Čovjek između prokreacije i proizvodnje. Kršćanska etika ljudskoga rađanja

Ovo je prva knjiga koju ću preporučiti za čitanje. Knjiga je nastala kao rezultat promišljanja dr. don Ivana Kešine i istraživanja tema koje se odnose na vrijeme razvitka od trenutka začeća do njegova rođenja.
Ova hvalevrijedna knjiga je podijeljena u šest dijelova, a u svakoj su temi iznesene neke biomedicinske činjenice i etičko-moralna stajališta.
U prvom dijelu "Embriološki podaci o razvitku djeteta od začeća do rođenja" su embriološke činjenice na temelju kojih se može konstatirati da začećem nastaje embrij, ljudsko biće koje posjeduje vlastiti genom drukčiji od očeva i majčina i koje se počinje razvijati u majčinoj utrobi. Taj se razvoj odvija u kontinuitetu kroz razne faze, ali uvijek zadržava svoj identitet, individualnost i jedinstvenost, ostajući pritom uvijek jedan te isti pojedinac.
U drugom dijelu "Teorije o početku individualnog ljudskog života i status ljudskog embrija" autor iznosi različite teorije o početku individualnog ljudskog života.
U trećem dijelu "Reprodukcijska medicina-izazov kršćanskoj slici svijeta" analizira biomedicinske elemente različitih metoda potpomognute oplodnje, s osobitim naglaskom na "in vitro fertilizaciju" (IVF) i prijenos zametka, a nakon toga se iznose etičko-moralni aspekti reprodukcijske medicine i njezinih metoda. U četvrtom dijelu "Kloniranje čovjeka-nada i blagoslov ili horor i proklestvo" autor iznosi znanstvene aspekte kloniranja, probleme i eventualne koristi od njega, s posebnim osvrtom na kloniranje ljudi te antropološko-etičke aspekte kloniranja čovjeka. U petom dijelu "Preimplantacijska i prenatalna dijagnostika" autor ističe da se kad je riječ o preimplantacijskoj dijagnostici konfrontiraju biološke i etičko-moralne ocjene te vrste dijagnostike.
"Dijagnostički postupak koji se u ovoj metodi provodi u službi je selektivnog pobačaja te je kao takav nemoralan, a budući je IVF, koja je i inače opterećena moralnom upitnošću, pretpostavka za preimplantacijsku dijagnostiku, njezina moralna opterećenost je još veća. Prenatalna dijagnostika, po sebi je ne samo prihvatljiva već je poželjna ako poštuje život, nepovredivost zametka i ako smjera njegovoj individualnoj zaštiti i liječenju"-ističe autor.
U šestom poglavlju pod naslovom "Pobačaj-zločin bez kazne" iznosi se povijest pobačaja, medicinski aspekti pobačaja i humanistička vizija ljudskog života, dr. Kešina upozorava da je s gledišta naravne i kršćanske etike pobačaj nemoralan jer predstavlja napadaj na začeto ljudsko biće i kršenje njegova osnovnog prava-prava na život, s biološkog stajališta pobačaj je prekid i negacija života, a s religijskog je grešan i antikršćanski.


Preporučujem vam da pročitate ovu knjigu koja je, kako je istaknula dr. Peruzović, na predstavljanju, originalan i hvale vrijedan doprinos moralno-etičkoj prosudbi ljudske prokreacije na hrvatskom jezičnom području.

11.06.2008. u 09:26 | 2 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

zanimljivosti, duhovnost,o najlipšin gradovima na svitu-Solinu i Splitu, preporuke-koje knjige pročitati i pogledati filmove

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr