s.mirjam

ponedjeljak, 31.12.2007.

SRETNA NOVA ...

*********************Image Hosted by ImageShack.us


Sretnaaaaaaaaaaaaaaa Novaaaaaaaaaaaa 2008.

Image Hosted by ImageShack.us


Mir u srcima i blagoslov u djelima !!!
I zdravlja, u tijelu i u duši ...

*******Image Hosted by ImageShack.us


I puno, puno pusa
...............................................................................
Image Hosted by ImageShack.us


Još više smijeha !!!

***************Image Hosted by ImageShack.us


Složne pjesme ...

*************************Image Hosted by ImageShack.us


Druženja, pravog prijateljstva ...

****************Image Hosted by ImageShack.us


Tihe molitve ...

*****Image Hosted by ImageShack.us


Odmora ...
Image Hosted by ImageShack.us


I još mnogo, mnogo toga da vam se ostvari što si sami želite !!!

**********************Image Hosted by ImageShack.us


Od srca ...

Image Hosted by ImageShack.us


****************Image Hosted by ImageShack.us





- 22:57 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Tebe Boga hvalimo - Te Deum

*******************Image Hosted by ImageShack.us

Tebe Boga hvalimo,
Vjerno ispovijedamo,
Vječnog Oca slavimo,
Složnim glasom pjevamo:
Na nebesih anđeli,
Štuju te s arkanđeli.
Kerubini složno svi
Duboko se klanjaju,
Serafini smjerno ti,
Jednoglasno pjevaju:
Svet, svet, svet je Gospod Bog,
Kralj preslavni puka svog!

-----------------------------------


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Te Deum laudamus
Te Dominum confitemur
Te aeternum Patrem omnis terra venerator
Tibi omnes Angeli
Tibi Caeli et universae Potestates
Tibi Cherubim et Seraphim incessabili voce proclamant
Sanctus, Sanctus, Sanctus
Dominus Deus Sabaoth
Pleni sun caeli et terra majestatis gloriae tuae!

----------------------------------------------------------

Te Deum su početne riječi prastarog himna na latinskom koji veliča i zahvaljuje Bogu. Još uvijek je nepoznato tko ga je napisao. Neki stručnjaci smatraju da ga je napisao sv.Niceta iz Remezijane /+414/, dok drugi tvrde da potječe iz stare liturgije. Bilo kako bilo, ovaj himan se tijekom službe Božje pjeva odavno, o čemu svjedoči Pravilo benediktinskog reda /oko 540./. Pjeva se na kraju Službe čitanja /liturgije časova/ nedjeljama, svetkovinama i blagdanima.
I na svršetku jedne građanske godine red je da se zahvalimo Bogu Te Deum-om za sva primljena dobročinstva. Zato se danas u svim župnim crkvama upriličuje i takozvana zahvalnica, pobožnost kod koje se pjeva „Tebe Boga hvalimo“!


**************************Image Hosted by ImageShack.us


Bog je onaj kome dugujemo prvu i najveću zahvalnost jer od Njega dolazi svaki dobar dar.
„Ne varajte se, ljubljena braćo moja: svaki dobar dar, svaki savršen poklon dolazi odozgo, od Stvoritelja zvijezda, u koga nema ni promjene, ni zasjenjenja od mijene. On nas dragovoljno rodi riječju istine, da budemo prvenci među njegovim stvorenjima.“
/Jak 1,16–18/
Zahvalnost i kajanje – to su nam na današnji dan najpreče i najsvetije dužnosti. Ima mnogo toga u prošloj godini na čemu se moramo Bogu zahvaljivati, ali isto tako i mnogo toga zbog čega se moramo kajati.

************Image Hosting by Picoodle.com

Stara godina doziva nam također u pamet veliku istinu o prolaznosti vremena. Sve prolazi i nestaje na tom svijetu. Nije dobro da onda na tako nesigurnom terenu gradimo svoju životnu sreću. Nitko lud ne gradi kuću na mostu jer se na njemu ne stanuje, već samo preko njega prelazi. Ovaj je život kratak i prolazan i stoga se ne smijemo ovdje ugnijezditi kao da ćemo vjekovati. U tu svrhu opominje nas apostol narodâ:
„Braćo, ovo vam kažem: vrijeme je kratko. Preostaje da i oni koji imaju žene žive kao da ih nemaju; i koji plaču, kao da ne plaču; i koji se raduju, kao da se ne raduju; i koji kupuju, kao da ne posjeduju; i koji uživaju ovaj svijet, kao da ga ne uživaju, jer prolazi vanjski oblik ovoga svijeta.“
/1 Kor 7,29–31/
Na današnji dan godine 1640. malo prije ponoći umirao je u francuskom selu La Louvesc veliki pučki misionar sv. Franjo Regis iz Družbe Isusove. Posljednje riječi, koje je upravio svome subratu, bile su mu:
„Ah, brate moj, kolika sreća! Kako zadovoljan umirem! Vidim našega Gospodina i Mariju koji mi otvaraju nebeska vrata.“
Još je uspio izmoliti:
„U ruke Tvoje, Gospodine, predajem duh svoj!“
– i pobožno je preminuo.
Kako sretna smrt! Tako su umirali sveci. Oni su znali dobro živjeti pa su znali dobro i umrijeti. Oni se nisu neuredno prilijepili uz zemaljska dobra pa im rastanak s ovim svijetom nije bio težak. Neka i nas svojim primjerom nauče dobro živjeti, neka nas nauče Gospodinu sveudilj zahvaljivati, neka nas uče pokajanju za naše grijehe, neka nas također nauče umrijeti u Gospodinu da i nama kao njima, dan smrti bude dan rođenja za nebo!


********************************

Želim zahvaliti Gospodinu za sve ovo izrečeno, a i za puno onoga neizrečenoga, duboko u srcu skrivenoga i Njemu jedinome poznatoga. Hvala Ti Gospodine moj !!!
Tebe Gospodine hvalimo za ovaj ljudski život koji si nam darovao.
Darovao si nam živjeti još jednu godinu.
Hvalimo te za naš osobni život: tjelesni, duševni i duhovni život …
Hvalimo te za sve što smo u našim zajednicama i obiteljima ove godine živjeli i doživjeli ...
Hvalimo te za naše očeve i majke, za djecu, rodbinu i prijatelje ... , za znance i suradnike i za sve s kojima smo se ove godine životno susretali u dobru i zlu, u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u danima provedenima na radnim mjestima, na odmoru, u sasvim slučajnim susretima, u onima koja smo tražili, željeli, radovali se njima, kao i onima koja nismo željeli i koji su nas ožalostila.
Hvala ti za sve ljude s kojima nas je život protekle godine zbližavao i vezao, za sve koji su ostavili svoj trag u našim životima i za sve što je u tim susretima bilo po tvojoj volji ...


************** Image Hosting

I da ne bi pomislili da sam pesimistična u ovoj noći u kojoj se svi spremamo dočekati NOVU, oraspoložimo se i dočekajmo je u radosti i veselju sa svojima najbližima i sa onima malo daljima, u mislima sa svima koji danas slave /i onima koji trpe!/ ...

Ma gdje se nalazili, neka nam svijetlo osvjetljava put ...


**Image Hosted by ImageShack.us



Hvala svima vama dragima koji posjećujete ovaj blog ...


********************Image Hosted by ImageShack.us


*********Image Hosted by ImageShack.us


***************************Image Hosted by ImageShack.us




- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 30.12.2007.

OBITELJ

*************Image Hosted by ImageShack.us

Danas nije lako živjeti pravim kršćanskim i obiteljskim životom. Sama institucija braka je napadana sa svih strana, ruše se kršćanske vredote braka, a onda i obitelji u svijetu. Tu najvažniju i najosjetljiviju ćeliju društva kao da su odlučili iskorijeniti, proglasiti nečim nepotrebnim, natjerati obitelji da se osjećaju kao nešto što je već odavno izumrlo. A ipak to je uzvišeno zvanje!

I za sve poteškoće i nedaće kroz koje obitelji prolaze u ne baš lakom procesu odgoja, rasta i sazrijevanja vrijedi:
Bog je uvijek u blizini onih koji ga svim srcem traže.
Posebno je blizu supružnicima i djeci.
I svaka nova obitelj, svako novo dijete u svijetu daje nadu -
Bog ih ne zaboravlja i bdije nad njima.

To zajedništvo tada postaje svedočenje svega pozitivnoga što obitelj sa sobom nosi i daje ovom svijetu, po čemu svijet postaje bolji.


Danas je blagdan - SVETA OBITELJ

******************************

SVIJEĆA –
--------------- MOĆ MRŽNJE I LJUBAVI


********************Image Hosting by Picoodle.com

Živjela jednom jedna svijeća. Bila ja to zaista posebna svijeća. Plamtjela je takvim sjajem kakvim nikada prije ni jedna druga svijeća nije plamtjela. Mnogi su primjećivali njezin poseban sjaj. Zbog toga su često dolazili do nje, ostajali u njezinom sjaju, grijali se njezinim plamenom, a nakon toga odlazili vedriji svojim poslovima.
Jednoga dana mrak je vidio da toj svijeći dolazi puno ljudi. Zbog toga je u njegovom srcu počela rasti ljubomora na svijeću. Mrak je bio u njezinom sjaju rastjeran, a njena svaka iskrica tjerala ga je još dalje. Svijeća je posebno voljela bacati oko sebe te iskrice, a one su veselo pucketale.
Nakon nekog vremena snažno zaželje ugasiti svijeću. Sam sebi reče: “Mogu ja to. Ona se samo pravi važna, ali brzo ću je srediti”. Tako je napade jednoga dana, ali joj ništa nije mogao učiniti. Odlučio je ponovo navaliti na nju s još većom snagom, ali opet nije uspio. Što je više pokušavao, sve je više uviđao svoju nemoć, pa je zbog tog bio sve više bijesan na svijeću.
Budući da svijeću nije mogao ugasiti sam, odluči o svijeći drugima ispričati mnoge laži. Tako je govorio da se svijeća pravi važna, da nikoga ne voli, da je ružna i puno drugih lažnih priča. Neki od onih koji su ga slušali povjerovaše mu. A kada mu povjerovaše odluči ih zamoliti za pomoć da zajedno ugase svijeću.
Vjetar se rado odazva jer je već povjerovao u mrakove laži. Na njegov nagovor vjetar poče puhati. Najprije je mislio: “Lako ću ja to”. Počeo je puhati lagano, a zatim sve jače i jače. Unatoč svim nastojanjima ipak nije uspio ugasiti svijeću.
Mrak zatim pozva kišu. No ni njoj, unatoč brojnim nastojanjima i upornim pokušavanjima ne pođe za rukom ugasiti svijeću.

Na kraju pozva oluju. Upozori je da se svijeća ne da lako ugasiti, te da mora svom silinom navaliti na njezin nepodnošljivi sjaj. Oluja ga posluša i uspije ugasiti svijeću.
Ljudi su prolazili pored ugašene svijeće i pitali se što se dogodilo sa svijećom da više ne gori. Neki su bili tužni zbog toga, dok su drugi ostali ravnodušni. Ipak joj nitko nije prišao da je pita što joj se dogodilo.
Jednoga dana onuda je prolazio neki dobar čovjek. Kad je vidio da svijeća više ne gori priđe joj i upita je:
“Što ti se dogodilo, svijećo? Tako je sve tužno bez tvog sjaja.”

Ona mu s tugom sve ispriča, a čovjek je opet upita:
“Želiš li ponovo gorjeti?”
Svijeća mu odgovori:
“Oh, da, samo kad gorim živim i jedino sam tada sretna!”

Dobri čovjek uze svoju vatru i zapali svijeću. Ona zasja novim, još ljepšim, sjajem. Zatim je postavi na vidljivo mjesto i stavi joj zaštitu protiv vjetra, kiše i oluje.
Mrak, kada vidje da svijeća ponovo gori, još jače se razljuti. Sam nije mogao ugasiti svijeću, a nitko više nije vjerovao u njegove priče. Čak su vjetar, kiša i oluja bili žalosni što su se dali zavesti od mraka. Zato su se došli ispričati svijeći, moleći je da im oprosti jer su pogrešno postupili.

Od tada je još više ljudi dolazilo svijeći da se osvijetle, ogriju i razvesele srca.

****************************Image Hosting by Picoodle.com

- 21:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 25.12.2007.

DANAS JE BOŽIĆ !!!

*********Image Hosting by Picoodle.com

10No anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! 11Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. 12I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama." 13I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: 14"Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!"
/Lk 2,10-14/


*****************Image Hosting by Picoodle.com

Božić je rođendan Božji na zemlji. Božić je avantura Boga koji želi biti blizak čovjeku. Božić je rođendan Boga neizrecive ljubavi koji je postao čovjekom.
U Božiću se pojavilo Božje čovjekoljublje, njegova dobrota, nježnost i blagost. U Božiću Bog je prvi rekao: 'Volim te, čovječe!'

Bog te voli! Bog te neizmjerno ljubi! Isus se zbog tebe rodio u Betlehemu!"

/kardinal Josip Bozanić/

****************************
****************************

Po mnogim izvorima, najstarija poznata božićna pučka popijevka je "Bog se rodi v vitliomi" koja opisuje pučko viđenje Isusova rođenja prema Lukinu evanđelju /glava 2./. Ta pjesma, nažalost danas zanemarena, ima svoju duboku pučku teologiju "Bog se rodi v vitliomi, đavlu silu tak da slomi", dakle Božjim rođenjem nadvladano je zlo.
Pjevanje u hrvatskome glagoljaškom bogoslužju jedinstveno je u rimokatoličkom obredu, a hrvatsko pučko glazbeno naslijeđe etnolozi smatraju najstarijim u Europi, Pučke crkvene pjesme prenošene su od uha do uha s koljena na koljeno. Zapisivali su ih pisari nazivani glagoljašima. Glagoljaško pjevanje može biti jednoglasno i višeglasno, ali uvijek bez instrumentalne pratnje. U tim napjevima ima elemenata gregorijanskog korala te svjetovnoga vokalnoga folklora. Glagoljaška »Bog se rodi v Vitliomi« /Bog se rodio u Betlehemu/ smatra se jednom od najstarijih božićnih pjesama uopće. Najstariji zapis te pjesme potječe iz 14. stoljeća, no više je nego sigurno da je mnogo, mnogo starija jer je zapisu moralo prethoditi dugo vrijeme usmene predaje. Nastala je u okružju staroslavenske liturgije, ali se raširila i u „latinične krajeve“. Pjesma »Bog se rodi v Vitliomi« na repertoaru je mješovitog pjevačkog zbora Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba koji predvodi muzikolog dr. Izak Špralja, ugledan član franjevačke redovničke zajednice samostana na Ksaveru. Franjevci sa Ksavera i danas od vremena do vrijeme bogosluže na staroslavenskom jeziku.
Ova božićna pjesma jedna je od najstarijih koleda koja opisuje rođenje Isusovo prema Lukinu Evanđelju. Sastavljena je od rimovanih osmeračkih distiha, a pripada u najstarije hrvatske pravilne silabičke stihove. Objavljena je u Pariškom kodeksu iz 1380.

Bog se rodi v Vitliomi
djavlju silu tagda slomi.

Gradu ime tako biše
kako božji prorok piše.

Tu pastiri blizu stahu
pri ovčicah i ne spahu.

Svitlost božja na njih pride
pred kov noćna tma otide.

Pastiri se čudovahu,
glasom k Bogu vsi vapjahu.

Mnoštvo an'jel tu vijahu,
slavu božju ki pojahu.

Jedan an'jel do njih teče
i prišad im tako reče:

"Ja vam danas radost pravlju
i na put vas ja nastavlju.

Spasitelj se rodi danas
ki je prišal z neba za nas.

Ne kasnite dulgo stati,
oćete ga blizu najti.

Povit leži v Vitliomi,
u jasalceh, v tujem domi."

Kad pastiri to slišaše
Duhom svetim se važgaše

ter se na vkup zgovoriše
jednim glasom vsi rekoše:

"Potacimo k Vitliomu,
potacimo k božju domu;

pogledajmo božja grada,
pozdravimo Boga mlada!"

Oni tamo skoro tekše
i najdoše čudo vekše:

Diva sina povijaše
ki vsim svitom obladaše.

Travicu mu prostiraše,
Bog v jasalceh počivaše.

Mladenac je slaji meda
ki na pravih slatko gleda.

Volak zimu odgonjaše,
oslak mu se poklanjaše.

Skoti Boga znahu tada,
a grišnik ga ne zna sada.

Pastiri se povratiše,
glasom Boga pohvališe.

Slavu božju ku vidiše
i druzim ju navistiše.

O Isuse, božji sinu,
slava budi tebi vinu!

Sinu božji, budi hvaljen
va vse viki vikom. Amen.


Malo je koji narod kao Hrvati sveti evanđeoski iskaz o rođenju Isusa Krista opjevao u stotinama milozvučnih stihova, i uresio desetinama ljupkih napjeva stvorivši veličanstvenu pučku hrvatsku kršćansku epopeju. Ona je u doslovnom smislu narodna jer ju je gotovo u cjelini spjevao narod ustima svojih anonimnih pjesnika, i prenio nam je usmenom predajom izvodeći ju stoljećima, iz godine u godinu o milosnom božičnom vremenu, po uzoru na pjev silne nebeske vojske iz Lukina evanđelja. Taj milosni božični pjev i danas, kao što je to bilo i u prošlosti, iz tisuća hrvatskih grla razliježe se domovinom Hrvatskom. Čujemo ga u domovima, seoskim putovima i gradskim ulicima, koncertnim dvoranama a nadasve crkvama, svetištima i hramovima. Na putu do Božjeg prijestolja razliježe se on hrvatskim nebom poput betlehemskog anđeoskog pjevanja.
Vrednujući tu pojavu mjerilom povjesničara vjere, književnosti i glazbe, jer tim granama našeg uljudbenog stvaralaštva pripada, valja zaključiti da hrvatske pučke božične popijevke predstavljaju milosni dar vjere. U njima se iščitavaju Božja otajstva utjelovljenja i rođenja Spasitelja svijeta; evanđeoske poruke mira, radosti, veselja i sreće; poziv na vlastito obraćenje u traženju oprosta ne samo od Boga nego i od ljudi te poticaj na darivanje i solidarnost.
Povjesničari književnosti u božičnim popijevkama otkrivaju ne samo najstarije pokušaje pjesničkog umijeća Hrvata nego i u mogim popijevkama vrsno složene spjevove, prava mala remek-djela. Stoga dok pjevaš božičnu popijevku nastoj osjetiti ljepotu pjesničke riječi, uočiti usporedbe i slike kojim je opisano božično otajstvo, obogati i svoj vlastiti jezik dražešću i Ijupkošću sročenih izraza u pojedinim božičnim popijevkama.
U glazbenom pogledu napjevi božičnih popjevaka predstavljaju glazbenu minijaturu. U umjetnosti su minijature veoma cijenjene. Tako i božične popijevke ne zaslužuju karikiranja, kao što to čine neki s "estrade" nego je potrebno cijeniti dušu koju je narod udahnuo tim popijevkama. Zato sva subjektivna prekrajanja ili nadograđivanja nagrđuju i usmrćuju.
Dok pjevaš božične popijevke budi radostan i sjeti se da ti one upućuju poziv da obnoviš svoju pradjedovsku vjeru do dubine svoga bića.

/dr. Miho Demović/

****************************
****************************


Danas se božićevalo!

*******Image Hosting by Picoodle.com

Za stolom je bila okupljena cijela naša obitelj, a darovi su se otvarali poslije ručka. Bilo je smijeha, razgovora, komentara, ... , a najvažnije druženje kakvo samo Božić može omogučiti, sve nas spojiti i razgaliti.


******************Image Hosting by Picoodle.com

I tako sam se polako vratila i u djetinjstvo ...I morala staviti ovu pjesmu:


/Hvala ti Metkoviću moj !/

Čestit i blagoslovljen vam Božić !!!

- 18:39 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.12.2007.

BADNJAK

::::::::Image Hosted by ImageShack.us

Badnji dan ili Badnjak, napose badnje veče, je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Naziv je dana prije Božića najvjerojatnije od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdi. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke. Upravo s bdjenjem je povezan niz običaja: unošenje drva "badnjaka" koje gori na ognjištu tu noć i kasnije,

********************Image Hosting by Picoodle.com

zatim božićne svijeće, jedne ili tri, redovito ovezane trobojnicom.

Bdjenje počinje uvečer, kad se obitelj okuplja oko stola, još uvijek s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad — barem u nekim hrvatskim krajevima - domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić:
"Faljen Isus! Dobro vam došla badnja večer"!
Na taj pozdrav slijedi odgovor:
"I s tobom Bog d'o zajedno!"
Badnjak u gradu, naravno, sačuvao je samo dijelak seoskih tradicija, ali slavi se uz bor, uz kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno pripravljenu večeru. Najvažnije jest: bdjenje u iščekivanju polnoćke. Sudjelovanje na polnoćki smatraju važnim i oni koji ne odlaze redovito nedjeljama na misu.


**********Image Hosting by Picoodle.com

Takvo božićno slavljenje badnje večeri toliko je općenito kod svih hrvatskih katolika da ukazuje opću svijest o nepobitnosti i privlačivosti otajstva Božića. Ono je drago i onim ljudskim dušama koje svoje kršćanstvo nisu razvile do pune zrelosti. Božić i njih dosiže, a božićno čestitanje je izraz da prihvaćaju kršćansku poruku o miru i zastaju pred porukama o Bogu i covjeku.

*******************Image Hosted by ImageShack.us


****************************
Više na stranicama HRVATSKI BOŽIĆ

- 17:41 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.12.2007.

Četvrta nedjelja Došašća

*********************Image Hosted by ImageShack.us

**************************
Danas je četvrta nedjelja Došašća, nedjelja ljubavi Božje.
Palimo svijeću anđela:
oni su donijeli vijest da Bog ljubi sve ljude
i da je zato odlučio roditi se među nama.


*************Image Hosted by ImageShack.us


Davidovoj kući se daje "znak": proroštvo o rođenju Spasitelja,
radosna vijest – Evanđelje:

Iz 7,14
Zato, sam će vam Gospodin dati znak:
Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!

Image Hosting by Picoodle.com
Gospodin i danas, ali sada preko nas, želi ući u naš svijet.
On i danas želi pomoći, pratiti, voditi, štititi i jačati svoj narod,
ispunjati nas ljubavlju i radošću,
biti uistinu S-nama-Bog, Emanuel..
Božić nam je blizu. Ponovno ćemo imati pred očima Sina Božjega
koji je postao S-nama-Bog.
Hoćemo li se odazvati da što više postanemo mi-s-Bogom?


Oduvijek je u čovjeku prisutna želja susresti Boga.
Po svojim djelima, svojom providnošcu i svojom brigom za čovjeka,
Bog je neprestano s čovjekom. No naša ograničena narav,
istočnim grijehom ranjena narav, često to ne primjećuje.
I javljao se Bog i glasom i gromom i lahorom. Jedni su ga prepoznali,
drugi odbacili. Kada je po Izaiji obećan Spasitelj
čije ce ime biti Emanuel, što znaći s nama Bog, zasjala je nova nada
i kada se ona sada ostvaruje gdje je Krist Bog s nama, Zakonoša i Kralj naš,
a tako blizak, opipljiv i malen, milost Božja je preobilno darovana nama za
život s Bogom, izbavljenje iz grijeha. No, taj Emanuel je ostavio testamentalno
jedno pravilo za koje će nas pitati na svom sudu, a to je
“što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili”.
U ovom Božiću prepoznajemo malenu bracu.



*******Image Hosted by ImageShack.us

**************Image Hosted by ImageShack.us

**********************Image Hosting by Picoodle.com

Sedmi dan

“O Emanuele, Spase blag, Zakonošo i Kralju naš,
ti nado sviju naroda, što milostiv ih izbavljaš:
o dođi sa neba, Gospodine i Bože naš, da spasenje
nam vječno daš.”


**

"O Emmanuel, Rex et legifer noster, exspectatio gentium, et Salvator earum:
veni ad salvandum nos Domine Deus noster."






- 17:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 22.12.2007.

Kralj ...

.......Višnji Kralj evo dolazi s vlašću velikom spasiti sve narode ...

Ps 24
1Psalam.
Davidov.

Jahvina je zemlja i sve na njoj,
svijet i svi koji na njemu žive.

2On ga na morima utemelji
i na rijekama učvrsti.

3Tko će uzići na Goru Jahvinu,
tko će stajati na svetom mjestu njegovu?

4Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno:
duša mu se ne predaje ispraznosti,
i ne kune se varavo.

5On blagoslov prima od Jahve
i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.

6Takav je naraštaj onih koji traže njega,
koji traže lice Boga Jakovljeva.

7"Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!"

8"Tko je taj Kralj slave?"
"Jahve silan i junačan,
Jahve silan u boju!"

9"Podignite, vrata, nadvratnike svoje
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!"

10"Tko je taj Kralj slave?"
"Jahve nad Vojskama - on je Kralj slave!"


***************************
"Kamen" živi, ugaoni i odabrani jest Mesija. Psalmist pjeva u Duhu dok Pravednik ulazi u svetište, praćen korovima svećenikâ, levitâ i naroda: "Kamen što ga odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni." /Ps 118, 22/ "Graditelji" ovog svijeta odbacili su Mesiju, ali Graditelj svijeta učini ga kamenom "zaglavnim", koji povezuje dva zida ili svodne zidove.
Izaija naviješta: "Evo, postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjeni, kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje, neće propasti." /Iz 28, 16/ To je znamenito proroštvo: kamen na Sionu različit je od zgrade i od vjere. Kamen je slika u Starom zavjetu za ljude na položajima /Suci 20, 2; 1 Sam 2, 19/. Ovdje se radi o Mesiji, kojega Izaija na drugom mjestu opisuje žarkim bojama /9, 1-6/. Mesija je temeljac kamen, na kojemu se izdiže zdanje koje se izgrađuje na pravdi i pravednosti, od živog kamenja, a to su vjernici. Oni skupa s Mesijom-kamenom stvaraju zajednicu spasenja. To je vječno Božje kraljevstvo ljubavi, pravde i mira. Da budemo živo kamenje, koje je sposobno biti ugrađeno u ono božansko zdanje, traže se živa vjera i posvemašnje predanje Bogu, prepuštajući se njegovoj volji.
/C. Tomić/
Ovo Božićno vrijeme prilika je da se “kamenje namjesti”, da se zidovi učvrste, da se zajednica preporodi i da zasja u novom svjetlu i tako postane zemaljski hram i rajski dom, ali sva obnova poćima od temeljnog kamena koji je Krist. Do njega doći i s njim se susresti znači imati Božić ali znači i postati Božić za druge!


********************Image Hosted by ImageShack.us

************Image Hosted by ImageShack.us

****Image Hosted by ImageShack.us


********************Image Hosting by Picoodle.com

Šesti dan

“O Kralju sviju naroda, kog srdačni im žudi plam,
od ugla silni kamene, što rajski dom i zemski hram
u jedno spajaš: dođi već i čovjeka, svoj zemljan stvor,
iz crnog jada spasi sam.”


**

"O Rex Gentium, et desideratus earum, lapisque angularis, qui facis utraque unum: veni, et salva hominem, quem de limo formasti."

- 17:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

Mlado sunce sa visine ...

................................darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine
/Lk 1,78/

Image Hosted by ImageShack.us

Oj istoče, oj rumeni,
Sitnim zvjezdam' nakićeni,
Sjajnom zorom zagrljeni,
Oj, divno li sjaš!
Oj, divno li rajske gore
Božanstvene svete dare
Ispod krila razvijaš!

Sa tebe nam najpre sine
Zlatno sunce, pa se vine
U nedogled, u daljine,
Šireć svijetu zagrljaj,
Pružajuć nam milo svima
sa vrelijem poljupcima
Ružičasti onaj sjaj.

Još nam tihim glasom zbori.
"Neka svako dobro tvori,
Nek se trudi, nek se mori,
Ta ljenost je sram;
Preziri je Srpče svako,
Budi krepko, budi jako,
Budi živi plam!"

Oj istoče, oj rumeni,
Zvjezdicama nakićeni,
Svijetlom zorom zagrljeni,
Ta divno li sjaš!
Ti sa lučom zraka tvoga
Silu mraka nemilnoga
Jednim mahom otimaš
.

/ALEKSA ŠANTIĆ/

Image Hosted by ImageShack.us



*****Image Hosting by Picoodle.com

********************Image Hosting by Picoodle.com

Peti dan

“O Istoče, o sjaju svet u svjetlosti vjekovitoj, ti sunce
pravde istinske: ograni bijedi čovječjoj, što tumara
po tminama! Prosvijetli sve, što gube se u
smrtnoj sjeni nemiloj.”


**

"O Oriens, splendor lucis aterna, et sol justitia: veni, et illumina sedentes in tenebris, et umbra mortis

- 20:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.12.2007.

Davidov ključu ...

.......................Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove
/Iz 22, 9 23/
Kod starozavjetnoga proroka Izaije je opisan jedan starozavjetni događaj u kojem se spominju ključevi kao metafora za odgovornu službu u određenom gradu, obitelji ili zajednici.
Poglavlje 13. do 23. Izaijine knjige sadrže propovijedi protiv poganskih naroda koji su nepravedno tlačili Izraelce. Tu je ušla propovijed protiv dvorjanina u Davidovu gradu Jeruzalemu iz vremena asirske najezde na južno kraljevstvo pod Sanheribom (usp. 2 Kr 18; Iz 36-37).
Šibna je bio "ključar doma Davidova" koji je bio nadležan za sigurnost onih što ulaze i izlaze. U vrijeme Sanheribove najezde oko 700. pr. Kr. Šibna je savjetovao kralju Ezekiji da pošalje po pomoć Egipćana. Prorok Izaija uviđao je da bi to još više izazvalo bijes Asiraca pa je savjetovao kralju da to ne čini.
U tom povijesnome kontekstu prorok najavljuje Šibni u ime Božje da će mu biti oduzeta služba, a ključevi doma Davidova bit će predani Elijakimu. Taj službenik nosio je ključeve oko ramena i odlučivao je tko može biti pripušten pred kralja a tko ne. "Kao klin zabit ću ga na tvrdu mjestu" - to znači da će Elijakimova služba biti stalna i čvrsta. "Postat će prijesto slave doma oca svojega" - svi članovi obitelji dobivaju udio na ugledu domaćina te obitelji, koji obnaša važnu službu u državi. Služba ključeva donosila je stabilnost samom službeniku i ugled njegovim najbližima.


******Image Hosted by ImageShack.us

Davidov potomak, vladar nad vladarima, ovjekovječio je, ne za vremena, nego izvan vremena korijen svoga pradjeda Davida, koji je od stada uzet i na prijestolje doveden. Nije prestao biti pastir, a postao je kralj. Davidov potomak po naravi vladaoc, po naravi kralj, postaje pastir što ovce svoje vodi, što ovčinjak otvara i zatvara i za svoje se brine. Nema tih neprijatelja i nema takvih vukova koji bi mogli njemu pastiru oteti njegovo stado. On je njihovo svjetlo, On je njihova sigurnost, on iz mraka vodi tamničkog svjetlu vječnog dana, a taj dan je ovaj adventski, od njega darovan za nas, svaki dan. Unesimo svjetlo u darovano vrijeme i to njegovo svjetlo, Davidovo, Betlehemsko, a na način Krista koji će onda preko nas zasjati pravim svjetlom onima koji i ovog Božića traže Boga.

Image Hosted by ImageShack.us

Bliska je tada bila biblijska slika o Bogu kao pastiru naroda. U stočarskoj civilizaciji, kad su ljudi selili za stokom radi traženja ispaše, bila je vrlo snažna slika o Bogu kao pastiru koji hrani i brani svoje vjerničko stado. Vladari su u stara vremena također nazivani pastirima svoga naroda, ukoliko su svoju službu obavljali na dobro svih državljana jamčeći red, pravdu i zaštitu od stranih okupatora. Vjerski poglavari također su u SZ nazivani pastirima Božjeg naroda, zato što su u Božje ime sabirali narod na bogoslužje, riječ Božju čitali i tumačili te upravljali vjerničkom zajednicom u pojedinom narodu. U takvoj starozavjetnoj sredini povijesni slušatelji razumjeli su vrlo dobro što Isus hoće reći kad sebe zove dobrim pastirom koji polaže život za ovce.

*********Image Hosting by Picoodle.com
************************
Image Hosting by Picoodle.com

Četvrti dan

“O divni ključu Davidov i vladaoče roda svog,
što otvaraš i zatvaraš i nema stvora nikakvog,
što spriječit bi te mogao: dođi dobrostiv, sužnjeve
iz mraka vodi tamničkog.”


**

"O Clavis David, et sceptrum domus Israel; qui aperis, et nemo claudit; claudis, et nemo aperit: veni, et educ vinctum de domo carceris, sedentem in tenebris, et umbra mortis."”

- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.12.2007.

Dekalog

Objavljeni Božji zakon -
.................................Deset zapovijedi po kojima je na brdu Sinaj Bog dao svome izraelskom narodu potrebne uredbe.


********Image Hosted by ImageShack.us
:::::::::::::::::::::::::::Rembrandt, Mojsije s Deset zapovijedi

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
2. Ne uzimaj imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji!
4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!
8. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga!
9. Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga!
10. Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga!


Prva rečenica pomaže nam shvatiti smisao i cilj ovih deset zapovijedi: "Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva" /Izl 20, 2 i Pnz 5, 6/. Po ovim zapovijedima želi Bog izvesti čovjeka "iz kuće ropstva", vlastitih i tuđih prisila, iz ropstva vlastitih nagona i tuđe tiranije. Tako su ove zapovijedi božanska garancija čovjekove slobode i dostojanstva. Po njima Bog slobode želi očuvati čovjeka od diktature onih koji sami sebe smatraju bogovima i prilagođavaju pravo svojoj samovolji, te vjeruju da mogu raspolagati životom i pravom drugih.
Tko se osjeća obvezanim prema Bogu i njegovim zapovijedima, osjećat će i obvezu prema čovjeku koga je Bog stvorio u slobodi.
Gospodin nad vojskama Bog je objave. Stao je na čelo vodeći narod svoj iz ropstva slobodi. Noću obučen plamenom, a danju u stupu od oblaka. Vođa i učitelj, spasitelj i neoboriva stijena sva sigurnost Božjega naroda. U novom Savezu molitveno čekan da na posve nov način, bez oblaka i plamena, bez Sinajskog potresa, dječjom, a močnom desnicom, jer je Božanska, izbavi narod svoj, Novi Izrael.

********************Image Hosted by ImageShack.us


Treći dan.

“O Adonaju, Gospode, što Izraelov vodiš dom, što
Mojsiju ukaza se odjeven plamnom kupinom,
i dade zakon Sinajski: pohiti da nas izbaviš
božanskom svojom desnicom!”


**

"O Adonai, et Dux domus Israel, qui Moysi in igne flamma rubi apparuisti, et ei in Sina legem dedisti: veni ad redimendum nos in brachio extento."

- 18:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 18.12.2007.

BIT ĆE ...

Image Hosted by ImageShack.us

Usahli panj. Simbol za sve što se čini bezživotnim i bezizglednim. Za odnos koji je nekada cvao, a sada je postao gorak, za nemilosrdnu dijagnozu bolesti kojoj nema lijeka, za gubitak ljubljenoga ... Izaija rabi tu sliku za patnički narod Izrael u progonstvu. No iz panja, iz nečega što se smatralo mrtvim, izrasta nova mladica, novi život. Tako je panj ujedno i praslika nade. Za Izaiju je ta nada ostvarenje kraljevstva mira, svijeta kakvoga je Bog u početku zamislio i želio. Još uvijek je naša stvarnost različita od budućnosti kakvu je Bog zacrtao. A ipak vjerujemo da cvijet koji je iznikao prije 2000 godina nije uvenuo - i da će zapravo tek procvasti u punome cvatu. Vjerovati u procvat i brinuti se za procvat, unatoč panjevima u našemu životu - to je Došašće.

Image Hosted by ImageShack.us


Drugi dan

“O slavni Jesin korijene, što naroda si barjak svih,
pred kojim tih će postati i glas sa usta kraljevskih,
kog molit svi će narodi: ne kasni, dođi izbavi iz
nevolja nas premnogih.”


**

"O Radix Jesse, qui stas in signum populorum, super quem continebunt reges os suum, quem Gentes deprecabuntur: veni ad liberandum nos, jam noli tardare."

- 18:49 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.12.2007.

O - ANTIFONE

Liturgijsko vrijeme Došašća razdijeljeno je na dva dijela. U oba tako snažno odjekuje nestrpljivost isčekivanja Kristova dolaska. Prvi kršćani su sa zebnjom čekali i molili da Gospodin dođe ...
Od davnina su tako u liturgiju /u misalu i časoslovu/ uvršteni pretpjevi evanđeoskom hvalospjevu ''Veliča'', koji se pjevaju u drugom dijelu Došašća, od 17. do 23. prosinca./I to je divni dokaz toga iščekivanja/. To su Velike ili ''O'' antifone zbog usklika ''O!'' kojim svaka počinje. Ima ih sedam, svaki dan se moli - pjeva po jedna. Svaka ima formu židovskog tradicionalnog molitvenog obrasca, upućena je Svemogućem kojeg se oslovljava svečano.
Zašto taj naziv? Svaka naime antifona započinje sa "O" tj. zazivom upućenim Mesiji pod raznim starozavjetnim imenima da On što prije dođe. U O-antifonama nalazi se kratki sažetak svih onih starozavjetnih proročkih i drugih tekstova koji su naviještali budućeg Mesiju, opisivali njegovu ulogu, poslanje i funkciju, te mu pripremali put. Svaki od sedam starozavjetnih naziva potpuno se ispunio u Isusu Kristu. Ove O-antifone su i uglazbljene u gregorijanskom koralu i svečano se pjevaju u molitvi časoslova u redovničkim zajednicama, napose kontemplativnih redova. Pročitajmo ih pažljivo s molitvom u srcu da i u nama probude čežnju za Mesijinim dolaskom i da ga što radosnije dočekamo u danu njegova Rođenja.

Porijeklo Antifona nije sa sigurnošću utvrđeno. Neki ih autori smještaju već u VI., čak VII. stoljeće, koristeći kao izvor rimskog filozofa i glazbenog pisca Boecija /480.-524./. Danas ih u liturgiji imamo sedam, ali kroz povijest njihov se broj povećavao i smanjivao, tako te ih je u srednjem vijeku bilo i do deset. Bile su upućivane Bogorodici, arkanđelima, svecima, no današnjih svih sedam upravljeno je Isusu Kristu. Još valja napomenuti kako sami tekstovi antifona sadrže i druge brojne kristološke naslove. Ograničili smo se na predstavljanje samo onih inicijalnih.
Kristološki naslovi kojima se pjeva Kristu su preuzeti iz Knjige proroka Izaije /2., 7., 9. i 11. poglavlje/, te iz Knjige proroka Malahije /3. poglavlje/. Prvi kristološki naslov je Mudrost koja izlazi iz Očevih usta, tu je već naznačen kristološki novozavjetni naslov Logos, a obadva snažno ocrtavaju Kristovu ulogu i porijeklo. Da je Onaj koji ima doći uistinu Sin Božji govori i drugi naslov Adonai koji su inače Židovi koristili za govorenje Božjeg neizrecivog imena, kao znak poštovanja i straha Božjeg. Trećom antifonom anticipira se uglavljenost čitave Davidove loze, koji je bio Jišajev sin, a iz koje ima doći Mesija, u Kristu. Na ovo se značenje naslanja i četvrta antifona koja Kristovo kraljevsko nasljeđe od Davida predstavlja u obliku Ključa. Krist je, nadalje, Istok, Sunce pravde i odsjaj Očevog lica. Konačno, On je Kralj sviju naroda, ne samo Židova već, bez razlike, svega svijeta. Posljednji naslov za Krista izišao je iz usta samog Oca. Izaija kaže:
Evo, začet će Djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel.'' /Iz 7, 14/
Promotrimo li još jednom sve naslove možemo zaključiti da oni predstavljaju sažetak čitave objave: od Alfa i Omega, od stvaranja pa do eshatona slaveći prvi i očekujući drugi Kristov dolazak.

Znakovito je i čitanje unazad početnih slova svih sedam antifona na latinskom jeziku, akrostih, koje daje rečenicu punu nade za spasenje:
Emmanuel, Rex, Oriens, Clavis, Radix, Adonai, Sapientia
= ERO CRAS!
,a znači
= SUTRA ĆU BITI!
Ova rečenica u davnini je nagoviještala blizinu same svetkovine, ali se zasigurno može tumačiti i kao zauzeti odgovor Emanuela koji će doći s neba, dati spasenje svome narodu.



***************Image Hosted by ImageShack.us

Prvi dan.

“O Mudrosti, što Svevišnjem iz usta vječnih izvireš,
i s kraja jednog do drugog po cijelom svijetu dopireš
sve snažno, blago redeći: dođi među nas, uči nas,
da pravi put nam pokažeš!”


**

"O Sapientia, qua ex ore Altissimi prodiisti, attingens a fine usque ad finem, fortiter suaviterque disponens omnia: veni ad docendum nos viam prudentia."

- 20:14 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.12.2007.

Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se

4Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se5Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! 6Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu - molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem - očitujte svoje molbe Bogu.7I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.
/ Fil 4,4-7/
********Image Hosted by ImageShack.us

SIMBOLIKA SVIJEĆA
Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri purpurne i jedna ružičaste boje.
U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, purpurna svijeća - svijeća nade i iščekivanja.
Druge nedjelje Adventa pali se također purpurna svijeća - svijeća mira, s porukom pomirenja s svima, kako bi gospodinu pripravili put do svoga srca.
Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja.
Četvrta se pali purpurna svijeća – svijeća ljubavi,
dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću!


*****************************

Sve dublje i dublje uranjamo u Došašće ...
Na ovu treću adventsku nedjelju, koja u liturgijskoj tradiciji nosi naziv Gaudete - Radujte se, čitanja koja slušamo puna su te, adventske radosti iščekivanja.
Poziv na radost je posebno vidljiv iz knjige proroka Izaije koji poziva svoj narod
/ nije bilo jednostavno pozivati izraelski narod na radost, jer se tada, u VI st. pr. Kr., nalazio u babilonskom izgnanstvu, i za radost još nije bilo nikakvih konkretnih naznaka/
i cijeli svemir na radost, jer im još jednom želi posvijestiti kako ih Bog nije zaboravio, kako ih ljubi i kako im je blizu:

*******************Image Hosted by ImageShack.us


1Nek' se uzraduje pustinja,
zemlja sasušena,
neka kliče stepa, nek' ljiljan
procvjeta.

2Nek' bujno cvatom cvate,
da, neka od veselja kliče
i nek' se raduje.

...
10vraćati se otkupljenici Jahvini.
Doći će u Sion kličuć' od radosti,
s veseljem vječnim na čelima;
pratit će ih radost i veselje,
pobjeći će bol i jauci.

/Iz 35,1-2.10/

**********************
Sefanijina kratka knjiga može nam poslužiti kao putokaz kako naći pravu radost kad se sve oko mene čini loše i crno, kad mi se čini da me i Gospodin napustio u danima kad se govori o sreći, bliskosti i miru koji Božić donosi. Ova radost o kojoj govori prorok obećana je onom Ostatku naroda koji ostaje vjeran unatoč svim problemima, poteškoćama, danima gnjeva kako se prorok izražava.
14Klikći od radosti, Kćeri sionska, viči od veselja, Izraele! Veseli se i raduj se iz sveg srca, Kćeri jeruzalemska! 15Jahve te riješio tvoje osude, neprijatelje tvoje uklonio! Jahve, kralj Izraelov, u sredini je tvojoj! Ne boj se više zla! 16U onaj dan reći će se Jeruzalemu: "Ne boj se, Sione! Neka ti ne klonu ruke! 17Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno 18kao u dan svečani.
/Sef 3,14-18a/
.

**********************

Prisjećam se jedne izreke:
Radost ne možemo kupiti. Možemo sijati samo sjemenke iz kojih će rasti radost.

Današnji svijet žuri, svima nama nedostaje strpljivosti. Upravo današnja čitanja nas podsjećaju na to. To je drugi poziv, poziv na strpljivost, naglašen u poslanici Jakova apostola, koji nas potiče da budemo strpljivi:

7Strpite se dakle, braćo, do Dolaska Gospodnjega! Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu. 8Strpite se i vi, očvrsnite srca jer se Dolazak Gospodnji približio! 9Ne tužite se jedni na druge da ne budete osuđeni! Evo: sudac stoji pred vratima! 10Za uzor strpljivosti i podnošenja zala uzmite, braćo, proroke koji su govorili u ime Gospodnje.
/Jak 5, 7-10/

Strpljivo očekivanje Gospodina ne označava statično čekanje. To uvijek znači paziti na ono što se događa pred našim očima. Još bolje, to uvijek znači paziti na ono što se događa u našim srcima. Jer tu se najbolje ostvaruje Božji dolazak.

*******Image Hosted by ImageShack.us

U evanđeoskom odlomku nalazimo tragove jednoga i drugoga poziva. Nije bilo jednostavno ni Ivanu Krstitelju kad iz tamnice šalje svoje učenike da pitaju Isusa: Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? Bilo kako bilo, moramo priznati da je ovo pitanje uvijek aktualno: prepoznati Gospodina nije uvijek lako, posebno u trenucima kušnje, progonstva i prisutnosti zla. Na kraju ovog razmišljanja vidjet ćemo kako su ova dva poziva tijesno povezana kroz cijelo vrijeme ovoga zemaljskoga života:
Da na Krista ne gledamo samo ponekad i površno, nego uvijek postojano i životno.
Da u trenucima kušnje i patnje ostanemo strpljivi i pouzdani u Božju nazočnost.
Na taj način zapravo omogućujemo Bogu da On sam intervenira u našim potrebama. A to je uvijek prekrasan doživljaj i razlog radosti. Ova čitanja nam pomažu da shvatimo Božje djelovanje, njegovu prisutnost, njegovu brigu i ljubav koja je slična onim životnim sokovima koji prodiru u stabla, koja izgledaju mrtva u dugim i mračnim zimskim danima, no nanovo ožive u proljetnom buđenju.
Stoga nikad ne gubimo nadu, jer Gospodin je uvijek s nama /u Njemu živimo, mičemo se i jesmo/ i mi smo Mu neizmjerno dragocjeni. Treba biti samo strpljiv, kao što su bili proroci, da se On potpuno proslavi u nama. Strpljenje je drugo ime za pouzdanje i nadu.



*****************Image Hosted by ImageShack.us

I kako se ova treća nedjelja Došašća već se uvriježila kao Nedjelja Caritasa u Crkvi u Hrvatskoj, kao dan posvećen razmišljanju o potrebnima
/ove godine je odabran moto ili geslo - Obnovi lice zemlje:
„Čovjek je odgovoran prema sebi, prema drugim ljudima i prema svemu onom što ga okružuje. Upravo ta aktivno življena odgovornost kršćanina očituje se, u prvom redu, u brizi za dobro cijele zajednice i konkretno se ostvaruje u nastojanju da svaka osoba na zemlji živi život dostojan čovjeka.“/

evo jedna priča:

Nekoj staroj usamljenoj gospodi obećao je Bog da će je sutra posjetiti. Ustala je vrlo rano, uredila stan i onda čekala dragoga Boga. Tada je najprije došao prosjak i zamolio je za komad kruha: "Sutra ću ti rado dati, ali danas nemam vremena jer očekujem dragog Boga." Pred večer je došlo jedno usamljeno dijete i molilo staru gospođu da mu ispriča neku priču. Žena je odgovorila: "Drago dijete, danas to ne ide. Danas moram očekivati dragoga Boga." I tako je čekala i čekala, ali Bog nije dolazio. Kad je zaspala, javi joj se oko ponoći Bog u snu. Prepozna ga i požali mu se: "Obećao si posjetiti me, a nije te bilo." Bog joj odgovori: "Dva puta sam te posjećivao, i oba puta si me odbila."

***********Image Hosted by ImageShack.us

Molimo da nam Gospodin daruje jednostavno srce da ono može primiti Božju radost. Molimo Ga da nam daruje darežljivo srce da tu radost možemo besplatno širiti dalje. Jer, besplatno primamo, besplatno darujmo dalje ...









- 21:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 15.12.2007.

...

Sveta Lucija se štuje kao zaštitnica očiju, slijepih i nevino osuđenih


Imala sam napola pripremljen post za spomendan sv. Lucije 13. prosinca, no, što zbog puno obaveza ovoga tjedna /sigurno su i drugi ovih dana više zaposleni nego inače/, što zbog nefunkcioniranja bloga, nije bio objavljen. Znam samo da mi se od svega što sam uspjela iščitati povodom toga spomendana /ipak je glavna nakana ovoga bloga da se čitanjem duhovne literature, čitanjem o životima svetaca, razmatranjem sv. Pisma, potaknem na jaču molitvu, intezivniji duhovni život, da u brzom ritmu svjetovnog, materijalnoga života ne izgubim duhovni, da pronađem vremena za bitno/ najjače usjekla u pamet legenda o sv. Luciji koja joj na usta stavlja ove riječi:
„Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga!“
Razjareni poganski mučitelj zgrozio joj se na to:
„Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda ćete ostaviti tvoj Duh Sveti“
A mudra je djevica odgovorila:
„Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom. “
Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice.


*************Image Hosted by ImageShack.us

Krvnik ju je probo mačem. Zato je umjetnici rado tako i prikazuju. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progonstva za cara Dioklecijana i jedan natpis iz Giovanni-katakomba u Sirakuzi na otoku Siciliji jamči nam njezinu povijesnu egzistenciju. Blagdan joj se spominje još u godini 400.
Lucija je svetica ranoga kršćanskog vremena - živjela je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće u Sirakuzi na Siciliji. Kad joj je majka teško oboljela, pošla je u Kataniju na grob sv. Agate. U snu joj se prikazala svetica, koja joj je kazala da će joj majka ozdraviti, ali da će ona podnijeti mučeništvo poradi kršćanske vjere. To je odlučno prihvatila te je svoje imanje razdijelila siromasima i posvetila se duhovnom životu. Raskinula je zaruke, a zaručnik ju je prijavio kao kršćanku. Dugo su je mučili, iskopali su joj oči i na koncu ubodom mača pogubili.


„Kad se očekuje kralj – piše veliki promicatelj liturgije Pijo Parsch – onda njegovi službenici odlaze u pozadinu.“ Advent je vrijeme očekivanja velikoga Kralja Isusa Krista. Stoga je obnovljeni kalendar uklonio iz adventskog bogoslužja neke svece. Sveta Lucija je ipak ostala. To znači da je ona važna osoba u svijetu svetih. Rimski kanon ili prva euharistijska molitva spominje je poslije pretvorbe. Ušla je i u Litanije sviju svetih. Božji narod je zaziva u očnim bolestima. Kod nas se osobito štuje u Dubrovniku, gdje ima oltar u crkvi Svetoga Vlaha. Štovanje je vjerojatno došlo iz Venecije gdje se nalaze svetičine relikvije.

***
Uz njezin blagdan se organiziraju različita veselja i igre djece i mladeži, mnogi pučki običaji i razne pobožnosti. Život joj je oslikan mnogim i lijepim legendama.Kako joj ime dolazi od latinske riječi “lux, lucis” što znači “svjetlo”, simbolizira svjetlo u zimskoj tami i navješćuje Božić, kao rođendan Svjetla. Puk je rado spominje kao navjestiteljicu boljih vremena jer iza njezina spomendana dani su sve duži, pa se kaže i "sveta Lucija, mrak ubija". Od Svete Lucije do Božića ima 12 dana.
* Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.
* Neudane djevojke, kako bi saznale hoće li se sljedeće godine udati, i za koga, na dan sv. Lucije ispisuju 11 papirića s imenima momaka koje priželjkuju, a jedna ostaje prazna. Papirići se potom preklope i zalijepe, svaki dan se spali po jedan, a ime momka na posljednjoj ime je njezina budućega muža. Ako ostane prazan papirić, ništa od udaje u dolazećoj godini.
* Na Sv. Luciju izbjegavaju se svi poslovi s iglom, jer se vjeruje da bi moljci mogli oštetiti rad ili da bi se tako mogle “zašiti” oči.
* Tako se 13. prosinca sije pšenica, a prema visini biljke izrasle do Božića predviđa se urod sljedeće godine. Običaj sijanja pšenice vezan je uz bijeg Svete Obitelji. Bogorodica je, naime, bježeći pred Herodovim vojnicima, kaže legenda, zamolila težaka koji je na svojoj njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tim putem prošli u vrijeme kad je sijao. Kad su progonitelji stigli, pšenica je čudesno izrasla, zbog čega su odustali od daljnje potjere.

***

*********Image Hosted by ImageShack.us

Božićno žito ili božićna pšenica se sije i priprema u našim stanovima u tanjurić ili pliticu, čašu, šalicu, kutiju, lončić za cvijeće ili u izdubljenu repu, najkasnije na dan Svete Lucije. Pratimo njegovo klijanje i rast tijekom desetak ili više dana uoči Božića i njime unosimo dašak obnove života u naše domove.



Neka nam sv. Lucija pomogne da svjetlo čvrste i postojane vjere, unatoč svim protivštinama i kušnjama, pronesemo ovim svijetom.


Obično mislimo da se u svijetu bore svjetlo i tama. Međutim, u svijetu postoji samo svjetlo, a ne mrak. Tame nema, ona je pomanjkanje svjetlosti. Kad se sunce sakrije iza horizonta, tada nastaje noć. No nije noć otjerala sunce, nego se sunce povuklo, i to povlačenje svjetla nazivamo tamom. Tama nema svoga bitka, ona je samo oznaka za odlazak svjetla i sunca. Jedva čekamo nakon napornog dana da se spusti tiha noć da nam odmori udove. Kad nam se umore oči od stolne lampe, tada gasimo svjetiljku kako bismo odmorili oči. U ljetna podneva tražimo sjenu da bismo našli svježinu i predah. Tama, mrak, sjena i noć nisu nešto zlo, nego naprotiv druga strana svjetla, sunca, bića, dobrote i ljubavi.
No postoji duhovna tama. Bojimo se mračnog pogleda nekog čovjeka, zapanji nas krvavi pogled zločinca, žalosti nas depresivno lice bolesnika, straši nas kad netko viče, psuje, kad netko prijeti ili provaljuje u kuću. Bojimo se psihičke bolesti koja na čovjeka sjedne kao tama. Moralna tama je najgušća, najteža i najopasnija. Mržnja nije samo nedostatak ljubavi, nego svjesno prihvaćanje zloće. Oholost nije samo nedostatak poniznosti,nego prihvaćanje da se manipulira ljudima. Škrtost nije samo pomanjkanje dobrohotnosti i velikodušnosti, nego prije svega vezanost uz ono malo blaga koje imamo. Bludnost i preljub nisu samo pomanjkanje ljubavi i poštovanja prema spolnosti, nego vezanost uz užitak, nepravedno uzimanje nježnosti i njezino razaranje, svezanost uz besmisao pornografije i prostitucije. Neumjerenost u jelu i pilu nije samo nedostatak umjerenosti nego prije svega gramzljivost, robovanje piću i jelu. Srdžba nije samo nedostatak blagosti, dobrote i strpljivosti, nego pokazivanje veličine, vlasti, lažnog ponosa i oholog gospodstva nad drugima. Ne možemo reći da je lijen onaj kome nedostaje marljivost, nego je on vezan uz tromost, uz dugo spavanje, uz neodlučnost i laki život. Istina je da su svi grijesi i poroci razorene kreposti i vrline. Kad bismo izgradili vrline i kad bismo umjesto grijeha stvarali kreposti, tada bi nestalo poroka. Možemo reći da su kreposti i vrline svjetlo čovjekova duha. Smijemo reći da su poroci i grijesi, devijacije i ovisnosti mrak i tama čovječjega duha. Mrak koji pada na čovjeka kojega netko mrzi, nije samo mrak mržnje nego je to prisutnost nečije volje koja hoće mrziti i to je odluka nekoga koji sam postaje mrzitelj, uništavatelj čovjeka, sam postaje zao i time se svrstava u duhove zloće. Zato se mrak moralnog čovjekova bića ne otklanja samo unošenjem vrlina i kreposti, nego se traži da čovjek otkloni od sebe negativnosti, da svoju volju preokrene, i tek tada u njega mogu ući vrline i kreposti.
Drugim riječima, postoji zlo u prirodi. To su katastrofe, neuspjesi i bolesti, zla koja nam se događaju. No postoji zloća u svijetu, a to je čovjek koji postaje zao. No postoje i zli duhovi koji nisu samo pokvareni anđeoski duhovi, nego i pokvaren ljudski duh koji se opredijelio za zlo. Stoga ne treba iz ljudi samo izgoniti zle duhove, nego čovjekov duh osloboditi od zloće koju je prihvatio. Nikog se ne može prisiliti da postane dobar, može ga se samo privući ljubavlju, dobrotom, svjetlom. Ne može se mržnjom otjerati mržnja, ne može se ubijanjem zaustaviti ubijanje, ne može se rušenjem tuđih crkava i škola zaustaviti neprijateljsko rušenje kulturnih i vjerskih spomenika.
Kad se pojavi mrak, palimo svjetlo. Kada vidimo da se u nama stvara mrak depresije i tama moralnog zla, što tada činimo? Kada vidimo da nam djeca postaju zločesta, da se u društvu pojavljuje javni nemoral, da se izopačuju vrednote i da se smrt naziva životom, da se zločin naziva pomoć čovjeku, tada nema prekidača koji bismo okrenuli, nema baterije kojom bismo mogli svijetliti. Ali tada možemo otići pred Boga koji je svemoguć, koji je svjetlo, i ljubeći čovjeka moliti da kroz našu ljubav unese u zločinca moralnu krepost, da ga obrati.
Naš narod pozna ime Svjetlana ili Lucija. Naša djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom, jednostavnošću, priprostošću, omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima. Djeca su već sama svjetlo, toplina, nježnost, nevinost i život. Neka nam današnja svetica pomogne da budemo kao djeca.

/Dr. Tomislav Ivančić/



*****************Image Hosted by ImageShack.us

- 18:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.12.2007.

Ivan Krstitelj

Ivan Krstitelj je druga /pored proroka Izaije/ značajna figura u vremenu Došašća.

Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok:
Glas viče u pustinji:
Pripravite put Gospodinu,
poravnite mu staze!

/Mt 3,3/

On je taj Glas koji viče u pustinji - prorok na zalasku Staroga i na pragu Novoga zavjeta, čovjek obraćenja koji poziva da se napravi račun:
Što je u mojemu životu istinito?
Što pogrešno valja ukloniti?

Isprike i uzmaci koje imaš negdje u pripravi kako bi se opravdao da ne možeš drugačije, jer su okolnosti takve kakve jesu - takva objašnjenja ne vrijede. To su trule izlike, popuštanje vlastitoj udobnosti.
Obrati se! Započni novi život!

"Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!"
/Mt 3,2/

IVAN KRSTITELJ

********
Image Hosted by ImageShack.us
Sveti Ivan Krstitelj – slika /69,2 x 57,2 cm/, ulje na drvetu, /1513-1516/, Louvre, Pariz, Leonardo da Vinci
Puno više no što to ima Mona Lisa, ova figura je pod utjecajem zagonetnog, ezoteričnog, androgenog, dionističnog i čak dijaboličnog karaktera poezije dekadence. Godine 1517. je slika predstavljena u dvorcu Cloux. Poznato je da je Luj XII. poklanja Karlu I. od Engleske; ali 1649.g. otkupljuje je nazad francuski bankar Jabach i poklanja kardinalu Mazarinu. Njegovi nasljednici su je prodali Luju XIV. Sada se nalazi u Louvreu.
Ekstremno fini materijal boja, koji je nanešen kao beztežinski veo, nevidljiv je čak i u analizi sa rentgenskim zračenjem i time ukazuje bez dvojbe na rad ruku umjetnika pod imenom Leonardo da Vinci.


******************************

*****Image Hosted by ImageShack.us


DRUGA SVIJEĆA
Prošle nedjelje, prve Došašća, pisala sam o potrebi paljenja svijeće u svome srcu, svojoj dušei, kako bi se moglo živjeti i kako bi se moglo stalno pokušavati biti u svijetlu.
Ove bismo nedjelje trebali nastaviti čuvati ono svijetlo prve svijeće, ali bismo također trebali upaliti i drugu svijeću koja je u našoj duši, našem srcu, našim mislima. Više svijetla, manje mraka. Više svijeća, manje negativnoga u nama. Svijeća može biti mrtva svijeća, a to je onda kada je ne želimo ili ne možemo upaliti.
Ovo vrijeme došašće je milosno vrijeme. Kroz ovih nekoliko dana do Isusovog rođendana trebali bismo se pripremiti jer bi se moglo dogoditi da dan Njegovog rođenja dođe i prođe, a da ga mi nismo niti primijetili. To bi bilo tužno za Isusa, ali i prežalosno za nas.
Iako je već po gradu i dućanima slavljeničko raspoloženje i već je sve okićeno ipak još traje vrijeme pripreme. Slavljeničkom vremenu prethodi priprema. Potrebno je učiniti i pokoru. Za Božić i božićno raspoloženje potrebno je dostojno pripremiti stan svoje duše.


******************************


Razmotrite svoje putove! Razmotrite svoje putove!
/Hag 1, 1-8/
Bit kršćanske poruke jest obraćenje. Znači da ne postoje nepromjenjive i tragične, katastrofalne životne situacije. Uvijek se može nanovo početi i uvijek treba podignuti glavu i ići naprijed.
Propao ti je posao? Nemoj očajavati nego započni drugi.
Ostavio te bračni drug? Podigni glavu i shvati da sad počinje novi način života i vašeg braka, a to je da za njega moliš, Bogu zahvaljuješ i tako stojeći pred Bogom otvorena srca vratiš svog bračnog druga.
Prijatelj te izdao? Počni još jednom s njim razgovarati.
Već si sto puta odlučio da nećeš riječima i govorom pogriješiti, a opet te jezik prevario? Ne uznemiruj se. Odluči još jednom i to odlučnije, čitavim srcem.
Molio si pa nisi dobio? Ne brini se. Moli sada još upornije.
Opet si pao u teški grijeh, kojeg te stid ispovijedati? Nemoj tako. Shvati da je bit kršćanskog života ne da si bez grijeha, nego da se protiv grijeha boriš, a i kad padneš, da se ispovijedaš i tako ih uništiš.
Napravio si odluke da ćeš učiti, da ćeš napraviti neki posao, da ćeš se s nekim sastati, a već nekoliko puta nisi to ispunio? Ništa zato, odluči ponovo.
Bolestan si i misliš da se više ne možeš izvući? Za Boga nema nemogućih situacija. Moli ga, uzmi najbolje lijekove i vjeruj da možeš ozdraviti.
Opominješ svoju djecu ili učenike u školi po ne znam koji put, a oni su uvijek isti? Ništa zato, tvoje je da opominješ. Doći će trenutak kad će se oni popraviti. Nekad treba kamen udarati devedeset i devet puta i tek stoti put on se raspukne.
Nije na tebi da dokineš bolesti, da dokineš grijehe, nije na tebi da budeš samo uspješan, da budeš uvijek vjeran, da te svi hvale.
Tvoja prava bit je u tome da ne vjeruješ nijednoj negativnosti, neuspjehu, nijednoj katastrofi, nijednoj smrti.

Iz svega postoji izlaz. To je obraćenje.
/Dr. Tomislav Ivančić/


- 17:24 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 08.12.2007.

ZDRAVO BUDI, MARIJO


************Image Hosted by ImageShack.us


Zdravo budi, Marijo, prejasna Zornice,
istočnog bez grijeha začeta Djevice,
jer tebe vječni Bog odabra od vijeka
za radost puka svog.

Začeće bezgrešno tvoje mi štujemo,
buduć` da utješno od Crkve čujemo:
da ti si jedina od sveg svijeta
ljudi začeta nevina.


Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije


***

U božanskom časoslovu jutarnje na blagdan Bezgrešne Crkva kliče:
Ti, Kćeri višnje Svjetlosti,
Ti, Diko roda ljudskoga,
Tvoj Sin te, evo, sačuva
Od ljage grijeha istočnog.

Kod tih uvodnih misli možemo prepoznati usku vezu između Marije i Krista, Marijina bezgrešnog začeća i poslanja Crkve.
Djevica Marija je bez grijeha začeta poradi Krista i u vidu Krista. To lijepo izriče zborna molitva na blagdan Bezgrešne:
"Bože, ti si po bezgrešnom začeću Djevice pripravio dostojan stan svome Sinu. Zbog predviđene smrti svoga Sina očuvao si je od svake ljage grijeha.“
Očuvanje od "svake ljage grijeha“ povezuje se s time da je Bog Mariju obogatio "puninom svoje milosti“. To dvoje, bezgrešnost i puninu milosti, Marija je od Boga primila u vidu onoga kojega je Bog naumio poslati i darovati nam ga u čovjeku Isusu "radi nas i radi našega spasenja“. Istim naumom Božjim kojim je Sin Božji od vijeka bio predviđen postati čovjekom i Marija je izabrana da bude "dostojna Roditeljka“ Božjeg Sina u osobi Krista Isusa čovjeka. Marija, "prečista Djevica“ koja je imala roditi "nevinog Jaganjca“ koji će svojom spasiteljskom mukom i smrću "uništiti naše opačine“.
"Sin će svoju Majku otkupiti prije nego se začne. Bog je predvidio Kristove zasluge i radi tih zasluga On ju je unaprijed očuvao i od najmanje grešne ljage. Drugi će biti otkupljeni, a Majka Božjega Sina bit će preotkupljena"
/T. Šagi-Bunić/

- 13:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 05.12.2007.

Sveti Nikola

Dan sv. Nikole je dječji blagdan, ali tko od nas može reći da ga taj blagdan izuzetno ne veseli. Uz veselje djece i mi smo kao djeca, veselimo se poput djece. Nevinost našeg djetinjstva tada zasvijetli u našim očima i pokrene nas da se ponašamo spontano i radosno.

Image Hosted by ImageShack.us


Blagost i dobrota koja isijava u susretu sa ovim svecem i nas kao da zarazi i srca nam se prepune ljubavlju. Očinska brižnost koja iz njega zrači i nas nagna da premislimo svoje očinstvo i majčinstvo, da stanemo uza svoju djecu, budemo im oslonac i zaštita.

*******************Image Hosted by ImageShack.us


Ovaj čisti i pravedni čovjek kao da nas nuka da pogledamo malo oko sebe, da se osvrnemo na bližnjega, na njegovu nevolju i pomognemo. Da upotrijebimo maštu i srce za pomoć potrebnima.


*******Image Hosted by ImageShack.us

Pogledamo li legende koje obavijaju njegovu osobu, sve one imaju duboko značenje za naš život. Kad Nikola osjeti da siromašan susjed želi prodati svoje tri kćeri u javnu kuću, baca tri puta zaredom grumen zlata kroz prozor da bi svaka kći imala dostatno miraza za udaju. Osjeća koja je to muka za oca, iskoristiti svoje kćeri da bi sam preživio. Shvaća da bi kćeri mogle poći svojim putovima da ih otac više ne bi upotrebljavao za vlastite svrhe. Nasuprot negativnoj slici oca, Nikola predstavlja sliku oca koji oslobađa svoju djecu, koji im omogućuje slijediti vlastitu čežnju.
Neka žena požuri u crkvu da se uvjeri u glasine da je Nikola izabran za biskupa. Kad se vraćala natrag kući, nađe dijete koje se jako približilo štednjaku i sasvim izgorjelo. Donese ga Nikoli. Taj blagoslovi dijete. I ono opet ozdravi. Tu je majka ta koja zanemaruje svoje dijete jer joj je radoznalost važnija. Toliko je zaokupljena sobom da zaboravlja na svoje dijete. Nikola zastupa kao čovjek-otac ovdje i majku, on ima i materinske crte. Stvara ozračje u kojemu dijete može ozdraviti.
Nikola se zauzima i za tri nevino osuđena građanina. Otima krvniku mač i traži od suca da obznani razloge osude. Sudac se baca dršćući na koljena i priznaje svoju krivnju i ujedno moli da stvar ne dođe do cara. Nikola se slično zauzima i za tri glavna careva čovjeka. On je pravedan čovjek. Ne može gledati da se ljude nevino osuđuje. On je otac koji je pravedan prema svakome od svoje djece, koji svakome osigurava pravo da bi mogao ispravno živjeti.
/Anselm Grun/


***Image Hosted by ImageShack.us

I nadalje,
neka svijeća koja svijetli u našim stanovima, još jače zasvijetli u našim srcima ....

- 21:28 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.12.2007.

Prva nedjelja Došašća ...

............................ Pali se prva svijeća ...

**********************Image Hosted by ImageShack.us

***************************

ADVENTSKI VIJENAC
Pojava adventskog vijenaca sa četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje Došašća u našim krajevima je zabilježena polovinom stoljeća kao utjecaj europske civilizacije i protestantizma. Adventski vijenac je masovno prihvaćen za ukrašavanje domova i crkava u ovo predbožićno vrijeme.
Već u antikno vrijeme predstavljao je znak pobjede i časti i stavljan na glavu pobjedniku, a mi kršćani stavljamo vijenac u znak pobjede i časti Kralju, Gospodinu koji dolazi. Osim toga on je za nas i znak izvojevana spasenja, znak da je naš život po Isusu Kristu cjelovit i spašen. On je obećanje da će naš život, koji je često jako rastrgan, koji se raspada jer toliko toga, bez međusobna odnosa stoji tu jedno pokraj drugoga, postati opet cjelovit, zaokružen. Na kraju stare godine i na početku nove crkvene godine adventski vijenac želi u nama ojačati nadu da će naš život uspjeti.
Četiri tjedna priprave za Božić simboliziraju vrijeme čekanja na preobrazbu. Lijepo je uoči nedjelje Došašća sabrati obitelj i pjesmom uz svijeću je dočekati. Usred žurbe došašća to stvara odmorišnu točku koja upućuje na ono pravo Došašće, na zajedničko čekanje Svjetla koje rasvjetljuje svaki naš mrak, na Isusa Krista koji će otjerati tamu iz našega srca.

***
Advent, kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme, je vrlo zahtjevno vrijeme jer ima pokornički sadržaj. I mise zornice imaju pokornički sadržaj jer se valja ustati vrlo rano, budan biti, i stići na vrijeme u crkvu. Mise zornice imaju svoj početak u srednjem vijeku. Nazivaju su Rorate. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. One su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem jer prepjevavaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku.

O adventskim pjesmama koje nas uvode u Otajstvo rođenja Gospodina našega Isusa Krista.
U Adventu, vremenu koje prethodi Božiću, nalazimo u našem narodu također obilje prelijepih i vrijednih skladbi koje se i danas rado pjevaju u našim crkvama tijekom liturgijskih obreda, a napose zornica i adventskih svetih Misa. Jedna od najpopularnijih je PADAJ S NEBA dominikanca Jordana Viculina, koja na tako krasan način naviješta dolazak Spasa i našega spasenja - "....otvori se zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila u taj sretan, blažen čas, svemu svijetu nikne spas...." Iz zbrke Cithare octochorde jedna od najpopularnijih je ZLATNIH KRILA, koja opisuje susret Božjeg glasnika, anđela, s blaženom Djevicom Marijom i njezin nepokolebljivi FIAT - NEKA BUDE; "Zlatnih krila anđela si, Bože k meni poslao. Anđeo me svetom riječi Majkom Božjom prozvao". S istom tematikom anđelova pohoda Mariji je i pjesma POSLAN BI ANĐEL GABRIEL, u kojoj se posebno ističe Marijina poniznost, skromnost, služnost da bude Dom Božjemu Sinu. Treba istaknuti još i popularnu pjesmu iz Hrvatskog Crkvenog Kantuala iz 1934. g. RADUJ SE GRADE NAZARET, te pjesmu VISOM LETEĆ PTICE MALE. Meni osobno posebno je draga i nadasve prigodna za ulaznu pjesmu kod svetih Misa Zornica ZDRAVO BUDI MARIJO s tekstom "....prejasna zornice, istočnog bez grijeha začeta Djevice....", a posebno je dobro pjevati tu pjesmu na sam blagdan Bezgrešnog Začeća (08.12.) što ove godine pada u nedjelju, s drugom kiticom koja glasi; "Začeće bezgrešno tvoje mi štujemo, buduć' da utješno od Crkve čujemo: da ti si jedina od sveg svijeta ljudi začeta nevina". Još bih istaknuo skladbu iz Cithare octochorde KLIKUJTE SADA ZANOSNO koja je tekstualno preuređena u novije vrijeme od pjesme PTIČICE LIJEPO PJEVAJU. Kako sam u uvodu rekao da neke pjesme postaju općeprihvaćene u narodu, tako i ne mora proći stotinu ili tri stotine godina već i puno kraće vrijeme pa da neki napjevi, rekli bismo, "svima uđu u uho". Tu bih posebno istaknuo napjeve - antifone adventskih psalama naših suvremenika i to: od Mate Lešćana antifonu K TEBI GOSPODINE UZDIŽEM DUŠU SVOJU, ili od Ljube Galetića U DANIMA NJEGOVIM, O LJUBAVI TVOJOJ GOSPODINE i BLIZU JE GOSPOD NAŠ, pa zatim još od Đure Tomašića DOĐI GOSPODINE, SPASI NAS.
I na kraju, svakako ne bi trebalo zaboraviti i one, doduše malo teže, melodije koje bi puk i mogao prihvatiti ali uz dobru potporu župnog zbora ili Schole, a to su melodije gregorijanskog korala adventskog doba. To su u prvom redu Pozivnici za zornice ČUJ JASNI GLAS ODJEKUJE, NEBESA STVORČE ZVJEZDANIH itd, ali i čuvene O ANTIFONE; O Mudrosti, O Adonaju, O Istoče itd. Ipak osobno, nadraži i najljepši /a ujedno i za izvođenje najteži/ je gregorijanski koral, tj. antifona i psalam NEBESA ODOZGOR ROSITE I OBLACI PRAVEDNOG DAŽDITE. Pa kako smo i počeli sa skladbom PADAJ S NEBA ROSO SVETA, i u ovoj skladbi na kraju molimo, vapijemo i pjevamo da nam nebesa odozgor rose i da nam sveta rosa oplemeni zemlju iz koje će nam niknuti Spas - Božji sin.
/Josip degl'Ivellio/

***
Meni najdraža adventska pjesma koju želim podijeliti sa vama da dublje doživite ovo Došašće je - NEBESA ODOZGO ROSITE - RORATE CAELI. Poslušajte je na latinskom, a evo i hrvatski tekst:


NEBESA, ODOZGO ROSITE ...

Ne srdi se, Gospodine, ne spominji se krivnje dovijeka.
Evo, opustošen je grad Svetoga, Sion postade pustinjom:
Jeruzalem je napušten, kuća svetosti tvoje i slave tvoje,
gdje su te hvalili oci naši.

Sagriješismo i kao čovjek gubav postadosmo,
i popadosmo svi mi kao lišće,
i opačine naše kao vjetar odnesoše nas,
sakrio si lice svoje od nas, i bacio si nas u ruke opačina naših.

Pogledaj, Gospodine, nevolju naroda svoga i pošalji koga imaš poslati;
pošalji Jaganjca, gospodara zemlje,
od stijene pustinjske gore kćeri Sionske,
da on digne jaram ropstva našega.

Utješi se, utješi se narode moj, brzo dolazi spasenje tvoje;
zašto se žalošću izjedaš, jer ti se bol obnavlja?
Spasit ću te, nemoj se bojati, jer sam ja Gospodin Bog tvoj,
Sveti Izraelov, tvoj Otkupitelj.



Iz 45,8
8Rosite, nebesa, odozgo, i oblaci, daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Jahve, stvaram sve.

- 09:53 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (1)
Rujan 2013 (2)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (6)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (4)
Rujan 2012 (2)
Kolovoz 2012 (4)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (5)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (6)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (3)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (3)




  • O Duše Sveti,
    ljubavi Oca i Sina,
    nadahnjuj mi uvijek
    ono što treba misliti,
    ono što treba reći,
    i kako da to rečem;
    ono što treba prešutjeti,
    ono što treba napisati
    i kako treba djelovati;
    ono što treba činiti
    da bude tebi na slavu,
    na dobro duša,
    i moje vlastito posvećenje.
    O Isuse,
    u tebi je sve moje pouzdanje.
    Amen

    /Kardinal Verdier/


    Image and video hosting by TinyPic

    Molitva za dar vjere

    Image and video hosting by TinyPic

    Gospodine,
    tebe svim srcem molim
    da moja vjera bude cjelovita
    i bez zadrške,
    ona koju naviješta
    i naraštajima predaje Crkva;
    da prodire u moje misli,
    u način prosuđivanja
    božanske i ljudske zbilje.
    Gospodine, daj da moja vjera
    bude slobodna:
    da prihvaća odricanja
    i dužnosti koje sa sobom nosi
    te da izrazi
    srž moje stvorenosti ispovijedajući:
    vjerujem u tebe,
    Gospodine.
    Gospodine,
    udijeli mi sigurnu vjeru,
    svjetlo koje jača u kušnjama,
    koje smiruje i odmara.
    Molim te za radosnu vjeru
    koja razveseljuje srce
    i uvodi u molitvu,
    koja posvećuje
    svaki životni trenutak,
    vjeru punu pouzdanja
    u tebe i tvoju Riječ.
    Gospodine,
    daj da moja vjera bude djelotvorna,
    tako da prijateljstvo s tobom postane djelo ljubavi
    u svemu što činim,
    u iskustvu sreće, u trpljenjima,
    u iščekivanju konačne objave;
    trajno svjedočanstvo prisutnosti
    i neprekidna hrana
    životu u nadi.
    Gospodine,
    daj da moja vjera
    bude ponizna
    i ne traži temelje
    u ljudskoj mudrosti,
    nego u tvojoj milosti
    i ljepoti križa,
    oslonjena na
    snagu Duha Svetoga,
    vidljivoga u tvojoj Crkvi
    kojoj si podario
    majčinski zagovor Majke Marije.
    Umnoži nam vjeru
    ti koji živiš i kraljuješ
    u vijeke vjekova.
    Amen.
    /Priredio: I. Šaško/




    Ljubav se rodila
    U betlehemskoj noći
    Mali Bog se rodio,
    ljudski rod Mu u hladnoći
    vrata sva zatvorio.
    A On je došao
    nama ljubav donijeti,
    i svakom ljudskom srcu
    pravi mir pokloniti.
    Ljubav se razlila
    od Boga na čovjeka,
    da bi nam najveću
    ljepotu pokazala.


    Image and video hosting by TinyPic

    Ljubav se rodila
    u tijelu čovjeka,
    da bi nas
    zauvijek spasila.
    U štalici je rođen
    Onaj koji stvara sve,
    Onaj koji svojim dahom
    cijeli svemir pokreće.
    A On je želio
    za nas malen postati,
    da možemo bez straha
    Boga svog mi ljubiti.



    Ljubav se razlila ...


    Image and video hosting by TinyPic

    Opis bloga

    ... tih,šutljiv, ...

    ... veritas5@net.hr ...


    * * * ...... 15 ...... * * *
    * ...... 05.05.2002. ...... *
    * ........................ *


    Image and video hosting by TinyPic



    Mnogi su himni spjevani
    na čast Imena Isusova
    a jedan od najljepših je
    spjevao sam sv.Bernardin:

    Na Isusov se pomen sam
    u duši budi dragi plam,
    al vrh milinama je svim
    u milom društvu kad si s njim.

    Što nježnije da zapjevaš,
    što ljupkije da poslušaš
    il što da draže promatraš
    no Isus što je, Gospod naš?

    O blag spram svima, Isuse,
    il mole il što kaju se
    il' traže te kroz žića vaj
    tko tebe nađe, nađe raj.

    Govoriti je uzalud,
    badava peru sav je trud,
    tko kuša taj tek pravo zna
    što znači ljubav Gospodnja.

    Ti, Isuse, milinom svom
    i našom budi nagradom:
    naš ponos cijeli bio tek
    u tebi, Spase, zauvijek.
    Amen.


    Image and video hosting by TinyPic

    .Da, Isus je Krist naš mir
    - On je u svijet donio sjeme
    ljubavi i mira,
    snažnije od sjemena
    mržnje i nasilja;
    snažnije
    jer je Ime Isusovo superiornije
    svakom drugom imenu.
    .On će sâm biti mir

    /Papa o blagdanu
    Imena Isusova/


    * * ...... 58 ...... * *
    * ..................*




    * * .... 38 .... * *
    * ............. *




    - Šibenska balada -

    Dobra večer pismo moja
    Kao vino plemenita
    Prija zore bilog dana
    Dobra večer uzorita
    Nosila si rodnoj grudi
    Ovo tilo željno lada
    Budila si moju dragu
    Da donese ključe grada ...

    O šibenska pismo tiha
    Sve si rekla u dvi riči
    Napila si žedne usne
    Mogu na kraja svita ići
    O šibenska pismo mila
    Sve si bila i sve jesi
    Lanterna mi noćas budi
    Put mi kaži i ponesi ...
    Rasulo se svud po svitu
    To šibensko staro sime
    Da se negdi u samoći
    Spomene i tvoje ime
    Pala si ka zlatna kiša
    Natopila zemlju suvu
    Da nam opet rodi pisma
    O jubavi i o kruvu ...




    O šibenska pismo tiha ...


    * * * * * * * * * * * * * * *




    * * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * * *




    Online Users


Linkovi

  • Blog.hr
    Forum.hr
    Monitor.hr
    YOUTUBE
    IMAGE
    TinyPic
    POEZIJA
    GLAZBA -
    SLUŽAVKE
    MALOG ISUSA

    NEWS.VA
    Radio Vatikan
    BITNO.NET
    Časoslov
    i misna čitanja

    ŽIVO VRELO
    - Liturgija dana

    Drinske mučenice
    IKA
    KTA
    Portal Glas Koncila
    Portal Glasa Koncila
    Zagrebačka nadbiskupija
    Katolički tjednik
    OFS KAPTOL
    Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda
    Hercegovački franjevci
    Svetište Gospe Sinjske
    - Duhovna misao ...

    Župa sv. Juraj
    Veritas
    Pater Luka Rađa
    Borut i Vesna
    Borut i Vesna
    Jeruzalem,
    Jeruzalem ...

    Betanija
    blago meni
    carla
    čiovka
    miris duše...
    Ema
    gali
    gogoo
    gospa moja
    gustirna
    Julijana
    kalorijski restoran minus40kg ... dražeN ;)
    Luki
    magdalena
    mamaposebnogdjeteta
    Martinovo srce
    Mirta
    Mjehurić sapunice
    Nissnisa
    promatram, razmišljam
    shadow-of-soul
    sjena
    smotani
    Sursum corda
    Tamo gdje je srce
    Tipkovnica
    U mojoj kuhinji
    Cook and Play
    više od stolice
    Voyager
    - nova generacija



    Dolina Neretve

    Image and video hosting by TinyPic

    Image and video hosting by TinyPic

    .............. METKOVIĆU, ...........

    .... Tebi, moj rodni grade ....
    Metkoviću, lijepi, dragi grade,
    rodna grudo u srcu si mom.
    Ja te volim i srcem i bićem,
    ja te volim cijeli život svoj.
    Na Neretvi plavoj valovitoj
    ti si ponos, dragi grade moj.
    Tebi pjevam ja i tebi kličem:
    voljet ću te ja do groba svog.
    Lijepi, dragi grade, vječni moj,
    cvjetaj, bujaj, rasti, živi život svoj.
    /F. Prskalo, S. Tikveša/


    . ... ... Image and video hosting by TinyPic ... ... .

    * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * *

    ... naša dica ... :)

    . . Dajem vam srce . .

    ...... Image and video hosting by TinyPic ......

    *..... - 29. rujan 2012. - ..........*
    ........... 21. ožujak 2011. .......
    ............... 04. srpanj 2003. ....
    ................... 03. ožujak 1980.
    *...- HVALA - .........................*
    ... našem genijalcu !!! ... :-) ...


    * * * * * * * * * * * * * *

    *...... -14. svibanj 2011. - ......*
    ............. 28. svibanj 2008. .....
    .................. 07. siječanj 1984.
    *... - HVALA - ........................*
    ... našoj najljepšoj !!! ... :-) ...
    -hvala Ti za 08.04.2013.-


    * * * * * * * * * * * * * *



    Hvala ti živote, mnogo si mi dao.
    Dao si mi oči, otvara ih svjetlo.
    Jasno vidim crno,
    jasno vidim bijelo.
    Nebo iznad glave,
    tako sjajno i kad se budim,
    vidim u tom mnoštvu
    lice koje ljubim…

    Hvala ti živote, mnogo si mi dao.
    Sluh koji ne vara i ne čuje laži,
    a sluša dječaka
    kada ljubav traži.
    I čuje u noći što je iza vrata
    korak prijatelja ili korak tata…

    Hvala ti živote, mnogo si mi dao.
    Hrabrosti još imam
    i nisam bez dara
    da zavolim voće
    koje čovjek stvara.
    Dijelili smo udes dobar ili zao
    kad u moje oči
    tvoj je pogled pao…

    Hvala ti živote, mnogo si mi dao.
    Dao si mi osmijeh, učio me plaču.
    Sve što ne znam danas možda sutra znat ću.
    Ti si dao nježnost
    koja pjev moj čini,
    ponoru me dao i dao visini…

    Za sve što mi ote ...
    Hvala ti, živote…

    /Violeta Parra,
    1917-1967/


    Image and video hosting by TinyPic

    * * * * * *
    * * * * * * * *
    * * * * * * * * * *



    * * * * * * * * * * * * * *

    *** 15. rujan 1993. ***
    ... moje milo, hvala što si tu ...
    *** ... volimo te ... ***


    ..... Moj Lipi Andele .....



    Negdje još čuvam nešto za tebe
    kad dođu jutra puna nevoje
    I kad nam ništa ne ide,
    pogledaj u mene ...
    Ako nas tužne jutrom probude
    I srce stisne se od nevoje
    ja čuvam nešto za tebe,
    pogledaj u mene ...
    To može dati samo onaj koji te
    kad pođe po zlu voli više od sebe
    Moj lipi anđele,
    pogledaj u mene,
    ako nas tužne jutrom probude
    ja čuvam osmijeh za tebe
    ... :)
    /Oliver Dragojević/


    ***** Image and video hosting by TinyPic *****

    * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * *



    *** 08.04.2013. ***
    ... prekrasno stvorenje ...
    počastilo je ovaj svijet
    ... svojim dolaskom ...


    Image and video hosting by TinyPic

    ... Dobrodošla, milo moje,
    ... srce bakino !!! :))) - ...


    **** * * * * ****

    ***** * * * * *****
    ******************
    Image and video hosting by TinyPic

    Anđeo jednog djeteta
    Bilo jednom jedno dijete
    koje se pripremalo
    doći u svijet.
    Jednog dana ono upita Boga:
    „Gospodine, rekli su mi
    da ćeš me sutra
    poslati na svijet,
    a ja sam tako sitan i nemoćan,
    kako ću živjeti tamo?“
    Bog mu odgovori:
    „Od svih anđela ja sam
    izabrao jednog za tebe.
    On će te čekati i štititi.
    Svaki će ti dan pjevati
    i smiješiti se.
    Osjetit ćeš njegovu ljubav
    i biti sretan.“
    „Dobro, ali kako ću razumjeti
    kad mi nešto kaže
    kad ne znam njihov jezik“
    – upita dijete.
    „Anđeo će ti govoriti
    najljepše i najslađe riječi
    koje ćeš moći čuti na svijetu
    i pažljivo i s ljubavlju
    naučit će te pričati.“
    „Čuo sam da na Zemlji
    ima puno loših ljudi.
    Tko će me štititi?“
    – zabrinuto nastavi dijete.
    Bog se nasmiješi i reče:
    „Tvoj će te anđeo uvijek štititi
    pa bilo to i
    po cijenu vlastita života.“
    Dijete pogleda u Boga
    i molećivim glasom reče:
    „Ali ja sam tako tužan
    što te više neću vidjeti.“
    Tvoj će ti anđeo
    uvijek pričati o meni
    i naučit će te putovima
    koji vode do mene.“
    Tada u raju nastane tišina
    i glasovi sa Zemlje
    dopriješe do njega.
    Dijete shvati da treba poći
    pa postavi posljednje pitanje.
    „Gospodine, ako sad moram ići
    reci mi molim te
    kako se zove moj anđeo?“
    Bog se nasmiješi i reče:
    „Nije važno kako se zove,
    ti ćeš ga zvati
    MAMA …“
    /Nepoznati autor/


    ...... Image and video hosting by TinyPic ......

    Gospodine Bože, izvore života
    ... i ljubavi, ...
    blagoslivljamo te
    i zahvaljujemo ti
    što si darom svoga Sina
    posvetio zajedništvo obitelji.
    ... Radujući se ...
    dolasku pape Benedikta
    u našu hrvatsku domovinu,
    povjeravamo ti:
    roditelje i djecu,
    djedove i bake,
    mladiće i djevojke.
    Molimo te da našim obiteljima
    daješ snagu za velikodušno
    prihvaćanje dara života.
    Obiteljske domove ispuni
    ... svojim Duhom, ...
    da budu mjesta molitve
    ... i kršćanskih kreposti, ..
    ... uzajamnoga poštivanja, ...
    ... nesebičnosti i opraštanja, ...
    ... te osjetljivosti ...
    ... za potrebe bližnjih....
    Sve nas ispuni
    ... životnom radošću, ...
    da te svjedočimo u ljepoti
    ... otajstva Crkve, ...
    i da ti – po uzoru i zagovoru
    Blažene Djevice Marije
    ... i sv. Josipa - ...
    služimo u vjernosti i istini,
    ... zajedno u Kristu, ...
    koji s tobom u Duhu Svetome
    živi i kraljuje u vijeke vjekova.
    ... Amen. ...


    ....... Image and video hosting by TinyPic .......

    * * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * * * * *


    ..........


    Majko Božja Bistrička,
    ... moli se za nas ...
    Mi smo tvoji putnici,
    ... blagoslovi nas ...


    * * * * * * * * * * * *

    "...oduvijek je bilo da ljubav ne zna dubine svoje dok ne dođe čas rastanka ..." /Khalil Gibran/



    Rekli su, bit će bolje
    to igra je sudbine
    Bog te uzeo k sebi
    a ljubav ostaje
    Budiš me glasom zore
    ljubiš bojama sna
    maziš vjetrom u kosi
    znam, tu si gdje sam ja

    Moje srce sad je katedrala
    s nebom spojena,
    ljubav nju je podigla
    moja duša oduvijek je znala
    s druge strane sna
    opet naći ću te ja

    Zemlja zemlji se vraća
    a duša tvorcu svom
    ljubav od svega je jača
    ti živiš u srcu mom
    Smiješ se drhtajem zvijezda
    mjesec ti košulju tka
    grliš me mirisom mora
    znam, tu si gdje sam ja

    Moje srce sad je katedrala ...
    k nebu pružena,
    satkana od sjećanja ...
    moja duša oduvijek je znala
    s druge strane sna
    ... opet naći ću te ja ...

    /Tereza Kesovija/

    ***********************
    *********************
    *****************
    ******

    Image and video hosting by TinyPic

    ... Budi sretan, dragi ... ,
    ... zauvijek ... !!!
    ... Bilo je nenadano i stoga,
    ... više boli ...
    ... Lijepo je bilo poznavati te !!!
    ... Jednom, ....
    ... u vječnosti ...


    ***Image and video hosting by TinyPic***

    "Naši pokojnici nisu odsutni,
    nego samo nama nevidljivi.
    Svojim očima punim sjaja
    oni gledaju u naše oči
    pune tuge."

    /sv. Augustin/




    Tvoj pogled ljubavi
    K’o zvijezda zlatna u tami neba
    treperi nada u meni
    i srce čeka k’o zemlja pusta
    da opet tiho dođeš mi.

    Sva zvona i katedrale
    u moju dušu bi stale
    kad vidim na sebi
    Tvoj pogled ljubavi.

    U nježnom dahu topline Tvoje
    srce je moje bezbrižno,
    i kuca jako, i pjeva sretno
    kad s Tobom ja sam zajedno.

    Sva zvona i katedrale ...


    *******************
    *********************
    ***********************



    Image and video hosting by TinyPic

  • Najvažnija stvar u životu nije naša vlastita pobjeda.
    Najvažnija stvar
    u ovom životu,
    je pomoći drugima
    da pobijede,
    čak i ako to znači usporiti ili izmijeniti vlastitu utrku.


    Image and video hosting by TinyPic

    ..............................

    Mi ćemo tek onda biti bližnji drugima, ako smo spremni "preći na drugu stranu ceste", u susret drugome. Postoje brojne ceste razdvajanja između lijeve i desne strane ceste, između crnih i bijelih ljudi, između mladih, starih, bolesnih i zdravih, između unaprijed osuđenih i nezaštićenih, između Židova i pogana, muslimana i kršćana, protestanata i katolika, između ujedinjenih i autokefalnih pravoslavnih crkava i tako dalje. Postoje mnoge ceste i crte razdvajanja koje se moraju prijeći. Svi smo mi previše zaposleni oko samih sebe, svojm stranom, te ne vidimo što se zbiva na drugoj strani ceste. Mi imamo svoje vlastite ljude kojima idemo, imamo svoje vlastite poslove o kojima brinemo. Ali kad bismo jednom prešli na drugu stranu ceste i vidjeli što se tamo dagađa, mogli bismo postati bližnji jedni drugima. /Henri J. M. Nouwen/

    Image and video hosting by TinyPic

    * * * * * * * * * * * *



    ...... Počivao u miru Božjem !

    Image and video hosting by TinyPic

    Papa Ivan Pavao II.
    ... ... bit će 1. svibnja
    ... ... ... proglašen blaženim !!!


    ..Proglašenje 1.svibnja 2011..

    Ivan se Pavao II. nije bojao
    – istaknuo je budući papa Franjo –
    i upravo je zbog toga
    srušio diktature.
    Hrabrost, postojanost
    koju nam daje
    Kristovo Uskrsnuće,
    mir zbog toga
    što nam je oprošteno
    po Gospodinovu milosrđu,
    uklanjaju nam strah
    – dodao je tom prigodom
    te poželio –
    Neka i danas
    u našem srcu odjekuju
    Isusove,
    i riječi blaženoga Ivana Pavla:
    'Ne bojte se'.


    * * * * * * * * * * * * * *
    ... Spomendan 10. veljače ...

    Image and video hosting by TinyPic

    Kardinal Stepinac, 1943. :
    "...Svaki bez obzira na rasu ili narodnost,
    ili bez obzira na druge razlike,
    nosi u sebi pečat,
    obilježje Boga Stvoritelja
    i ima svoja vlastita prava,
    u koja nitko ne smije dirati,
    ograničavati ih silom ..."

    /Benigar, 1974., s. 440/
    ....................................
    "Katolička Crkva ne pozna rase koje gospoduju, i rase koje robuju. Katolička Crkva pozna samo rase i narode kao tvorevine Božje, a ako koga više cijeni, to je onaj, koji ima plemenitije srce, a ne jaču pesnicu. Za nju je čovjek jednako Crnac iz centralne Afrike kao i Europejac. Za nju je kralj kao čovjek u kraljevskoj palači upravo tako čovjek kao i zadnji siromah i ciganin pod šatorom. Ona među njima ne pozna bitne razlike kao čovjeka. Jedan i drugi imadu neumrlu dušu, jedan i drugi su istog kraljevskog podrijetla, vukući svoju lozu od Boga Stvoritelja. To je rasna nauka katoličke Crkve, a sve drugo su obična podmetanja, za koja vrijede riječi - u laži su kratke noge! . . . Crkva je za onaj poredak, koji je toliko star, koliko i deset zapovíjedi Božjih. Mi smo za poredak, koji je napisan ne na raspadljivom papiru nego u savjesti ljudskoj prstom Boga živoga. Temelj je toga poretka Gospodin Bog, koji se ne gubi u paragrafima kao zemaljski zakonodavci, već je čitav poredak sažeo u deset riječi, deset zapovijedi Božjih. Bogu smo dužni dati čast i slavu, jer je naš Stvoritelj. Roditeljima, poglavarima i domovini ljubav, poslušnost i žrtvu ako ustreba. Naš bližnji, zvao se kako mu drago, nije šaraf u državnoj mašini, bila ona obojadisana crveno ili crno, sivo ili zeleno, nego je slobodno dijete Božje, brat naš u Bogu." /Bl. Alojzije (Viktor) Stepinac 31.10.1943./


    KAD POBIJEDI ISTINA
    - dokumentarni film o
    bl. Alojziju Stepincu


    I danas Stepinac
    poziva na hrabrost !!!



    »Oluja će proći, a Bog ostaje zauvijek!«
    Blaženi Alojzije Stepinac



    Image and video hosting by TinyPic

    Oporuka
    kardinala Stepinca


    Blaženi Alojzije,
    moli za svoj hrvatski narod
    i dragu nam Domovinu,
    moli za nas! Amen.


    Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca

    Gospodine Bože,
    izvore svetosti i milosti,
    blaženoga Alojzija,
    pastira i mučenika,
    pozvao si da ti služi
    kao navjestitelj
    i branitelj istine
    i kao hrabri svjedok
    vjernosti Crkvi.

    Poslušan tvojoj Riječi
    i vođen Duhom tvoje ljubavi,
    zauzimao se z
    a siromašne i obespravljene;
    ostavio nam je
    divno svjetlo čiste savjesti,
    pouzdanja u tebe
    i ustrajnosti u trpljenju.

    Ponizno te molimo
    da nas obdariš
    svojom radošću
    te blaženoga Alojzija ubrojiš
    među svece
    sveopće Crkve,
    da bismo ga mogli
    još predanije slijediti
    i uteći se njegovu
    moćnom zagovoru
    u svojim životnim potrebama.

    Po njegovim molitvama
    jačaj proročki glas Crkve,
    koji širi nadu u
    dolazak tvojega kraljevstva,
    praćen blizinom i
    utjehom Blažene Djevice Marije,
    Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
    Po Kristu Gospodinu našemu.
    Amen

  • * * * * * * * * * * *
    * * * * * * * * * * *

    Lula starog kapetana



    Na skaline ispred dvora
    bilo ljeti ili zimi
    k'o trabakul neki dimi
    lula starog kapetana
    lula starog kapetana.javascript:%20void(0);
    Davno, davno nije čula
    šum dalekih oceana
    pocrnjela stara lula
    lula svakom dobro znana
    lula starog kapetana
    Kapetane, kapetane,
    tako su ga one zvale
    kapetane, kapetane,
    dobro more - sad se šale.

    Na skaline ispred dvora
    U svom plavom dimu skriva
    Mnoge tajne prošle mora čuva
    Lula starog kapetana
    Lula kapetana Dživa.

    Kapetane, kapetane,
    tako su ga one zvale ...


    Na skaline ispred dvora ...

    /Srđan & Buco/

    * * * * * * * * * * * * *




    Vratio sam se živote
    ... ... ... :-) ... ... ...

    /Kemal Monteno/


    Image and video hosting by TinyPic

    Borute HVALA !!!

    ""Priča o predanju, ljubavi i strahu…
    Toplim dahom proljeće je otapalo posljednji snijeg s livade. U jednoj od posljednjih gomilica snijega nicao je neobičan cvijet. Drugačiji od drugih. Kao da se u njemu sabrala sva zimska čežnja livade za novim cvjetanjem života, za bogatstvom mirisa i boja koje pjevaju o radosti postojanja. Ali, cvijet sam nije mogao pobijediti snijeg ...
    Nije se predavao. Nježnošću je prkosio okrutnoj hladnoći. Vjerovao je životu ...
    A onda je kraj njega zastala jedna mala sunčeva zraka. Drugačija od drugih. Kao da je bila stvorena da svojom toplinom oslobodi zarobljeni cvijet. Divila se hrabrosti cvijeta. Osvajala ju je lagano njegova neobičnost i ljepota. Ali oklijevala je predati se cvijetu.
    Plesala je oko njega ne dopuštajući ni životu ni smrti dodirnuti ga. Ni sebi. Cvijet je postajao sve ljepši, a sunčeva je zraka sve radosnija plesala oko njega. Zaslijepljena vlastitom radošću, nije vidjela što se događa s cvijetom. Vidjela je samo sebe. A cvijet je umirao od hladnoće pružajući na dar sunčevoj zraci sve ono što je u sebi nosio. Predivna cvjetanja, čarobne boje i beskrajnu nježnost latica. Što je bio bliže smrti, bivao je sve ljepši. Bilo je kasno kad je sunčeva zraka shvatila što se događa. Uzalud je privijala cvijet na svoje grudi. Uzalud rukama grijala njegove latice. Uzalud suzama molila život da prostruji smrznutim tijelom cvijeta. Cvijet je umro zaleđen i sam ...
    Kažu da se u predvečerje toga dana samo Sunce spustilo na zemlju i da je na dlanovima svojih ruku odnijelo smrznuti cvijet na nebo ...
    A sudbina ohole sunčeve zrake svima je ostala tajnom, mada kažu da od tada na livadi raste neobičan cvijet. Bez mirisa. Cvjeta samo kad pada snijeg, a niz lice mu teku suze koje lede i bole …""



    *****Image and video hosting by TinyPic*****

    ******** Božuri ********
    *******************
    **********************

    Hvala svima ...
    Svakom sam od vas
    poklonio pjesmu,
    mnoge su tužne i prepune sjete,
    dadoh vam ljubav
    ne tražeći ništa,
    poklonih vam srce
    kao malo dijete ...
    Poželim ponekad
    da vas nisam sreo,
    srce bi radost mjesto tuge lilo,
    prospavao bih mnoge neprospavane noći,
    al' pjesama ovih onda ne bi bilo ...
    Hvala svima iz vremena ruža,
    moje vas pjesme
    ni za što ne krive,
    svi koji su otišli iz života moga,
    u pjesmama mojim
    još uvijek žive
    ...

    Vi ste mi ušli pod kožu i dušu,
    unijeli nemir odlaskom svojim,
    i tako su nastale
    sve pjesme moje,
    kojih se nekad i pjevat' bojim ...

    Hvala svima iz vremena ruža ...
    ... .... ... ... ...
    Vječno će da žive ...