Image Hosted by ImageShack.us
Linkovi
Blog.hr
Blog servis



Free counter and web stats






11.03.2009., srijeda

KAKO SU NASTALI SNOVI

ILI

Priča o čarobnom vrtuljku


(Ova priča je nastala prije nešto više od godinu dana. Napisala sam je za moju najdražu prijateljicu. Njezina je, a i moja želja da je podijelimo s vama :)

Image Hosted by ImageShack.us


Jednom ću možda imati djecu. Trebam nekog da mu ispričam sve te lijepe priče, otpjevam uspavanke i naučim ga o važnosti duge. I leptira, naravno.
No do tada, postoji jedno malo biće kojem želim pokloniti priču prije spavanja. Ona je daleko sada. U maloj sobi je upalila svoju svjetiljku i, ispod šarenog pokrivača, veseli se čitanju.
Ova se bajka, kao i sve bajke na svijetu, kosi s većinom poznatih zakona fizike, kemije i biologije, no znam da mi ona neće zamjeriti. Dakle, priča.


U drevnom nekom vremenu, koje se još nitko nije usudio spomenuti u pjesmama i pričama, nisu postojali snovi. Zamislite kakav je bio taj svijet! Noći su bile samo crno ništavilo, a dani mutni i sivi, isprani kišama i vođeni hirovima svemira. Jedini ukras prirode bilo je stoljetno, nepromjenljivo drveće koje je svoje grane tjeralo gore, prema rijetkim zrakama sunca, koje kao da je i samo zaobilazilo ovaj blijedi svijet.
Vjetar je, međutim, bio stalni gost. Nastanio bi se često na svojim putovanjima u granama visokih stabala i svojom snagom proizvodio zvuk gotovo nalik glazbi, često tugujući što nije postojao nitko kome bi ta glazba nešto značila.
U tom mračnom svijetu živjeli su i ljudi. Pognute glave, bez želje za visinama, vukli su se po zemlji, boreći se sa svojim sudbinama, gluhi za glas vjetra.
No jednog dana, u maloj kolibi u ljudskom naselju, rodila se neobična djevojčica. Naizgled, nije se razlikovala od drugih. Imala je i oči i nosić i usta, male uši, skrivene ispod zamršene kose, a njene nožice su žustro gazile po poljanama. No razlikovala se od drugih zato što su njezine oči primjećivale svijet oko sebe i njezine su uši čule glazbu visoko u lišću stabala. Uvijek s kistom i bojama u ruci, mjesecima je dolazila i satima sjedila pod krošnjama, pokušavajući na papir prenijeti ljepotu koju je bila sposobna vidjeti u svemu. Ponosno drveće, polaskano i uzbuđeno njezinim divljenjem, da bi je usrećilo počelo je jednog dana mijenjati boju lišća, stvarajući prekrasne slike na njezinom papiru i dopuštajući vjetru da jedan po jedan list spusti na njezine ispružene ruke. Bila je to prva jesen u boji, no kad i posljednji list pao na zemlju, uslijedila je hladna zima.
Djevojčica je, unatoč tome, i dalje svakodnevno dolazila, ponekad pokušavajući zagrijati hladnu, ispucanu koru drveća svojim nježnim rukama i toplim dahom, i slušajući utješnu pjesmu vjetra koji joj je govorio da je drveće sretno što joj je moglo pružiti toliku ljepotu i radost.
Jednog dana, sunce je provirilo iza oblaka i raznježilo se pri pogledu na neobičnu djevojčicu koja je i tog dana hodala od jednog do drugog stabla grleći ih. Odlučilo joj pomoći uperivši svoje jarke zrake i budeći njima usnulu prirodu. Drveće je, okupano suncem, ponovo propupalo, zaodjenuvši se ovog puta ne samo lišćem, nego i najljepšim cvjetovima. U prirodu su doselile ptice i male šumske životinje, ispunjavajuću je zvukovima života. Iz zemlje su izniknuli grmovi i livade su se pozlatile maslačcima. Čak su se i ljudi počeli radovati i primjećivati prekrasne stvari koje su se događale oko njih. Svojim očima i rukama punim ljubavi djevojčica je obojila svijet.
No, noći su i dalje bile mračne i, unatoč mjesecu i zvijezdama koji su ih pokušavali osvijetliti, svake su noći boje nestajale u tami. U svojoj mračnoj sobici svake je večeri neobična djevojčica tužna odlazila na spavanje, često neutješno plačući sve dok je ne bi svladao umor. Nedostajale su joj boje i svake se večeri iznova bojala da je svijet nestao zauvijek. Jutrima bi zato, čim bi se razdanilo, trčala iz svoje kolibice i s olakšanjem pozdravljala ptice i cvijeće.
Jednog od tih jutara, dok je sretna već lutala šumskim puteljcima sa svojim kistom i bojama, na proplanku ugleda nepoznatu ženu duge, sjajne kose, okruženu bijelim konjima zlatne grive koji su veselo trčali uokolo. Žena joj se obrati:
- Čujem te često kako plačeš noćima. Zašto si tužna neobična djevojčice?
- Bojim se mraka. U njemu nestaje svijet. Ne vidim u mraku svoje ruke i čini mi se kao da i sama nestanem kada se spusti noć. – žalosno je odgovorila, pitajući se kako ova gospođa zna za njezine strahove.
- Hoće li te utješiti ako ti kažem da će te svijet svakog jutra čekati kada otvoriš oči? – upitala je žena.
- Dok je dan, znam da će svakog jutra svanuti, ali navečer mi strah stisne srce i zbog njega ne mogu osjetiti nadu da ću ponovo vidjeti ova velika stabla i da ću slušati vjetar pod krošnjama – odgovori djevojčica.
- Ti si posebna djevojčica i zbog toga imam za tebe dva poklona. Za početak, načinila sam ti svjetiljku od svjetla krijesnica. Kada padne večer, ponesi je u svoju sobu i ona će rastjerati tamu. Tako ćeš još dugo nakon što padne noć moći uživati u slikama koje si tog dana naslikala. Vidjet ćeš boje i cvijeće i bijele oblake koji su tog popodneva plovili plavim nebom. A kada te svlada san tada ćeš se poslužiti ovim drugim poklonom – pruži joj neobičnu drvenu igračku.
- Ovo je čarobni vrtuljak, reče joj – kada ga navineš on će proizvesti glazbu koja doziva snove. Snovi će postati dio tvojih noći. Dok budeš spavala, događat će ti se prekrasne stvari u najljepšim bojama. U njima ćeš moći lutati šumom i igrati se s kunićima koji su po danu previše plašljivi da bi se družili s tobom. U snovima ćeš moći dohvatiti sve oblake koji su ti za dana bili previsoki i izbliza pogledati svakog leptira koji ti je tog dana umaknuo. A ovi konjići koji se vrte u krug, odvest će te i u druge svjetove za kakve nikad nisi ni znala da postoje.
Kada je to rekla, žena se sagnula i nježno poljubila djevojčicu, a zatim nestala u šumi zajedno sa svojim konjima. Jedini trag što je iza nje ostao bio je svjetlucavi vjetar koji je još dugo plesao oko sretne djevojčice…


I tu je priči kraj. Ako se pitaš je li djevojčica upotrijebila svoje nove igračke, uvjeravam te da je to učinila već prve noći, i u svim noćima koje su uslijedile, i da je sanjala prekrasne snove.
Sada je na tebi red da isprobaš čarobni vrtuljak i uživaš u lijepim snovima. U njima, noć ti uzvraća svu ljubav koju danju poklanjaš drugima, čineći ih boljim i sretnijim ljudima i svojim očima bojeći svijet najljepšim bojama.

- 21:27 -Image Hosted by ImageShack.us Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
"Somehow, something always happens just before things get to the worst. It is as if Magic did it. If I could only just remember that always. The worst thing never quite comes."
F. Burnett, A Little Princess