29.03.2010., ponedjeljak

Redovna godišnja skupština Saveza PPHV

U Požegi je 11. ožujka 2009. godine održana Redovna godišnja skupština Saveza PPHV-e u organizaciji Društva "Sveti Grgur" Požega.
Društvo "Sveti Grgur" u okviru ovogodišnje proslave Grgureva ove godine u Požegi je ugostilo povijesne postrojbe, članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, i delegaciju poljskog nacionalnog saveza povijesnih postrojbi.
Na redovnoj su skupštini Saveza PPHV-a primljene i dvije nove članice: RAPSKI SAMOSTRELIČARI i BJELOVARSKI GRANIČARI HUSARI 1756.
Uz čestitke novim članicama Saveza lijep pozdrav uz par slika iz Požege.- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Savez povijesnih postrojbi Hrvtske vojske član je i EUROPSKOG SAVEZA POVIJESNIH POSTROJBI EGS-a od 2. travnja 2005. g.EUROPÄISCHE GEMEINSCHAFT HISTORISCHER SCHÜTZEN

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Savez PPHV-e


Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske osnovan je 10. ožujka 2001. godine

Predsjednik SPPHV-a:
Vatroslav Bekafigo
/Požega/

Potpredsjednici SPPHV-a:
Antun Knego
/Dubrovnik/
Josip Novak
/Kostel/

Tajnik SPPHV-a:
Ivica Grbić
/Dubrovnik/

Rizničar SPPHV-a:
Damir Fraisberger
/Požega/

Predsjednik suda časti
Petar Marković
/Ogulin/


Opis djelatnosti:
poticanje suradnje među udrugama povijesnih postrojbi Hrvatske vojske; organiziranje i barem jednom godišnje okupljanje povijesnih postrojbi u jednom od gradova članica; organiziranje vojnih parada povijesnih postrojbi; organiziranje predavanja o povijesnim postrojbama; organiziranje vjerskih hodočašća i druge djelatnosti propisane člankom 5. Statuta Saveza.
Poruka predsjednika Saveza PPHV-e:


Štovani,
dozvolite da vas u ime Saveza PPHV-a upoznam sa nastankom, radom i članicama Saveza.

Već po samom dolasku Hrvata u ove naše krajeve, počele su se stvarati vojne postrojbe, kako na moru, tako i na kopnu. Većinom su one služile za obranu od raznih osvajača kojih na ovim prostorima nikada nije nedostajalo. Neke su se postrojbe održale do današnjih dana (Bokeljska mornarica koja je nastala 809. godine), a neke su se ugasile zbog raznih razloga, ali je u povijesti i narodu ostalo sjećanje na njih.

Ponovnim stvaranjem države Hrvatske obnavljaju se i mnoge povijesne postrojbe koje u svojim gradovima nastupaju u gradskim svečanostima ili u vrijeme crkvenih blagdana u procesijama. Neke povijesne postrojbe ponovo su osnovale gradske vlasti, a neke su osnovali sami građani kroz udruge građana, no cilj im je isti, žele oteti od zaborava našu bogatu vojničku povijest.

Podsjetio bih vas na, sada već bivši, Dan državnosti 30. svibnja, kada je pokojni predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, na oltaru domovine polagao vijenac. Putem do oltara bilo je postrojeno 19 povijesnih postrojbi koje su predsjedniku pojedinačno podnosile pijavak. To je bilo organizirano preko predsjedničkog protokola, odnosno, počasne bojne 1. Hrvatskog gardijskog zbora.

Povijesne su postrojbe bile u sastavu počasne bojne 1.H.G.Z. od 5 rujna 1998. godine kada su u Gakovu (na Bilogori) dali prisegu i primili zastavu 1. Hrvatskog gardijskog zbora.

Bili smo pozivani na veća državna, odnosno vojna događanja, kao što su dolazak Sv. Oca Pape u Republiku Hrvatsku, vojna parada na Jarunu u Zagrebu, 2. svjetske vojne igre u Zagrebu i drugo.

Na neki je način povijesne postrojbe okupljala Počasna bojna 1. Hrvatskog gardijskog zbora, a njenim ukidanjem 2000. godine nije se imao tko brinuti o nama i našim interesima.

Na zadnjem okupljanju na Medvedgradu 2000. godine gddje je bilo nazočno više postrojbi, predložio sam osnivanje Saveza. Osnivači Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske su: BOKELJSKA MORNARICA 809, DUBROVAČKI TROMBUNJERI, KARLOVAČKA GRAĐANSKA GARDA, TUROPOLJSKI BANDERIJ, VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA, KUMPANJIJA SMOKVICA, HRVATSKI SOKOL OSIJEK, TRENKOVI PANDURI i POŽEŠKA GRAĐANSKA STRAŽA (Društva "Sveti Grgur").

Svim povijesnim postrojbama ponuđeno je da uđu u Savez PPHV-a, te je isti do sada okupio 16 povijesnih postrojbi. Radimo na tome da se doskora Savezu pridruže i ostale povijesne postrojbe Hrvatske vojske. Svojim okupljanjem u Savezu pphv-a lakše ćemo ostvariti svoje interese, češće se okupljati u jednom od našig matičnih gradova, bolje se upoznati i jedinstveno nastupati prema institucijama vlasti radi ishođenja možebitnih pogodnosti.

Imamo dobre odnose s Ministarstvom obrane RH i Vojnim ordinarijatom u RH preko kojega sve povijesne postrojbe idu na Vojno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes, a u listopadu i na Vojno hodočašće u Mariju Bistricu.

Savez PPHV-a član je Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS-a), a u isti je primljen na plenarnoj sjednici EGS-a 2. travnja 2005. godine održanoj u gradu Bernheeze u Nizozemskoj, a na slijedeću plenarnu sjednicu EGS-a pozvana je, kao nova članica, i delegacija Saveza PPHV-a 26. kolovoza 2005. godine u Mayen-u (Njemačka).


Predsjednik Saveza PPHV-a:
Vatroslav Bekafigo


PRAVNE NOTE:
Svi ovdje izneseni podaci smatraju se intelektualnim vlasništvom i sva autorska i druga prava nad njima pridržana su. Osim ako uz neki dokument nije izričito navedeno drugačije, podatke možete slobodno koristiti i distribuirati putem Interneta, pod uvjetom da navedete njihov izvor. Svaka distribucija i korištenje putem drugih sredstava (što uključuje, ali nije ograničeno na: televiziju, radio, novine, časopise i ostale publikacije) zahtijeva pismenu suglasnost odgovornih osoba Saveza PPHV-a i/ili autora. Postavljanje hiperlinkova na ove stranice dozvoljeno je, pod uvjetom da se aktiviranjem hiperlinka referencirana stranica pojavi u zasebnom prozoru Web pretraživača, a ne u okviru koji pripada nekoj drugoj stranici. Ako postavite hiperlink na neku od naših stranica, cijenili bismo da nas obavijestite o tome.

Autor bloga: Zis
(klik na sliku za e-poštu)Blog.hr
Blog servis