četvrtak, 15.01.2015.

Srce na napuštenom psu

Problem ostavljenih i napuštenih kućnih ljubimaca je naša svakodnevica, samo nismo svi toga svjesni. Prije nešto manje od pola godine doselili smo u Jelkovec, kvart u Sesvetama u rubnom dijelu Zagreba. Do tada se nisam nikada toliko intenzivno susretao sa ovom problematikom. Naime od kada smo preselili, svako malo u kvartu biva pronađen neki ostavljeni ljubimac, bilo pas ili mačka. Ljudi nabave psa, zatim shvate, na primjer, da je pas odgovornost i odluče ga se riješiti. Različiti su razlozi, ali ovakve metode su za svaku osudu.
Poticaj da napišem ovaj post dobio sam kada sam vidio ovog prekrasnog pekinezera sa naopakim srcem na njušci. Pronašla ga je jedna gospođa kod lokalne škole i udomila ga na nekoliko dana. Pas je pronađen u groznom stanju, gladan, neuhranjen, zamazan, sa krznom spetljanim u dredloke. Nije znala kako bi mu pomogla, pa se obratila vlasnici lokalne trgovine za kućne ljubimce "Sretne šape", koja ga je udomila na još nekoliko dana kraj svoja tri psa. Pekinezer je kako kaže bio natprosječno dobar, sa urednim kućnim navikama. Na facebooku je objavila da udomljuje pronađenog psa. Javila joj se prijateljica koja je znala autoprjevoznika iz Osjeka, koji putuje nekoliko puta tjedno za Zagreb, za kojeg je znala da traži pekinezera za udomiti. Isti dan su stupili u kontakt. Poslala mu je fotografije psa, među kojima je i ovdje objavljena fotka. Čovjek je odmah preko telefona djelovao oduševljeno, jer je pekinezer je bio jako slićan njegovoj pekinezerici. Dogovorili su sastanak i pas je uz opče oduševljenje pronašao novi dom.
Ovo je samo jedna priča, kako se uz malo volje i ljubavi može promjeniti do tada nesretna sudbina jednog krasnog kućnog ljubimca. Ono šta zapravo želim naglasiti je to da je neki puta dovoljno samo kliknuti i podjeliti informaciju.
Kada govorim o udomljavanju kućnih ljubimaca, moram spomenuti još jednu osobu koja živi u našem ulazu, a to je Suzana, kojoj je briga za napuštene životinje glavna preokupacija. Njena predanost brizi za napuštene životinje stvarno je vrijedna divljenja. Mogu samo reći kako sam upoznat sa podatkom, da je u protekle dvije godine udomila preko dvjesto (da dobro ste pročitali) uglavnom pasa, do kojih je dolazila svojim angažmanom.
Ako ste uspjeli pročitati post do ovdje, uvjeren sam da vi niste jedan od onih koji je u stanju na takav način riješiti se svog ljubimca, ali samo bih vas podsjetio da ste možda upravo vi taj koji će samo svojim klikom pomoći da se status nekog nesretnog ljubimca promjeni u sretan. Unaprjed hvala!

"Svi smo mi ljudi, samo je rijetko tko čovjek"

(srce uočila Adriana)


19:15 | Komentari (10) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --