11

petak

srpanj

2014

Galija - Prva Plovidba (1979.)

"Prva plovidba" je debitantski studijski album srpske Rock grupe iz bivše jugoslavenske države

Predrag Milosavljević , brat frontmena benda Nenada Milosavljevića , pojavio se na albumu na vokalima, ali je zaslužan samo kao gost. On je postao službeni član benda nakon izlaska Galija drugi album, Druga plovidba.


Još kao tinejdžer pod jakim utjecajem hipi pokreta, Nenad Milosavljević (rođen 1954. godine u Nišu), počinje se bavi glazbom. Prateći se na akustičnoj gitari i usnoj harmonici po niškim parkovima i leti na moru, prijateljima svira tadašnje hitove. Prvi javni nastup imao je 1975. Godine u vrijeme niskih filmskih susreta na Večeri poezije i glazbe. Izvodi svoje pjesme, ali i repertoar Hose Felisijana. Sljedeće godine, u okviru Večeri slobodnih formi nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici. Zatim sudjeluje na Beogradskom proljeću i počinje pisati glazbu za kazališne predstave. Dobiva ponudu da za amatersko kazalište Treća polovica skladati glazbu koja bi se uživo izvodila tijekom predstave. Sa članovima grupe "Dvije lustera" dogovara da rade zajedno, a zatim uz njihovu pratnju 11. travnja 1977. godine organizira solistički koncert u Narodnom pozorištu. Ubrzo počinju raditi kao grupa Galija, i nazvali su se po imenu kafane u kojoj su se sastajali . Grupu pored Nenada Milosavljevića čine Goran Ljubisavljević - gitara, Predrag Branković - bas, Nenad Tančić - bubnjevi i Bratislav Stamenković - klavijature. Tančící ubrzo odlazi u vojsku, a na njegovo mjesto dolazi Boban Petrović, jedan od rijetkih stalnih članova grupe u budućnosti. Na Gitarijadi u Zaječaru 1978. godine pobjeđuju s novim klavijaturistom Zoranom Stankovićem. Nekoliko mjeseci kasnije sudjeluju i na Omladinskom festivalu u Subotici. Tada klavijature već svira Ljubodrag Vukadinović. Na turneji sastava "Smak" sviraju kao predgrupa. Krajem 1978. godine nastupaju na "BOOM" festivalu u Novom Sadu. Debi album snimaju 1979. godine s novim stalnim članom, Predragom Milosavljevićem, Nenadovim bratom. On pjeva prateće vokale i zadužen je za tekstove. Album "Prva plovidba" donosi im i prve hitove: "Avanturist", "Gospi" i "Decimen". Nakon nastupa na "Rock spektaklu '79" koji je na stadionu JNA organizovalo "Bijelo dugme", od grupe se opraštaju Goran Ljubisavljević, Predrag Branković i Ljubodrag Vukadinović. Novi članovi postaju basista Zoran Radosavljević, gitarista Dušan Radivojević i klavijaturista Nebojša Marković, ali se promjene tu ne zaustavljaju.

Ova ploča je po meni jako dobra iako nepoznata većem djelu publike koja je u to vrijeme više voljela beogradsku "Riblju Čorbu", iako je niška "Galija"gledajući s vremenske distance puno kvalitetnija grupa od "Riblje Čorbe" kako tekstualno tako i svirački, ali zato što je iz Niša, imala je samo tamo svoju publiku, i nikad se nije probila na glazbenu Rock scenu bivše države.Ta činjenica znači da je grupa imala glazbenu koheziju, koju druge Rock grupe bivše države kad bi objavljivale LP - je nisu imale i s vremenom gubile na glazbenoj kvaliteti.

 photo FRONT_zps59ecbd9f.jpg

Popis Pjesama:


Isplovljenje:
1. Avanturista (4:26)
2. Letnja pesma (4:36)
3. Pesma za dobro jutro (3:15)
4. Posrednik (7:32)

Uplovljenje:
5. Mađioničar (4:43)
6. Gospi (4:52)
7. Decimen (9:45)


Nenad Milosavljević - vokal, akustična gitara, usna harmonika
Goran Ljubisavljević - električna solo gitara
Predrag Branković - bas gitara
Ljubodrag Vukadinović - klavijature
Boban Pavlović - bubnjevi
Predrag Milosavljević - drugi vokal (kao gost)

kolor fotografija: Aleksandar Dolgin
grafički opremio: Milan Martinović
logotip Galija: Milenko Miletić
ton majstor: Petar Gaković
producent: Toma Milaković
recenzent: Đorđe Debač
glavni i odgovorni urednik: Stanko Terzić


Galija - Prva Plovidba (1979.)01

utorak

srpanj

2014

Grand Funk Railroad - We're an American Band (1973.)

We're an American Band je sedmi studijski album od strane američke hard rock benda Grand Funk Railroad , zaslužan što je Grand Funk. Album je izdan od strane Capitol Records 15. srpnja, 1973 te je certificiran zlato strane Recording Industry Association of America nešto više od mjesec dana nakon premijere. Dva singla su pušteni s albuma. Prvi singl, " We're an American Band", objavljen je 2. srpnja 1973, a drugi," Walk Like a Man ", objavljen je 29. listopada 1973. Oba singla je pjevao bubnjar Don Brewer .

Omot albuma izvorno bio prekriven pozlaćenom folijom s vanjske strane, a početna vožnji pritisaka su pritisnuli jasnim, tamno-žuta vinilom . Album je ponovno objavljen mnogo puta i trenutno je dostupan u Compact Disc formatu. Četverokanalni miks albuma bio je dostupan u četverokanalni 8-Track formatu s tintom.

Album je je dvjestoti po prodaji na listi diskografske marke (NARM) National Association of Recording i dakle spada među 200 albuma najprodavanijih svih vremena.


 photo GFR_American_zpsa3530233.jpg

Popis Pjesma:

1."We're an American Band" (Don Brewer) – 3:27
2."Stop Lookin' Back" (Brewer, Mark Farner) – 4:52
3."Creepin'" (Farner) – 7:02
4."Black Licorice" (Brewer, Farner) – 4:45
5."The Railroad" (Farner) – 6:12
6."Ain't Got Nobody" (Brewer, Farner) – 4:26
7."Walk Like a Man" (Brewer, Farner) – 4:05
8."Loneliest Rider" (Farner) – 5:17

Personnel:

Mark Farner – vocals, guitars, conga, electric piano on "Creepin", harmonica
Don Brewer – drums, percussion, vocals
Mel Schacher – bass
Craig Frost – keyboards

Production.

Todd Rundgren – producer, engineer
Seth Snyder - assistant engineer
Lynn Goldsmith & Andrew Cavaliere - album design and concept
Lynn Goldsmith - photography
John Hoernle - art direction
Andrew Cavaliere - managementGRANDFUNK RAILROAD - We re an American Band (1973.)<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.