utorak, 04.04.2017.

Srce od nara



100 g nara sadrži:
kcal 83
kJ 346
ugljikohidrati 18,7%
proteini 1,7%
masti 1,2%
kalcij 10 mg
magnezij 12 mg
fosfor 36 mg
cink 0,35 mg
bakar 0,16 mg
mangan 0,12 mg
vitamin C 10,2 mg
tiamin 0,07 mg
riboflavin 0,05 mg
niacin 0,3 mg
pantotensku kiselinu 0,4 mg
vitamin B6 0,07mg
vitamin K 16,4 mcg
vlakna 4 g (u sjemenkama ploda)

Nar je odnedavna u žarištu velike medijske pozornosti zahvaljujući značajnom sadržaju fitokemikalija (tanini, katehini, antocijanidini i dr.) koje pokazuju snažno antioksidativno djelovanje. Iz tog razloga je čak prozvan "super voćem".
Iako su ispitivanja o ljekovitim svojstvima nara tek na početku i oprezno se iznose konkretni zaključci, dosadašnji rezultati vrlo su obećavajući. Znanstvenici provode kliničke studije kojima žele pokazati kako ljekoviti sastojci nara djeluju na vrlo ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sustava, leukemiju i razne oblike raka.
Jedna studija objavljena 2000. g. u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da se konzumiranjem nara znatno pojačava udio antioksidanata u tijelu što je rezultiralo smanjenjem oksidacije LDL kolesterola u krvi.
Istraživanja su išla i u smjeru ispitivanja utjecaja nara na snižavanje krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da se nakon konzumacije 50 ml soka kroz godinu dana snizio sistolički, ali nije bilo utjecaja na dijastolički tlak.
Osim toga potencijalno doprinosi smanjenju nakupljanja masti u arterijama koja dovodi do otvrdnjavanja krvnih žila. Znanstvenici smatraju, da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.
Nadalje, preliminarni rezultati pokazali su da može u određenom postotku inhibirati djelovanje virusa. Ekstrakt nara pokazao je i učinkovitu zaštitu zuba i desni. Povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

(nekoliko izvora sa interneta)


19:15 | Komentari (12) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --