19

ponedjeljak

listopad

2015

Faces - A Nod Is Good As A Wink To A Blind Horse (1971.)

Treći LP engleskih Facesa zaslužuje biti objavljen na ovom blogu.Ujedno je to bio drugi njihov LP objavljen te godine.Ploča je objavljena 17. studenog te godine.Rađen je u dobroj tradiciji engleskog Rock and Rolla s kraja 60 - tih i počeka 70 godina prošloga stoljeća.

Konačno dao skupini njihov dugo očekivani hit singl "Stay With me" koji im je , pomogao da ploča dospije na Billboardovu Top Ten ljestvicu, koji je svakako dokaz vrijednosti ovog albuma, , čiji je uspjeh teško odvojiti s onim njihova frontmana Roda Stewart i njegovim i iznenadnom uspješnom karijerom solo zvijezde. U malo mjeseci koje su dijelile Long Player i A Nod Rod je imao fenomenalan hit "Maggie May", a Every Picture Tells a Story, njegov treći solo album, nešto što će uskoro nepovratno oštetiti bend, ali u to vrijeme to je bio samo sreća, pomažući im donijeti uspjeh koji su zaslužili. Dakako, to nije promijenio karakter samog albuma, koji je predstavlja nešto najbolje što bend ikad napravio.

Gotovo da može biti relativan pojam, jer šlampavost je u srcu benda, ali ona se previše ne osjeća (a koja je inače primjetna kod njihovog odličanog Long Player) i koji sadrži dugačke teme , dok na ovom LP ima pjesama srednje duljine trajanja počevši od "Miss Judy Farm", do završne nešto duže kao potsjetnik na LP prvijenac "That's All You Need." Između njih, Ronnie Lane , priča proste viceve koji su izvrsno smiješni u pjesmi"You're So Rude" do srcedrapatelnih balada (apsolutno prekrasna "Debris").

Facesi prerađuji klasike kao vlastite (Chuck Berry - jev "Memphis") i općenito služe kao nonstop među teme Postoji nekoliko zapisi koji osjećaju kao nonstop teme poput A Nod - polaganog sentiša, ispočetka. To je još jedan klasik, i kada se smatralo da je bendu Long Player na svoje najbolja ploča uopće. No te 1971., teško je zamisliti drugi bend ili pjevač ima godišnje više izvanrednih albuma nego što je ovaj.

 photo MI0001663595_zpslp3rzonz.jpg

Popis Pjesama:

Side One:

1."Miss Judy's Farm" (Rod Stewart, Ronnie Wood) – 3:42
2."You're So Rude" (Ronnie Lane, Ian McLagan) – 3:46
3."Love Lives Here" (Lane, Stewart, Wood) – 3:09
4."Last Orders Please" (Lane) – 2:38
5."Stay with Me" (Stewart, Wood) – 4:42

Side Two:

1."Debris" (Lane) – 4:39
2."Memphis, Tennessee" (incorrectly titled on original U.S. pressings of the album as simply "Memphis") (Chuck Berry) – 5:31
3."Too Bad" (Stewart, Wood) – 3:16
4."That's All You Need" (Stewart, Wood) – 5:05


Personnel:

Rod Stewart – vocals
Ronnie Lane – bass, acoustic guitar, percussion, vocals
Ronnie Wood – lead, slide, acoustic and pedal steel guitars, backing vocals on "Too Bad", harmonica
Ian McLagan – piano, organ, backing vocals on "Too Bad"
Kenney Jones – drums, percussion
Harry Fowler – steel drums on "That's All You Need"

Glyn Johns – co-producer, engineer


PREUZMI

14

srijeda

listopad

2015

Leb i Sol - Leb i Sol I (1977.)

Legendarni LP makedonske Ethno - Rock grupe "Leb i Sol" zaslužuje da bude objavljen na mojem blogu. U rujnu 1977. godine objavljuju svoj prvijenac album Leb i sol, kojeg snimaju u studiju RTV Novi Sad. Album objavljuje izdavačka kuća PGP RTB, a producent na materijalu bio je Josip Boček. Josip Boček bio je bivši gitarista sastava Korni grupa, a Stefanovski je bio njegov obožavatelj tako da je suradnja nastavljena i na sljedećim albumima. Materijal na albumu je pod velikim utjecajem jazz i rock tema, a od devet skladbi čak šest su instrumentalne. Svi članovi sastava su autori skladbi, mada je Stefanovski najzaslužniji.

Leb i sol su prvenstveno bili koncertni sastav, kojima je nastup u živo služio za improvizacije i iskazivanje instrumentalne virtuoznosti, u kojima se nije prelazila granica dobrog ukusa

Od njihovih instrumentala sa ovog njihovog prvijenca najviše me sviđaju "Devetka", "Kokoška" i " U Senci", a od pjevanih pjesama" Utrinska tema","Čudo Za Tri Dana" i prava uspješnica sa ploče" Nisam Tvoj".
Makedonski virtuozi su u instrumentalima s ovog prvijenca dokazali da su grupa koja zaslužuje respekt, a svoju popularnost su potvrdili slijedećim LP "Leb i Sol II, ali to je već jedna druga glazbena priča.

 photo a92a2ef4-39c6-4a82-8c19-05d409221fb2_zpsb9dmtr5r.jpg

Popis pjesama:

Strana A:

A1 Devetka 4:30
A2 Pod Vodom 4:58
A3 Utrinska Tema 3:20
A4 Kokoška 5:00

Strana B:

B1 Nisam Tvoj 3:20
B2 U Senci 3:41
B3 Čudo Za Tri Dana 2:50
B4 Pesma O Sonji H... 5:09
B5 Damar 3:28

Sniimano – Studio RTV Novi Sad
Tiskano – GIP "Beograd"

Leb i Sol:

Bass – Bodan Arsovski
Bubnjevi– Garabet Tavitijan
Tonac – Ištvan Tibai
Pomočnik Tonca– Katalin Farkaš
Gitare, Vokali – Vladimir Stefanoski*
Klavijature:– Nikola Dimuševski

Tehnička obrada – Veselin Maldaner

Producent – Josip Boček

Gazbu napisali – Arsovski Bodan* (tema: B5), Tavitijan Garabet* (tema: B2), Dimuševski Nikola* (teme: A1, B4), Stefanoski Vladimir* (teme: A2 to B1, B3)
Stihove napisao - Vladimir StefanovskiPREUZMI

PREUZMI 2


04

nedjelja

listopad

2015

Focus - In And Out Of Focus (1970.)

Prva LP ploča nizozemske progresivne Rock grupe "Focus" predstavlja pravo malo remekdjelo. Tako taj prvijenac s pravom možemo spada svakako u sam vrh Progresivnog Rocka .Rock pravca koji je nastao u Nizozemskoj, dakle nije vezan niti za Veliku Britaniju, a niti za Sjedinjene Američke Države kao što bi se moglo očekivati.

Focus su činili klavijaturist i flautist Thijs van Leer, gitarist Jan Akkerman, basist Martijn Dresden, i bubnjar Hans Cleuver. Ploča se malo prodavala izvan Nizozemske, gdje je grupa imala dosta obožavatelja. U Velikoj Britaniji je samo singl "House Of The King" bio uspješnica, jer je zvukovno sličio popularnom Jethro Tullu. Nakon toga Akkerman je napustio grupu formiraši još jedan bend s Pierrom Van der Linden, bubnjarom koji je prethodno nastupio u grupama: "Basement Rockers", "Penny" i "Brainbox". U Međuvremenu Van Leer donio tešku odluku ostavljajući njegove kolege iz benda Cleuver i Dresden pridruživši se Akkermanu u novoj grupi, koja je, nakon dolaska basista Cyrila Havermansa, zadržala ime Focus.

Ploča sadrži 8 pjesama - tema (njemačko izdanje) od kojih su mi sve drage. Aranžerski one su spoj Jazz - Rocka i klasične glazbe, koja ponekad ima i obilježlja srednjovjekovne glazbe, što je svakako bio novitet u ondašnjem svijetu glazbe, a mislim da je i danas.

 photo 3782b406-83c8-4fa0-bb6e-814cda1dc3b6_zps6rz4ltai.jpg

Popis Pjesama:

1. "Focus" (instrumental version) van Leer 9:45
2. "House of the King" Akkerman 2:20
3. "Why Dream" van Leer, Cleuver 3:57
4. "Happy Nightmare (Mescaline)" van Leer, Dresden, Hayes 3:56
5. "Anonymous" van Leer, Akkerman, Dresden 7:00
6. "Black Beauty" van Leer, Cleuver 3:05
7. "Sugar Island" van Leer, Dresden, Staal 3:03
8. "Focus" (vocal version) van Leer, Cleuver 2:44

Personnel:

Band members:

Thijs van Leer – vocals, flute, organ, piano, electric piano, mellotron, harpsichord, vibraphone, trumpet
Jan Akkerman – guitars, acoustic guitars
Martin Dresden – bass guitar, vocals (tracks 2, 3, 5, 6, 7)
Hans Cleuver – drums, bongos, vocals (tracks 2, 3, 5, 6, 7)

Additional personnel:
Hubert Terheggen – production
Jerry Boys – engineering


PREUZMI

PREUZMI 2

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se