25

nedjelja

siječanj

2015

PARNI VALJAK - Vruće Igre (1980.)

Peti LP ove legendarne zagrebačke grupe zaslužuje Rock recenziju na mojem blogu. Ploča sadrži dvanaest pjesama. Aranžerski ploča je nastavak "Gradskih Priča", dakle Rocka sa Boogie utjecajima, i tek s njom grupa se počela probijati na Rock sceni bivše države.

Ploča je producirana savršeno i svirački je odsvirana genijalno. Bilo je to vrijeme zagebačkog Punka i početka Novog Vala grupa je imala neki svoj put. U to vrijeme nisu slijedili trendove. Instrumentalno zvuče odlično sve zvuči savršeno od gitara do bubnjeva. Grupa je tek tada stekla popularnost kod širog kruga publike. Svi Rock kritičari su znali da grupa ima sviračkog i pjevačkog potencijala, ali ovom pločom grupa je konačno doprla do šire publike i stekla popularnost.

Od ploče prepune uspješnica istaknuo bih: "Još jedna o Hrastu", "Ona je tako prokleto mlada", "Javi se", "Hvala ti", "Neda" (pjesmu Husein Hasanefendić - Hus tekstopisac grupe posvetio zagrebačkoj glumici Urši Raukar, koja je jedno vrijeme bila groupie banda), naslovnu "Vruće Igre" i "Samo sjećanja" Već iz ovog popisa može se vidjeti da je riječ da o vrhunskom glazbenom ostarenju. Treba reći da je na je grupa na ovom LP - ju prva izvela i pjesmu Branimira Johnyja Štulića" Kad Miki kaže da se boji, koja u originalu "Parnog Valjka" zvuči bolje nego kasnija obrada "Azre" koju je većina publike zna.

Nažalost što grupa nije nasatavila s tim snažnim Boogie Rock aranžmanima nego su joj ostali LP - ji znatno slabije kvalitete od ovog. Grupa je iz LP - ja u LP radila sve više na Pop aranžmanima svojih pjesama. Tako da je ona danas napustila svoje Rock korijene, i danas se pretvorila u Pop atrakciju, što je stvarno šteta.


 photo 3627de19-3877-462d-8fc3-4da8b3ebb974_zpsxgo3hb6f.jpg


Popis pjesama:

A Strana:

A1.Kada noć umiješa prste u grad (3:21)
A2.Još jedna o Hrastu (2:46)
A3.(Ona je tako) Prokleto mlada (2:47)
A4.Kad Miki kaže da se boji (2:08) (Branimir Štulić)
A5.Javi se (2:30)
A6.Hvala ti (4.27)

B. Strana:
B1.Neda (3:09)
B2.Partneri za ples (3:16)
B3.Ne udaraj me nisko (1:23) Vokal :Hus
B4.Vruće igre (2:28)
B5.Samo sjećanja (3:59)
B6.Ti povuci prvi potez (3:57)

Članovi grupe:

Bass, Vocals – Srećko Kukurić*
Drums, Vocals – Paolo Sfecci*
Executive-Producer – Milan Škrnjug
Guitar – Husein Hasanefendić - Hus*
Guitar, Saxophone, Vocals –Rastko Miilošev Ras*
Lead Vocals, Keyboards – Aki Rahimovski*

Osoblje:

Design – Mirko Ilić
Design, Photography [Sleeve] – Dražen Kalenić
Ptography By – Dražen Kalenić
Producer – Tini Varga
Recorded By – Bruno Malasoma
Written-By – Husein Hasanefendić (tracks: A1 to A3, A5 to B6)


PREUZMI


PREUZMI 213

utorak

siječanj

2015

IRON BUTTERFLY - In - A - Gadda - Da - Vida (1968.) Deluxe Bonus Singles (1995.)

Drugi album ove američke grupe prepun je hitova "In-A-Gadda-Da-Vida" je pjesma Iron Butterfly , objavljeni 1968 album In-A-Gadda-Da-Vida .

U nešto više od 17 minuta, što zauzima cijelu drugu stranu u--Gadda-Da-Vida album. U lyrics su jednostavne, a čula se samo na početku i na kraju. Pjesma je snimljena 27. svibnja 1968. godine, u ultrazvučnim Studijima u Hempsteadu , Long Island , New York.

Snimka koja se čuje na albumu je značilo je probna snimka inženjera Dona Casalea, a bend je čekao dolazak producenta Jima Hiltona. Međutim, Casale je uklonio kasetu za snimanje, a kad proba završena je dogovoreno da nastup bio dovoljno kvalitete da dobije drugi nije potrebno. Hilton je kasnije remiksirao snimku u Gold Star Studiijima u Los Angelesu. Ploča je dosegao broj 30 na US Billboard Hot 100 .

U kasnijim godinama, članovi benda tvrdi da je pjesma bila u produkciji Long Island producent Shadow Mortona , koji je ranije bio benda Vanilla Stupiditi . Morton naknadno izjavio je u nekoliko intervjua koji je pristao na to po nalogu šefa Atlantic Recordsa Ahmeta Ertegüna , ali je rekao da je pio jako u to vrijeme, a da je njegov stvarni nadzor snimanja bio je minimaln. Ni Casale niti Morton nisu zaslužni za zvuk i produkciju albuma, već Hilton koji je bio zvučni inženjer i producent.

LP je dospio je na broj 4 na Billboard ljestvice, te je s obzirom na razlike kao prvi album koji će se dodijeliti status platinum kada Recording Industry Association of America (RIAA) počeo da uspjeh razini u 1976. Danas je 4x platinasti album s prodajom od preko 30 milijuna primjeraka. To je bio najprodavaniji album 1969. godine u SAD-u Također je u produciji izdavačke kuće Atlantic Records "najprodavaniji album dok ga je nadmašio LP Led Zeppelin IV.

 photo 17de5476-7720-45e9-864d-3e71fb227d60_zps2c9d2ed1.jpg

Popis pjesama:

All songs written and composed by Doug Ingle except where noted.

Side One:

1. "Most Anything You Want" 3:44
2. "Flowers and Beads" 3:09
3. "My Mirage" 4:55
4. "Termination" (Erik Brann, Lee Dorman) 2:53
5. "Are You Happy" 4:31

Side Two:

1. "In-A-Gadda-Da-Vida" 17:05

1995 Deluxe Edition bonus tracks[edit]

1. "In-A-Gadda-Da-Vida (live)" 18:51
2. "In-A-Gadda-Da-Vida (single version)"

Personnel:
Doug Ingle: organ, lead vocals (except on "Termination")
Erik Brann: guitars, backing vocals, lead vocal on "Termination"
Lee Dorman: bass guitar, backing vocals
Ron Bushy: drums, percussion

Production:
Arranged by Iron Butterfly
Produced by Don Casale
Recorded & engineered by Jim Hilton
Mixed by Bill Cooper


PREUZMI

PREUZMI 2

06

utorak

siječanj

2015

TIME - Time (1972.)

Prvijenac zagrebačke grupe TIME je jedan od najboljih LP - ja sedamdesetih godina.. Grupu je osnovao Dado Topić nakon povratka iz beogradske Rock "Korni Grupe" 1971 godine. Po dolasku u Zagreb Dado u dogovoru sa Vladimirom - Mihaljekom Mihom koji postaje menadžer grupe.stvara super Rock grupu., čije su članove obojica birali iz zagrebačkih i hrvatskih grupa. od nekih članova grupe 220, pa do Bezimenih iz Rijeke. Dado je u grupi preuzeo ulogu pjevača i povremenog basiste, te pisca svih tekstova. Moram istači ulogu solo gitarise Vedrana Božića, koji se na ovom LP - ju potvrsio kao vrhunskih solo gitarista.

Glazbeni aranžman grupe je progresivni Rock koji je progurao Dado Topić budući da nije više mogao u "Korni Grupi" podnijeti glazbene kompromise koje je radio Kornelije - Bata Kovač. jedna pjesma bi im bila čisti Progresivni Rock, a druga neki zabavni Pop, pa čak i dječja pjesmica. Sve u cilju vlastite popularnosti žrtvujući na taj način svoju kvalitetu.

Grupa Time nije tako radila. Oni su bili Rock Progresivci sa vrlo kvalitetnom glazbom, i Dadinim odličnim vokalom koji je"izbrusio još kao pjevač Korni Gruupe. Imajući svoj osebujan stil grupa je ubrzo srekla obožavatelje po čitavoj bivšoj državi, ali njihova publika je bila intelektualno probrana, tako da je nikad nije bilo puno . Svirali su u ono vrijeme u popularnom zagrebačkom plesnjaku "Tucmanu", i tamo su bili glavne zvijezde.

Ploča ima kultni status. Ona je odliččno aranžerski napravljena. Svirački i pjevački je odlično izvedena, tj. producirana od Vladimira Mihaljeka - Mihe.

Na ploči bi istakao legendarne pjesme: "Istina Mašina", "Pjesma N0 3", i svevremenska "Za koji život treba da se rodim", koja je najveći hit na ploći.

Za kraj možemo reć da nakon skoro 45 godina od njegovog objavljivanja zvuči svježe i originalno zato je i grupa 2012. za tu ploču dobila zasluženo "Porina" za životno djelo i doprinos hrvatskoj Rock glazbi.


 photo 56a23676-1476-4e7a-9941-321d1dc13303_zps9aa30bea.jpg

Popis pjesama:

Strana A:

1. "Istina mašina" 4:40
2. "Pjesma no. 3" 5:54
3. "Hegedupa upa" 5:15


Strana B:

1. "Kralj alkohol" 6:53
2. "Za koji život treba da se rodim" 10:05


Članovi grupe:

Dado Topić - vocals
Vedran Božić - guitar
Mario Mavrin - bass
Ratko Divnjak - drums
Tihomir Pop-Asanović - keyboards(Hammond)
Brane Živković - Lambert - piano, flute


PREUZMI
02

petak

siječanj

2015

DAVID BOWIE - The Man Who Sold The World (1970.)

Ovaj album pjevača i glumca Davida Bowie - ja spada u njegove Rock klasike. To je njegov treći album kojim se on pokušao nametnuti tadašnjem Rock slušateljstvu. Iako Rock kritičari osobito na početku njegove karijere nisu blagonaklono cjenili njegove LP - je sa današnjim odmakom od četrdeset i pet godina mirne duše možemo reći da album predstavlja važnu sastavnicu u Bowijeoj diskografiji.


Dakle, Bowiejev album koji predstavlja svojevrsni arhetip u njegov dvostruki LP "The Rise And Fall Of Ziggy Sturdust And The Spiders From Mars." iz 1972. godine. No, na ovom LP - ju Bowie još aranženski traži sebe. Ploča je spoj Rocka i Psihodelije, ali sve je to još produkcijski nedoređeno. LP je prepun ritam sekcije bubnjava i bass hitara i nedefinarinih gitarističkih solo dionica. čak i Davidov glas djeluje eksperimantalno. Lage su mu čas visoke, pa duboke. Već sam naglasio da bubanj bass gitara imaju glavnu ulogu, dok je solo gitara na Bowiejevom LP - ju jedva primjetna. Osim u naslovnoj pjesmi LP - ja "The Man Who Sold The World" dobro zvuče kao cijelina. LP sadrži 9 pjesama, od kojih je samo naslovna " pjesma The Man Who Sold The World" zaslužuje pozornost, dok su sve ostale na razinI glazbenog eksperimenta.

Upravo zato taj album možemo nazvati avangardno kultnim, ali ne i najboljim Bowievijevim ostvarenjem, jer kao da u to vrijeme i on sam nije znao što će sa tim albumom. Vrijeme slave Davida Bowieja će doći tek kasnije.

 photo c4dd787f-58d7-4ea3-a98e-b05b4ebe929a_zps4d1ababf.jpg

Popis Pjesama:

Side One:

1. "The Width of a Circle" 8:05
2. "All the Madmen" 5:38
3. "Black Country Rock" 3:32
4. "After All" 3:52

Side Two:

5. "Running Gun Blues" 3:11
6. "Saviour Machine" 4:25
7. "She Shook Me Cold" 4:13
8. "The Man Who Sold the World" 3:55
9. "The Supermen"

Personnel:

David Bowie – vocals, guitar, Stylophone, organ
Mick Ronson – guitar, vocals
Tony Visconti – bass guitar, piano, guitar, producer
Mick Woodmansey – drums, percussion
Ralph Mace – Moog synthesiser
Ken Scott – engineer


PREUZMI

PREUZMI 2

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se