29

utorak

listopad

2013

Crna Udovica - Sudbina (1987.) (Reizdanje 1996.)

Prvijenac ove dubrovačke Heavy Metal grupe danas predstavlja pravi Rock rariet, Aranžerski album je čisti teški metal. On je nešto između tadašnjih popularnih "Divljih Jagoda i "0smog Putnika". Zlatana Stipišića Gibonnija. Njihov pjevač Davor Erceg glasovno čak potsjeća na Gibonnija iz "Osmog Putnika". Od vanjskih utjecaja grupa podsjeća na švedsku grupu "Europe"..U svojoj glazbi koriste rifove kao oni, Blizu su čak i američkom WhiteSnakeu. Dakle, sve je to teškometalni Rock osandesetih.

Od pjesama sa ovog raritetnog albuma koji je ustvari jedini studijski album ove grupe: treba istaći ove: "Povedi me", Sudbina " i najpoznatija "Kad ona plače", koju je 1995. godine obradila splitska grupa "Big Blue"sa Goranom Karanom, kao pjevačem i učinila je populnom kod publike.

 photo c0aa2b04-6a49-42c1-8364-2075fef576f0_zps038c048e.jpg

Popis Pjesama:

Strana A:

A1 Povedi Me 2:50

Lyrics By – Zvonko Kaitner

A2 Gladijatori 4:06

Lyrics By – Zvonko Kaitner


A3 Kad Ona Plače 3:05

Lyrics By – Željko Lale


A4 Sudbina 3:47

Lyrics By – Zvonko Kaitner

Strana B:

B1 Pogodili Su Te 3:40

Lyrics By – Davor Mojaš


B2 Crna Udovica 4:00

Lyrics By – Željko Lale


B3 Obala Tuge 3:45

Lyrics By – Lukša Čokljat


B4 Proklet Od Svih 3:10

Music By, Lyrics By – Gordan Muratović


B5 Fantazija 1 1:00

Arranged By – Zvonko Kaitner


Companies etc

Recorded At – Blap StudioArranged By – Crna Udovica (tracks: A1 to B4)
Cover – Mikelanđelo*, Nikša Relja
Design – Ivan Ćulum
Keyboards [Guest] – Enes Omerčahić
Music By – Zvonko Kaitner (tracks: A1 to B3, B5)
Other [Organisation] – Vojislav Kostić-Tančić
Photography By – Željko Tutnjević
Producer – Branko Likić*


CRNA-UDOVICA - Sudbina (1987.) ( Reizdanje1996.)


22

utorak

listopad

2013

Frank Zappa & The Mothers Of Invention - Over- Nite Sensation (1973.)

Ovaj album jednog od najvećih američkih Rock gitarista i skladatelja je pravo remekdjelo. Ono prestavlja jedno od značajnijih albuma u mjegovom opusu.Frank Zappa, što reći o tom čovjeku?On nije pripadao niti jednom Rock pravcu, a ni Jazzu. Ono što su on njegova grupa izvodili bila je neka fuzija Jazz Rocka, Progresivnog Rocka i Hard Rocka.

Frank Zappa na nekim albumima zvuči kao Rock Progresivac, pa i Jazzist koji ubacuje elemente Hard Rocka u svoje pjesme (teme) koje pogotovo na koncertima koji su legendarni, i po snimkama koje danas postoje i bolji od studijskih snimaka sa albuma. Na albumima se vidi Frankova virtuoznost, jer malo tko može svirati električnu gitaru u 7/8 taktu, a Frank Zappa je to mogao. Dok je bio kao osnivač "Mothersa", a službeno grupa je djelovala od 1966. - 1975.godine imao je u svom sastavu i puhače, pa zvučao kao Jazz -Rocker, ali i kasnije nakon što je raspustio "Motherse", uvijek je u pratečim sastavima, ima vibrafoniste, 2 basista, 2 solo gitarista, pa čak i dva bubnjara, ostao je vjeran svom zvuku,ali treba se osvrnuti i na Franka Zappu, kao tekstopisca.

On u svojim tekstovima satirično opisuje američko društvo sprdajući se s fenomenima od homoseksulizma do religije,ustvari sve to secirajući na humorističan način.. Zbog toga mu je američki politički establišment na nekoliko godina zabranio koncertne nastupe u Americi, pa je zbog toga često održavao u Europi. Važno je istaći da je održao koncert i u Hrvatskoj odnosno u Zagrebu, a sve na poticaj Dražena Vrdoljaka. Njih dvojica su bili veliki prijatelji. Nažalost i našeg Dražena i Franka više nema. Njih dvojica sada u raju raspravljaju o glazbi.

Kao što sam naglasio album je pravo remekdjelo, a od pjesama se posebno istiću "Camarillo Brillo" i "Montana". Danas više nema takvih autora, sve podređeno materijalnom, konzumerizmu. Važno je reći da je i toj problematici Frank Zappa govorio u svojim tekstovima.

 photo Cover_zpsc1d7d826.jpg

Popis pjesama:

Sve pjesme napisao je Frank Zappa.

1."Camarillo Brillo" – 3:59
2. "I'm The Slime" – 3:34
3. "Dirty Love" – 2:58
4. "Fifty-Fifty" – 6:09
5. "Zomby Woof" – 5:10
6. "Dinah-Moe Humm" – 6:01
7. "Montana" – 6:35

Izvođači:

Frank Zappa – gitara, vokal osim u skladbi "Fifty-Fifty"
George Duke – sintisajzer, klavijature
Bruce Fowler – trombon
Tom Fowler – bas gitara
Ralph Humphrey – bubnjevi
Ricky Lancelotti – vokal u skladbi "Fifty-Fifty" i "Zomby Woof"
Sal Marquez – truba, vokal u skladbi "Dinah-Moe-Humm"
Jean-Luc Ponty – violina, bariton violina
Ian Underwood– klarinet, flauta, alt saksofon, tenor saksofon
Ruth Underwood – udaraljke, marimba, vibrafon
Kin Vassy – vokal u skladbi "I'm the Slime", "Dinah-Moe-Humm" i "Montana"
Tina Turner i Ikettes - prateći vokali

Produkcija:

Producent: Frank Zappa
Projekcija: Fred Borkgren, Steve Desper, Terry Dunavan, Barry Keene, Bob Stone
Remix: Kerry McNabb
Digitalni remastering: Bernie Grundman, Bob Stone
Aranžer: Frank Zappa
Tehničar: Paul Hof
Dizajn omota: Ferenc Dobronyi, Cal Schenkel
Ilustracija: David McMacken


Frank-Zappa - Over- Nite Sensation (1973.)

18

petak

listopad

2013

Gori Ussi Winnetou - Merack Za FAK (2002.)

Gori Ussi Winetou je pulska anarhističko - satirička Rock grupa kojoj ovaj album zaslužuje da bude predstavljen na mojem blogu. Idejni vođa ovih Rock anarhista je Franci Blašković, istarski boem, pjevač i tekstopisac.

Franci Blašković je možda najoriginalnija osoba hrvatske underground Rock scene. Naime, osim što je vođa grupe on se povremeno bavi i filmskom glazbom, pa je tako radio glazbu za film Lordana Zafranovića, "Haloa - Praznik kurvi"(1988.) i nekih dokumentaraca o Istri. Jednostavno je čovjek pjesnik, boem srastao s istarskim ambijentom i staviti ga u neki drugi bilo bi čudno. Čak je jedno vrijeme bio član IDS - a, ali kad je vidio da se ovi bave isključivo materijalnim stvarima odustao je od politike. Većina njegovih pjesama nastaje po istarskim gostionicama - oštarijama, tamo mu i grupa većinom nastupa na koncertima. Što je još čudnije grupa skoro nikad nije otišla iz Istre, ako izuzmemo njegov splitskki nastup na večeri posvećenom Tomi Bebiću, i suradnje sa Tamarom Obrovac. Ponekad svrati u Zagreb na poziv studenata iz Istre, i to je sve.

Po Istri se priča da sam Franci vodi intelektualne razgovore sa Markom Breceljem (pjevač originalne postave "Buldožera"). Naravno, sve se zbiva po istarskim konobama i oštarijama uz dobro vino. Kada bi određivao njegovo pjesništo on je između Tome Bebića i Marka Brecelja, ipak dvojice velikana. Kod Francija je problem što uglavnom pjeva na istarkom narječju, pa slušatelj ponekad mora shvatiti kontekst, koji je često satira, i tu on dodiruje "Buldožer", ali i Franka Zappu. No to su samo utjecaji, jer Franci i njegova grupa imaju svoj glazbeni put.

Još jedna čudna okolnost vezana uz Francija Blaškovića je ta što službeno ima nekih 3 - 5 albuma, a ostalo prodaje obožavateljima na koncertima u obliku kazeta. Negdje sam našao podatak da ima preko 100 tzv. "albuma"!!! No, na tim "albumima" su neke obrade pjesama sa službenih albuma. Ovaj album mu je službeni.Posvećen FAK - u ("Festivalu Alternativne Kulture") neformalnoj udruzi pisaca) Borivoja Radakovića, koja se u u međuvremenu raspala.

Značajke albuma su te da on aranžerski predstavlja malo tvrđi Rock pomiješan sa Francijevim hrapavim vokalom i njegovim anarhističko - satiričnim tekstovima.Od pjesama bih istakao "Đojs In Pula", "Ljubavna Pjesma", "Anđeo U Ofsajdu", "Himmel Comando" i "Đudita".

 photo R-150-3832365-1346164081-7820_zps4162bb6d.jpeg

Popis Pjesama:

1. Đojs In Pula 5:12
2. Ljubavna Pjesma 1: 44
3. Anđeo U Ofsajdu 3:12
4. .Život I Smrt Riba Vjeverica 3: 27
5. Susvita 2: 40
6. Himmel Comando 3: 27
7. Grad 2: 23
8. In A Getto 3:11
9. Đudita 2:19
10 . Istrijanke Eli Evropljanke 3: 49
11. Kameni Pas 2:53
12. Kajkavska Popevka 0: 43
13. Balad O Vrtny Patulyak (Das Gartenzwergbalade) 4: 52

Personel:

Bass, Vocals – Franci Blašković
Guitar, Vocals – Arsen Pliško
Keyboards – Roger Čingrija
Mixed By – Vlado Ikač
Percussion [Tumbe] – Fredi Poropat
Producer – Igor Šušanj
Saxophone – Toni Železnik
Vocals – Franko Macan*


GORI USSI WINNETOU - Merack Za Fak (2002.)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se