od strane SAD-a.

Na Angolu je invaziju izvela Južna Afrika koja je, prema Washingtonu, branila sebe od jedne od "najgorih terorističkih skupina na svijetu" - Afričkog Nacionalnog Kongresa kojeg je predvodio Nelson Mandela. Bila je to 1988. godina.

U to vrijeme Reaganova administracija je bila gotovo sama u podupiranju aparthejd režima, čak su prekršili i sankcije Kongresa povećavši trgovinu sa svojim južnoafričkim saveznicima.

U isto vrijeme Washington se priključio Južnoj Africi u davanju ključne potpore Jonasu Savimbii i njegovoj terorističkoj skupini "Jedinstvena Vojska Angole". Washington je nastavio to činiti i nakon što je Savimbi poražen u pomno praćenim slobodnim izborima, a Južna Afrika je povukla potporu. Savimbi je bio "monstrum čija je žudnja za moći dovela strašnu jad njegovom narodu", prema riječima tadašnjeg britanskog ambasadora u Angoli, Marracka Gouldinga.

Posljedice su bile strašne. UN istraga iz 1989. zaključuje kako su južnoafrički napadi rezultirali smrću 1,5 milijuna ljudi u susjednim državama, da ni ne spominjemo što se događalo unutar same Južne Afrike. Kubanske snage su u konačnici porazile južnoafričkog agresora i natjerale ih da se povuku iz ilegalno okupirane Namibije. SAD su na kraju jedini nastavili podupirati monstruma Savimbija.

U Kubi, nakon propale invazije u Zaljevu Svinja 1961., predsjednik John F. Kennedy pokrenuo je ubojitu i destruktivnu kampanju s ciljem dovlačenja "najvećih terora svijeta" u Kubu - prema riječima Kennedyevog bliskog saveznika, povjesničara Arthura Schlesingera, u njegovoj poluslužbenoj biografiji Roberta Kennedya, kojem je data odgovornost za teroristički rat.

Zločini protiv Kube su bili strašni. Plan je bio da terorizam kulminira ustankom u listopadu 1962. kako bi nakon toga uslijedila američka invazija.
Do danas akademici shvaćaju kako je ovo bio razlog zbog kojeg je tadašnji sovjetski premijer Nikita Hruščov postavio nuklearne rakete na Kubu, inicirajući krizu koja je bila blizu izbijanja nuklearnog rata. Američki ministar obrane, Robert McNamara, kasnije je priznao da bi on, da je bio kubanski lider, "očekivao američku invaziju".

Američki teroristički napadi na Kubu nastavili su se još preko 30 godina. Cijena za Kubance je bila oštra. Priče žrtava, koje su se vrlo rijetko čule u SAD-u, detaljno su dokumentirane po prvi puta u studiji kanadskog akademika Keitha Bolendera u knjizi iz 2010. pod naslovom: "Glasovi s druge strane: usmena povijest terorizma protiv Kube".

Žrtve dugog terorističkog rata povećane su strašnim embargom, koji je i dan danas na snazi unatoč protivljenju cijelog svijeta. 28. listopada ove godine UN je, po 23. put u nizu, podržao "nužnost prekida ekonomske, komercijalne i financijske blokade Kube nametnute od strane SAD-a". UNGeneralna Skupština glasala je 188 prema 2, samo SAD i Izrael su bili protiv, dok su tri pacifička otoka zavisna od SAD-a bila suzdržana.

Danas postoji određena opozicija embargu u nekim visokim mjestima u SAD-u, izvještava ABC News, jer "više nije potreban" (citirajući knjigu Hillary Clinton "Teške Odluke"). Francuski akademik, Salim Lamrani, detaljno je opisao gorku cijenu embarga prema Kubi u svojoj knjizi iz 2013. pod naslovom "Ekonomski Rat protiv Kube".

Nikaragvu gotovo da ne treba ni spominjati. Teroristički rat vođen od strane američkog predsjednika Ronalda Reagana osuđen je od strane Svjetskog Suda te je SAD-u naređeno da "prekine nezakonitu uporabu sile" te plati znatne reparacije.

Washington je na to odgovorio eskalacijom rata i stavljanjem veta na UN rezoluciju Vijeća Sigurnosti iz 1986. u kojoj se poziva sve strane - dakle SAD - da se pridržavaju međunarodnog prava.

Još jedan primjer terorizma biti će obilježen 16. studenoga kada se obilježava 25. obljetnica atentata na šestoricu jezuitskih svećenika u San Salvadoru od strane terorističke jedinice salvadorske vojske, naoružane i trenirane od strane SAD-a. Po naredbi visokog vojnog zapovjedništva, vojnici su provalili u jezuitsko sveučilište kako bi ubili svećenike i sve svjedoke - uključujući i čistačicu i njenu kćer.

Ovim događajem kuliminirali su američki teroristički ratovi u Centralnoj Americi 80-ih godina mada se posljedice i danas vide kada novine pišu o "ilegalnim imigrantima" koji dolaze dobrim dijelom i zbog tog pokolja, a iz SAD-a ih se deportira da pokušaju preživiti u ruševinama svojih zemalja.

Washington se također promaknuo u svjetskog šampiona u stvaranju terorizma. Bivši CIA-in analitičar, Paul Pillar, upozorava na "gnjev koji se stvara američkim napadima u Siriji" te kako bi zbog toga terorističke skupine Al-Nusra Front i ISIL mogle "popraviti svoje odnose narušene prošle godine s ciljem zajedničke borbe protiv američke intervencije prikazujući istu kao rat protiv Islama".

To je do sada već prepoznatljiva posljedica američkih operacija koje su pomogle u širenju džihadističkog ekstremizma iz jednog kuta Afganistana na jedan velik dio svijeta.

Najstrašnija manifestacija ovog ekstremizma je trenutačno ISIL koji je uspostavio svoj zločinački kalifat na velikom prostoru Iraka i Sirije.

"Smatram da je SAD jedan od glavnih stvoritelja ove organizacije", rekao je bivši CIA-in analitičar Graham Fuller, istaknuti komentator o ovoj regiji. "SAD nisu planirali stvoriti ISIL, ali njihove destruktivne intervencije na Bliskom Istoku i Rat u Iraku bili su glavni uzroci rađanja ISIL-a", navodi.

Na sve ovo mogli bismo dodati i najveću svjetsku terorističku kampanju: Obamin globalni projekt ubijanja 'terorista'. O 'stvaranju gnjeva' koji proizlazi iz uporabe dronova i napada specijalnih snaga do sad bismo trebali znati i više nego dovoljno da podrobnije to komentiramo.

Ovo je niz o kojem treba promisliti s određenom zapanjenošću".

izvor(i): truth-out.org

Napomene: Ovo je druga strana medalje imperijalističkih politika na čelu sa zemljom s najvišom fazom razvitka kapitalizma. Ma da se „niz o kojem treba promisliti s određenom zapanjenošću“ odnosi na održanje tih društveno ekonomskih odnosa, čemu svjedoči satelitski odnos brojnih nekad kolonijalnih država, otvara se novo pitanje, kakvu zapanjenost svijet može oćekivati u daljnjoj ekspanziji takvog razvitka.
O tom progovaraju i ugledni intelektualci. Na taj problem, na religijski osebujan način, upozorava i poglavar rimokatoličke crkve u parlamentu EU.
Tako zvane lijeve alternative – elementarno progresivne humanističke snage moraju preuzimati veću odgovornost u razvojnoj dinamici svijeta. (op J. A.)

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 02.07.2016.

Gradska organizacija SRP Slavonski brod

Oznake: polititičarenje


- 01:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.02.2016.

grafika

Oznake: Umjetnost Kultura


- 23:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ivana

IAT, Ivana Andrić Todić | Pagelous
pagelous.com/.../530a873fa8fe20f84003519b - Spremljeno u privremenu memoriju
Levstikova 1E, Celje, Slovenia, 3000 • even more. 581500_405618269505377_1090901216_n IAT, Ivana Andrić Todić Save • Slovenia, Celje • Celje, Slovenia.


III. Dvorski likovni dnevi
KomentirajNatisniObjaviObjaviObjavi
6.8.2014 | 10:00

Rezljev pod
Nekakšno uverturo v III. delovno druženje likovnih ustvarjalcev na Dvoru je predstavljala že razstava likovnih del I. in II. Dvorskih likovnih dnevov, katere otvoritev je bila na gradu v Žužemberku 11. julija 2014. Udeležil se jo je tudi minister za kulturo Jernej Pikalo, ki je dogodek dodatno in pomenljivo osmislil. Občina Žužemberk je namreč razstavo vključila v program praznovanj Trških dni in sofinancirala tudi izdajo zloženke s strokovno predstavitvijo vseh 19 likovnih ustvarjalcev.
Družina Rezelj pa s popolno predanostjo in z veseljem že tretjič prevzema vlogo glavnega organizatorja in gostitelja mednarodne slikarske kolonije, imenovane DVORSKI LIKOVNI DNEVI. Pobudnica tega projekta pa je Ana Cajnko, profesorica likovne pedagogike in aktivna likovna ustvarjalka.
DVORSKI LIKOVNI DNEVI, ki potekajo na domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku, od torka, 5. avgusta, trajajo do petka, 8. avgusta 2014. Na njih sodelujejo: IVANA ANDRIĆ TODIĆ, IGOR BANFI, LUCIJAN BRATUŠ, ANA CAJNKO, MILENA GREGORČIČ, JADRANKA KAČIČ, MATJAŽ MAUSER, TANJA ŠPENKO, JANEZ ŠTROS, BORIS ZAPLATIL in META VOVK MAUSER.
Pri izboru avtorjev je ohranjen delček lanskoletne ekipe, ki se ji pridružujejo nova imena. Tako je že a priori zagotovljena pestrost motivov, stilov, tehnik, načinov in pristopov likovnega ubesedovanja.
Prijazno povabilo družine Rezelj, prijetno medsebojno druženje, naravne lepote in kulturne znamenitosti ožjega in širšega področja so pravi vzroki za ustvarjalni preklop. Marsikateri likovni ustvarjalec se povsem prepusti novim motivnim spodbudam. Nekateri ostanejo na poligonu ustaljenih ustvarjalnih zanimanj, ki pa jih žlahtnijo z refleksijami novega in drugačnega ali pa jih le skrbno zbirajo za kasnejša likovna realiziranja. Tudi od že znanega dela ekipe lahko pričakujemo svežih rešitev, saj likovniki s seizmografsko občutljivostjo spremljajo, doživljajo in likovno izživljajo zunanji in svoj notranji svet.
Mednarodne likovne poetike se v tem delu Suhe krajine povsem bujno razcvetajo v različnih smereh in se gibljejo med tistima najbolj skrajnima točkama, ki predstavljata naracijo in abstrakcijo.
Namen Dvorskih likovnih dnevov je širša predstavitev Dvora in njegovih naravnih lepot ter kulturnih znamenitosti, tako likovnikom samim, preko njih in njihovega ustvarjanja pa tudi širši publiki.
Vas je izjemno slikovita. Ime je najverjetneje dobila po dvorcu, ki so ga zgradili grofje Turjaški. Leta 1796 je bila tu prva fužina, na njenem mestu pa je nastala kasneje železarna, ki je bila v 19. stoletju eden največjih industrijskih obratov na Slovenskem. Ostanki železarne so spomeniško zaščiteni in za marsikaterega likovnega ustvarjalca predstavljajo zanimiv ustvarjalni izziv. Neokrnjena narava, v kateri je našel svoje domovanje raznolik živalski svet ter številni idilični kotički, med katerimi so še posebej čudoviti največji slapovi na Krki, so dragocen motivni vir za slikarje krajinarje.
Motivnih nagovorov, pa tudi ustvarjalnega miru je v izobilju. Ker pa Dvorski likovni dnevi nimajo tematskih omejitev, je avtorjem omogočeno tudi vsebinsko povsem svobodno likovno delovanje.
V petek, 8. avgusta 2014, ob 18. uri se bodo III: DVORSKI LIKOVNI DNEVI zaključili s prodajno razstavo na domačiji Rezelj. Na zaključni prireditvi, na katero ste vsi prijazno povabljeni, bo avtorje in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.
III. DVORSKE LIKOVNE DNEVE spremlja tudi zloženka s krajšo analizo ustvarjalnosti posameznega avtorja.
Anamarija Stibilj Šajn
POPIS AUTORA/IZLAGAČA NA 17. IZLOŽBI MINIJATURA

Poštovani autori,
selektori ovogodišnjih „Minijatura“ odabrali su Vas 167 u konkurenciji od 447. Među njima su i tri autora kojima dodjeljujemo nagrade za najbolja ostvarenja:
1. Mario Čaušić
2. Relja Rajković
3. Dominik Vuković

Zahvaljujemo se na mnogobrojnim prijavama i nadamo se da ćete iduće godine ponovno konkurirati za izložbu! Za one koji još ne znaju, otvorenje izložbe biti će 30.05.2014. u 19h u Vršilnici, Zaprešiću.
Lijepi pozdrav!
Vaš ULS

ABECEDNI POPIS AUTORA/IZLAGAČA NA 17. IZLOŽBI MINIJATURA
11.05.2014.
1. Abdulić - Osmančević, Nerica / Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2. Akrap, Grgur / Zagreb, Hrvatska
3. Albaneže, Amalija / Zagreb, Hrvatska
4. Ančić, Niko / Zaprešić, Hrvatska
5. Andrić Todić, Ivana / Celje, Slovenija
6. Bajuk, Ena / Čakovec, Hrvatska

Oznake: Umjetnost Kultura


- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.02.2016.

Spomenik pobjedi naroda Slavonije do 90. i sad


- 04:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.10.2015.

Vijesti iz Splita


- 18:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vijesti iz Splita

Vijest i Splita
Ranko Adorić -- Zdravo! Predstavljanje SRP-a u X izbornoj jedinici prigoda je iskorištena da se plasiraju stvari koje inače nemamo priliku reći !Socijalistička radnička partija ponovno izlazi na izbore u X. IJ, bez obzira na „prognoze“, „šanse“ i prijašnje rezultate, zato što ne doživljava političku borbu za socijalizam kao kratkoročno ulaganje koje ima određenu „vjerojatnost povrata“, već ponajprije kao politički proces, što od radničkih partija traži upornost, dosljednost i stalnu prisutnost među radnicima i biračima – upravo bez obzira na kratkoročne izglede!
Procjenjujemo da protok vremena od devedesetih i aktualna kriza koja se posebno osjeća, još uvijek ne generiraju kritičku „pobunu svijesti“ i stoga ne čudi izostanak zastupnika autentične lijeve provenijencije u predstavničkim tijelima vlasti, kao i otvorena podrška ili snažniji politički klasno orijentirani angažman građana, sindikata i nezaposlenih radnika. No, s druge strane, to ukazuje na mogućnost da SRP postane izbor kada više „ne bude drugoga izbora“, kada institucije u lokalnim sredinama i centralnoj vlasti u očima obespravljenih građana potpuno izgube svoju svrhu, a parlamentarni izborni igrokaz se počne naširoko doživljavati doslovce kao iracionalno ponašanje i uzaludno očekivanje. Tome smo ipak sve bliže.
Svjesni svega ovoga, kao i činjenice diskriminatorne suštine izborne „igre“ i neravnopravnosti političkih takmaca jer se parlamentarne stranke financiraju iz buđžeta golemim novcem, a ostale iz članarine i priloga (SRP ovu zemlju 18 god. postojanja nije koštao niti jedne lipe), izlazimo samostalno na izbore, pozivajući radnike i građane da nam se u tome pridruže. To znači radikalno raskinuti sa „socijalnom politikom“ koja se oslanja na skupljanje i povrat ambalažnog otpada i dr. To znači ne koristiti policijski represivni aparat za discipliniranje radnika koji traže svoja prava kao onda u Pučišćima na Braču, koji se bore za svoju egzistenciju i za poduzeće koja su sami stvorili i koje im pripada, ma što im kapitalistička „pravna država“ na to rekla. SRP nudi program reformi pod nazivom „ Za kapitalističke probleme – socijalistička rješenja !“, „Stop stečajevima – tvornice radnicima !“ i dr. To znači poticati samoupravne oblike organiziranja radnika, administrativno, tehnički pa i financijski, a ne plašiti ljude baukom komunizma. Nijedan bauk nije toliko strašan koliko glad, bolest i ljudska bijeda!
A takva perspektiva nam se kreira i čeka nas iza ugla, ukoliko umjesto vlastitog angažmana i odluke da biramo socijalističke zastupnike u tijela vlasti, nastavimo koketirati sa „alternativama“ kapitalističke „desnice i ljevice“, sa svim „nezavisnima“ u vakuumu političke naivnosti između ovih umjetnih polova.
Podsjećamo još jednom radnike dalmatinskih tvrtki, onih firmi koje su opljačkane i izbrisane poput nekadašnje Dalme, Jugoplastike, Jugovinila, Koteksa, Jadrantekstila, Melioracije, viške tvornice Neptun ili dugoratske tvornice ferolegura, stečajne i privatizacijske pacijente poput Dalmacijavina, Brodosplita, Željezare Split, Uzora, Imote, Pomgrada, Konstruktora ili Montera, najamne radnike u kavezima sitno-trgovačkih i turističko- uslužnih obrta i poduzeća, potplaćene i ignorirane prosvjetne i zdravstvene radnike i druge, kao i sve naše sugrađane koji žive od svoga rada, sve lošije i u sve većem strahu: ne mijenjajte više samo političare po onoj narodnoj „Nek sjaši Kurta da uzjaši Murta“- mijenjajte konačno i politiku!
Takav zaokret se može ostvariti relativno brzo, jednostavno i promišljeno, dok još uvijek jedna skupina savjesnih i hrabrih građana se otvoreno okuplja pod zastavom socijalizma i ističe svoje liste kandidata. SRP ponovno izlazi s tom namjerom na ove izbore, a konačni rezultat, uspjeh ili neuspjeh, bit će uspijeh ili ne radnika i građana koji su birali, a ne SRP-a kao političke opcije. To je sada već svima jasno.
I za kraj, upozoravamo na rastuće opasnosti fašizacije društva koja proviruje ispod skuta dugotrajne ekonomske krize pri čemu postaje iznimno važno jačati socijalističke snage u, što biste svojim glasom za SRP uradili. Toj opasnosti nema drugih efikasnih brana – podsjećamo: Glavaševi SS-ovci marširaju ulicama, Karamarkovi vinovnici najavljuju progone antifašista, a Milanovićevi gradonačelnici polažu vijence na dan osnivanja ustaške države.
Recite tome dosta – glasajte za SRP !


Oznake: Izbori 2015


- 18:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Veljača 2016 (3)
Listopad 2015 (2)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (4)
Prosinac 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Listopad 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Opis bloga
Informacije o radu stranke SRP u Slavonskom Brodu
Slike iz Jajca - 28.11.2008.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicKarl Marx - Karlstadt