25

srijeda

lipanj

2014

Leb i Sol - Ručni Rad (1979.)

Ručni rad treći je studijski album makedonskog rock sastava Leb i sol, koji izlazi 1979. godine, a objavljuje ga diskografska kuća PGP RTB.

Materijal snimaju u studiju 5 RTB-a, a na dvije skladbe gostuje Milivoj Marković na saksofonu. Autorstvo potpisuju svi članovi sastava, a u glazbi koriste elemente jazza i etna. Skladbe koje se ističu na albumu su "Kumova slama", "Ručni rad" i "Verni pas".

Nakon što je album objavljen, sastav napušta Nikola Dimuševski (radi stalnog zaposlenja u u zabavnom orkestru RTV Skoplja), a na njegovo mjesto dolazi Miodrag "Miki" Petkovski (koji ih ubrzo napušta radi odlaska u Kanadu).


 photo cover_51616242009_zps6d4c42a0.jpg

Popis Pjesama.

A strana:

1."Lenja pesma" (4:00)
Tekst - Goran Stefanovski
Glazba - Vlatko Stefanovski

2."Rebus" (5:20)
Autor - Nikola Dimuševski

3."Hogar" (4:30)
Autor - Garabet Tavitijan

4."Ručni rad" (5:03)
Autor - Bodan Arsovski

B strana:

1."Kumova slama" (5:30)
Autor - Vlatko Stefanovski

2."Put u vedro" (5:20)
Autor - Garabet Tavitijan

3."Verni pas" (6:09)
Autor - Nikola Dimuševski

Izvođači:

Vlatko Stefanovski - električna gitara, akustična gitara, vokal
Bodan Arsovski - bas gitara
Garabet Tavitijan - bubnjevi
Nikola Dimuševski - električni pianino (Fender), akustični pianino, sintisajzer (Poly Moog, Mini Moog), mellotron (Logan)

Glazbeni gost:
Milivoj Marković - saksofon (aenor, alt
)


Leb i Sol - Ručni rad (1979.)
21

subota

lipanj

2014

Frank Zappa - Chunga's Revenge (1970.)

Chunga's Revenge treći je samostalni studijski album američkog glazbenika Frank Zappe, koji izlazi u listopadu 1970.godine. Ovim albumom Zappa radi preokret u dosadašnjem radu, pa tako na njemu nema podrugljivih političkih komentara što je bio slučaj sa grupom The Mothers of Invention. Tekstovi na albumu najavljuju njegov sljedeći film/album 200 Motels kojeg izdaje kompanija "United Artist" i ne dobiva dobre ocjene od glazbenih kritičara.

Unatoč kritičarima treba reći da ova ploča pokazuje sviračku virtoznost Franka Zappe, on kombinira elemente Progresivnog Rocka i Bluesa, a u prvom planu je njegova gitara Gibson - Les Paul. Ploča u pojedinim trenucima zvuči jazzistički budući grupa kombinira, bunjarske, puhačke i gitarističke solo dionice.

Ploča sadrži deset pjesama, od kojih bi izdvojio naslovnu temu "Chunga's Revenge"zatim "Transilvania Boogie" također rađenu u progresivnom Rock aranžmanu. " Tell me you Love me", rađenu i kao Hard - Rock pjesmu, sa snažnim Zappinim gitarističkim rifovima i "Sharleena".

Uzevši u cjelini ovaj album je odličan, premda su to kritičari negirali i na njemu se osjeti utjecaj "Mothers Of Invention" u kratkoj zafrkanskoj pjesmici"Rudy Want To Buy Jez A Drink".

 photo 1970-10-ChungasRevenge-front_zps3987a423.jpg

Popis pjesama:

Sve pjesme napisao je Frank Zappa.

"Transylvania Boogie" – 5:01
"Road Ladies" – 4:10
"Twenty Small Cigars" – 2:17
"The Nancy and Mary Music" – 9:27
"Tell Me You Love Me" – 2:33
"Would You Go All the Way?" – 2:29
"Chunga's Revenge" – 6:15
"The Clap" – 1:23
"Rudy Wants to Buy Yez a Drink" – 2:44
"Sharleena" – 4:04

Izvođači:

Frank Zappa – gitara, harfa, Tom-tom bubnjevi, vokal
Max Bennett – bas gitara
George Duke – orgulje, trombon, električni klavir, zvučni efekti, vokal
Aynsley Dunbar – bubnjevi, dajre
John Guerin – bubnjevi
Don "Sugarcane" Harris – orgulje
Howard Kaylan – vokal
Mark Volman – vokal
Jeff Simmons – bas gitara, vokal
Ian Underwood – orgulje, gitara, klavir, ritma gitara, električni klavir, alt saksofon, tenor saksofon, orgulje

Produkcija:

Producent: Frank Zappa
Projekcija: Stan Agol, Roy Baker, Dick Kunc, Bruce Margolis
Asistent produkcije: Dick Barber
Aranžer: Frank Zappa
Dizajn albuma: Cal Schenkel
Ilustracija: Cal Schenkel
Fotografija: Phil Franks (prednja stana albuma) i John Williams


Frank-Zappa - Chunga 's Revenge (1970.)


frank zappa chunga's revenge by edikaztion

17

utorak

lipanj

2014

Buldožer - Zabranjeno Plakatirati (1977.)

Drugi LP "Buldožera" spada u izvanstrujašku Rock antologiju bivše države. Marko Brecelj i društvo su opet satirički secirali događaje u bivšoj državi, tako da je objavljivanje ploče kasnilo godinu dana, budući ni jedna značajnija diskografska kuća bivše države "Jugototon", "PGP RTB" i "Založba Kazet in Plošč RTV Ljubljana" nije htjela objaviti taj album budući su glazbeni urednici tamo bili pod velikim utjecajem tzv ."Ideoloških komisija" cenzorskih organa KPJ koji su pročavali tekstove svake pjesme ponaosob. Posebno im je bila zasmetala pjesma "Dobro Jutro Madam Jovanović" u kojoj su "prepoznali" aluziju na Brozovu suprugu Jovanku Broz, s kojom on u to vrijeme nije bio u dobrim odnosima. Zbog te pjesme postojala je opasnost da ploča uopće ne bude objavljena. Osim toga grupa je imala problema sa tekstom pjesme "Ne brini mama", gdje grupa imala također problema s tekstom, pa su umjesto "nirvane" grupa bila prisiljena mijenjati tekst u "kafanu",radi pritiska cenzora.

Budući da su ih sve glavne diskografske kuće u bivšoj državi odbile grupa je konačno objavila LP za mariborski "Helidon", ali itu su komunistički cenzori zabranili grupi da izvodi na koncertima pjesmu "Dobro jutro madam Jovanović, koju grupa nije smijela izvoditi na koncertima. Inače, po vlastitom priznanju za objavljivanje ovoga LP bio je zaslužan naš pokojni Rock kritičar Darko Glavan, koji je bio jedan od cenzora u tim ideološkim komisijama

LP nije konceptualan, kao prvi, budući se grupa više bavila seciranjem društvenih događaja, što su samo najavili na debitantskom albumu. Pjesme "Helga", gdje se grupa sprda sa Yugo turizmom, zatim "Ne brini mama", gdje grupa naznačuje trulost komunistčkog sustava, kroz satiru spominjanjem "nirvane" koje su morali promijeniti u "kafanu"i svi oni problemi oko pjesme "Dobro Jutro Madam Jovanović", učinili su od grupe da bude prva koja je i prije pojave punka, upozaravala na političke probleme u bivšoj državi, i kao takva je stekla kultni status među studentima, koji su uvijek kritički promišljali stvari u društvu. Dakle,"Buldožer" postaje idol mladih, a na ovoj pločvidimosve očitiji utjecaj Franka Zappe u njihovim tekstovima

Na LP - ju svirački grupa zvuči savršeno i produkcijski odlično što je odlično s obzirom da je ploča snimana za malu diskografsku kuću. Mislim da je to grupi donijelo još veću važnost, jer nije pripadala tadašnjem Rock establishmentu.

 photo FRONT_zps0f632396.jpg

Popis Pjesama:

1. Ne brini, mama (6:50)
2. Dobro jutro, madam Jovanovic (9:13)
3. Helga (3:41)
4. Jeste li vidjeli djevojcice (6:41)
5. Doktore pomozite (3:46)Članovi Grupe:

- Bele Boris / gitara,prateći vokal
- Marko Brecelj / vokal
- Borut Činč / klavijature
- Tone Dimnik / bubnjevi
- Uros Lovsin / solo gitara
- Vili Bertok / bass gitaraBuldozer -Zabranjeno plakirati (1977.)

10

utorak

lipanj

2014

TEN YEARS AFTER - Undead (1968.)

Album engleske grupe "Ten Years After" je stvarno legendaran. "Undead" je live album snimljen uživo u malim jazz klubu, Klooks Kleek , u Londonu , u svibnju 1968, a objavljen je u kolovozu iste godine. Grupa kombinira blues , boogie i jazz svira koji spajaju više tradicionalni rock and roll s 1950's stilu jump bluesa . Album "iscrpno ilustrira" Alvin Lee je "eklektičan" uporaba pentatonike pomiješana s drugim modalitetima

Ploča je sadrži svega pet tema od kojih je najpoznatija "I'm Going Home", gdje Alvin Lee vođa grupe pokazuje svu svoju sviračku vještinu.

Osim "I'm Going Home" sa ove ploče istaknuo bih još obradu Gershwinove legendarne teme "Summertime"koju je grupa nazvala"Summertime" / "Shantung Cabbage" U obradi te pjesme glavnu ulogu ima njihov bubnjar Ric Lee, koji s u duetu Alvinovom solo gitarom stvara fantastične jazz - rock forme.

 photo 1968-TenYearsAfterampAlvinLee-Undead-Front_zpsb88d2773.jpg

Popis Pjesama:

Side One:

1."I May Be Wrong, But I Won't Be Wrong Always" (Alvin Lee) - 9:49
2."Woodchopper's Ball" (Woody Herman/Joe Bishop) - 7:38

Side Two:

"Spider in My Web" (Alvin Lee) - 7:42
"Summertime" (George Gershwin) / "Shantung Cabbage" (Ric Lee) - 5:44
"I'm Going Home" (Alvin Lee) - 6:24

Personnel:

Alvin Lee - guitar, vocals
Chick Churchill - organ
Ric Lee - drums
Leo Lyons - bass


PREUZMI

PREUZMI 2<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.