30

četvrtak

listopad

2014

Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967.)

Drugi LP američke Rock grupe "Jefferson Airplane" je zaista legendaran. Taj album je objavljen u veljači 1967 kao RCA Victor KZL-3766 (stereo) i LPM-3766 (mono). To je prvi album benda s pjevačicom Grace Slick i bubnjarom Spencerom Drydenom . Album nalazio se na 3 mjestu Billboardove ljestvice albuma, te je dostigao zlatnu tiražu u Americi.

Izvornog bubnjara Alexandera Spencea, koji je je napustio grupu sredinom 1966. zamijenio je jazz bubnjar Spencer Dryden iz Los Angelosa, nećak Charlieja Chaplina . Nova pjevačica Grace Slick, nekadašnja članica Rock grupe iz San Francisca "Big Society", pridružila se grupi u jesen 1966. Ona, Dryden i gitarist, tekstopisac Paul Kantner formirali su jezgru najpoznatije postave grupe, koja će ostati na okupu do Dryden odlaska u ranim sedamdesetim.

LP se smatra jednom od bitnijm ploča u ranoj fazi psihodeličnog rocka, i važan je kao prikaz atmosfere koja je vladala u San Franciscu u tom razdoblju.

Najveći hitovi s ovog LP - ja su: "Somebody To Love" i "White Rabbit". U tim pjesmama dolazi do izražaja odličan vokal Grace Slick koja postaje zaštitnim znakom grupe, a upravo će ti hitovi postati himne američkog hippie pokreta, a i danas imaju svoju publiku.

 photo JeffersonAirplane-SurrealisticPillow-Mono-LPRECORD-490364_zps22e3a9dc.jpg

Popis Pjesama:

Side One:

1."She Has Funny Cars" (Jorma Kaukonen, Marty Balin) – 3:14
2."Somebody to Love" (Darby Slick) – 3:00
3."My Best Friend" (Skip Spence) – 3:04
4."Today" (Balin, Paul Kantner) – 3:03
5."Comin' Back to Me" (Balin) – 5:23

Side Two:

1."3/5 of a Mile in 10 Seconds" (Balin) – 3:45
2."D.C.B.A.–25" (Kantner) – 2:39
3."How Do You Feel" (Tom Mastin) – 3:34
4."Embryonic Journey" (Kaukonen) – 1:55
5."White Rabbit" (Grace Slick) – 2:32
6."Plastic Fantastic Lover" (Balin) – 2:39


Personnel:

Jefferson Airplane:

Marty Balin – vocals, guitar, album design
Jack Casady – bass guitar, fuzz bass, rhythm guitar
Spencer Dryden – drums, percussion
Paul Kantner – rhythm guitar, vocals
Jorma Kaukonen – lead guitar, vocals
Grace Slick – vocals, piano, organ, recorder

Additional personnel:

Jerry Garcia – guitar on "Today", "Comin' Back to Me", "Plastic Fantastic Lover","In the Morning",and "J. P. P. McStep B. Blues"
Herb Greene – photography
David Hassinger – engineering
Rick Jarrard – production


Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967.)


23

četvrtak

listopad

2014

Azra - Kad Fazani Lete (1983.)

Peta ploča zagrebačke novovalne Rock grupe zaslužuje pozornost šire javnosti, snimljena između 15 – 25. siječnja 1983. godine u studiju Cream u Frankfurtu, a objavljen iste godine u izdanju Jugotona.

Album je snimljen bez sudjelovanja stalnih članova Azre, bubnjara Borisa Leinera i basiste Miše Hrnjka, koji su otišli na odsluženje vojnog roka. Leinera je zamijenio Srećko Antonioli, dok je Branimir Štulić osim gitare svirao i bas.


Kad fazani lete donosi bitno drugačiji zvuk od prethodnog albuma Filigranski pločnici. Album je produciran poput klasičnog hard rock albuma, ispunjen žestokim riffovima gitara, uz čestu upotrebu feedbacka i distorzije. Štulić u istom intervjuu Džuboksu kaže: "Dosad sam snimao kod Trulog na osmokanalnom magnetofonu, a ovog puta je to pravi studio…Mogao sam dobiti zvuk kao svaki normalan bend. Ovo je ploča za velike bine i velike koncerte."


Štulić i na ovom albumu objavljuje kompilaciju ljubavnih (Kao i jučer, Plavi golub, My Dear, Niska bisera) i angažiranih pjesama (Anđeli, Nebo iznad Trnskog, Štićenik). Za razliku od prethodnih radova, zastupljene su i pjesame nadrealnog ugođaja, poput Nemir i strast, ujedno i jedinog hita albuma. Naslovna je pjesma kritika Ljubiše Ristića, kazališnog redatelja kojeg je Štulić upoznao 1982. godine tokom rada na predstavi "Oslobođenje Skoplja"

Na kraju bi rekao da je po mom mišljenju koncepcijski i aranžerski odličan album, jer je lišen Štulićeve pjesničke megalomanije, koja je bila toliko karakteristična za njegove prijašnje LP - je. Tome pridonose klasičnih deset pjesama na ploči. Upravo ta odlična produkcija i zvuk čine taj LP najboljim "Azre".


 photo Azra_Kad_Fazani_Lete_zpsd553849c.jpeg

Popis Pjesama:

A Strana:

A1 Anđeli 5:47
A2 Kao I Jučer 4:22
A3 My Dear 3:46
A4 Idi Za Svojom Sudbinom 4:00
A5 Kad Fazani Lete 3:21

B Strana:

B1 Niska Bisera 3:26
B2 Štićenik 2:13
B3 Nebo Iznad Trnskog 3:00
B4 Nemir I Strast 2:45
B5 Plavi Golub 2:25

Copyright (c) – Azra Music
Recorded At – Cream Studios

Design – I. Ivezić*
Drum Machine – Branimir Štulić
Electric Bass – Stephen Kipp
Engineer – Peter Siedlaczek*
Producer, Lyrics By, Music By – B. Štulić*


Azra - Kad Fazani Lete (1983.)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.