Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

26.11.2006., nedjelja

Bili smo na sajmu....

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 22:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.11.2006., četvrtak

Katarinski sajam

SVEČANOST OTVORENJA 24. 11. '06. traje do 28. 11. '06.

Kratka povijest Katarinskog sajma

Katarinski sajam bio je nekada glavni godišnji sajam u Brodu na Savi, nadaleko čuven, a bio je i najveći u Županiji, tada Požeškoj. Na Katarinski sajam dolazila je sva sila majstora čak iz Osijeka, Našica, Vukovara, najviše iz Đakova, Vinkovaca, pa iz Požege, Gradiške, Kapele, te mnogih mjesta Bosanske Posavine. U Brodu su, uz tjedne i mjesečne, održavana i četiri velika godišnja sajma, na koje je pravo Brod dobio 1769. godine.
Veći dio stanovnika Broda tada su bili obrtnici, trgovci i kirijaši. Najveća navala majstora bila je na Katarinski sajam, pa mjesta za sve na trgu nije ni bilo, zbog čega su bolte podizane i na mjestu gdje je danas hotel «Park».
Na Katarinskom sajmu se seljački svijet opskrbljivao zimskom robom. Kupovani su kožusi, kabanice «jankeli», zimske čarape «kalčine», opanci «kajišari» … snaše kupovale pamuk, vunu i vunicu za tkanje … bilo je vrijeme svadbi, pa su za isprosite cure kupovani «kožušci s ogledalcima», «bundice», «čurčići», roba na metere – svila i štofovi, a momcima za ženidbu «odila»/samo kom je moglo bit/, il «lače» bar.
Stoga su se majstori svih grana za ovaj sajam posebno pripremali, s dosta robe i s kvalitetnom robom, jer konkurencija je bila velika i samo je dobra roba imala prođu. A bila je to majstorima zadnja prilika da rasprodaju zaostalu ljetnu robu, koju su sada davali po nižim cijenama. U to vrijeme cijene nisu bile fiksne nego se moglo za robu «cinkati».
Seljački svijet, opet, do tada je već prodavao svoje proizvode – žito, kukuruz, šljivu, širu, bravce i drugu marvu, imao je novaca i bio dobra mušterija kao ni u jedno drugo godišnje doba.
No, Brođani su uz trgovanje željeli da se u dane Svete Katarine i dobro zabave, pa su održavane Katarinske zabave, balovi, koncerti. Priređivala je to obrtnička omladina ili netko od gradskih društava, u «Kasinu», «Hrvatskom domu». U programu neizostavno pjevao je «Davor».
Tako je bilo!.

Dodite i vidjet cete sto su učenici Ekološko Vrtlarska sekcije priredili za nastup na sajmu...
...:-)

- 19:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.11.2006., nedjelja

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA REPUBLIKE HRVATSKE

Naša učenička zadruga Tkanica je na smotri prezentirala rad Ekološko vrtlarske sekcije i sekcije Zlatne ruke.
Smotra hrvatskih učeničkih zadruga središnja je manifestacija učeničkoga zadrugarstva na kojoj se prikazana postignuća i napredak učeničkih zadruga i srodnih oblika.
Ciljevi smotre su prikazati postignuća zadruga i njihovih članova (mladih zadrugara), prezentirati i vrednovati proizvode, istraživačke radove, stečeno znanje članova i korist toga znanja, te promicati učeničko zadrugarstvo koje učenicima daje vrijedne životne lekcije. Radne navike, osjećaj zajedništva i postignuća, znanja i vještine koje će u njima steći, vrline su koje će mladi ljudi ponijeti sa sobom u život i koje će im biti od velike koristi čime god se kasnije bavili.
Vratili smo se iz šibenika ...lijep je osjećaj kad si u društvu sa najboljima, a bile smo i lijepe...:-)

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us





- 20:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.11.2006., srijeda

XVIII smotra učeničkih zadruga RH

Naša učenička zadruga Tkanica nakon što je u svibnju 2006. godine na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u Lužanima osvojila 3 mjesto plasirala se na državnu smotru učeničkih zadruga.


XVIII. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održat će se u Šibeniku od 8. 11.–12. 11. '06.

Organizator je HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA -

HUUZ i HZTK

Pokrovitelji: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture

Supokrovitelji: Šibensko – Kninska županija i grad Šibenik

Domaćin je Centar za odgoj i obrazovanje djece i omladine, Šubićevac, Šibenik



Učeničku zadrugu predstavljat će učenice: Valentina Aždajić 3a Ekološko vrtlarska sekcija _EkV_, Blaževac Ivana 4b Zlatne ruke i Fićković Ivana 4b Zlatne ruke. Voditelji Vehid Ibraković, prof. i Božica Pandurić, prof.
- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi