New Zealand Time

31.03.2006., petak

Solarne bakterije


Sinoc je iznenada nestalo slike na satelitskoj. I to bez ikakvog angazmana od strane nasih macaka koje inace odusevljava iscupavati kablovinje oko tv-a. Poruka je bila veoma inspirativna - "zbog nepovoljnih atomsferskih prilika nismo u mogucnosti prenijeti sliku". Izlazim na terasu. Nema kise, nema snijega, nema ni oblaka. Nema ni neba. Pardon, stao sam ispod palme. Istupam par koraka dalje na bolji vidik. Nebo se pojavljuje. Zvijezda kao u prici. Ok. Idemo zvati help desk od Sky TV-a (to je nas lokalni monopolista za satelitsku). Zauzeto. Kojih dvadesetak pokusaja kasnije rezultat je isti. Nema veze. Ionako smo morali otici u plesnu skolu (prica za sebe). Tamo zaticemo izbezumljene ljude koji su dozivjeli isto iskustvo. Pogledavam zenu. Da, ovaj puta nisam ja. To me doduse ne opravdava za UHF/VHF antenu koju sam uspio strgati sa krova (jako me je bilo zanimalo kog vraga taj kabel sluzi. Par potezanja istog su mi brzo dali odgovor).
Slika je dosla tek ujutro. Sluzbena isprika:
"Zbog solarne eklipse satelit je skrenuo sa putanje posto su mu se solarne bakterije i ostali organizmi ispraznili."
Ispalo je da Sky ima neki prastari satelit od australskog Optusa (u vlasnistvu singapurske kompanije (zivjela globalizacija!)) kome se vec svi cude da jos uopce baulja tamo negdje gore. Cak mu je i primarni procesor riknuo, pa je na zamjenskom. Kladim se da je stvar bazirana na veoma sofisticiranoj hardveriji, tipa ZX81 ili Commodore64 (specijalna izvedba za geostacinarne uvjete - sigurno je kompac zamotan u plasticnu vrecicu). Sicher je Grunf bio glavni inzenjer na inicijalnom projektu i lansiranju kistre.
14 sati kasnije sve je opet ozivjelo. Cak su nam obecali i dati nesto novca nazad na racune. I to svakom od 550,000 korisnika. Zivio kapitalizam!

- 22:26 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Sky City Tower, Auckland