New Zealand Time

31.03.2006., petak

Solarne bakterije


Sinoc je iznenada nestalo slike na satelitskoj. I to bez ikakvog angazmana od strane nasih macaka koje inace odusevljava iscupavati kablovinje oko tv-a. Poruka je bila veoma inspirativna - "zbog nepovoljnih atomsferskih prilika nismo u mogucnosti prenijeti sliku". Izlazim na terasu. Nema kise, nema snijega, nema ni oblaka. Nema ni neba. Pardon, stao sam ispod palme. Istupam par koraka dalje na bolji vidik. Nebo se pojavljuje. Zvijezda kao u prici. Ok. Idemo zvati help desk od Sky TV-a (to je nas lokalni monopolista za satelitsku). Zauzeto. Kojih dvadesetak pokusaja kasnije rezultat je isti. Nema veze. Ionako smo morali otici u plesnu skolu (prica za sebe). Tamo zaticemo izbezumljene ljude koji su dozivjeli isto iskustvo. Pogledavam zenu. Da, ovaj puta nisam ja. To me doduse ne opravdava za UHF/VHF antenu koju sam uspio strgati sa krova (jako me je bilo zanimalo kog vraga taj kabel sluzi. Par potezanja istog su mi brzo dali odgovor).
Slika je dosla tek ujutro. Sluzbena isprika:
"Zbog solarne eklipse satelit je skrenuo sa putanje posto su mu se solarne bakterije i ostali organizmi ispraznili."
Ispalo je da Sky ima neki prastari satelit od australskog Optusa (u vlasnistvu singapurske kompanije (zivjela globalizacija!)) kome se vec svi cude da jos uopce baulja tamo negdje gore. Cak mu je i primarni procesor riknuo, pa je na zamjenskom. Kladim se da je stvar bazirana na veoma sofisticiranoj hardveriji, tipa ZX81 ili Commodore64 (specijalna izvedba za geostacinarne uvjete - sigurno je kompac zamotan u plasticnu vrecicu). Sicher je Grunf bio glavni inzenjer na inicijalnom projektu i lansiranju kistre.
14 sati kasnije sve je opet ozivjelo. Cak su nam obecali i dati nesto novca nazad na racune. I to svakom od 550,000 korisnika. Zivio kapitalizam!

- 22:26 - Komentari (10) - Isprintaj - #

30.03.2006., četvrtak

Polar Bears

Postovani drustveno-politicki djelatnik Dubya Bush nedavno je izrazio zabrinutost zbog izgladnjivanja polarnih medvjeda. Mracne sile i ostali neprijatelji napretka naveli su sumnju da je to posljedica globalnog zatopljavanja.
Nakon visetjednog istrazivanja korelativnosti ove dvije pojave, strucni tim eminentnih znanstvenika (Dr Kadzija i ostali) lociranih u Iraku dosao je do slijedeceg zakljucka:
- teorija o izgladnjivanju je nekonzistentna - niti jedan polarni medvjed nije zamijecen da gladuje u Iraku. Stovise, niti jedan polarni medvjed uopce nije ni zamijecen. Navedena cinjenica implicira da su svi polarni medvjedi siti i zadovoljni

Jedino znanstveno objasnjenje za izgladnjelost polarnih medvjeda su evidentne teroristicke provokacije:

Pre-emptivne akcije za spas medvjeda su iminentne.

- 08:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.03.2006., srijeda

Jos malo sunca


Nakon par dana kisa, vjetrusina i ostalih opcenarodnih radosti konacno je malo osvanulo. Nije da se zalimo. Iskreno receno, ovo je bilo, bez daljnjega, najljepse ljeto otkako smo dosli u ove krajeve. Skoro da smo i zaboravili kada je padala zadnja kisa. Inace, jutros me je jedan detalj lagano zaintrigirao. Pas je sa prvim zrakama sunca skuzio da nece padati kisa. Naravno, odmah je skocila svom tezinom na moju malenkost koja je jos bila u fazi nocne hibernacije. Vidio sam da ne vrijedi pruzati otpor. Petnaestak minuta kasnije bili smo na plazi. I, tu dolazi taj interesantni detalj. Bila je totalna plima, i to takva kakvu nisam vidio. Obicno ima bar pedesetak metara pijeska za bauljati po najgoroj plimi, no ovaj puta se svelo na svega par metara. Hmmm. Topljenje ledenih naslaga na polovima? Ovdje bas i nismo tako daleko od juznog pola. Je li to mozda zbog novog dryera? Primjetio sam ja da se on malo vise zagrijava.

- 03:16 - Komentari (11) - Isprintaj - #

27.03.2006., ponedjeljak

Seterska posla



Rhea je u svojim zrelim godinama dosla do spoznaje da se, pored grmljavine i zvuka trcanja macaka po krovu panicno boji vjetra. Doduse, ne onog obicnog. To jos moze proci. No, onaj nocasnji, malo jaceg intenziteta je bio dovoljan da pocne cviliti i zahtijevati da ju pustim na krevet. Cak smo joj i to progledali kroz cape, no nije pomoglo. Pocela je zavijati i jurcati po kuci kao da je sudnji dan.
Zena je na kraju iskocila iz kreveta, negdje oko 3 u noci i odvukla ju dolje u laundry. Ah, okrutnosti...
Pas je brzo uvidio grijehe i zavijanje je prestalo. Ujutro nas je docekala faca iskrenog pokajnika.

Bez brige, nije biti zatvoren u laundryju tako groozno okrutno. Iz vlastitog iskustva - i ja sam po kazni proveo par noci tamo. A cak nisam ni zavijao.

C'est la vie...


- 09:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.03.2006., nedjelja

Akumulator

Krasna vijest - dryer je iznenada proradio. Nesto se izgleda natalozilo u usisnom dijelu (sucking thingy, da budemo strucni). Zena se shodno tome smilovala u zadnji cas.

Na momenat sam se ponadao da ce to biti jedna od smirenijih nedjelja. Kisa je padala vec drugi dan. Pas je strateski, skupa sa mackama, mijenjao pozicije za spavanje. Par casa vina, gledanje par filmova... Unwind...
Krenuli smo sa gledanjem "3rd Rock from the Sun". Nakon sto smo ispregledali sve epizode koje smo imali u arhivi, zena se sjeti kako bi bilo zgodno da odem donijeti jos par iz videoteke. Poskocih uz nadu da bih time mogao dobiti jos par pozitivnih brojanja u njenoj crnoj teci.
Odlucih da uzmem njenog Terrana. Silazim dolje i bivam zatecen idilicnim prizorom - gledam kapi kise koje se predivno presijavaju na svjetlosti. I to ne bilo kakvoj - ova je artificijelno napravljena na veoma originalan nacin - duga svjetla na Terranu. Film se vraca unazad.
Pice sa prijateljima u lokalnom restoranu. Idemo sa zeninim autom posto je kisa a moj Sunny je parkiran nize u ulici (zasto? zato sto je jos uvijek nasred naseg drivewaya brdo sodera za terasu pa nema mjesta za oba auta). Par Guinessa poslije i razmocen od kise (da, cijela ekipa osim mene pusi, pa po novim zakonima ne mozemo sjediti unutra), odlucujemo se vratiti doma. Galantno se nudim da budem vozac. Vec je mrak. Palim duga svjetla... A-ha... Flashback se zavrsava...
Uskacem u Terrano, okrecem kljuc. Zvuk Jeremije iz Alana Forda. Okrecem jos jednom. Zvuk Jeremije kome je netko stavio jastuk preko glave.
Ehm. Nema problema, fino cu dovuci Sunnyja, spojiti kablove na akumulatore i pokrenuti stvar. Kak' da ne. Cim sam dosao i rastegnuo kablovinje ustanovio sam da mi fali bar dva metra kabla. Opcija 2 - spustit cu Terrana nize tako da ih mogu parkirati jedan pored drugoga. Ustanovljavam jako brzo da bez motora u pogonu ne funkcionira hidraulika. Ukljucujuci kocnice i volan. Ok, jos uvijek imamo rucnu. Stavljam mjenjac iz parkinga u rikverc, otpustam kocnicu i krecem u spust. Mislim da sam rekao vec prije da je driveway na prilicnoj strmini, tako da uspijevam uloviti zavidnu brzinu. Na svu srecu, kojih desetak metara ize mene je parkiran susjedov auto. Ako rucna ne proradi, bude me zaustavio, ili bar malo smanjio brzinu u ovom famoznom spustu u rikverc. I, vjerovali ili ne, uspio sam se zaustaviti skoro puni metar prije kontakta sa njim.
Dolazi laksi dio - spajam kablove, i, vidi cuda, Terrano pali. Vracam Sunnyja i sav sretan idem u videoteku. Tamo sam pak brzo ustanovio da nemaju DVD-ove koje sam trazio. Nema veze, ajmo doma.
Uskacem u Terrano i palim motor. Zvuk Jeremije nakon par dana provedenih u toplicama. Ok, vrijeme je da zovemo zenu da dode sa Sunnyjem i da ozivimo ovo cudo. Okrecem na cell-u broj od doma. "Hvala sto ste zvali, no vas jadni account nema dovoljno novca da cinite ikakve pozive. Jos jednom hvala". Poruka sa Vodafona. Na svu srecu, imam registriranu kreditnu karticu za top-up. Nakon kojih desetak stiskanja raznih opcija, konacno otkucavam "last 6 digits of your credit card". Odgovor - "nece moci. Broj koji ste ukucali je nevazeci. Odaberite 1 da se vratite u prvi krug pakla." Ah, slatke memorije. Negdje pocetkom ljeta sam izgubio novcanik. Ili sam bar tako mislio. Ispalo je da sam ga zaboravio na camcu. Nasao sam ga dovoljno kasno da u meduvremenu otkazem sve kartice koje sam imao. Naravno, ove registritana kod Vodafone je bila medu tim otkazanim.
U tom casu spazim nekog Japanca koji je bas parkirao do mene. Uspjevam mu objasniti da sam u fazi proucavanja njihovih obicaja, sa naglaskom na harakiri. Otvaramo haubu na njegovom sportskom autu da bi ustanovili kako je vidljiv samo izvod za pozitivni terminal od akumulatora. Negativac se sakrio negdje. Nevjerojatno! Ispada da mu je akumulator totalno nedostupan ispod nekih drugih stvari (thingies, u nasim strucnim krugovima).
Ok, fala, idemo dalje. Uspjeh zaskociti neku tetu sa terencom. Pokrecemo mrcinu. Odlazim doma. Zena je u meduvremenu se uspavala u fotelji.
Par sati poslije budi se i pita jesam li donjeo DVD-ove.
Smjesak...

- 04:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.03.2006., subota

Dryer

Prije par tjedana nam je susac vesa otkazao poslusnost. Prvo sam nekoliko dana pokusavao ignorirati tu cinjenicu. No, nakon sto je kolicina vesa pocela dosizati strop, potpomognuto zeninim najsrdacnijim komentarima, odlucih dijagonsticirati kvar.
Koristenjem najsuvremenijih metoda (pokvareni voltmetar i upotreba vlastitih ekstremiteta za mjerenje elektricne impedancije) ustanovio sam da je dijagnoza najkrace receno "inconclusive".
Rezultat ekspertne analize je bio dryer rastavljen na sastavne dijelove (+ jos par neidentificiranih elemenata). Usput sam uspio izgubiti sve vijke i matice koje sam pedantno stavio na neko ocigledno preegzoticno mjesto.

I, tako, kroz tih par tjedana sam ako nista uspio napraviti veoma interesantno mjesto za poticanje speleologije za nase macke. Jucer sam konacno dobio ultimatum da se ili vratim sa novim dryerom ili da si napravim novi habitat u vrtu, po mogucnosti unutar dryera.

Coffee time - nastavak slijedi



Uspio sam dovuci to cudo od tehnike doma. Naravno, zena je jedva docekala probnu voznju. Nabacala je dio vesa sa hrpe i pokrenula masineriju. Ah, konacno mogu odahnuti... Nakon sat vremena stvar se oglasila da je gotova. Trijumfalno sam licno otisao da istovarim ves. I, sto drugo za ocekivati, pojavio se jedan mali problem sa dryerom - ves je ostao vlazan kako je i bio, ako jos ne i gore. Provjerih da nisam slucajno spojio vodu na dovod zraka. Nop. Da nisam onda slucajno stisnuo opciju "susenje za ronioce i ostala podvodna stvorenja". Nop. I, sto da covjek kaze? Nisam ni trebao nista, posto se zena pojavila i pocela vristati.
Dobio sam jos jedan pokusaj da dokazem kako nisam kupio (opet) najgoru i najnefunkcionalniju svinjariju sto se moze naci. Vratih ves nazad i okrenuh na jos vuru i pol. Rezultat? Isti kao i prvi puta.
Izgleda da cemo imati rani Uskrs ove godine. Zena vec sprema nesto sto lici na kriz, i tu i tamo promrmlja moje ime.


- 03:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.03.2006., petak

What is Success



Prije par minuta ponovo sam vidio fenomenalnu reklamu za AMP Insurance. Naslov - "What is Success"


At 2 - success is having one step follow another
At 10 - success is having friends
At 16 - success is having a driver's licence
At 20 - success is having sex
At 35 - success is having money
At 50 - success is having money
At 60 - success is having sex
At 70 - success is having a driver's licence
At 75 - success is having friends
At 80 - success is having one step follow another

Video clip je na http://www.amp.co.nz/upload/amp_life.mpg

- 09:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.03.2006., srijeda

Ustikljen



Jedan od dogadaja koji bi bilo pozeljno sto prije zaboraviti je nedavni primitak e-mail-a od frienda sa trulog zapada na suprotnoj hemisferi. Uz upitnik u naslovu poruke bio je prisutan i attachment sa video clipom. A na njemu (samo malo da uzmem par sedativa) nebulozna pjesma popracena simultanim pokusajem prijevoda na slovenski. Prvih par momenata je izgledalo kao jedan od onih zafrkantskih videa. Nazalost, momenti su se pretvorili u grozno saznanje da je moguce napraviti pjesmu dostatnu iq-a jednostanicnih organizama.
Zivjeli!

P.S. Ispricavam se amebama na gornjem komentaru.




- 12:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.03.2006., utorak

Equinoxe

Evo nas i u silaznoj putanji sto se lijepog vremena tice. Danas je ravnodnevnica iliti ekvinocij. Ovdje bas i ne obracaju previse paznje na takve detalje. Dapace, cak su pojednostavnili nastupanje godisnjih doba - jesen je ovdje vec nastupila 1. ozujka, a ostatak slijedi u regularnim razmacima od 3 mjeseca. Ma, mi smo ionako mimo svih standarda ovdje.

Odusevljava me da ocigledno SI nomenklatura nije dospjela u ove juzne krajeve. Kilometri na sat se pisu kph, km je K. Samo jednom sam probao traziti nesto u dekagramima.
Odometer je sinonim za brzinomjer, brzinomjer je speedo (nikako ne mjesati pojam sa kupacim gacama), zmigavac je prosto indikator. Ovaj zadnji pojam je ne bas tako bitan posto ovdje ionako je prilicna egzotika vidjeti da netko signalizira promjenu smjera. Kada sam polagao vozacki prije kojih 12-tak godina policajac me je pitao zasto sam dao zmigavac kada sam promjenio traku.

Glede ostalih lokalnih anomalija samo da spomenem da se natpisi na cestama se pisu od blize tocke prema daljoj, tako da "keep left" izgleda ovako:

left
keep


Jedna on najoriginalnijih stvari je pravo prvenstva pri skretanju iz glavne ceste. Auto koji ima veci luk ima pravo prvenstva pri skretanju. To u praksi izgleda ovako - hocete skrenuti, no posto imate manji luk morate pustiti tipusa koji dolazi sa druge strane. Genijalni momenat je da u tom casu obicno netko dolazi iza vas i pritom ide ravno bez skretanja. I, dok zapjenjeni gestikulirate tipu na kontra strani da se makne, isti fino vidi da iza vas ide drugi auto i stoga lagano ceka da prode. Eh, onda vec lagano pop... i krenete u skretanje. Taman u pravi cas, jer se skretacu sa druge strane oslobodio prolaz pa je isto tako krenuo u manevar. I... to je jedan od razloga zasto ima neuobicajeno veliki broj auta sa razbijenim prednjim blatobranom.



Smrtni grijeh je probati parkirati na trotoaru. U principu mozete parkirati bilo gdje ako nema isprekidane zute linije. Kao posljedica tog velebnog pravila vecina glavnih cesti je puna parkiranih auti u unutarnjoj traci, ostavljajuci pritom obicno samo jednu traku za ostali promet.
Mala reminiscencija jedne lokalne zivuljke koja je bila udata za nekog naseg Homo Balkanicusa. Par je otisao nesto u Njemacku. Doticna je fino zrentala auto i krenula u shopping u centar grada. I, vidi cuda, odmah je zamijetila da nema isprekidane zute linije. Krasno, i to nasred najprometnije ulice. I, tako je gospoja nonsalantno sparkirala auto i krenula u shopping. Nedugo poslije su je drugovi u plavom uspjeli zaskociti i odvuci u polizei stanitzu. Tamo su navodno poceli vristati na nju, nasto se ova grozno uvrijedila, pogotovo sto joj nikako nije bilo jasno sto je krivo napravila. Prica je navodno istinita... (navodno se spominje i u Starom Zavjetu)

I jos samo nesto na temo ovog posta - sjeca li se jos netko Jean Michelle Jarre-a i famoznog "Equinoxe" albuma? I neponovljivog "Oxygene" koji je koristen u Weir-ovom "Gallipoli"-u sa Mel Gibsonom?




- 21:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.03.2006., ponedjeljak

Cuvanje dnevne svjetlosti

Krasno li zvuci prijevod za daylight savings. Ne sjecam se kako se to kaze u domicilnim krajevima - ljetno radno vrijeme? Kako god bilo, satovi su se pomakli unazad.
Nisam izdrzao a da zeni negdje pred jutro, kojih par sati prije nego sto se trebala dici na posao (da, opet njezin famozni radni vikend) diskretno ne napomenem da sam joj velikodusno pomaknuo vrijeme na budilici. Ne treba reci da sam vidio kako je ona to vec prethodno napravila.
- "Sto?!"
- "No, ma zezam se"
- "@#$!%@!"



U subotu se inace vratila smrcajuci i promukla glasa. Opet su u klinici dobili gripu. I opet umjesto da zarazeni ostanu doma i zalijece se, genijalci su dolazili na posao i na kraju prenijeli viruse cjelokupnom osoblju. Pohvalila se da se ovaj puta zadnja zarazila. Kaze da je to navodno zato sto u zadnje vrijeme tamani neke kapsule sa ribljim uljem i drugim misterioznim ljekovitim elementima. Cak me prisilila da Rhei dajem svako jutro po jednu kapsulu zamotanu u sir. Ah, da pas inace ima puni tretman medikamenata. Moram joj jos davati po 2 tablete za artritis i cetvrtinu vitamina C svako jutro. Cisto preventativno. Pas i dalje trci po plazi kao stene. A i ponasa se i dalje u tom stilu. Cim vidi da je netko bacio svom psu lopticu u more odmah se zaleti u punom galopu sa ciljem da demonstrira svoj stav o nepostojanju privatnog vlasnistva.
Za promjenu repertoara je prosli tjedan isla natjeravati pingvina koji je doplivao u plicak. Rijec je inace o tzv. plavom pingvinu (Eudyptula minor) koji naseljeva okolne vode. Ovo ljeto smo ih redovito vidali na nasim krstarenjima po otocima.



Nina, narancasto repato stvorenje se jutros nije dala smesti - uspjela je skociti na krevet po starom vremenu i zapoceti prigovaranje za dorucak koji kasni. Nista ljepse od umilnog high-pitch macjeg glasa u trenucima najsladeg sna.
To je uspjelo potaknuti Rheu da i ona pocne svoj ritual budenja za odlazak na plazu. Procedura se sastoji od skoka sa zaletom na moju stranu kreveta. Potom slijedi par strasnih poljubaca. French kiss varijanta, naravno...

- 09:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Sky City Tower, Auckland