svastara1

31.05.2010., ponedjeljak

Kako sloziti najjeftinije racunalo. Sam svoj majstor

Uskoro cu govoriti kako sloziti racunalo do 1000 kn pa cak i mozda manje.
Ako imate znanja o hardware-u i software-u, imate racunalo koje treba zamjeniti novime ne bacajte ga nego sve sto trebate je napraviti
zamjeniti novu maticnu plocu radnu memoriju itd... O tome uskoro. Jos mala napomena provjerite za vase staro racunalo dali ima jaci procesor, vecu kolicinu radne memorije za kupiti i dali se to isplati i naravno hard disc po potrebi od jedno 300 g i vise pase na svaki stariji model i na noviji ali o tome uskoro...
- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2010., nedjelja

32 bit vs 64 bit OS

XP windows kao i windows 7 64 bit OS ima podrsku i za 32 bitne sustave i za 64 bitne sustave ali stare igrice i programi koji su rađeni za 16 bitne sustave nece raditi na 64 bitnim windowsima sa posebnim emulatorima koji razlomljavaju kod u 16 bit ce raditi.
Koji je boljitak 64 bitnog OS-a: Bolje radi sa vise programa odjedamput, 32 bitni programi i igre rade brze, 64 bitni sustavi podrzavaju vecu kolicinu ram memorije i koriste vecu kolicinu radne memorije (ram). svaki program igra za 64 bitne programe sadrzi jedan megabajt vise.
Hardver koji je rađen za 32 bit sustave radit ce i na 64 bitnim masinama. Ako imate instalirani 64 bitni windows xp vidjet cete u My Computer folderu pod local disk C ili drugi pod kojim su instalirani windowsi program files 32 bit i program files 64 bit. Ima jos nedostataka a microsoft zeli izdati windows 8 sa 128 bita krajem godine ili sljedece (neznam tocno)
- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.05.2010., četvrtak

dodatak GTA San Andreas

Pomocu ovog dodatka koji se zove map editor mozete promjeniti izgled grada u gta san andreas po vasem ukusu recimo pretvorti grad da bude Zagreb ili neki drugi donvoad programa za gta san andreas map editor
- 01:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2010., nedjelja

Izbrišite datoteku u Windowsima koja je „neizbrisiva“


kategorija: Windows XP

Undeletable_file

Mislimo da postoji velika vjerojatnost da ste se do sada susreli sa problemom spomenutim u naslovu, odnosno da ste ponekad jednostavno željeli izbrisati neku datoteku, ali to nije bilo moguće. Jasno je da datoteke ne možemo izbrisati ako ih trenutno koristimo, dakle ako su otvorene unutar nekog programa. No ako smo sigurni da nam nije uključen niti jedan program koji koristi datoteku, a nju i dalje nije moguće izbrisati, onda je problem u nečemu drugome…

Zapravo i nije, jer datoteka je i dalje korištena od strane nekog programa, samo što mi ne znamo od kojeg.

Tu na scenu nastupa „proces explorer.exe“ koji zapravo zaključa sve datoteke koje se trenutno koriste te time sprječava nas da ih izbrišemo. To je zapravo dobro, ali je ponekad i frustrirajuće, jer nama stvarno datoteka više ne treba i želimo je izbrisati. Rješenja za brisanje ipak postoje.

Rješenje br.1
Ponekad može pomoći sljedeće: ako se datoteka opire na naredbu brisanja, možete pokušati da pritisnete CTRL+ALT+DELETE , te u Task manageru kliknete na Aplications pa na New Task i nakon toga na Browse. Tada nam se otvori File Browser Dialog i u njemu nađete datoteku koja se silno opire isanju bte ju probate izbrisati.
Rješenje slično ovome je da najprije otvorimo komandnu liniju (command prompt), nakon toga ugasimo „proces explorer.exe“, odemo u „command prompt“, nađemo datoteku i izbrišemo je. Tada možemo opet otvoriti Task manager, te kliknuti na New task, upisati explorer i stisnuti enter i to je to.

Rješenje br. 2
Ovo rješenje uključuje korištenje Windows Recovery konzole. Dakle trebamo imati Windows instalacijski CD te pokrenut sustav preko njega. Kada nam se pojavi „ Welcome to Setup“ screen, stisnemo „R“ i time se pokrene konzola. U konzoli nađemo datoteku koja nam zadaje probleme, te ju jednostavno izbrišemo naredbom delete. To funkcionira jer zapravo time nisu pokrenuti windowsi te datoteka ne može biti u uporabi, dakle izbrisiva je.

Rješenje br. 3
Brisanje pomoću specijaliziranog softvera za to. Najbolje da koristite sljedeće: „Pocket Killbox“, „Remove on reboot shell extension“ i „Unlocker“. O zadnje nevedenom programu već smo pisali u ovome
- 23:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.05.2010., petak

Pod pritskom, trestirajte svoje racunalo

Mnogi programi za testiranje performansi računala sadrže i rutine za testiranje stabilnosti rada sustava pod opterećenjem, ali testiranje pod instaliranim operativnim sustavom može biti kobno za podatke sadržane na diskovima računala, a može i dati krivu sliku o stabilnosti korištenih komponenti i upravljačkih programa - ovisno o stanju operativnog sustava instaliranog na testiranom sustavu.

Zato se postavlja pitanje kako provjeriti stabilnost računala bez opasnosti za podatke, bez istovremenog ponovnog instaliranja operativnog sustava samo radi objektivnog testiranja stabilnosti. Rješenje bi mogao ponuditi StressLinux, kompaktna „živa“ distribucija Linuxa s desetak ugrađenih alata koji mogu pomoći pri otkrivanju problema u radu računala kao i pri testiranju rada pod punim opterećenjem.

StressLinux je svoj razvoj započeo prije skoro desetak godina, baziran isprva na Debian Sarge distribuciji Linuxa, koja je kasnije zamijenjena SUSE, odnosno openSUSE inačicom Linuxa koja je i u pozadini aktualne distribucije StressLinuxa.

Budući da je za neke vrste testova koje StressLinux može provesti potreban direktan pristup uređajima za pohranu podataka, valja skrenuti pažnju na uvijek prisutnu mogućnost gubitka podataka ili oštećenja računala, pa bi testove valjalo pokretati samo na računalima koja se trenutno ne koriste, odnosno koja se tek pripremaju za rad, a kod svih ostalih prije pokretanja bilo bi dobro napraviti backup. Autor distribucije napominje kako je StressLinux osmišljen s ciljem izazivanja maksimalnog mogućeg opterećenja i otkrivanja grešaka pri takvom radu računala i upozorava sve potencijalne korisnike na upotrebu na vlastitu odgovornost.

StressLinux je dostupan na stranicama stresslinux.org u nekoliko formata, a vjerojatno će najpopularniji biti oni prilagođeni snimanju na usb memorijski stick, iso format za optičke medije ili .tar arhiva prilagođena popularnom virtualizacijskom sofveru VMware.

Osim navedenih formata, dostupna je i PXE varijanta namijenjena udaljenom podizanju putem mrežne kartice s odgovarajućeg mrežnog poslužitelja. Ova nevelika (30 MB) distribucija ne sadrži niti najednostavniji GUI, te se u potpunosti koristi komandnim retkom.

Nakon snimanja ISO datoteke na cd-medij i pokretanja računala s cd-a ili usb ključa, dočekuje nas izbornik u kojemu biramo ciljanu arhitekturu koju namjeravamo opteretiti testiranjem. Tako se nudi izbor Intelovih arhitektura kao i onih baziranih na AMD procesorima, a zatim slijedi odabir matične ploče s prilično širokog popisa.

U slučaju da izbornik ne sadrži određenu matičnu ploču biti potrebno pribaviti njen priručnik kako bi kasnije mogli odgovarajuće podesiti programe poput lm_sensors koji daju temperaturu, napon i druge podatke.

Za testiranje rada procesora i stabilnosti pod opterećenjem, StressLinux sadrži desetak provjerenih alata koje Open Source zajednica već godinama koristi za testiranje pojedinačnih komponenti.

Od samog početka razvoja ove distribucije njenim dijelom su programi poput memtestera, CPUBurna te nbencha. CPUBurn u inačici 1.4, pisan je u assembleru i posebno prilagođen za nekoliko različitih platformi. Tako postoji varijanta za starije Intel Pentium i Pentium MMX procesore, zatim za Pentium II/III arhitekturu, AMD Athlone itd. Premda nominalno ne podržava najnovije procesore, CPUBurn sasvim je iskoristiv u testiranju njihovog rada pod opterećenjem, prateći rezultate kalkulacija i upozoravajući na eventualne greške usred pretjeranog zagrijavanja.

Za testiranje diskova (po mogućnosti praznih, kako ne bi došlo do korupcije podataka) uključen je bonnie++, dok je za očitavanje rezultata testiranja predviđen hddtemp. SMART podaci o prisutnim diskovima mogu se saznati putem SmartMonToolsa u verziji 5.39.1, koja je jedan od najažurnijih programa u distribuciji (posljednja, aktualna verzija datira u siječanj ove godine).

Kako smo već spomenuli, StressLinux uključuje i program za nadzor nad parametrima rada matične ploče, iskusnijim Linux korisnicima poznati Lm_sensors. Program podržava stotine senzora s matičnih ploča i drugih uređaja preko kojih glavna aplikacija može pratiti parametre rada

Već godinama standardni dio StressLinux distribucije je i IOMeter, originalno Intelova aplikacija predana na dalje razvijanje Open Source zajednici u okviru projekta dostupnog na SourceForgeu, te netio. IOMeter, čiji je razvoj u posljednje vrijeme nešto zastao, istovremeno je workload generator i alat za mjerenje performansi sustava, te može biti podešen da emulira diskovno, mrežno ili kakvo drugo sintetičko opterećenje bilo kojeg programa ili benchmarka. Nepim i netperf služe testiranju mrežne propusnosti i stabilnosti mrežnih komponenti, protoka podataka i latencije.

Za testiranje memorijskog podsustava brinu se memtest86, memtest86+ te memtester. Njihova je upotreba prilično trivijalna i sastoji se u provođenju određenog broja (koliko korisnik odredi) testova na sistemskoj memoriji i praćenja uspješnosti zapisivanja i čitanja iz memorije.

Što reći na kraju? Nakon gotovo deset godina postojanja, StressLinux ostaje solidan skup alata za provjeru ispravnosti i stabilnosti kompujtorskih sustava. Distribucija ogoljena do srži (komandnog retka) pomalo je kriptična za korištenje i nekompletna bez programa za naprednije testiranje stabilnosti grafičkih podsustava – što bi vjerojatno iziskivalo kakvo-takvo oslanjanje na Windows operativne sustave, ali i bez toga može poslužiti kao zgodan test stabilnosti računala, osobito servera, prije konačne isporuke naručitelju ili instaliranja operativnog sustava i puštanja u rad.
- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (2)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Sve o racunalnoj tehnologiji sva pitanja postavljajte na filipsostaricc@gmail.com

IPOS.HR ZARADA PREKO INTERNETA PROVJERENO





Filip Sostaric | Napravi svoju značku


Sudjelujte u open source stvaranju stranice http://chat1.freevar.com/

Vise na linku http://chat1.freevar.com/

DONWLOAD BESPLATINIX LINUX IGARA





Marketagent.com
window.gdprAppliesGlobally=true;(function(){function a(e){if(!window.frames[e]){if(document.body&&document.body.firstChild){var t=document.body;var n=document.createElement("iframe");n.style.display="none";n.name=e;n.title=e;t.insertBefore(n,t.firstChild)} else{setTimeout(function(){a(e)},5)}}}function e(n,r,o,c,s){function e(e,t,n,a){if(typeof n!=="function"){return}if(!window[r]){window[r]=[]}var i=false;if(s){i=s(e,t,n)}if(!i){window[r].push({command:e,parameter:t,callback:n,version:a})}}e.stub=true;function t(a){if(!window[n]||window[n].stub!==true){return}if(!a.data){return} var i=typeof a.data==="string";var e;try{e=i?JSON.parse(a.data):a.data}catch(t){return}if(e[o]){var r=e[o];window[n](r.command,r.parameter,function(e,t){var n={};n[c]={returnValue:e,success:t,callId:r.callId};a.source.postMessage(i?JSON.stringify(n):n,"*")},r.version)}} if(typeof window[n]!=="function"){window[n]=e;if(window.addEventListener){window.addEventListener("message",t,false)}else{window.attachEvent("onmessage",t)}}}e("_tcfapi","tcfapiBuffer","tcfapiCall","tcfapiReturn");a("_tcfapiLocator");(function(e){ var t=document.createElement("script");t.id="spcloader";t.type="text/javascript";t.async=true;t.src="https://sdk.privacy-center.org/"+e+"/loader.js?target="+document.location.hostname;t.charset="utf-8";var n=document.getElementsByTagName("script")[0];n.parentNode.insertBefore(t,n)})("03c24551-d648-4df2-98f9-2ed3dd7b05a8")})();